První zápas máme za sebou. No… co tomu říkáte. Krása co? :o)

Tohle se tedy hodně nepovedlo a takhle ošklivý start do ligy Oilers ještě neměli. Na prohře 8:1 těžko hledat nějaká pozitiva, snad jen to hodit za hlavu a jet dál. Hysterie ještě není na místě, byl to jen první zápas. Vzít si poučení nanejvýš. Víte ale, co je na tom výsledku úžasného… Že někteří hráči Canucks hráli s chřipkou… Brankář Demko se během zápasu dokonce pozvracel do masky, až poté se nechal koučem Tocchetem vystřídat. A jak se na nás vypotili marodi… 😀

Zápas přitom začal pěkně, slavnostně… Na ledě se sešly vancouverské legendy, bývalí kapitáni (zleva) Henrik Sedin, Stan Smyl, Orland Kurtenbach, Trevor Linden a ten současný, nově jmenovaný Quinn Hughes

Stejně se ale za zápasem pojďme ohlédnout, to se sluší, protože to chlapcům nesmí projít tak snadno. Předně se po kritice na sociálních médiích musím postavit na stranu brankářů. Ti na tomto výsledku opravdu nenesou tíhu odpovědnosti, protože co se odehrávalo před nimi, to bylo ryzí zoufalství. A vůbec ne pak Jack Campbell, který šel do zápasu jako startující gólman, ale po 4 gólu a půlce zápasu se pakoval.

Tak hlavně, Campbell nemohl ani za jeden gól, všechny 4 góly byly naprosto nechytatelné věci. To už spíše jeho kolega Skinner, který ho vystřídal měl trochu černejší svědomí, protože tam se něco chytit dalo. Nicméně ani jeho bych nevinil, protože šel do prakticky jasně se vyvíjejícího zápasu, kdy byl Vancouver v laufu a poté, co inkasoval první gól, již bylo prakticky rozhodnuto a Oilers už byli takříkajíc na ručník.

Navíc si musíme říci jednu věc, Canucks tam opravdu spadlo téměř vše, na co sáhli. První 4 góly byly věci, které měli Oilers proměňovat také. Samozřejmě tím ale nechci degradovat výkon Vancouveru, který byl určitě lepším týmem. Ale jak jsem psal, hrál v laufu po šťastných gólech a koncovka Canucks byla opravdu efektivní. Když Oilers nabrali ztrátu, tak vypadali těžkopádně, jakoby se vzdali. Jenže právě tato vlastnost nás pod trenérem Woodcroftem vždy nejvíc zdobila. I když prohráváme třeba o 3-4 góly, tak se nikdy nevzdáváme a zavelíme k obratu. Ve středu byl ale při vzrůstající ztrátě znát zmar a odevzdanost a to prostě nebyli Oilers, jaké známe.

Brock Boeser vstřelil 4 góly a přepisoval historii Canucks, protože to byl první hattrick v úvodním zápase sezóny v historii franšízy

Velmi špatný výkon pak předvedl první pár Nurse – Bouchard. Ti nestíhali prakticky ve všech aspektech hry a odehráli opravdu katastrofální utkání, obvzlášť naprosto tragický Bouchard. Ale že by to bylo překvapení? Dát k sobě dva hráče, kteří jsou v naší sestavě největší hrozbou pro vlastního brankáře, to chtělo opravdu fištróna a budu se opakovat z předsezónních článků, ale tento krok prostě absolutně nechápu. Oba hráči jsou pomalí a oba dělají chyby a jsou nedůslední v obraně. To o nich víme a evidentně se nic nezměnilo. Oba k sobě potřebují někoho, kdo bude hasit jejich zakládání požárů a ne, že je postavíme ještě k sobě. Quo Vadis coaches… Ale, možná se něco změní, o tom níže…

Jinak špatný zápas odehrál i druhý pár Ceci – Kulak, abych tomu prvnímu nekřivdil. Paradoxně nejlépe hráli nejméně zkušení Broberg s Desharnaisem.

I P.K.Subban hecuje: Edmontone, budíček!!!

Jestli na zápase vidím alespoň nějaké pozitivum, tak to byl výkon velmi agilního Hollowaye, který byl vidět a byl jedním z těch světlých momentů jinak mizerného zápasu. Holloway byl po Bouchardovi (5 střel) nejlépe střílejícím Olejářem se 4 střelami, rozdal i 2 hity a zblokoval 2 střely, což jsou slušné statistiky. Bohužel Holloway musel při druhé zblokované střele během třetí třetiny ze zápasu odstoupit a zatím je ještě ve statusu day-to-day, ale včera trénoval a poté se vyjádřil do médií, že nastřelená ruka je v pořádku a trenér Woodcroft také potvrdil, že Holloway by měl v sobotu nastoupit.

Co se mi pak ještě nelíbilo, tak tenhle – dle rozhodčího čistý – hit Pettersona na Ceciho.

Zajímavým momentem zápasu byla bitka Desharnaise s Joshuou, hned na začátku zápasu. Zde Vinny zúročil své centimetry a s Joshuou celkem slušně švihnul.

V zápase hráli oba kluby jen s 11 útočníky a to kvůli nedostatku prostoru pod platovým stropem.

První gól Edmontonu v sezóně 2023/24 vstřelil Draisaitl po McDavidově nabití ze své typické pozice na pravém kruhu, střelou z první a ještě v přesilovce.

Kapitán McDavid opět burcuje tým k dalšímu zápasu: „Vraťte se k rýsovacímu prknu a promyslete to. Je zde pro nás spousta lekcí. Je škoda, že se něco takového staně hned v prvním zápase, ale takové noci se stávají. Těšíme se, že si v sobotu zahrajeme znovu“.

A to je právě to, dnes hrajeme opět s Vancouverem a máme parádní šanci na všechno zapomenout, smést ze stolu, na zápas se lépe připravit a vše napravit. Navíc doma před vlastními diváky, co chtít víc. Je dobře, že hrajeme hned právě s Canucks…

Na čtvrtečním i pátečním tréninku Oilers trénovali v retro rukavicích a kalhotech, ve kterých budou hrát na blížícím se Heritage Classic, které se bude hrát 29. října, aby si na ně zvykli.

Co je nového… Mattias Ekholm je zpět a dnes by měl nastoupit k prvnímu zápasu poté, co vynechal i celý kemp. Ekholm naposledy do zápasu nastoupil 15. května v play off proti Vegas a poté laboroval se zraněním kyčle.

Ekholm na včerejším tréninku vytvořil první obranný pár s Evanem Bouchardem, zatímco Nurse se přesunul do druhého k Cecimu. Čili návrat ke stejnému modelu, jako loni. To sice také nebylo úplně ideální, ale je to rozhodně lepší, než Nurse s Bouchardem. Takže uvidíme, jestli se tento tréninkový plán zohlední i v zápase, ale je to pravděpodobné.

Markus Niemelainen byl včera propuštěn z marodky a hned poté umístěn na waiver. Pokud projde bez úhony, posílí Bakersfield.

Adam Erne, který byl před kempem podepsán na PTO, čili zkušební kontrakt, se v přípravě osvědčil a včera s ním Ken Holland podepsal plnohodnotný kontrakt na jeden rok v hodnotě 775 000 dolarů. Smlouva je dvoucestná, takže se s Ernem počítá případně i do Bakersfieldu. Smlouva se ale bude muset zaregistrovat až poté, co Niemelainen projde waiverem, protože Holland nemá prostor pod platovým stropem.

Erne by pak teoreticky mohl nastoupit do zápasu již dnes. Pokud nastoupí Erne a budeme hrát na 12 útočníků a nastoupí i Ekholm, jakože s největší pravděpodobností ano, tak pak bude muset kvůli platovému stropu jen na tribuně zůstat jeden z obránců, kteří hráli první zápas, pravděpodobně Broberg nebo Desharnais. Nebo budeme hrát na 7 obránců a na tribuně zůstane jiný útočník, nejspíše Derek Ryan, který měl v prvním zápase nejmenší ice-time 8:32. Ale spíše si myslím, že uvidíme tu první variantu.

V brance Edmontonu je potvrzen start Stuarta Skinnera.

UPDATE: Je potvrzen Ekholmův start a zdravým náhradníkem dnes zůstane Desharnais. Niemelainen prošel waiverem a míří do Bakersfieldu. Adam Erne dnes zažije debut v dresu Edmontonu.

A teď si povězme. Proč podepisujeme Erneho, a Lavoie a Pederson jsou na farmě? Ano, Lavoie je jiný typ hráče, ale stejně… Pederson by ale práci Erneho měl zvládnout a zvláště po velmi vydařeném kempu by si to místo zasloužil. Narazil jsem také na zajímavý postřeh. Raphael Lavoie v létě podepsal smlouvu s Edmontonem na 874 125 dolarů. Minimum je 775 000 dolarů. Lavoie asi není na farmě jen kvůli penězům, ale i rozdíl 100 000 už je na takto napěchovaném platovém stropu někdy znát. A pokud Lavoie nastupuje pouze v Bakersfieldu, tak jeho výplata činí pouze 70 000 dolarů. Takže těchto 100 000 dolarů – které stejně nebere – ho může teoreticky stát místo v prvním týmu. Celé je to postavené na hlavu.

A jak vidíte, stále to letos asi bude složitá hra s čísly, protože platový strop je nafouklý jako bublina a Ken Holland si letos vzal až moc velké sousto. Když si vedle toho postavíte Nurseho kontrakt, za který mohlo být třeba 8 hráčů… No nic.

Na PTO nadále zůstává Sam Gagner, ale i on se po zranění již zapojil do tréninku s Edmontonem a smlouva pro Adama Erneho mu sice vzdálila jeho návrat do sestavy, ale Gagner má i tak šanci se organizaci Oilers upsat a jeho první kroky povedou do Bakersfieldu. Gagner prý právě v tuto chvíli čeká na vyřízení pracovního víza do USA a poté se bude hned hlásit v Bakersfieldu, kde odehraje několik zápasů a pak se prý „uvidí co dál“.

Že Gagner již polyká tvrdé tréninkové dávky dokazuje video níže cca týden zpět… (Gagner vzadu v šedém dresu).

Sezóna již začala i v AHL a Bakersfield hrál včera také první zápas a sice na ledě Coachelly Valley Firebirds. Tento tým byl založen teprve loni jako farma Seattle Kraken a hned ve své první sezóně dokráčel až do samotného finále, kde namonec podlehli 3:4 farmě Washingtonu, Hershey Bears. Coachella do nového ročníku vstoupila prohrou na domácím ledě 2:3.

Za Bakersfield nastoupilo několik hráčů vůbec poprvé. Byli to obránci Ben Gleason, Noel Hoefenmayer a Max Wanner a útočníci Jayden Grubbe, Drake Caggiula, Lane Pederson a Matvej Petrov. Na lavičce Coachelly seděl český brankář Aleš Stezka, který kryl záda zkušenému Chrisi Driegerovi. Dále byl v jejich sestavě Devin Shore, který si tak zahrál proti několika svým bývalým spoluhráčům z Edmontonu, jako třeba třeba Malone, Hamblin nebo Griffith. Dále hrál i Kanaďan Shane Wright, který byl na loňském draftu předvídán jako jednička draftu, ale nakonec byl vybrán Seattlem až ze 4. místa.

Ještě k českým brankářům. Stezka byl včera jediný, kdo zápas proseděl na lavičce a na debut v AHL si chvíli ještě počká, ale včera si AHL zachytalo hned několik Čechů. David Rittich si zachytal za Ontario Reign (Los Angeles), Jakub Škarek za Bridgeport Islanders (NYI), Jiří Patera za Henderson Silver Knights (Vegas) a Jakub Dobeš debutoval v AHL za Laval Rocket (Montreal). Česká brankářská škola na tom není vůbec špatně.

Zpět do Bakersfieldu. Lane Pederson hned ve svém prvním zápase skóroval, druhý gól vstřelil James Hamblin po asistenci Lavoieho, třetí Noel Hoefenmayer po asistenci Gleasona a Griffithe. Čili hned tři nováčci si připsali první body za Bakerfield hned v prvním zápase. V brance Condors byl Calvin Pickard… Pedersenův gól sem musím dát, protože opravdu stojí za to a tohle je přesně to, co Pederson umí a co předváděl i v kempu. Sbírání puků, brejk, rychý úprk na soupeřovu branku a chladnokrevné zakončení. Parádní práce a u tohoto zajímavého hráče rozhodně ne ojedinělá…

A nyní ještě krátce do Vancouveru. Trenér Rick Tocchet má na marodce dvojici obránců Carson Soucy, Tucker Poolman a útočníky Teddyho Bluegera a Ilju Mikheyeva.

V brance Vancouveru je potvrzen Casey DeSmith.

Dnešní zápas mezi Edmontonem a Vancouverem se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 4:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *