Tak a máme Kings. Zase… Potřetí za sebou.

Celkem se na sebe oba týmy v play off narazili desetkrát. Za starých časů ale naposledy v sezóně 1991/92. Pak 30 let nic, a pak třikrát za sebou. :o) Z 10 společných sérií Kings vyhráli pouze dvakrát a sice v roce 1982 a pak v roce 1989. To už za soupeře poprvé hrál i Wayne Gretzky. To bylo tehdy hodně symbolické vyřazení, protože Oilers za posledních 5 let vyhráli čtyřikrát Stanley Cup, ale pak Peter Pocklington prodal Waynea Gretzkyho a svoji dobrou pověst a hned příští sezónu šlo zdánlivě vše do kopru. Oilers v roce 1989 v sérii s Kings pokaždé vedli, ale Kings vždy srovnali a v rozhodujícím sedmém zápase nakonec rozhodli. V dalším kole Kings ovšem vypadli s Calgary, kteří ten rok nakonec získali i svůj dosud jediný Stanley Cup v historii. V dalším roce 1990 ovšem opět úřadovali Oilers a získali svůj dosud poslední Stanley Cup. Bez Gretzkyho. Ten se v LA ani jinde dalšího Stanley Cupu již nedočkal.

The Great One první rok za LA, ještě s „áčkem“ na dresu, tehdy byl kapitánem Dave Taylor. Svého bývalého dlouholetého kapitána brání Grant Fuhr a Charlie Huddy

V roce 1992 se oba kluby potkaly v play off naposledy. Oilers ještě vyhráli. Nakonec vypadli ve finále konference s Chicagem, rozprodala se i další část zlaté party a v Edmontonu na několik let začala doba temna, kterou v klubu a ve městě nikdo do té doby nezažil.

Oilers a Kings se od té doby až téměř do současnosti v play off celkem úspěšně vyhýbali, což bylo dáno také tím, že oba kluby mnohokrát do play off za oněch 30 let ani nepostoupily. Kings ovšem v letech 2012 a 2014 získali Stanley Cup! A právě od zisku druhého poháru v roce 2014 až dodnes se Kings již ani jednou v play off nedostali přes 1. kolo.

Poslední dva roky samozřejmě naší zásluhou. A vždy to mělo téměř stejný průběh. Oilers postupovali pokaždé ze druhého místa a Kings ze třetího. Poprvé Pacifickou divizi vyhrálo Calgary, podruhé Vegas a letos Vancouver. První společná série po 30 letech v roce 2022, ta byla o nervy. Oilers postoupili až v sedmém zápase. Pamatuji si to jako dnes, když jsme prohráli hned první domácí zápas a říkali si – „sakra, co se to stalo?!“ Ale další dva zápasy jsme vyhráli suverénně 6:0 a 8:2. To byl takový válec, že pochybnosti byly pryč. Jenže pak se to zase otočilo. Oilers nakonec postoupili, ale až v sedmém zápase. Connor McDavid v této sérii získal 14 bodů, Evander Kane 7+2 a Leon Draisaitl 5+4. Mike Smith odchytal všech 7 zápasů s hodně parádní úspěšností .938%. Oilers poté už mnohem snadněji vyřadili Calgary a nakonec jim stopku vystavilo ve finále konference až Colorado, pozdější vítěz Stanley Cupu.

Kane v play off 2022 vstřelil 13 gólů v 15 zápasech a byl ústřední postavou týmu, který se zastavil až ve finále konference

Loni to bylo lepší a méně nervydrásající. Série dopadla 4:2. V této sérii zářila trojice Draisaitl 7+4, McDavid 3+7 a Bouchard 2+8. Stuart Skinner ve svém prvním play off nezářil. S úspěšností .890% to bylo všelijaké. 19 inkasovaných gólů v necelých 6 zápasech bylo dost. Jack Campbell odchytal jediný zápas, když ve čtvrtém zápase střídal Skinnera po první třetině a třech inkasovaných gólech. Tento zápas Oilers již s Campbellem v brance nakonec ještě otočili a vyhráli v prodloužení a srovnali stav série na 2:2. Toto byl zásadní zápas, protože jinak by šli Kings již do trháku 3:1 na zápasy.

No a letos? Říká se, že do třetice všeho dobrého… Ovšem změna v systému postupujících by byla celkem žádoucí.

Hráči se ovšem na společnou sérii těší. Třeba Mattias Ekholm: „Bude to dobrá série. Známe je docela dobře a oni znají dobře nás, takže jsem si celkem jistý, že to bude série plná různých taktik a snahy dostat z vlastního týmu maximum. Je to pro nás výzva a já se na to těším.“ Přidává se Leon Draisaitl: „Myslím, že ona týmy se znají opravdu hodně dobře, to není tajemství. Za poslední tři roky jsme toho proti sobě odehráli hodně, ale každá série si píše svůj vlastní příběh.“

Myslím, že od dvou předešlých sérií jsou Kings rozhodně silnější na pozici brankáře. V první sérii byla ještě klubová legenda Jonathan Quick, ale ten již v LA přesluhoval. Zkrátka už to nebylo ono. Až nyní v Rangers Quick opět chytá jako za mlada. Loňský brankář Joonas Korpisalo mě nezaujal nikdy a nikde. Letos mají v LA ne jednoho, ale hned dva spolehlivé brankáře v podobě Cama Talbota a Davida Ritticha. Ten do LA přišel v létě z Winnipegu, ale až na pozici trojky. Jenže když se vážně zranil Pheonix Copley, Rittich chytil šanci za pačesy a již ji nepustil. Občas se dokonce do branky dostával víc než zkušenější Talbot. Jeho úspěšnost .921% ve 24 zápasech je také nejlepší v Rittichově kariéře, která se v NHL píše od roku 2016.

Talbot s Rittichem tvořili branářský tandem i dříve v Calgary

Jinak se dá říci, že Oilers vyjedou proti velmi podobnému týmu jako loni. Největší změny jsou odchody obránce Seana Durziho a útočníků Gabriela Vilardiho a Alexe Iafalla. Místo nich přišli útočníci Pierre-Luc Dubois a navrátilec, již předtím dlouholetý hráč Kings Trevor Lewis. S nimi v sestavě plus brankáři, myslím že proti sobě máme silnější tým…

V sérii z roku 2022 hrál za LA ve 4 zápasech současný obránce Oilers Troy Stecher, který v sérii proti Oilers zaznamenal 2+2.

Letos si musíme dát pozor hlavně na první formaci Laferriere – Kopitar – Kempe. Posledně jmenovaný vyhrál klubové bodování se 75 body, kapitán Anže Kopitar byl za ním o 2 body. Kevin Fiala pak o další 3. Nejlepším střelcem týmu byl překvapivě Trevor Moore s 31 zásahy. Moore přitom do té doby měl maximum 17 gólů v roce 2022.

Kapitán týmu Anže Kopitar hraje v LA již 18 sezónu od roku 2006. V létě podepsal novou dvouletou smlouvu na 7 mil.dol. ročně, takže by to měl nakonec zaokrouhlit na 20 sezón. Kopitar se už dostal na první místo mnoha klubových statistik. Kopitar letos překonal dva výrazné milníky v klubové historii a sice počet startů za Kings (1373), ve kterých překonal Dustina Browna (1296), který ukončil kariéru předloni, a také v asistencích (792), kde překonal Marcella Dionneho (757). Dionne je jeho další metou v počtech bodů, protože nyní je mezi nimi rozdíl 96 bodů. Kopitar nyní dělá kolem 70 bodů za sezónu, takže do konce jeho smlouvy by se měl v LA dostat na vrchol i v bodech.

V předchozích dvou sériích mezi Oilers a Kings proti sobě na lavičkách stáli trenéři Todd McLellan a Jay Woodcroft, předtím dlouholetí spolupracovníci z Detroitu, San Jose i Edmontonu. Během letošní sezóny dostali padáka oba. Oba trenéři, kteří je nahradili, jsou v pozici hlavního kouče letos nováčky. Jim Hiller na lavičce LA ovšem stál coby asistent McLellana na lavičce již loni, takže Oilers již v play off v akci zažil. Jako asistent trenéra v Torontu a Islanders má Hiller s play off rovněž zkušenosti. Kris Knoblauch zažil v play off jedinou sérii jako asistent ve Philadelphii v roce 2018.

Jim Hiller v play off poprvé v pozici hlavního kouče

V Edmontonu je již zkušenější a ostřílenější Stuart Skinner. Jacka Campbella nahradil Calvin Pickard. Není pochyb o tom, že právě Skinner bude opět jedničkou. Loni v play off Skinner ale nezářil. Z 12 zápasů měl velmi špatnou úspěšnost .883%. Hned čtyřikrát byl pak vystřídán. V letošní sezóně se ale Skinnerovi proti LA dařilo. Oilers mají letošní bilanci vzájemných zápasů 3:1 a Skinner nastoupil do všech zápasů. Průměr měl 1,99% a úspěšnost .936%. Čili velmi dobré.

V Edmontonu se v kádru stejně jako v LA také neměnily zásadní věci a hlavní formace, ale kádr se trošku proházel na bottom-six. Obrana je na chlup stejná, akorát loni jsme hráli v play off na sedm beků. Letos oproti loňsku tak ze hry vypadne Philip Broberg. Pryč jsou Klim Kostin, Kailer Yamamoto a Nick Bjugstad. Naopak nově jsou tu Corey Perry, Connor Brown, Adam Henrique, Sam Carrick a Troy Stecher. Oilers jsou oproti loňsku jednoznačně silnější.

Corey Perry je v play off suverénně nejostřílenější Olejářem. Má Stanley Cup s Anaheimem, třikrát byl ve finále, dvakrát ve finále konference, atd… Jeho zkušenosti budou k nezaplacení

Oilers byli letos v lize na 4. místě v přesilovkách s úspěšností 26,3%. Oproti loňsku (32,4%) pokles. Kings jsou na 12. místě s 22,6%. Loni měli 25,3%. Takže rovněž pokles.

Kde Kings ovšem opravdu dominují, tak jsou oslabení. Zde jsou na 2. místě s 84,6% ubráněných přesilovek, což je parádní číslo. Lepší už jsou jen Hurricanes s 86,4%. Kings se v tomto ohledu velmi zlepšili oproti loňsku, kde měli 75,8% a byli mezi nejhoršími týmy ligy. Oilers jsou na 15. místě se 79,5%. To je oproti loňsku (77%) mírné zlepšení. Co se týče celkové bilance, tak Oilers mají skóre 294:237, Kings 256:215. Čili ofenziva proti defenzivě. To ale není nic překvapivého.

Kde se bude lámat chleba?

Pro letošní úspěch Edmontonu v play off bude důležitá defenziva, to je dáno. To je oblast, kde jsme předtím nebyli na vysoké úrovni a nakonec právě tento aspekt vždy rozhodl. Defenziva se letos ale hodně zlepšila po příchodu Krise Knoblaucha a Paula Coffeyho. Hra obránců již není zběsilá a nahodilá a hráči se zbytečně nezbavují puku. V tom budou Oilers určitě silnější. Alfou a omegou pak bude hra brankářů, kde je větší kvalita na straně Kings a Skinner bude muset dokázat, že má na to chytat pod tlakem. Skinner bude chytat ostatně i o svoji budoucnost, protože McDavid s Draisaitlem již nebudou v případě letošního neúspěchu na nic čekat a pokud by Skinner letos selhal, nepochybuji, že Holland v létě přivede novou jedničku.

Skinner se bude muset snažit, je to na něm…

Změny v kádru:

Do Bakersfieldu byli posláni Philip Broberg a Adam Erne. V prvním týmu zůstávají Dylan Holloway a Sam Gagner.

Dylan Holloway po dlouhé době nastoupil do 6 zápasů a vedl si velmi dobře. Byl rychlý, hrál do těla, zaznamenal 3+2 a 24 hitů. Zapracoval na oblastech, kde měl a dělal to, co se po něm chce. Skvělá práce a velký příslib do budoucna!

Philip Broberg nastoupil do 2 zápasů a rovněž odvedl dobrou práci. Broberh na ledě dostal hodně prostoru, cca 17 min v obou zápasech a v obou si připsal po asistenci. Broberg působil mnohem jistěji i sebevědoměji než na začátku sezóny. U Broberga je jistá jedna věc – buď musí dostat víc šancí v Edmontonu, nebo musí být vyměněn, na další plácání se na farmě už to není.

Adam Erne a Sam Gagner si zahráli v posledním zápase v Coloradu, kde se týmu nedařilo. Gagner ale v prvním týmu zatím zůstává a trenéři asi dobře vědí proč. Gagner je dobrým kamarádem se všemi hlavními hvězdami klubu a bude dobrým parťákem do kabiny. Za mě (a myslím, že nás bude spousta) hrál dobře i v zápasech, ve kterých nastoupil a je pro mě trochu záhadou, proč mu Knoblauch nevěří. V sestavě určitě vidím několik hráčů, které Gagner strčí do kapsy (přinejmenším Janmark a Ryan,…).

Až z druhé farmy Fort Wayne Komets hrající ECHL byl jako třetí brankář povolán Ryan Fanti. Je to logický krok, protože Bakersfieldu také začíná play off a není nutné je teď obírat o brankáře.

  • V Edmontonu tak bude trio Skinner, Pickard, Fanti
  • V Bakersfieldu Rodrigue, Campbell, Ungar

Budou se ještě někdy takhle společně radovat Sam Gagner s Connorem Brownem?

Jdeme k dnešní sestavě. Na marodce byli až do soboty Kane s Janmarkem. Evander Kane byl mimo hru již tři poslední zápasy kvůli sportovní kýle. Kane během loňské sezóny laboroval se zraněným zápěstím, když mu Patrick Maroon přejel bruslí po ruce, ale evidentně ho to trápilo i letos. Letos pak se sportovní kýlou, čili dlouhodobou bolestí třísel. Na to prý nefunguje tradiční léčba, ale jen operativní zákrok. Nejspíš i proto Kane letos není zcela ve formě, protože je sužován zraněními a nemocemi, přes která i nadále hraje. Sám Kane přiznává, že „není úplně v tempu.“ a dodává: „Se sportovní kýlou jsem se tak nějak potýkal celý rok. Bylo to stále horší a horší, tak jsem si řekl, že by bylo dobré dát si týden před play off pauzu.“

Kane se tedy nahecuje a do prvního zápasu play off nastoupí, ale asi to nebude ono. Asi proto také nejspíš nastoupí nejdřív až ve čtvrté formaci a jeho místo zaujme zdravý Holloway. Samozřejmě, na play off hráči dokáží všechno možné, ale tohle se mi nezdá. Raději bych nechal hrát někoho, kdo je stoprocentně zdravý. Navíc nechápu, jak je možné, že to vedení Oilers a lékařský tým mohli nechat zajít tak daleko. Kane už měl dávno prodělat operaci. Tohle nechápu…

Trenér Knoblauch očekává, že Kane začne ve čtvrté formaci a dle výkonu by se postupně mohl zapracovat do top-six.

U Mattiase Janmarka nebylo specifikováno, o co se jednalo. Oba hráči už v neděli trénovali v plné zátěži. Dylan Holloway zatím zůstával na svém místě na křídle třetí formace, kde poslední dobou obvykle nastupoval. Co mi nejde do hlavy, tak to, že dostane přednost Janmark před Brownem. Connor Brown hraje dobře, zvlášť poslední dobou se mu daří. Je vidět jak směrem dopředu, tak i dozadu, kde je velmi platný při oslabeních. Janmark je naopak neviditelný a nejméně výrazným článkem sestavy. Sam Gagner je proti němu užitečnější a to mi nikdo nevymluví. Brown pak o level… A když k tomu připočteme zraněného Kanea… Tohle jde prostě proti mému rozumu.

Na tréninku se netočily čtyři, ale hned pět formací. Ta patá logicky zůstává na tribuně, ale jak se tak na to dívám, tak bych zrovna tu pátou nechal hrát a prohodil bych jí se čtvrtou. :o) Na tribuně by dnes měli zůstat Gagner, Ryan, Brown a obránce Stecher.

Sestava bude vypadat takto:

Henrique – McDavid – Hyman

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Foegele

Holloway – McLeod – Perry

Kane – Carrick – Janmark

Ekholm – Bouchard

Nurse – Ceci

Kulak – Desharnais

V brance očekávaně Stuart Skinner.

Kapitán Bakersfieldu Brad Malone ukončí po sezóně kariéru.

Rozhodl se tak ve svých 34 letech. Malone je rodákem z města Miramichi z kanadské provincie New Brunswick. Je členem organizace Oilers již dlouho, od roku 2017. V NHL odehrál 217 zápasů s bilancí 14+18. Byl draftován Coloradem ve 4. kole 2007. Za Avs si zahrál ve dvou sezónách a poté ve dvou v Carolině, kde byl de facto stálým členem kádru a právě zde posbíral nejvíc startů. V roce 2017 podepsal v Edmontonu, kde si zahrál ve 41 zápasech s bilancí 1+1. V roce 2022 si za Oilers zahrál ve 2 zápasech play off v sérii proti Los Angeles. Malone hrál hlavně za Bakersfield, kde strávil 7 sezón, poslední 4 roky byl kapitánem týmu, v historii klubu nejdéle sloužícím.

Brad Malone o Bakersfieldu říká: „Je to 20 let, co jsem odešel z domova a toto je jediné místo, které jsem od svého odchodu nazýval domovem. Nejvíc jsem hrdý na vztahy, které jsme zde navázali se svými blízkými přáteli, na kulturu, kterou jsme vytvořili jak na ledě, tak i mimo něj. Jsem všem vděčný za svou rodinu, zaměstnance i spoluhráče a vůbec za všechny, od kterých jsem se mohl učit a od těch, kteří přišli přede mnou. Nejsem lídr, který sám někoho vede, jsem hrdý ha úspěchy našeho týmu a těším se na dlouhou posezónní jízdu.“

Condors po zápase s Hendersonem uctili svého kapitána

Také AHL dokončila svoji základní část, jen pár dní po NHL. Bakersfield Condors sehráli dvojzápas s farmou Vegas, Hendersonem Silver Knights. Oba týmy si to rozdělili po jedné výhře. Zachytali si oba gólmani. V prvním zápase u prohry 2:3 PP byl Olivier Rodrigue. V protejší bráně Jiří Patera. Ve druhém byl při výhře 5:3 v brance Jack Campbell. Philip Broberg hned po návratu z Edmontonu zaznamenal 3 asistence. A víte, kdo dal pečetící gól z přesilovky na 5:3? Brad Malone

No a i zde máme postup do play off. V AHL je odlišný systém, když výše postavené týmy hrají až od druhého kola a čekají na soupeře, které určí první kolo. Toho se účastní i Condors, kteří se utkají s Ontariem Reign. A koho jsou Reign (Vládci) farmou? Los Angeles Kings. To se nám to tedy pěkně sešlo. V Ontariu začínal sezónu David Rittich, po zranění Copleyho a Rittichově povýšení GM Kings Rob Blake podepsal zkušeného brankáře Aarona Della. Ten letos ale chytá pouze na farmě v Ontariu, v NHL hrál naposledy loni za San Jose ve 4 zápasech. Nyní byl ale povolán výše.

Bakersfield má zápasy naplánovány takto, přičemž se hraje jen na dva vítězné zápasy:

Reign – Condors 24.4. 4:00

Condors – Reign 27.4. 4:00

případný třetí zápas: Reign – Condors 28.4. 2:00

Zpět do NHL. Kings do prvního týmu povolali třetího brankáře Aarona Della. Útočník Carl Grundstroma byl aktivován z listiny dlouhodobě zraněných. Na marodce Kings je tak už jen brankář Pheonix Copley.

Sestava LA Kings:

Laferriere – Kopitar – Kempe

Moore – Danault – Arvidsson

Fiala – Lizotte – Lewis

Grundstrom – Dubois – Byfield

Mikey Anderson – Doughty

Gavrikov – Roy

Englund – Spence

V brance bude Cam Talbot.

Od doby, kdy Talbot chytal v Edmontonu (2015-2019) uplynul nějaký čas. Talbotovi přibyly šediny a zkušenosti a letos se postaví proti svému bývalému týmu

Zápasy Oilers a Kings jsou naplánovány následovně:

Oilers – Kings 23.4. 4:00

Oilers – Kings 25.4. 4:00

Kings – Oilers 27.4. 4:30

Kings – Oilers 29.4. 4:30

Ačkoliv bylo avizováno, že bude zápas na Nova Sportu, nakonec tomu tak není. V TV bude až třetí zápas.

Příští Preview budou už jen krátké a zabývající se aktuálními událostmi.

Jinak, můj NHL bracket a názor na věc je jasný:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *