Trip po Kalifornii začal dobře, když Oilers vyhráli v San Jose hladce 5:0. sharks ale moc nekousali a nekladli příliš velký odpor. Dnes v Los Angeles to bude jistě o poznání těžší zápas.

V zápase byla opět hodně vidět dvojice McLeod – Foegele. Jejich parťák Leon Draisaitl už z toto tentokrát těžil také a z této spolupráce padl čtvrtý gól. McLeod třetí zápas za sebou zaznamenal 2 body. Skvělá práce!

McLeod vstřelil první gól Oilers již v 1. minutě a po skvělém uvolnění a neméně dobré střele.

Evan Bouchard sice opět nepůsobil moc jistě v defenzivě, ale opět vstřelil gól po parádní střele a ještě přidal asistenci. Bouchard je v ligovém bodování mezi obránci na 4. místě s 34 body v 32 zápasech, čili průměr více než bodu na zápas! V účasti na ledě je ovšem na záporném čísle s -1 bodem. Vedoucí Quinn Hughes má 45 bodů, ale také +27, což je velký rozdíl.

  • Vedoucí muž týmového bodování Connor McDavid má stejně jako Hughes 45 bodů, což stačí na 7. místo ligového bodování. První Nikita Kučerov má na McDavida náskok 13 bodů. McDavidovi chybí 5 bodů k překonání 900 bodové hranice.
  • Oilers jsou v NHL jediným týmem, který má 5 hráčů s 30 body a více (McDavid, Draisaitl, Bouchard, Hyman, Nugent-Hopkins).
  • Zach Hyman vstřelil 20 gól v sezoně a je jasným nejlepším střelcem týmu a na 5. děleném místě v lize. První Austin Matthews má 29 gólů.
  • Stuart Skinner si v San Jose připsal druhý shutout v letošní sezoně a celkově jeho čtvrtý v kariéře.
  • Mattias Ekholm bodoval počtvrté za sebou. Nyní mu chybí 3 body, aby překonal hranici 300 bodů! Trejd Ekholma do Edmontonu byl známým serverem Daily Faceoff před pár dny vyhodnocen jako nejlepší trejd NHL v roce 2023. Tysonu Barriemu se naopak v Nashvillu moc nedaří a jen v měsíci prosinci byl už pětkrát posazen na tribunu jako zdravý náhradník.
  • Connor Brown je ze soupisky Edmontonu jediným hráčem, který letos ještě neskóroval a to včetně obránců. Loni odehrál v dresu Washingtonu pouhé 4 zápasy, ve kterých také neskóroval. Posledním zápasem, kdy vstřelil gól je zápas Ottawa – Winnipeg (5:2) hraný 25. března 2022. Dlouhá doba…

Derek Ryan včera oslavil již 37 narozeniny. Gratulace! Ryan je v Edmontonu od roku 2021 a má smlouvu ještě na další rok. Společně s Adamem Ernem a Benem Gleasonem je momentálně jedním z tria Američanů na soupisce Edmontonu.

Bakersfield včera také hrál se San Jose, ovšem San Jose Barracuda. Barakudy ale kousaly více než Žraloci a vyhráli v Bakersfieldu 5:4 po nájezdech. Olivier Rodrigue v brance tak po delší době lovil ze sítě víc puků, než je zvyklý. Rodrigue se mezitím opravdu stal jedničkou Condors a až do včerejšího zápasu měl z posledních 4 startů na kontě 3 výhry a průměr 1,99% a úspěšnost zásahů .942%. Celkově má pak v sezoně .932%, což je mezi brankáři v AHL 1. místo v úspěšnosti zásahů!

Nestálo by za to, dát Rodriguemu konečně přičichnout k NHL? Dosud byl jen párkrát na lavičce, ale to je vše. Dát šanci brankáři z vlastní líhně se se Skinnerem povedlo, proč by se to nemohlo povést i Rodriguem? Možná lépe, než vymýšlet nějaké nesmysly s Mrázkem nebo Merzlikinsem. Philip Broberg nadále nastupuje v Bakersfieldu a situace kolem něj se nyní trochu uklidnila a je ticho po pěšině.

Drake Caggiula je nejproduktivnějším Kondorem a jako jediný má průměr více než bodu na zápas. Uvidíme ho někdy o štok výše? V Edmontonu jsme ho naposledy viděli v roce 2018. Mimochodem včera to bylo přesně 5 let, kdy byl Caggiula vyměněn do Chicaga za Brandona Manninga, tehdejšího McDavidova „kata“, kterého jsme pro úspěch raději sami podepsali. :o)

Raphael Lavoie pokračuje ve výborných výkonech a včera vstřelil svůj 9 gól v sezoně.

Právě Lavoieho se týká nejnovější zpráva, protože byl povolán z Bakersfieldu do prvního týmu. Opačným směrem byl poslán Ben Gleason. V Edmontonu tak je nyní pouze 6 obránců.

Trenér Knoblauch potvrdil, že Lavoie dnes nastoupí na křídle čtvrté Hamblinovy formace. Jako zdravý náhradník dnes nakonec na tribuně nezůstane Connor Brown, ale Evander Kane, jehož absence je zatím nejasná. Brown Kanea nahradí na křídla třetí formace.

V brance bude opět Skinner.

Mimo hru dnes bude dvojice Dylan Holloway a Sam Gagner.

Dnes nás čeká velmi těžký zápas v Los Angeles. Kings i letos pokračují ve výborných výkonech a drží se špičky. Rozdíl mezi oběma kluby je 11 bodů. Je to možná trochu frustrující, že Oilers vyhráli 11 z posledních 14 zápasů a přesto jsou stále poměrně daleko od příček zaručujících play off. Osmý Nashville má na Edmonton nyní náskok 6 bodů. Jen potvrzení, jak je liga vyrovnaná.

Kings i letos hrají hlavně ze zabezpěčené defenzivy a stejně jako loni mají velmi málo inkasovaných gólů – pouze 77 inkasovaných gólů, to není jen nejlepší výkon na Západě, ale rovnou v celé lize. Tomu se Oilers se svými 106 brankami ani nepřibližují. Letos je jak živou vodou politý brankář Cam Talbot, který v posledních letech pendloval ze štace na štaci a ve svých 36 letech už také není z nejmladších. V LA se mu ale zatím velmi daří. Talbot chytal v Edmontonu 4 sezony mezi lety 2015 – 2019, všechny pod trenérem Toddem McLellanem. Tito dva tak navázali na někdejší spolupráci a evidentně to klape. A to Talbot v létě podepsal v LA pouze roční smlouvu na 1 milion dolarů. Nojo, opět jsme u toho, toto se nám povést nemůže.

David Rittich byl rovněž předsezónní posilou, když přišel z Winnipegu. Sezónu ovšem začal pouze na farmě v Ontariu a do prvního týmu se dostal až nedávno po zranění druhého brankáře Pheonixe Copleyho. Ten je mimo na dlouhou dobu z blíže nespecifikovaných důvodů a je na listině dlouhodobě zraněných, takže Rittich si nyní v NHL opět více zachytá. v LA dosud odehrál 2 zápasy a oba byly vítězné, i když oba byly proti San Jose, kteří ho zrovna nezasypali salvou střel.

Dnes by ale v brance měl být Cam Talbot, který si tak zase jednou zachytá proti svým bývalým spoluhráčům.

Kromě Copleyho je zraněn ještě útočník Viktor Arvidsson.

Produktivitu Kings opět vede kapitán Anže Kopitar, kterého asi taky budou muset jednou umlátit. Naopak zatím se moc nepovedl Pierre-Luc Dubois. Tato trojka draftu 2016 si před lety vybrečela trejd z Columbusu a loni nakonec i z Winnipegu. Dubois přitom nebyl levný. Do Winnipegu putovala trojice Vilardi, Iafallo a Kupari a ještě volba ve 2. kole draftu 2024. Jenže Dubois má zatím ve 32 zápasech pouze 7+7 a cap hit 8,5 mil.dolarů až do roku 2031. No, nevím. Mě Dubois nepřesvědčuje o své „hvězdnosti“ už dlouho.

Se svým divizním soupeřem LA Kings jsme se letos ještě nepotkali a toto bude první společné dostaveníčko od loňského play off, kde jsme Kings vyřadili v 1. kole 4:2 na zápasy. Rok předtím pak 4:3 na zápasy.

Dnešní zápas se hraje v Crypto.com Aréně v Los Angeles a začíná ve 4:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1 a Voyo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *