Série pokračuje a dnes se bude opět doma hrát o osmou výhru v řadě. Tentokrát s Chicagem. Nejdřív se ale pojďme tradičně trochu ohlédnout zpět.

Tým opět ukázal sílu, když porazil New Jersey, které vyhrálo na tripu všechny 3 předchozí zápasy a do té doby mělo ze 7 zápasů pouze jedinou prohru. Tentokrát se hrálo trochu opatrněji než v předchozích zápasech. Connor Brown je smolař, protože v 5 minutě mohl konečně vstřelit svůj první gól v Edmontonu, ale proti byl tým Lindyho Ruffa a jejich úspěšná coach challenge. Oilers šli nakoenc ale přecejen do vedení jako první po výborné práci čtvrté formace. Sam Gagner výtečně servíroval před branku na zakončujícího Dereka Ryana. Bouchard opět potvrdil svoji ofenzivní formu, když dal opět gól. McDavid s Kanem se pak postarali o další dva góly, u nichž si prohodili gardy.

Stuart Skinner si konečně odpočinul a Calvin Pickard se dostal zase jednou do akce. A chytal spolehlivě a měl několik těžkých zákroků, které zvládl opravdu výborně. Pustil pouze jediný gól a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Pickard ukázal, že se s ním musí počítat a naprosto není na místě, aby Skinner chytal 7 zápasů za sebou a podobné nesmyslné série. Takto to prostě v NHL nechodí a trenéři by si to měli uvědomit.

Picks byl i hvězdou kabiny

Oilers nyní na příčky zaručující play off ztrácejí už jen 3 body, to už je veselejší. Na to, že ještě nedávno jsme už propadali beznaději, nyní jsme prostě zpět. A opět musím složit poklonu trenérům i hráčům. Hrálo se opět zodpovědně do defenzivy, žádné nesmyslné nahazování, ale vše mělo hlavu a patu. Je radost se na hru Edmontonu dívat.

Do útoku pak taktéž dobrá práce. Jediné, kde bych viděl rezervu je druhá formace Kane – Draisaitl – Brown. Je to možná trochu zvláštní, ale tato formace vypadá na ledě nejhůře. Jsou trochu křečovití. Jakoby se nedokázali sehrát. Připadá mi, že Draisaitl se moc nedokáže dostat do své hry. Ostatní tři formace vypadají mnohem lépe. No ale ještě uvidíme.

Evan Bouchard má nyní sérii 11 zápasů za sebou, ve kterých bodoval. To je nyní druhé místo v klubových tabulkách mezi obránci. Před ním je jen jeho současný trenér Paul Coffey, který ale dokázal bodovat 28 krát za sebou v sezoně 1985/86. V Edmontonu je pak celkově nastejno jako Coffey ještě Wayne Gretzky s 28 zápasy – 1984/85 a lepší opět Gretzky s 30 zápasy – 1982/83, znovu Gretzky s 39 zápasy – 1985/86 a na úplném vrcholu je – jak jinak – Gretzky s 51 zápasy – 1983/84.

Bouchard a jeho pumelice:

Zraněn je stále jen Holloway.

Dnes se do branky vrací Stuart Skinner.

Apropos, Oilers údajně intenzivně jednají o trejdu Jacka Campbella, který se nejspíš do Edmontonu již nevrátí. Mike Grier, GM San Jose byl nyní viděn v Edmontonu a asistent GM Edmontonu a syn Kennyho, Brad Holland naopak navštívil zápas Montrealu s Nashvillem. Může to něco znamenat? Může jít o přesun nějakého brankáře do Edmontonu, nebo naopak odchod Jacka Campbella?

Jsou Campbellovy dny v Edmontonu sečteny?

Teď na skok k bývalým Olejářům. Pittsburgh umístil na waiver Dmitrije Samorukova, kterého jsme se vzdali výměnou za Klima Kostina. Jinak dalším hráčem na waiveru je třeba Jakub Vrána. Nevím, připadá mi, že s tímto hráčem nikdo neumí pracovat. Nebo je to opravdu v něm? Myslím, že takových talentů od hokejového Pánaboha není mnoho a Vrána má čich na góly jako málokdo. Ovšem, asi jsou tam i jiné věci. Kdyby to ale bylo na mě, zkusil bych ho.

Další překvapivou zprávou je, že Jesse Puljujarvi se vrací do NHL! Byl totiž najat Pittsburghem na PTO a nyní se bude snažit o získání smlouvy. Puljujarvi je po dvojité operaci kyčle. Takže Pittsburgh čeří vodu…

A ještě do třetice, další bývalý Olejář David Perron z Detroitu dostal v NHL stopku na 6 zápasů za krosček v obličeji Arťoma Zuba z Ottawy. Nezvykle vysoký trest.

Dnes večer se poprvé proti sobě představí dva generační talenty Connorové McDavid a Bedard. Connor Bedard je k zatím slavnějšímu kolegovi hodně přirovnáván. Stejně jako McDavid začíná v týmu, který na tom není výkonnostně moc dobře, podobně jako kdysi Edmonton. Bedard má zatím ve 27 zápasech na kontě 23 bodů. McDavid se v roce 2015 když začínal pohyboval v podobných číslech. Jeho první sezonu ovšem velmi narušilo vážné zranění po zákeřném faulu philadelphského Brandona Manninga, který McDavida na dlouho vyřadil ze hry.

Přejme Bedardovi, ať ho nic podobného nepotká a svoji první sezonu si užije, i když je to ve slabém Chicagu, kde to má těžké. Myslím, že pro Bedarda bude dnešní zápas právě kvůli duelu proti McDavidovi speciální.

Chicago se postupně zbavilo všech vysloužilců a z kdysi úspěšné kostry týmu, která postupně získala 3 Stanley Cupy nezbyl po loňské sezoně ani jeden hráč. Posledními mohykány byli ještě v loňské sezoně Patrick Kane a Jonathan Toews. Kane ke konci sezony odešel k Rangers, kde chtěl získat ještě jeden Stanley Cup, poté prodělal operaci kyčle a nyní se před pár dny do NHL vrátil v dresu Detroitu. Dlouholetý kapitán Toews se po prodělání covidu dlouhodobě trápí množstvím zdravotních problémům, které obsahují i únavový syndrom a oslabenou imunitu a s tím spojité problémy. Toews ještě sice oficiálně neukončil kariéru, ale myslím si, že se již na led nevrátí. Toews byl kapitánem Chicaga mezi lety 2008 – 2023. Nyní jsou Blackhawks bez kapitána.

Vrátí se ještě Jonathan Toews někdy do akce?

Před sezonou se Blackhawks rozloučili s triem bývalých Olejářů Alex Stalock, Caleb Jones a Jujhar Khaira. Kromě Halla přivedli další veterány Nicka Foligna a Coreyho Perryho a také Ryana Donata. Co se stalo s Perrym asi víme všichni. Jedna verze říká, že měl poměr se Stiflerovou mámou, druhá, že měl hrubý konflikt se členem týmu. Tak jako tak, Perry dostal od manažera Davidsona výpověď a nyní je bez smlouvy a údajně se má léčit ze závisloti na alkoholu. GM Kyle Davidson před 14 dny trejdoval, když z Vancouveru přivedl trápivšího se Anthonyho Beauvilliera.

Trenér Luke Richardson (také bývalý Olejář), bude dnes postrádat velké množství hráčů. Bedard hlavně přišel o svého mentora Taylora Halla, který byl do Chicaga přiveden právě proto, aby Bedardovi pomohl s aklimatizací. Hall si poranil koleno a letošní sezona pro něj skončila po pouhých 10 zápasech. Mimo hru jsou dále útočníci Andreas Athanasiou a Colin Blackwell. Dále obránci Jarred Tinordi a Kevin Korchinski. Ryan Donato se dnes po nemoci vrací do akce. Kanadský útočník Boris Katchouk byl včera umístěn na waiver.

Bedard se letos už bude muset obejít bez Halla

Edmonton a Chicago se loni střetli třikrát a pokaždé se vraždila jehňátka. 7:3, 5:4 a 6:5, to jsou opravdu hody. Pokaždé ale vyhráli Oilers.

Dnešní zápas se opět hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 4:00 SEČ. Před námi pak jsou ještě dva domácí zápasy proti Tampě a Floridě a pak se dlouhou dobu bude hrát pouze venku.

A kdyby to někoho zajímalo, tak Bakersfield dnes hraje v příznivých 19:30 SEČ, takže také možná varianta na strávení večera.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *