V NHL se jde pomalu do finiše a v noci na dnešek se definitivně rozhodlo o všech postupujících týmech. Pár týmům ještě zbývá odehrát poslední zápasy. Edmonton je jediný tým, kterému chybějí dokonce dva.

Nejdřív k zápasu se San Jose. Sledovali jste to? To byl mazec co…V tomto zápase Oilers jasně dominovali, ale musíme si na rovinu říct, že Sharks byli naprosto odevzdaní a podali velmi špatný výkon. Asi se již viděli na dovolené. Do takovéhoto zápasu za stavu 8:1 vůbec poprvé naskočil mladý ruský brankář Georgi Romanov. Ten krátce poté inkasoval gól z hole Hymana, ale pak již neinkasoval. Trochu smutný debut, ale i takový se počítá a Romanov může jen doufat, že jeho účast v NHL nezůstane právě jen u tohoto zápasu.

Hned devět hráčů Oilers zaznamenalo 2 body a více. Henrique, Holloway a Nurse měli dokonce po 3 bodech. 2 měli dále McDavid, Draisaitl, Bouchard, Hyman, Foegele a Perry.

Co bych vypíchl, tak famózní výkon Adama Henriquea, který dal gól a na dva nahrál. Ale ty přihrávky… To bylo prostě něco. Henrique je hrozně chytrý a šikovný hráč a má tah na branku. Tento trejd se velmi povedl a Henrique do týmu skvěle zapadl. Nyní má ve 20 zápasech 6+3. Henrique bude v létě volným hráčem a i když vím, že nebude levný, jsem pro jeho podpis. Ale to předbíhám. Jen chci říct, že je to opravdu velmi dobrý hráč.

Adam Henrique

Connor McDavid měl v zápase 1+1. Asistencí na Hymanův gól konečně překonal onu očekávanou stovku asistencí. McDavid mohl v této šanci sám zakončovat, ale bylo vidět, jak tu asistenci chce. Hymanovi nahrával prakticky před prázdnou branku. McDavid se tak dostal do elitní společnosti a stal se teprve čtvrtým hráčem v historii, který to dokázal. Před ním to byl neostižný The Great One, který to dokázal 11x, což je neuvěřitelný počin. To je vidět i na tom, že ostatní tři to zvládli jen jednou. Jsou to Bobby Orr (1970/71), Mario Lemieux (1988/89) a Connor McDavid.

Evan Bouchard zaznamenal 1+1 a dostal se na 81 bodů. Tím se stal prvním obráncem Edmontonu po 38 letech, tedy od roku 1986, kdy to naposledy dokázal Paul Coffey. Ten to předtím dokázal pětkrát za sebou.

V NHL je tedy o postupujících rozhodnuto. Na Východě to bylo docela vyhrocené hlavně mezi trojicí týmů – Philadelphií, Detroitem a Washingtonem. Nakonec to vyšlo třetímu jmenovanému, ale byla v to i trocha kliky. Detroit totiž v prodloužení vyhrál v Montrealu a hráči se radovali. Ještě se ale čekalo na to, jak dopadne zápas ve Philadelphii. Ta musela vyhrát v čistém čase, ale Flyers se za stavu 1:1 stále nedařilo překonat brankáře Lindgrena. Trenér Tortorella tedy sáhl k odvážné hře vabank již 4 minuty před koncem ke hře bez brankáře. To potrestal v 57 minutě T.J.Oshie a tím posunul Capitals do play off. Tortorella tím vlastně pomohl k vyřazení Detroitu, protože kdyby brankáře neodvolal, zápas by šel do prodloužení a tam vyhráli Flyers, stejně by to pro ně nic neřešilo. Caps by ale v takovém případě nepostoupili. Detroit svojí výhrou ale stejně Philu přeskočil, takže odvolání brankáře již nic neřešilo. Píše se ale o tom, že toto Tortorella nevěděl… Kdo ví, ale je to vzrrrrrůšo co…

Nyní se ještě bude hrát o to, kdo s kým… My už máme možnosti omezené. Buď to bude Los Angeles nebo Vegas. Čili dva naši oblíbenci… Musím říct, že z toho radost nemám. S LA jsme se potkali v přechozích dvou letech v 1. kole a vždy jsme je vyřadili, ale vždy to nebylo jednoduché. Vegas nás zase vyřadilo loni a poté získalo Stanley Cup. Těžko říct, kdo bude pro nás lepší. LA i Vegas mi letos nepřijdou tak silní jako předtím, ale v play off je to o něčem jiném. Možná, že by bylo lepší to Vegas, na které bychom se mohli více nahecovat a vrátit jim vyřazení.

LA hraje poslední zápas se slaboučkým Chicagem, který by mělo zvládnout. Vegas taktéž se slabým Anaheimem. Pokud LA vyhraje a Vegas prohraje, jdeme na LA. Pokud Vegas vyhraje, tak bez ohledu na výsledek z LA jdeme na Vegas.

Z farmy byl opravdu povolán Philip Broberg a dnes by již měl nastoupit. Oilers již nemohou nic ovlivnit. Budou druzí a i jejich dva soupeři Arizona s Coloradem již o nic nehrají, není tedy na co čekat.

V zápase se San Jose měl tzv den údržby Evander Kane, který si údajně léčí drobné šrámy. Kane by kvůli tomu měl být mimo hru i dnes.

Dále budou odpočívat Cody Ceci a Darnell Nurse. Jejich místa zaujmou Philip Broberg a Troy Stecher a v útoku Derek Ryan.

V brance bude Calvin Pickard.

Bývalý Olejář Chris Wideman oznámil ukončení kariéry. Wideman letos za svůj Montreal nenastoupil ani k jednomu zápasu kvůli zranění zad. Wideman byl vytrejdován do Edmontonu v listopadu 2022 za 6. kolo draftu 2020. Za Oilers odehrál 5 zápasů, ve kterých si připsal 2 asistence. O měsíc později byl opět vyměněn na Floridu za jiného obránce Alexe Petrovice. Sezónu 2020/21 Wideman odehrál v Rusku a byl zde vyhlášen nejlepším obráncem sezóny.

Dnes se Oilers představí v Arizoně. V maličké Mullet Aréně se dnes budou fanoušci i celá NHL loučit s týmem Arizona Coyotes.

S týmem, za který hrálo mnoho legend. S týmem, který jako jediný trénoval Wayne Gretzky. S týmem, který se poté stěhuje do Salt Lake City ve státě Utah. Coyotes se s NHL loučí po 28 letech, kdy nahradili staré Winnipeg Jets. Ti se po 15 letech do NHL vrátili. Zvládnou to i Coyotes? Od vedení NHL údajně takovou záruku ve smlouvě o prodeji mají. A mají na to prý 5 let, během kterých současný majitel Alex Meruelo může vyjednat koupi pozemků a stavbu nové arény. Pokud by se ale Coyotes za pět let opravdu vrátili, Meruelo by musel vrátit částku, kterou nyní obrdží od ligy za prodej klubu (ten totiž nejdřív kupouje liga, až pak ho zase pouští dál novým majitelům do Utahu). Otázkou bude, jestli bude Meruelo opravdu takový srdcař a udělá to. Vždycky jde totiž hlavně o peníze, co si budeme…

Tak tedy, adieu Coyotes!

Dnešní zápas se tedy hraje v Mullet Aréně v městě Tempe a začíná ve 4:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Hned zítra hrajeme poslední zápas základní části v Coloradu.

Dnes začíná baráž o Extraligu, která se hraje i zítra, takže nebudu mít moc času, takže zítra bude jen krátký Icing.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *