Po třech výhrách za sebou přišlo malé zbrzdění, takže trip po Východě začal prohrou. Paradoxně ale po nejlepším výkonu za poslední dobu.

Již minule jsem psal, že Tampa není úplně ve své kůži, nicméně stále má velmi silný tým a je určitě jedním z favoritů ligy. I když, dokud se neuzdraví brankářská jednička Vasilevskij, nevidím to s nimi nadále růžově. Každopádně, psal jsem, že to byl náš nejlepší výkon za poslední dobu a na tom trvám.

Tampa byla Olejáři notně přestřílena 43:24. Oilers po většinu zápasu také zaslouženě vedli, nejdřív 1:0, 2:0 a 3:2 a 4:3, aby stejně nakonec prohráli. Nejdřív tedy k pozitivům. Hra směrem dopředu byla dobrá, není toho moc co vytknout, až na to, že naše největší hvězdy Draisaitl s McDavidem opět bodově mlčely. Chopili se toho ale jiní a zde je největší pozitivum.

Derek Ryan vstřelil 2 góly, své první v sezoně. Ten první tak, jak je mu to vlastní, při oslabení v úniku. Tohle on prostě umí dokonale a vlastně neznám žádného hráče, který to umí lépe, než on. A toto už jsem o něm také někdy v minulosti psal, ale pokud Ryan dostane více prostoru a odpovědnosti, jeho výkony strmě stoupají a ve čtvrté formaci je zbytečně utopený. Tady máte důkaz místo slibů. Ještě bych chtěl vypíchnout jinou věc. Všimněte si naprosto famózní milimetrové přihrávky od Nugenta-Hopkinse. tohle jsou prostě okamžiky, proč máme rádi hokej.

Jinak, Nugeta takových přihrávek měl víc a i on zaslouží velkou pochvalu. Dále bych opět vyzdvihl velmi dobrý výkon Foegeleho, který ač málo boduje, odvádí pro tým opravdu skvělou práci. A všimli jste si také, jak se v posledních zápasech zlepšil Cody Ceci? Skoro to vypadá, jako by na něj Paul Coffey platil jako bič. :o)

James Hamblin vstřelil svůj první gól v kariéře a věnoval ho své zesnulé mamce, která v roce 2017 zemřela na rakovinu. Hamblin k tomu říká: „Myslím, že tu gólovou oslavu mám v hlavě už pár let. Z mých ramen najednou spadla tíha, abych už konečně dal gól.“ K vnukově slavné chvíli se vyjadřuje i jeho babička Hanna: „Jako dítě mě absolutně přiváděl k šílenství, protože vždycky všude kolem se trefoval do puku.“ Jeho babička prý viděla všechy vnukovy góly, ale temhle všechny překonal: „Opravdu si to neumíte představit. Je to tak úžasné, ještě stále slavím.“

K Hamblinovi nejdříve trenér Knoblauch: „Fandím mu, protože hraje tvrdě a dělá všechny ty důležité maličkosti. Vidět ho vstřelit gól bylo skvělé.“ Připojuje se Darnell Nurse: „Je to neuvěřitelné. To množství práce, kterou stále vynakládá, jeho přítomnost a úsměv, který každý den přináší do kabiny…opravdu si všechno poctivě vydělal.“ Náhradní brankář Calvin Pickard Hamblinovu chvíli prožíval spolu s ním: „Na lavičce jsem vyskočil ze svého místa. Byl jsem za něj tak šťastný. Dal do toho hodně práce a vidět takového chlapa, jak je odměněn, je skvělé.“

Jen dodám, že James Hamblin nikdy nebyl draftován a je rodákem z Edmontonu a žije tak svůj sen stejně jako Stuart Skinner. Hraje totiž za tým, kterému od malička fandil a chodil na něj jako kluk. Takových v NHL zase tolik není, protože většinou se všichni po draftu rozutečou po všech koutech Kanady a USA.

Tohle je silný příběh.

Co pozitivní není, to je opět velmi chabý výkon od Boucharda, který prostě místo obránce hraje na pozici falešného křídla, a to ještě nebránícího. Co Bouchard umí, to víme. Má velmi dobrou střelu, na poměry NHL se dá říci nadstandardní, to mu nelze upřít. Do kombinace ještě rozhodně není taková extratřída jako elitní obránci, ale nakročeno k tomu má. Ale co je to platné, když dozadu je naprosto, ale opravdu NAPROSTO ZOUFALÝ!!! Nejde jen o to, že nehraje jako Makar nebo Hughes a také nejde o to, že vytváří nějaké chyby a je nedůsledný. Ale on ty chyby nenapravuje. Jeho laxnost je tak do očí bijící, že za mě takový hráč nemá v sestavě absolutně co dělat! A nezajímá mě, že je dobrý do ofenzivy. Pokud totiž toto budeme i nadále tolerovat, tak i nadále budeme dostávat zbytečné góly, kór když nemáme brankáře, kteří by to pokryli.

Jinak Bouchard proti Tampě odehrál 200 utkání v NHL. Gratulace… Oslavuj, ale prací!

Raphael Lavoie byl poslán do Bakersfieldu, který má nyní téměř týdenní pauzu po návratu z Kanady. Na soupisce tak nyní zůstává 12 útočníků a 7 obránců.

Philip Broberg se dnes po povolání z farmy poprvé dostane do akce. Teoreticky se nabízí posazení Desharnaise, protože to vždycky odnese buď Broberg, nebo on, ale nebude tomu tak. Dnes po dlouhé době budeme hrát systémem 11/7 a pouze na tribuně by měl zůstat Adam Erne.

Dnes prožije svůj debut v dresu Oilers brankář Calvin Pickard, který je v organizaci již téměř rok a půl, ale za Oilers si ještě v ostrém zápase nezachytal. V NHL Pickard naposledy nastoupil za Detroit na konci března 2022 proti Pittsburghu. Ve službách Bakersfieldu vykazoval solidní čísla, tak uvidíme.

Calvin Pickard je ale jinak už poměrně zkušeným brankářem a třeba Darnell Nurse říká, že jeho současná přítomnost v kabině je znát, protože přináší spoustu zkušeností: „Hrál v mnoha různých situacích, takže jeho vedení a jeho současná přítomnost přináší do kabiny uklidnění a je pro nás někým, o koho se můžeme opřít. Má skvělý přehled o výhodách i nevýhodách této ligy.“

Poslední dny internetem kolují téměř všude spekulace, že Ken Holland rozhazuje sítě kvůli brankáři, ale pokud to dopadne tak, kam spekulace zatím nejvíc směřují, pak Pánbůh s námi…

Nejvíce se totiž skloňují jména všech tří brankářů z Motrealu, tedy Jake Allen, Sam Montembeault nebo Cayden Primeau. Prosím pěkně, mohu se zeptat, proč? Ani jeden z nich nedosahuje ani Skinnerových kvalit, natož aby nás snad dostal z nějaké bídy a to ještě za nějakou asi ne moc malou protihodnotu, kterou Holland při svém myšlení určitě pustí. To samé v bleděmodrém je Jordan Binnington ze St.Louis, známý nejen svými výkyvy formy, ale i labilním chováním.

Nikým menším než je Carter Hart, Juuse Saros nebo třeba Karel Vejmelka se prostě nemůžeme zabývat.

Záplata Allenem doufám neklapne

Jedno je jisté, Skinner není špatný, ale sám to nezvládá a když je zátěž jen na něm, tak se sype. A Pickard je jen provizorní řešení. A vzhledem k formě Jacka Campbella na farmě nemůžeme asi už počítat ani s ním, naopak by měl Holland začít vymýšet, jak ho vykoupit co nejrychleji ze smlouvy, aby nás to co nejméně bolelo, i za cenu uznání vlastní chyby v úsudku, kterou už si stejně neodpáře.

Jako provizorium než dojde k nějakému trejdu, by se možná mohlo sáhnout do vlastních zdrojů a zkusit mladého Oliviera Rodriguea. Proč ne, máme na výběr? Ale uvidíme nejdřív, jak se k tomu postaví Pickard.

Dnes hrajeme s Floridou. Panthers jsou na Východě celkově třetí a hrají poměrně slušně, i když loni to byl jiný uragán. Panthers se v létě rozloučili s několika oporami. Nejvíce je určitě cítit ztráta Radka Gudase. Ale odešel i Marc Staal, takže ztráta těchto dvou tvrdých hochů se musí zákonitě projevit na mírné změně stylu. Veterán Patric Hornqvist ukončil v 36 letech kariéru a Anthony Duclair se vydal zachraňovat Žraloky ze San Jose.

Oprášit zašlou kariéru zde nově zkouší kdysi hvězdný obránce Oliver Ekman Larsson, který se donedávna staral i o přesilovku Panthers. Toho se zbavil Vancouver, kde se Ekman Larsson loni dostal potupně i na lavičku. A že bral přes 8 milionu dolarů? Žádný problém! To jen v Edmontonu tohle nejde… Pro pořádek, Ekman Larsson bude až do roku 2029 ukrajovat Vancouveru, který ho nakonec vykoupil ze smlouvy přes 2 mil.dolarů. Na Floridě EL hraje za 2,25 mil.dol., což už je snesitelné.

Kromě něj Panthers doplnili kádr ještě dalšími posilami. Přišel Dmitrij Kulikov, který si před 3 lety zahrál i za Edmonton, ten zpevní obranu. Evan Rodriguez je šikovným doplňkem do útoku, včetně přesilovkového komanda, kde hrával i na předešlé štaci v Coloradu. Brankář Anthony Stolarz bude hodně kvalitní dvojkou, když předešlé roky v Anaheimu vykazoval lepší výkony než jednička John Gibson.

Panthers se letos poměrně perou se zraněními, které na dlouhou dobu zabrzdily jejich opory a nejsou to zrovna zanedbatelná jména. Dva elitní obránci Brandon Montour a Aaron Ekblad naskočili shodně v minulém zápase s Anaheimem do prvního zápasu v sezoně a to jsou tedy posily jako hrom! Montour se opět zařadil na první přesilovku, kde měl stálé místo i loni a Ekblad je jeden z nejkomplexnějších obránců ligy.

Montour s Ekbladem Floridě hodně chyběli, s nimi v sestavě budou Panthers o parník silnější

Tito dva se uzdravili, ale v zápase s Ducks se naopak zranil kapitán Aleksander Barkov, který má zraněné koleno a dnes proti Edmontonu bude najisto chybět. Mimo hru je pak dále i Sam Bennett, který už byl v této sezoně třikrát aktivován a opět poslán na listinu zraněných, kde je nyní znovu. Dnes by ale opět mohl naskočit. Dále je zraněn ještě obránce Josh Mahura.

V brance Panthers je potvrzena jednička Sergej Bobrovskij.

Zajímavostí je, že asistentem trenéra Paula Maurice je již druhým rokem Myles Fee, který byl po 7 sezony mezi lety 2010 – 16 videokoučem v Edmontonu. Ale i třeba Woody začínal jako videokouč.

Tehdejší trenérský štáb Edmontonu – zleva Myles Fee, Jay Woodcroft, Todd McLellan, Jim Johnson a Ian Herbers

Panthers vyhráli 6 z posledních 7 zápasů, takže pozor, toto bude těžší dostaveníčko, než proti Tampě. Za poslední 3 roky se Oilers a Panthers potkali pouze čtyřikrát, ale třikrát byli úspěšní Oilers.

Dnešní zápas se hraje v Amerant Bank Aréně ve městě Sunrise a začíná ve 2:00. Vysílá ho Nova Sport 2 a Voyo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *