Po kanonádě s Buffalem, kdy se musel namlsat každý fajnšmekr, Oilers opustili domácí vody a odletěli na trip po Kanadě, kdy nejprve vyzvou Toronto a poté ještě Ottawu a Winnipeg.

Zápas s Buffalem opět začal jak z říše snů. Ovšem těch zlých. Už ve 2. minutě jsme prohrávali a v 17. Sabres přidali druhý gól. Až do konce druhé třetiny se pak oba týmy o vedení přetahovaly. Ve třetí třetině ale přišla vánice a Sabres naprosto odpadli a na ledě v podstatě neexistovali. Některé góly byly navíc parádní. Například tento po ose McDavid, Draisaitl a zakončující Ekholm.

  • Mattias Ekholm zaznamenal 2+1. Dvougólový večer je jeho první letos a v dresu Edmontonu druhý celkově. Tři body zaznamenal letos také poprvé a také podruhé celkově.
  • Connor McDavid měl 0+4, čímž se na krátkou dobu hodně přiblížil prvnímu mstu ligového bodování. Nikita Kučerov, který hrál s Tampou v pozdějším čase odpověděl ale naprosto stejným poměrem 0+4 a McDavidovi opět utekl. Rozdíl je tedy stále 10 bodů, na půli cesty mezi nimi je ještě Nathan MacKinnon.
  • McDavid se těmito čtyřmi asistencemi stal teprve čtvrtým hráčem ligové historie, který dokázal v jedné sezóně nejméně pětkrát zaznamenat 4 asistence. Dalšími jsou Wayne Gretzky (8x), Paul Coffey (5x) a Mario Lemieux (2x).
  • Také třetí nováček už bodoval. Troy Stecher zaznamenal první bod za asistenci u gólu Darnella Nurseho.
  • Connor Brown vstřelil druhý gól sezóny, když pouhých 9 vteřin před koncem zápasu pečetil výhru Oilers, ne ovšem do prázdné branky, ale za záda již odevzdaného Luukkonena.
  • Zach Hyman vstřelil 2 góly a letos má na kontě již 48 gólů a 197 celkově ve své kariéře. 111 jich vstřelil za tři roky v Edmontonu, 86 za Toronto za 6 sezón…

Stu si opět plácnul s imaginárním Vinnym, který kvůli menšímu zranění ruky opět odpočíval na tribuně.

Zápasy v Torontu jsou speciální jak pro Zacha Hymana, tak i Connora McDavida. Hyman se narodil přímo v Torontu, vyrůstal tu a Maple Leafs pochopitelně fandil. Nyní bude mít Hyman příležitost překonat milník 50 gólů ve svém rodném městě. A možná, že by mohl pokořit i tu dvoustovku, ale zůstaňme raději nohama na zemi. Jen to připomínám, protože možné je všechno.

Connor McDavid o Hymanově příležitosti říká: „Samozřejmě má na Toronto úzké vazby. Narodil se tam, vyrůstal tam a v budově bude spousta přátel a rodina. Bylo by skvělé vidět, aby to překonal v Torontu.“ O Hymanovi mluví i Mattias Ekholm: „Je parádní vidět, jak skóruje. To na něm miluju. Myslím, že je to neuvěřitelný chlap. Celý rok se mu dařilo.“

Divný obrázek

Dále trenér Knoblauch: „Už jsme mluvili o tom, že Zach je klíčovou součástí našeho týmu a je velmi populární. Každý tu oceňuje, jak obětavý chlap to je. Je inspirací pro všechny ostatní hráče. Ušel dlouhou cestu aby se dostal do NHL a nyní se z něj stala hvězda. Co se týče dosažení tohoto milníku, měl by být šťastný a hrdý na to, čeho dosáhl. Dosáhnout tohoto milníku by bylo neuvěřitelné. Uvidíme, jestli mu seženeme nějaké střídání navíc.“ No, je dané, že hráči mu budou nejspíš trochu pomáhat a hrát tak trochu na něj a hledat ho před brankou. Snad to ale nepřeženou a nebude nás to stát body. Takový McDavid je toho schopen. :o)

Sám Hyman si ale, jak je mu to vlastní, přeje hlavně výhru: „Samozřejmě by to bylo speciální, ale nesoustředím se na to. Je to docela cool jít do toho zápasu a mít tu příležitost, ale ve skutečnosti chci jen vyhrát. Myslím, že od doby, co jsem tady, jsem tam nevyhrál, takže by bylo skvělé jít tam a vyhrát.“ V tom má Zach pravdu. Proti Torontu Hyman odehrál 4 zápasy a pokaždé byli úspěšní domácí, takže s Edmontonem v Air Canada Centre ještě nevyhrál a dokonce nezískal ani bod. V prvním vzájemném zápase, když už byl Hyman členem organizace Oilers nehrál vůbec kvůli zranění. Ještě za Toronto pak Hyman odehrál zápas bez týdne před třemi lety, kdy Oilers vyhráli v Torontu 3:2. Hyman tehdy nastupoval v elitní formaci s Matthewsem a Marnerem. Zajímavé je, že tento vzájemný zápas starý pouhé tři roky ze současného týmu Edmontonu odehrála pouze čtveřice hráčů McDavid, Draisaitl, Nugent-Hopkins a Nurse. Zbytek se zcela obměnil.

Také Connor McDavid má jak je všeobecně známo velmi blízko k Torontu, protože pochází z města Richmond Hill, které je od Toronta půl hodinky autem. A i on byl fandou Maple Leafs, jak jinak.

Nejen tito dva mají na Toronto vazby. V týmu je hned několik hráčů, kteří zde hráli. Connor Brown je Torontem draftován a odehrál zde první čtyři sezóny (2015 – 2019). Mezi lety 2014 – 2016 mu zde byl spoluhráčem Sam Carrick. V roce 2017 za Maple Leafs jeden zápas odchytal Calvin Pickard, sezónu 2019/20 zde odehrál Cody Ceci.

Dnes by se do akce vrací Vinny Desharnais a až zde v Torontu tak odehraje stý zápas v NHL!

Dnes se bude měnit sestava. Takto se to zkoušelo už v průběhu minulého zápasu s Buffalem.

Draisaitl – McDavid – Hyman

McLeod – Nugent-Hopkins – Foegele

Kane – Henrique – Perry

Janmark – Carrick – Brown

Nurse – Desharnais

Ekholm – Bouchard

Kulak – Ceci

No tak tady se asi bude hodně hrát na Hymana… V jedné lajně s 97 a 29… V brance je potvrzen Stuart Skinner. Zítra v Ottawě tedy bude chytat Calvin Pickard. Pouze na tribuně opět zůstane Derek Ryan a po dvou zápasech v sestavě dnes také Troy Stecher.

Máme tu jeden podpis. Tříletý vstupní kontrakt podepsal v Edmontonu James Stefan.

Je vám to povědomé? Jde totiž o syna někdějšího českého útočníka Patrika Štefana. Ten byl jedničkou draftu 1999. V minulosti se jedničkami stali pouze dva čeští hráči a sice Roman Hamrlík v roce 1992 a poté právě Štefan. Až po Štefanovi šlo na draftu ze druhého a třetího místa sourozenecké duo Daniel a Henrik Sedinové. Štefan dodnes platí za jednu z nejhorších jedniček draftu. V NHL nakonec odehrál pouze 7 sezón a ještě jako 27 letý v NHL končil kvůli zdravotním problémům, než o rok později skončil s kariérou úplně.

Mimochodem, Patrik Štefan je se stal nešťastným účastníkem jedné tragikomické situace, kterou měl tehdy na talíři hodně dlouho a která je dodnes stále velmi populární. Je zvláštní, že Štefanův syn nyní bude hrát právě v Edmontonu, který byl jeho otci v této situaci soupeřem. Tento kousek jistě všichni dobře znáte… :o)

Zpět ale k mladému Jamesovi. Ten se stejně jako jeho mladší bratr Wyatt narodil již v USA v Kalifnii ve městě Laguna Beach a oba jsou již Američané. James Stefan nikdy nebyl draftován. Posledních pět let strávil převážně ve WHL v klubu Portland Winterhawks. Zde měl v loňské sezóně bilanci 48+51 v 64 zápasech. Zaujal tak edmontonské skauty, kteří po něm hodili laso a Ken Holland to zpečetil. Stefan se již loni ucházel o místo na slunci, když se zúčastnil předsezónního kempu Ottawy Senators. Uvidíme, jestli se Stefan ještě letos nebo příští rok předvede v dresu Bakersfieldu, ale spíše bych ho na úplný začátek tipoval na druhou farmu ve Fort Wayne v ECHL.

Bakersfield hrál ve dvou dnech s farmou Calgary, Wranglers. Oba týmy si nadělili po jednom vítězství. Skórovali i Dylan Holloway a Adam Erne. V noci na dnešek pak byl na programu zápas s Coachellou, který Condors vyhráli 4:3 po nájezdech i díky kurióznímu vyrovnávacímu vlastnímu gólu hostů, který padl do branky Aleše Stezky.

Dnes se utkáme s Torontem. Tam mají problémy. Odpadlo několik hráčů. Mitch Marner má výron kotníku a jeho dnešní start je vyloučen. To je pochopitelně citelná ztráta. Tyler Bertuzzi je nemocný a netrénoval a jeho dnešní start sice není vyloučený, ale je málo pravděpodobný. Obránce Ilja Ljubuškin je nemocný rovněž, ale jeho start je vyloučen. Během předminulého zápasu ve Philadelphii utrpěl známý bijec Ryan Reaves zranění oka a je dosud také mimo. Na listině dlouhodobě zraněných hráčů jsou hned čtyři hráči a sice Calle Jarnkrok a trojice zkušených obránců Mark Giordano, John Klingberg a Jake Muzzin. Posledně jmenovaný letos do sezóny ještě ani nenaskočil a loni odehrál pouhé 4 zápasy. Jake Muzzin laboruje se zraněním krční páteře. John Klingberg se letos měl v Torontu stát pivotem na přesilovce, ale odehrál pouhých 14 zápasů, než musel podstoupit operaci kyčle. Mark Giordano se zotavuje po otřesu mozku, Calle Jarnkrok pro změnu ze zranění ruky.

Mitch Marner šel na draftu 2015 jako čtyřka za McDavidem, Eichelem a Dylanem Stromem. Dnes nás ale strašit nebude…

Auston Matthews si jde letos celkem jistě pro Maurice Richard Trophy, když má na kontě již 57 gólů. Je pravděpodobné, že letos pokoří i šedesátku, což je opravdu úctyhodný výkon. Zach Hyman se Samem Reinhartem na děleném druhém místě ztrácí 9 zásahů.

Toronto je po Buffalu dalším z týmů, který má na soupisce tři brankáře. Ilja Samsonov byl krátce po začátku sezóny de facto odepsaný kvůli špatným výkonům, ale nyn je opět zpět v pozici jedničky. Stále má ale ze všech tří brankářů nejhorší úspěšnost – .888% a v posledních dvou zápasech pustil po čtyřech brankách. Joseph Woll je brankář z vlastních zdrojů, který až letos dostává trochu více prostoru. Woll odchytal poslední zápas ve Washingtonu, který Maple Leafs vyhráli 7:3. Nyní ale budou hrát dva zápasy ve dvou dnech, takže si zachytají oba brankáři. Třetí do party, veterán Martin Jones byl letos jednu dobu v Torontu jedničkou. Nyní je ale odstaven na druhé koleji až jako ten třetí vzadu.

Maple Leafs mají o jeden bod více než Edmonton ve vedlejší konferenci a mají náskok 10 bodů před devátým Washingtonem. Jsou tedy na nejlepší cestě do play off, ale ještě to není úplně jisté. Ještě to chce chvíli vydžet. To samé Edmonton, který má náskok na deváté St.Louis 11 bodů.

Dnešní zápas se hraje v Air Canada Centre v Torontu a začíná přesně o půlnoci SEČ.

Další zápas se hraje vlastně ve stejný den, jen o 23 hodin později v Ottawě. Preview zítra nebude.

Sens se krčí téměř na dně Východní konference a ani letos se do play off nepodívají, stejně jako šestkrát předtím. Účast ve finále konference v roce 2017 tak je pro ně zatím poslední. V Ottawě se poslední léta pokouší o přestavbu, ale ta je neúspěšná a bůhví, kde to vlastně skončí. V létě se ale změnil majitel, když ten původní Eugene Melnyk zemřel. Nový vlastník Michael Andlauer moc nemeškal a ještě v průběhu sezóny vyhodil generálního manažera Pierre Doriona a místo něj angažoval do té doby asistenta GM v Edmontonu Stevea Staiose. Ten poté vyhodil zase kouče D.J. Smithe. Místo něj je zatím prozatímním trenérem ostřílený dlouholetý kouč Islanders Jack Capuano. Jde ale pouze o dočasné řešení a v létě bude Staios hledat pro Sens nového trenéra a také cestu z bídy.

Těžko říci, proč se Ottawě tak nedaří, když v týmu najdete takové borce, jako útočníci Brady Tkachuk, Giroux, Stutzle,… V obraně Chabot, Chychrun, Sanderson.

U dalších osudů Sens už jistojistě nebude Dominik Kubalík, který je velkým zklamáním, když v 64 zápasech zaznamenal pouhých 15 bodů. Kubalíkovi letos končí smlouva a zkusí trh s volnými hráči. Zraněni jsou útočníci Zack MacEwen a Rourke Chartier, dlouhodobě opět smolař Josh Norris.

Oilers vyhráli tři poslední vzájemné zápasy.

Zápas se hraje v Canadian Tire Centre v Ottawě a začíná již ve 23:00 SEČ. Ten vysílá Nova Sport 1.

V úterý Oilers dále hrají ve Winnipegu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *