Vstup Edmontonu do sezóny 2023/24 nevychází dle představ a Oilers jsou zatím bez bodu, což jsou nyní v NHL již pouze dva týmy, tím druhým je Buffalo. Hrozivé je i skóre 4:12. Víc gólů už inkasovali pouze Tampa (14) s Torontem (13), jenže ti přitom dokáží i střílet góly, takže jejich situace není tak tristní.

Ale, uvědomme si, že jsou za námi stále teprve jen dva zápasy a před námi 79. Pokud se v podobné situaci budeme utápět po 6, 8 zápasech, nevím, možná bude čas na to si říci, že je něco špatně a reagovat na to. Ale teď? Opravdu ještě není důvod k panice. Vancouver přitom nevypadal nějak přísně. V prvním zápase to byla ostuda, co si budeme povídat, ale byl to prostě první zápas. V tom druhém to už bylo úplně o něčem jiném a možná, že někteří pragmatici mezi Vámi se mnou nebudou souhlasit, nicméně já opravdu nemám hráčům za druhý zápas moc co vytknout až na individuality. Mě se ten zápas líbil. :o) A výsledek neodpovídal realitě. Ale i takové věci se v hokeji stávají.

Edmonton přestřílel Vancouver velmi jasně 40:16 na střely a to je celkem jasná demonstrace síly. Kdo jste zápas viděli, co byste hráčům vytkli? Bylo spoustu šancí, zvonily tyče, neustálý tlak do brány, suverénní ofenziva. Že tam spadly pouze tři góly, ano, to je realita, ale také smůla. A štěstí na druhé straně.

Pěkný Nugetův přesilovkový gól

První dva góly Vancouveru byly po tečích před brankou, třetí po špatném vyhodnocení situace defenzivy, zejména Nurseho, kdy se dostali do brejku dva hráči Canucks osamoceni na Skinnera. Čtvrtý pak po laxní práci Ekholma, který si měl počínat mnohem důrazněji.

A opět se musím postavit za brankáře, protože kritika v tomto případě opravdu není na místě. Ani s jedním gólem nemohl Skinner prakticky nic dělat, stejně jako Campbell v prvním zápase u prvních čtyř branek. Chyba byla prostě jinde. Teče před brankou se budou stávat vždycky, ale přesto musí být defenziva mnohem důraznější a tam to zatím opravdu vázne. Takže opakuji, brankáře bych z inkasovaných gólů nevinil, útok byl ve druhém zápase dominantní a ono to tam zase začne padat. Z obrany ale zatím na pochvalu není ani jeden hráč. Nurse s Bouchardem hráli špatně v obou zápasech a zatím tomu moc nepomohlo ani přeskupení dvojic do loňského modelu. Ani Ceci s Kulakem zatím nehrají přesvědčivě, i když jsou o trochu lepší než výše zmíněné duo. Ekholm hrál teprve první zápas od května a moc dobré to nebylo, ale nechme ho se trochu rozehřát. Jako chybu vidím posazení Desharnaise, který na soupeře platí a co nejdřív bych ho vrátil zpět do sestavy.

Dnes se nejspíš budou dít změny, protože na tréninku trenéři překopali útočné formace. Jako vždy když nám teče do bot, co uděláme… Dáme Draisaitla na křídlo k McDavidovi a děj se vůle boží. S tímto krokem tedy rozhodně nesouhlasím. Po dvou zápasech sahat k takto zoufalým krokům, navíc po celkem dobrém výkonu ve druhém zápase, alespoň co se týče ofenzivy. Víme dobře, že Draisaitl se cítí komfortně na centru vlastní formace a rozkopávat to tak brzy… Ostatně druhá formace a hlavně dvojice Draisaitl s Nugentem-Hopkinsem patřila minulý zápas k nejlepším hráčům na ledě.

Když to nejde, dejte 29 k 97. Léty ověřená praxe…

Nugent-Hopkins nyní zaujme Draisaitlovo místo druhého centra s křídly Hymanem a Foegelem, který povyšuje do top-six. Connor Brown putuje až do třetí formace. Desharnais byl na tréninku opět jen jako sedmý obránce, takže nejspíš se nic měnit ještě nebude a i dnes na něj zbyde Černý Petr.

Sestava:

Kane – McDavid – Draisaitl

Foegele – Nugent-Hopkins – Hyman

Holloway – McLeod – Brown

Erne – Janmark – Ryan

Ekholm – Bouchard

Nurse – Ceci

Kulak – Broberg

V brance ještě není nikdo potvrzen, nicméně tipuji start Jacka Campbella.

Trenér Woodcroft k protočení sestavy říká: „Snažíme se najít tu správnou chemii, abychom našli úspěch v ofenzivě a zároveň uklidnit nějaké oblati v rámci defenzivy.“

Že Oilers neprožívají skvělý start, ale druhý zápas jim dává příslib lepších zítřků, to ví kapitán Connor McDavid: „Vždy chcete začít dobře a my sjme nezačali. Zítřejší výhra (potenciální, pozn.) by pro nás znamenala 1-2-0, což jsme byli i loni. Není to nejlepší začátek, ale myslím, že sobota (druhý zápas s Canucks, pozn.) je něco, na čem se dá stavět a zítra v tom chceme pokračovat.“

McDavid vstřelil druhý gól Edmontonu a svůj první v sezóně

Hráči si uvědomují, že pokud by se prohrálo i potřetí za sebou, pak by to mohlo mít už nějaké důsledky, protože v Edmontonu jsou lidé nároční. Evander Kane k tomu říká: „Miluji hraní v Edmontonu. Je to určitě vášnivé hokejové místo. Jako hráč chcete cítit takový tlak, chcete mít dobrou fanouškovskou základnu, která vás podporuje. Mít touhu vyhrávat a mít ji nejen ve svém týmu, ale i v rámci celé této komunity. Vás jako hráče i jako tým to vede k tomu, abyste každý den dělali to nejlepší, co umíte. My tento tlak přijímáme.“

Dnes bude speciální den pro Mattiase Ekholma a Tysona Barrieho, kteří byli součástí trejdu na konci února. Od té doby se Edmonton s Nashvillem již nesetkali, takže dnes to bude vůbec první zápas těchto hráčů proti svým bývalým klubům. Obvzláště pro Ekholma to bude velmi emotivní, protože v Nashvillu strávil neúplných 12 sezón. Ekholm říká: „Bude to speciální. Nashville byl velkou součástí mého života.“ Trenér Woodcroft k tomu podotýká: „Jsem si jistý, že cesta do Nashvillu pro něj bude velmi emotivní a vím, že jeho spoluhráči udělají vše pro to, aby tým dosáhl svého prvního vítězství v sezóně.“

Mattias Ekholm hrál po dlouhé době a bylo to pro něj náročné. Dnešek pro něj bude navíc ještě nabitý emocemi

Speciální zápas to bude i pro Tysona Barrieho, který se s Edmontonem velmi sžil a měl v kabině Oilers několik dobrých přátel. Některé z nich měl dokonce letos v červenci, tedy již jako hráč Preds na své svatbě, konkrétně to byli Connor McDavid, Zach Hyman, Darnell Nurse, Evan Bouchard, Kyle Turris a Mike Smith. Ale mimo jiné i třeba Sidney Crosby, Nathan MacKinnon a další… Barrie je evidentně oblíbený chlapík a to se o něm všeobecně ví.

Tyson Barrie se na dnešní zápas těší: „Těšit se na to? Hmm… Je vždy zajímavé, když hrajete proti 97 a 29. Bude to zábava. V minulosti jsem pár těchto her hrál. Vždy je to něco trochu extra speciálního.“

Zajímavé jsou okolnosti trejdu Ekholma za Barrieho. Druhý jmenovaný totiž nečekal, že by protihodnotou za Ekholma byl on sám: „Rozhodně mě to překvapilo. Mike Smith mi poslal screen obrazovky, kde bylo, že máme Ekholma a možná že bude mým D partnerem nebo tak něco. Řekl jsem: Koho jsme se za něj vzdali? A další věc co jsem hned poté viděl, tak že mi zvoní telefon. Podepsal jsem v Edmontonu s úmyslem, že dohraju svou smlouvu (3 roky) a vyhraju tady Stanley Cup, ale je to byznys a věci jdou tak rychle. Rozhodli se, že se pokusí vylepšit svůj tým a nechali mě jít svou cestou. V Edmontonu jsem si našel spoustu skvělých přátel a mám spoustu dobrých vzpomínek a vždy se an to budu s láskou ohlížet. Ale to je ta krásná součást naší hry. Spřátelíte se a pak jdete dál. To, že jste v jiném městě neznamená, že nejste v kontaktu. Za čas strávený v Edmontonu jsem vdečný.“

Díky Tysone…

Nashville má odehrány již tři zápasy s bilancí dvou proher a jedné výhry, nicméně obě prohry byly těsné a to se silnými týmy Bostonu a Tampy.

V Nashvillu se letos rozjíždí nová éra. Po loňské sezóně skončil generální manažer a prezident hokejových operací David Poile. Ten byl v klubu od samého začátku v roce 1997 a myslím, že Poile jednou bude mít před stadionem sochu, i když Nashville ještě nevyhrál žádný Stanley Cup. Poileho místo gen.manažera zaujala jiná místní legenda, slavný trenér Barry Trotz. Ten zde trénoval rovněž od počátků klubu až do roku 2013, než si vyzkoušel i jiné angažmá v klubech Washingtonu (se kterým v roce 2018 vyhrál Stanley Cup) a Islanders. Trotz se tak nyní ocitá v úplně jiné roli.

Po čtyřech letech skončil trenér John Hynes, kterého nahradil 50 letý Andrew Brunette. Ten byl loni asistentem v New Jersey, ale práci hlavního trenéra si vyzkoušel již předloni, když nahradil do skandálu namočeného Joela Quennevilla u týmu Floridy. Andrew Brunette zde v Nashvillu působil coby hráč v sezóně 1998/99, takže jeho trenérem byl nikdo jiný než Barry Trotz.

Dvě místní legendy

Po loňské sezóně skončil kvůli vážným zdravotním problémům vyhlášený tvrďák Mark Borowiecki, který skončil v jednom z prvních zápasů minulé sezóny v bezvědomí a od té doby ho trápily psychické problémy. Borowiecki je od této sezóny posilou týmu v oddělení hráčského rozvoje, stejně jako legendární brankář Pekka Rinne, který bude mít přímo na starosti evropské hráče a k tomu si ještě přibral práci skauta. Všimli jste si, jak se to legendami v Nashvillu jenom hemží? Z tohoto klubu se prostě jen tak neodchází a trvanlivost je jedna z hlavních vlastností tohoto klubu. Současný kapitán klubu Roman Josi má rovněž našlápnuto se k těmto lidem jednou přidat. Josi v Nashvillu působí již od roku 2011, posledních 7 sezón je kapitánem týmu.

Město country v létě opustila zvučná jména Matt Duchene s Ryanem Johansenem. Ještě v průběhu ročníku přišla čistka v podobě trejdů Nina Niederreitera, Tannera Jeannota, Mikaela Granlunda a Mattiase Ekholma.

Jako výrazná posila do obrany přišel Luke Schenn a dále velmi zkušení útočníci Gustav Nyquist a hlavně Ryan O´Reilly, na jehož vůdcovské schopnosti se bude spoléhat. V průběhu sezóny samozřejmě Tyson Barrie, který tvoří velmi úderný první pár s Romanem Josim.

Nashville má na marodce pouze Lukea Schenna, který v novém působišti odehrál pouze jediný zápas.

V brance je potvrzena jednička týmu Juuse Saros.

Dnešní zápas se hraje v Bridgestone Aréně v Nashvillu od 2:00 SEČ.

Pozítří Oilers hrají ve Philadelphii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *