První zápas jsme zvládli. Ne na jedničku, ale nervů tam moc nebylo. Od samého začátku totiž byli Oilers lepším týmem a určovali tempo hry. Škoda je jen několika laciných chyb, ale nikdo není dokonalý…

Ještě ani ne v půlce zápasu to bylo již 4:0. Poté přišlo trochu polevení a Kings se dostali do hry. Ve třetí třetině se ale dvěma přesilovkovými góly zápas rozhodl. Doména Kings, čili oslabení (druhé nejlepší v lize), byla zlomena třemi proměněnými přesilovkami.

Connor McDavid byl fantastický. Zaznamenal 5 asistencí, což v zápase play off naposledy dokázal Geoff Courtnall v roce 1998, čili 26 let! Nebyly to ale ledajaké přihrávky. To byly prostě skvosty. Viděli jste ty jeho otočky? A všechno mělo oči. McDavid evidentně nasadil tempo na nejvyšší rychlostní stupeň a to bez servítek.

A tak si kluci mohli plácnout

Zach Hyman vstřelil hattrick. V základní části letos stihl hned čtyři, takže tento byl pátý.

  • Hyman je 6. hráčem historie Oilers, který dokázal vstřelit hattrick v prvním zápase série play off. Předtím to dokázali Gretzky, Kurri, Anderson, Messier a Draisaitl.
  • Hyman je dále 4. hráčem, který to dokázal v 1. kole a hned v prvním zápase play off. To dokázali Gretzky, Kurri a Anderson.

Hyman tak může přidat další kousky do svého čepičářství v Mičegu

  • Evan Bouchard zaznamenal 4 asistence.
  • Adam Henrique zaznamenal 1+1 a vstřelil gól v play off po 4333 dnech, takže po téměř 12 letech! To je rekord NHL v největším intervalu mezi góly play off. Ten předešlý vstřelil ještě v dresu New Jersey. Henrique jinak hrál výborně a pokračuje tam, kde v základní části skončil.

Po jednom gólu si připsala celá druhá formace Nugent-Hopkins – Draisaitl – Foegele. Skvělá práce!

S play off se konečně přitvrdilo. Nejvíc hitů měli Desharnais a Nurse – 6. Ceci a Hyman – 5. Carrick – 4. Perry a McDavid – 3. Ale kromě Draisaitla, McLeoda a Janmarka hitovali všichni hráči. Desharnais k tomu přidal i 5 zblokovaných střel.

Zach Hyman byl nejpilnějším střelcem s 9 střelami. Evander Kane měl 6 střel. Co se týče Kanea, tak ten byl hodně vidět a evidentně se snažil a odehrál dobrý zápas, i když nebodoval.

Oilers se dařilo i na vhazováních. U Kings měli stěžejní centři Kopitar, Danault a Dubois pod 50% vyhraných vhazování. U Oilers měl pod 50% jen McLeod, ale Draisaitl, McDavid i Carrick měli přes 50%. Draisaitl s Carrickem byli u drtivé většiny vhazování – Draisaitl 15 buly – 63%, Carrick 10 buly – 56%. Zdá se, že jsme našli nového Boyda Gordona…

Od Sama Carricka výborná práce! Carrick hrál svůj první zápas play off v životě a byl nadšený: „Neuvěřitelné. Hned od začátku bylo vše tak hlasité. Snažil jsem se zůstat klidný a soustředěný, ale když dav takhle bzučí a je vše tak hlasité, tak je těžké se nevzrušit a nerozpálit se. Všichni jim děkujeme! Byla to jedna z nejzábavnějších her, které jsme hrál.“

Sam Carrick ve společnosti Henriquea, Skinnera, Hymana a Perryho. Tři z těchto hráčů sezónu v Edmontonu nezačínali, ale teď jsou nedílnou součástí týmu

Zdviženým prstem jsou góly, co jsme inkasovali. Protože aby zápas skončil 7:4 a tři góly byly de facto vlastní, to je slušné skóre. Dva byly vlastní přímo od odrazu bruslí. Kempeho gól šel do branky od brusle Boucharda, Duboisův pro změnu od Nurseho. V případě Boucharda dejme tomu, ale Nurse se tam nějak prapodivně točil… No nic. Gól, který vstřelil Moore, to pak byl úplný vrchol. Cody Ceci totiž zlomil hůl a jak padal, tak rukou odpálil puk přímo doprostřed na Lafferiera, který servíroval Moorovi. Skinner neměl šanci. Naprosto zbytečný gól a nechápu, co tím Ceci „myslel“. Tento zápas nás to mrzet nemuselo, ale narážím na to, protože někdy příště nás takovéto laciné góly můžou mrzet.

Oddělení hráčské bezpečnosti NHL prošetřovalo zákrok Trevora Moorea na Vinnyho Desharnaise, resp. jeho koleno. Komise se rozhodla Moorea netrestat. Tento krok je trochu zvláštní, protože ze zpětného pohledu je vidět, že Moore moc dobře věděl, co dělá a vypadá to, jakoby chtěl Desharnaise zranit. Ten poté s bolestivou grimasou odbelhal na střídačku.

Co je překvapivé, ale lidé z Edmontonu z toho prý šíleli, že v hledišti byl i Klim Kostin a to ve svém starém olejářském dresu. :o) Kostin se netají tím, jak mu Edmonton přirostl k srdci a rád by se vrátil. Má ovšem ještě rok platnou smlouvu v San Jose, kde se ho na tuto „úchylku“ možná zeptají, ale což… Každopádně Klim král! 👑

Do Edmontonu byl převčírem povolán Philip Broberg. Na tréninku hned utvořil čtvrtou dvojici s Troyem Stecherem. No a včera byl zase poslán zpět do Bakersfieldu. No… Nevím. :o)

Bakersfield hraje dnes první zápas na ledě Ontaria. Jen tak pro zajímavost jsem se díval a vzdálenost mezi Edmontonem a Ontariem – což není provincie v Kanadě, nýbrž město v Kalifornii – je nějakých 2200 km. Let s mezipřistáním trvá téměř 6 hodin. Trenér Knoblauch to Brobergovi ale asi dobře vysvětlil:

Jdeme k sestavě. Jak jsem již psal, Evander Kane hrál v prvním zápase dobře a Knoblauch tak dostává svým slovům a Kane se ze čtvrté formace posouvá výše. Otázkou je, jestli Kaneovi vydrží zdraví. Každopádně do druhého zápasu se prohazuje s Dylanem Hollowayem.

Henrique – McDavid – Hyman

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Foegele

Kane – McLeod – Perry

Holloway – Carrick – Janmark

Obrana je stejná, stejně jako Skinner v brance.

Trenér LA Jim Hiller nebyl spokojen s výkonem svého mužstva a po zápase k tomu řekl: „Věci, které byli a jsou naší silnou stránkou, jsou oslabení a eliminování šancí. To jsou věci, co děláme dobře. Dnes se nám nepovedlo ani jedno, to je zřejmé. Budeme to muset napravit.“ Veterán Drew Doughty se přidává: „Prohráváme 1:0, ale v přštím zápase můžeme snadno dosáhnout stavu 1:1. Musíme to hodit za hlavu a poučit se z toho, co jsme udělali špatně a napravit věci, co jsme dělali špatně.“ Adrian Kempe trefně přiznává: „Myslím, že jsme se celý bránili.“ No, to máš tedy pravdu Adriane… :o)

Některé ostatní série se vyrovnaly a ty co ne, k tomu měly blízko, např. Islanders, kteří prakticky přišli o výhru nad Canes svojí lehkovážností v samém závěru zápasu. Nebo Florida, která sice včera navýšila náskok nad Tampou 2:0 na zápasy, ale dokázala to až v prodloužení. Zkrátka, chci říct, že dnešní zápas bude asi o něčem jiném… Je jasné, že dnes si Kings dají větší pozor, protože si nebudou chtít dovolit prohrát podruhé za sebou. Přesto ale nepochybuji o naší síle.

Dnešní zápas se hraje opět v Rogers Place v Edmontonu a začíná opět ve 4:00 SEČ. Takže v půl pátý… :o)

Třetí zápas se bude hrát v noci z pátku na sobotu. Ten již bude i v tuzemské TV.

Bakersfield dnes nastupuje k prvnímu zápasu v Ontariu, rovněž od 4:00.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *