Kris Knoblauch byl před pár dny jmenován novým koučem Edmontonu a jeho bývalý tým Hartford Wolf Pack tak zůstal bez kouče. To už není pravda, protože novým dočasným hlavním trenérem byl jmenován Steve Smith, jedna z edmontonských legend.

Zajímavé je, že nyní 60 letý Smith je Skot, narozený v Glasgow. Vyrostl ale v Kanadě. Již v roce 1981 byl draftován Edmontonem v 6. kole draftu. V draftu, kdy si Winnipeg z 1. místa vybral budoucí legendu Dalea Hawerchuka a Edmonton z 8. místa Granta Fuhra a v 9. kole ze 176. místa také Miloslava Hořavu, který si za Edmonton ale nikdy nezahrál a v NHL se objevil až léta poté, kdy v sezoně 1988/89 debutoval v dresu Rangers, kde pak hrál ještě další dvě sezony. Ale to jen tak na okraj.

Steve Smith za Edmonton debutoval v sezoně 1984 a hrál zde až do roku 1991. V dresu Oilers získal tři Stanley Cupy. Stal se ale také největším smolařem historie klubu, když v roce 1986 v rozhodujícím sedmém zápase konferenčního semifinále omylem nastřelil brusli vlastního brankáře Granta Fuhra, Calgary se ujalo vedení 3:2 v zápase, vyhrálo sérii a Edmonton vypadl z play off, ačkoliv byl dvojnásobným obhájcem Stanley Cupu. Tento gól mnozí pamětníci dodnes nedokážou skousnout a Smithovi jej vyčítají. Nešlo ale o nic jiného, než o smůlu.

Edmonton pak získal ještě tři další Stanley Cupy, všechny se Smithem v sestavě a Smith byl jedním ze základních kamenů tehdejší defenzivy a jeho výkony byly po něšťastné akci z roku 1986 více než jasným vykoupením z jeho dávného hříchu, i když nechtěného.

V roce 1991 se s Edmontonem rozloučil stejně jako drtivá většina tehdejší zlaté party, kterou tehdejší majitel klubu Peter Pocklington doslova rozmetal po celé NHL.

Steve Smith byl vyměněn do Chicaga za jiného obránce Davea Mansona, který se na další tři roky stal výraznou tváří Oilers a po letech i v roli funkcionářské, když byl od roku 2018 asistentem Jaye Woodcrofta v Bakersfieldu a od roku února 2022 do listopadu 2023 v Edmontonu, než byl jak víme společně s Woodcroftem vyhozen.

Také Manson se pak po vzoru Smithe stal výraznou tváří Oilers, ale už v dobách postupného úpadku slavného klubu

Smith hrál v NHL až do roku 2001. Po Edmontonu hrál jen za dva další klub, Chicago a Calgary. Do angažmá v Calgary se ale dostal velmi zajímavě. Smith totiž původně v roce 1997 v dresu Chicaga ukončil hráčskou kariéru a poté se stal asistentem trenéra v Calgary. Po jediné sezoně v kravatě ale Smith opět obul brusle, vzal hokejku a naskočil do NHL jako hráč, po boku svých svěřenců v Calgary. Zde byl dokonce v sezoně 1999/2000 kapitánem, než další sezonu kvůli vleklým zraněním ukončil, tentokrát definitivně hráčskou kariéru.

Pak dělal dva roky skauta pro svůj další bývalý klub Chicago, než byl v roce 2010 opět angažován v Edmontonu, kde se stal jedním z asistentů trenéra Toma Renneyho.

Steve Smith a Tom Renney na lavičce Edmontonu

Když byl po dvou letech Renney ukončen a nahradil ho jeden z jeho dalších asistentů Ralph Krueger, Smith ve své pozici zůstával a stejně tak i v dalším roce, kdy Kruegera vystřídal Dallas Eakins.

V roce 2014 Smith odešel do Caroliny, v roce 2018 do Buffala a v roce 2021 si ho jako asistenta vybral Kris Knoblauch v týmu AHL Hartford Wolf Pack, farmy NY Rangers. Zde byl Smith s Knoblauchem neúplné tři sezony a zbytek už znáte, Knoblauch byl angažován v Edmontonu a Smith tak nyní zaujal jeho místo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *