No vida, já jsem to říkal, že nebude tak zle. :o) Kluci se proti Nashvillu zdravě naštvali a ukázali, že na zápasy proti Vancouveru chtějí rychle zapomenout a začít znovu.

Pozor ale, Nashville není žádným nazdárkem a outsiderem, takže suverénní výhra má lesk. Zaskvěli se hlavně první dvě formace, kde si hráči nabahnili body a do sítě nebohého Sarose a posléze i jeho náhradníka Lankinena padly opravdu pěkné góly. Hyman zaznamenal 1+3 a byl druhou hvězdou zápasu a Nugent-Hopkins 1+2 a třetí hvězdou. Connor McDavid vstřelil gól po krásné akci, která bude jistě aspirovat na jednu z nejlepších akcí dosud rozehraného ročníku. I když tato McDavidova akce vypadá trochu nadpozemsky (i když možná, že McDavid je v hledáčku Mužů v Černém, nad tím přemýšlím už dlouho…) tak ve skutečnosti tam bylo i hodně štěstí, protože zde chyboval obránce Carrier. Abych ale nesnižoval McDavidův kredit, měl zde opravdu výborný pohyb a předvídavost a také proto tato krásná branka padla.

Jinak ale všemu vévodila první hvězda zápasu Leon Draisaitl, který zaznamenal 2+2 a přidal tak další zářezy do své již nyní úctyhodné bilance proti tomuto soupeři.

Draisaitl je totiž katem Nashvillu a je to jeho oblíbený soupeř. Draisaitl dosud proti Nashvillu odehrál 24 zápasů a zaznamenal v nich neuvěřitelných 24+15 a +6. Sám Draisaitl k tomu říká: „Někdy to prostě proti některým týmům jde lépe než proti jiným. Jsem si ale jistý, že jednou nastane čas, kdy to skončí. doufám ale, že to na pár zápasů ještě protáhnu.“

Draisaitl vstřelil 2 přesilovkové góly a dostal se tím na první místo v klubovém bodování, které dosud drželo legendární duo Glenn Anderson a Ryan Smyth. Mezi aktivními hráči je Draisaitl na 6. místě za Ovečkinem, Stamkosem, Malkinem, Pavelskim, Crosbym a Tavaresem. První Ovečkin má 299 přesilovkových gólů. Draisaitlovi je ale teprve 27 let. Kam až se v tomto žebříčku dostane?

Muž utkání Draisaitl s Mattiasem Ekholmem, který se poprvé od výměny vrátil do svého bývalého domova, kde strávil 12 sezón. Ekholm si den před zápasem užil večeři s několika bývalými spoluhráči v domě Filipa Forsberga.

Skvěle si v zápase vedl Warren Foegele, který dostal šanci v top-six a odehrál skvělý zápas. Foegele dostal příležitost také proto, že dle Woodyho hrál dobře i v předešlých zápasech. Foegele nejdřív krásnou přihrávkou našel Nugenta-Hopkinse u třetího gólu, ten poslední, šestý pak vstřelil po zásluze sám. Své spoluhráče Foegeleho s Nugetou ze skvěle fungující druhé formace chválí Zach Hyman: „Myslím, že jsme taková dělnická lajna. Myslím, že Foegey nám přináší spoustu energie, temp a má také skvělou střelu. Myslím si, že máme mezi sebou dobrou chemii. Loni jsme spolu už pár zápasů hráli, ale teď to byl opravdu dobrý první společný zápas. Myslím, že naše lajna je dobrá na forčeking a na získávání puků a myslím, že byo důležité navázat na naši dobrou hru 5 na 5 a tam jsme odvedli opravdu dobrou práci. nemůžete vyhrát jen proto, že se budete spoléhat na své speciální týmy.“ To mi Hyman mluví z duše…

Tak tomuhle se říká respekt 👏 aneb nováček v Edmontonu Adam Erne je slušně vychovaný.

Skvělý zápas odchytal Jack Campbell, který měl 43 úspěšných zásahů a byl vynikající. Trenér Woodcroft ho chválí: „Dostali jsme příspěvky od mnoha lidí, ale Jackovy příspěvky vynikly nad ostatními.“ Ke Campbellovi chci ještě dodat to, co jsem už psal dříve, totiž že Campbell sice začal sezónu špatně tím smolným zápasem ve Vancouveru, ale ani za jednu ze 4 obdržených branek nemohl. Doufejme tedy, že toto nebude ojedinělý zápas a Campbell nám dokáže, proč tady vlastně je.

Zde Campbellův skvělý zákrok proti střele Nyquista

Kvituji také to, že tentokrát byla rozložená zátěž na celý tým a v ice-timu nebyly takové propastné rozdíly jako obvykle. Pokud pominu Nurseho, který byl s časem 25:30 odskočený, tak všichni ostatní měli časy od cca 13 min do 21 min a to včetně třeba McDavida, který měl ice-time pouze 17:18.

Proti Philly se dnes postaví téměř stejná sestava jako proti Nashvillu, až na jednu změnu v obraně, kdy ve třetím páru vedle Kulaka nahradí Broberga Desharnais. Marodka je prázdná.

Potvrzen je start Jacka Campbella.

Daniel Briere ještě jako hráč v dresu Flyers

Philadelphia začala sezónu dobře. Tři zápasy, dvě výhry. Ta poslední s naším katem Vancouverem a ještě s čistým kontem brankáře Harta. Do první úplné sezóny vstupuje kdysi známý hráč, nyní generální manažer Danny Briere coby místní kápo, když naskočil do rozjetého vlaku v březnu, na konci minulého ročníku, když už došla majitelům klubu trpělivost s GM Chuckem Fletcherem. Briere nelenil a celkem notně rozprášil osu týmu a vsadil na jiné tváře.

Pryč se tedy pakovali obránci Tony DeAngelo, Justin Braun a Ivan Provorov a útočníci James Van Riemsdyk a Kevin Hayes. Poslední tři hráči byli v klubu dlouho končí s nimi vlastně jedna éra, i když vlastně neúspěšná, protože mezi lety 2012 – 2020 se Flyers pravidelně vždy rok probojovali do play off a další rok zase ne. A tak dále a tak dále a od roku 2020 dosud zůstali za branami play off stát úplně a to třikrát v řadě. Briere je v klubu proto, aby s tím něco udělal a pro začátek začal tedy čistkou. V létě přišel zkušený obránce Marc Staal a útočníci Ryan Poehling a Garnet Hathaway. Phila tedy vsadí na svoji starou klasiku, na důraz a tvrdou hru.

Jádro bylo rozprášeno, včetně Hayese a Van Riemsdyka

Jinak ale sestava Flyers moc silně nevypadá a trenér Tortorella bude mít asi hodně co dělat, aby jeho tým stačil konkurenci. Pro Edmonton by tým Phily neměl být moc velkým soustem, ale znáte to. Kór teď… :o)

Pouze na tribuně dnes zůstane ruský obránce Egor Zamula a nahradí ho jeho švédský kolega Emil Andrae.

V brance Flyers je potvrzena jednička týmu Carter Hart.

Mimo hru je pouze obránce Rasmus Ristolainen. Další obránce Ryan Ellis nakonec ukončil kariéru kvůli vleklým zdravotním potížím. Tedy abych byl přesnější, Ellis již nikdy nebude hrát. V čem je rozdíl? V tom, že jeho tučná smlouva mu dál běží až do roku 2027, takže ji de facto ukončil jen neoficiálně, dokud mu smlouva nedoběhne. Danny Briere má pod svým platovým stropem hned několik takových kontraktů, které se týkají odpadlíků. Kromě Ellise také spoluúčast u smlouvy Kevina Hayese (nyní St.Louis) a vykoupení ze smluv u Tonyho DeAngela, Oskara Lindloma, který úspěšně bojoval s rakovinou a nyní hraje na farmě San Jose a také – nelekejte se – Iljy Bryzgalova. Ten přitom ve Phile není již přes 10 let a před 8 lety ukončil hráčskou kariéru!

Brankář z vesmíru Ilja Brzygalov hrál i v Edmontonu a ne špatně…

Když už jsem u toho, Edmonton už má takto v portfoliu pouze jednoho hráče a tím je James Neal, který bude až do konce příští sezóny ukrajovat necelé 2 mil.dolarů. Neal ještě oficiálně neukončil kariéru, ale naposledy nastoupil v roce 2022.

Historické okénko: Philadelphia s Edmontonem se v minulosti střetli v několika třeskutých střetnutích. Flyers byli vůbec prvním týmem, který Oilers vyřadil ve vyřazovacích bojích, konkrétně v předkole play off ve vůbec první sezóně Oilers v NHL, tedy 1979/80. Potom už byl ale úspěšnější druhý tým. Hlavně ve dvou finále Stanley Cupu v sezónách 1984/85 a 1986/87. V obou případech byl samozřejmě úspěšný Edmonton v čele s Gretzkym a zlatou partou.

V roce 1985 bylo finále mezi Oilers a Flyers zajímavé i tím, že na opačných stranách barikády stáli dva tehdy nerozluční parťáci z Motoru České Budějovice, Jaroslav Pouzar a Miroslav Dvořák. Ti se proti sobě postavili v bratrovražedném souboji, který byl úspěšnější pro Pouzara, který nakonec s Edmontonem vyhrál tři Stanley Cupy. Pouzar už se do Budejovic nevrátil a ukončil kariéru v roce 1992 v Německu. Miroslav Dvořák se po tomto finále v roce 1985 s NHL rozloučil a jeho další kroky vedly do 2. německé ligy. V roce 1989 si ještě zahrál za Motor a pak skončil. V roce 2008 Miroslav Dvořák zemřel na rakovinu. Nemoc, se kterou velmi srdnatě bojoval i jeho kamarád Pouzar, který nemoc přemohl, doufejme, že napořád.

Za Philadelphii tehdy chytal Pelle Lindbergh, který sice s Flyers Stanley Cup nezískal, ale zato vyhrál svoji první a poslední Vezina Trophy. V listopadu téhož roku byl bohužel hlavním aktérem tragické autonehody, která ho v jeho 26 letech stála život a NHL přišla o jednoho z nejtalentovanějších brankářů své historie.

Pelle Linbergh doplatil na svoji vášeň v rychlých autech

Za posledních 5 let na sebe oba týmy narazily pouze sedmkrát a bilance je velmi vyrovnaná. 4:3 ve prospěch Edmontonu. Ve vzájemných zápasech většinou padá hodně gólů. Philadelphia ale určitě bude hrát tvrdě a bude to chtít našim technickým hvězdičkám znepříjemnit. Zápas dnes tedy vůbec nemusí být úplně jednoznačný.

V loňské sezóně se hrály dva zápasy a skončili 1:2 pro Philu a 4:2 pro Edmonton. V tom posledním zaznamenali Draisaitl s McDavidem po 3 bodech. V obou zápasech chytalo stejné brankářské duo Stuart Skinner – Carter Hart, což se dnes ale změní.

Dnešní zápas se hraje ve Wells Fargo Center ve Philadelphii a začíná v 1:30 SEČ.

Příští zápas se hraje pozítří opět doma v Edmontonu proti Winnipegu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *