Zápas proti Islanders byl první výhrou doma v Edmontonu a euforie v hale byla tak znát, že i doma u televize jsem měl husinu. Nový trenér Kris Knoblauch společně s Paulem Coffeym zažili vítězný debut, pro oba to byla trenérská premiéra v NHL.

Knoblauch na lavičce vypadal nejdřív trochu nervózně a není se ani čemu divit, ale působil na mě dobře. Paul Coffey byl celý zápas v pohybu, burcoval „své“ obránce a myslím, že to bylo hodně znát. Samozřejmě ze dne na den se hráč zgruntu nezmění, ale ve včerejším zápase jsme hráli slušně do defenzivy. Coffey by mohl být nakonec tím důležitým „hráčem“ na válečném poli.

Cody Ceci právě dostává kouř od legendy 😉

Jinak to bylo hodně ubojované vítězství, kdy asi nebylo lepšího týmu, ale přesně takováhle výhra je potřeba. Co se týče individuálních výkonů, tak Leon Draisaitl zaznamenal 1+3 a nyní má 19 bodů a na vedoucího muže bodování Eliase Pettersona ztrácí 6 bodů. Connor McDavid vstřelil gól po parádní Draisaitlově přihrávce napříč kluzištěm a vypadal tedy rozhodně lépe, než v předchozích zápasech, s 5 pokusy byl také nejaktivnějším střelcem Oilers.

Velice dobře chytal Stuart Skinner, který měl 32 úspěšných zásahů a vůbec pochytal několik slušných šancí Isles. Myslím, že pozoruhodný výkon podal Warren Foegele, který sice v zápase nebodoval, ale Foegele podal opravdu skvělý výkon a potvrzuje, že i když moc neboduje, tak je velmi platným hráčem. Uvidíme jak dál. Asi neluskneme prstem a najednou začneme všechno vyhrávat, ale myslím, že je to na dobré cestě.

Negativní věcí je, že Leon Draisaitl za krosček na Bo Horvata vyfasoval od oddělení hráčské bezpečnosti pokutu 5000 dolarů.

Warren Foegele, který hrál pod trenérem Knoblachem stejně jako McDavid s Brownem v Erie, má ze svého staronového kouče dobrý pocit a říká o něm: „Myslím, že to, co na něm vyčnívá je to, jak je klidný a jeho přístup k zacházení s hráči. Velmi dobře se s ním komunikuje. Každý zná svoji roli. Je to velmi chytrý muž. Určitě to nějakou dobu potrvá, než si to sedne, ale myslím, že budeme dobří. Jde z něj takový klid. Je to skvělý komunikátor. Mám to štěstí, že jsem pod ním hrál v Erie, takže jsem viděl, co umí. Myslím, že kluci si na něj brzy zvyknou“

Pokračuje jeho další bývalý a nyní opět současný svěřenec Connor Brown: „Řekl bych, že je velmi klidný a chytrý. Nikdy nic nedělá na základě paniky. Všechno je naplánované a precizní. Je to prostě člověk, který vám pomáhá zvládnout tu emociální hru svým klidem a celkově svojí přítomností. Myslím, že on pro mě bude obrovská pomoc. A myslím si, že jeho přítomnost nebude opravdu dobrá jenom pro mě, ale pro hodně kluků v tomto týmu.“

Toliko ke Knoblauchovi. A nyní i o druhém trenérovi, Paulu Coffeymu. Povídá Mattias Ekholm: „Byl opravdu hodně upovídaný. Byl přímý a jakmile neco viděl, hned to hlasitě řekl. Myslím, že co hned vidí, tak o tom s vámi hned komunikuje, což je skvělá věc. Jsem si jsitý, že se s každým chlapem vypořádá jinak a za běhu.“

Connor Brown po včerejším tréninku

Novinky… Raphael Lavoie byl včera poslán do Bakersfieldu. Za Oilers odehrál 5 zápasů bez bodu.

Mattias Janmark je stále zraněn. Dnes to bude 8 zápas. Pokud se zapíše na LTIR, tak se při dosažení 10 zápasu může zapsat na tento seznam zpětně, takže teoreticky jedenáctý zápas už opět může být aktivován a poslán do akce. Janmark ale zatím ani nebruslí, takže to na brzký návrat nevypadá.

Dylan Holloway opustil zápas s Islanders předčasně kvůli zranění a vyšetření bohužel potvrdilo vážné zranění kolene a Dylan bude mimo hru několik měsíců ☹️ Něco podobného ho potkalo už loni. Tenhle kluk má opravdu velkou smůlu. Holloway bude s jistotou umístěn na LTIR, což umožní jeden volný slot na soupisce.

Dle včerejšího tréninku by se měl pomalu do akce vracet Connor Brown, který na tréninku naskakoval na křídle čtvrté formace a polykal již plné tréninkové dávky.

Pozor ale, jakmile Brown naskočí do 9 zápasu v sezoně, automaticky se aktivuje jeho bonus ve smlouvě, který bude příští rok z platového stropu odečítat 3 miliony dolarů. Hollandův špás…

Takže si to sesumírujme. Dle trenéra Brownův start ještě není na 100%. Co to znamená pro soupisku? Brown nebyl na LTIR a byl stále zapsán na soupisce, takže v jeho případě se mění jen to, že bude moci nastoupit, ale co se týče prostoru na soupisce, tak nijak. Janmark zatím na LTIR není a je na soupisce. Holloway bude umístěn na LTIR a Lavoie byl poslán dolů. To jsou dvě volná místa. Brown zabere jedno. Máme tedy o jednoho hráče méně. Lavoieho poslání na farmu tedy nedává moc smysl, ale asi chtějí trenéři povolat někoho jiného? Myslím, že během dneška můžeme ještě očekávat nějaký pohyb. Nebo si možná počkáme až na volno mezi zápasem v Seattlu a venkovním tripem.

Bakersfield se právě z Kalifornie přesunul do Alberty, kde včera sehrál zápas s Calgary Wranglers a dnes odehraje ještě druhý. Ten, kdo tedy bude povolán do Edmontonu, může jet klidně autobusem. :o) Stejně tak i Raphael Lavoie obráceným směrem, který tak dnes bude moci v klidu a bez velkého cestování za Bakersfield již nastoupit.

Každopádně někdo povolán být musí, protože Oilers po zápase se Seattlem vyráží na čtyřzápasový trip (Tampa, Florida, Carolina, Washington), který velmi náročný a těžko ho budou hrát ochuzeni o jednoho hráče.

UPDATE: Janmark byl zapsán na LTIR. To znamená, že v blízké době – minimálně na nadcházejícím čtyřzápasovém tripu – se s ním nepočítá. Tím se uvolnilo další místo v sestavě. Holloway umístěn tamtéž dle očekávání, takže také volné místo. Lavoie byl po odeslání na farmu opět povolán zpět. Čili dvě volná místa a ty obsadí Adam Erne a Philip Broberg, kteří jsou povoláni do prvního týmu. Brown dnes ještě nenastoupí.

Raphael Lavoie v akci

Trenér Knoblauch poprvé vedl tým v pořádném a úplném tréninku a hráči si trénink velmi pochvalovali. Zkratkovitě –


Connor Brown: „Myslím, že dnes byl skvělý trénink.“
Warren Foegele: „Dnes to byl rychlý a zábavný trénink.“
Mattias Ekholm: „Byl to trénink ve vysokém tempu. Byl to zábavný trénink.“

Formace dnes budou téměř stejné jako proti Islanders, mění se akorát třetí a čtvrtá formace. Hollowaye nahradí ve třetí formaci Derek Ryan. Ve čtvrté bude Hamblin s Lavoiem a Ernem. Brown a Broberg zůstanou jako zdraví náhradníci.

V brance dnes opět potvrzen Stuey.

Ještě k Bakersfieldu. Ten tedy včera hrál v Calgary s místní farmou Wranglers. Ti Kondory rozsekali, až z nich peří lítalo 6:3. Po dvou třetinách byl stav 4:0. Condors se pak trochu dotáhli, ale Wranglers pak pečetili gólem do prázdné branky. Za Condors opět chytal Jack Campbell a opět dostal pěkný nášup, za tři zápasy tedy již 13 gólů. Za domácí nastoupil i Čech Adam Klapka nebo bývalý Olejář Jordan Oesterle.

Když už nic, alespoň se podívejte na pěkný gól dvojice Xavier Bourgault – Seth Griffiths.

Převčírem to nebyl významný den jen pro naše současné trenéry Knoblaucha a Coffeyho, ale i pro našeho bývalého kouře Kena Hitchcocka, který je navíc rodákem z Edmontonu. Hitch byl 13.11. přijat do Hokejové Síně Slávy. Hitch je v historickém žěbříčků na 4. místě v počtu výher svého týmu z pozice hlavního trenéra. Před ním jsou Scotty Bowman, Joel Quenneville a Barry Trotz.

Trenéru Hakstolovi bude chybět André Burakovky. Jordan Eberle se dnes po několika zápasové pauze vrací do akce.

V brance Seattlu dnes překvapivě nebude jednička Philipp Grubauer, ale Joey Daccord, který přitom minulý zápas dostal nakoupeno od Colorada. Možná je to ale proto, že Grubauerovi se nepovedl předminulý zápas, právě proti Edmontonu a trenér Hakstol to už nechtěl znovu pokoušet.

Mistr – učedník, nebo také šéf a pomocník. A poté dva rovnocenní soupeři. I tak by se dal charakterizovat vztah mezi Toddem McLellanem a Jayem Woodcroftem, tedy něco, co jsme poslední léta vídávali, když proti sobě hráli Edmonton s Los Angeles. A nyní to tu máme opět, ale v jiném obsazení, protože dnes se proti sobě postaví Dave Hakstol a Kris Knoblauch, tedy bývalý hlavní trenér a jeho asistent ve Philadelphii mezi lety 2017 – 19.

Tady jsou pěkně vedle sebe ještě na lavičce Flyers

Oba kluby se letos potkají již počtvrté, přičemž dvakrát to bylo v rámci přípravy. Pokaždé byl úspěšný Edmonton. Loni ze 4 soutěžních zápasů vyhrál Edmonton třikrát.

Zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 2:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *