Myslím, že po čtvrtém zápase se nám všem hodně ulevilo. Série je 2:2, dýchá se lépe. Ano, stále tam je ta pachuť toho, že jsme mohli už v klidu vést 3:1, ale také to mohlo být klidně obráceně, tak to raději nechme. Play off no…

Já musím říct tolik – jsem trochu překvapený tím, že Vancouver není v takové formě, jak vypadal v základní části. Řekl bych, že až na první zápas (ve kterém jsme paradoxně vedli 4:1) jsme v těch ostatních byli lepším týmem. Kde se stala chyba a naopak, to jsme si už rozebírali, ale bylo to vidět i v posledním zápase. Naším největším problémem je neproměňování šancí. Ale někdy opravdu ložených. Stále je ale velké plus, že se do těch šancí dostáváme. V přesilovkách pak myslím opravdu nemáme konkurenci.

A když je na můstku dobrý kapitán…

McDavid s Draisaitlem v zápase číslo 3. odehráli přes 29 minut. V play off měli víc minut na pažbě jen Martin St.Louis v roce 2007 v dresu Tampy a Mike Modano v roce 2001 v dresu Dallasu. V minulém Preview jsem psal o tom, že to není ideální, protože v play off je také důležitý faktor únavy a hrát 30 minut v zápase není asi úplně ideální. Tentokrát se to ale uklidnilo.

McDavid měl ice-time 23:12, Nugent-Hopkins 22:26, Draisaitl 20:47. Ústřední obranné duo EkholmBouchard měli oba přes 24 minut, i když u obránce je situace přecejen trochu jiná. Nejmenší ice-time měl z týmu tentokrát čím dál méně vytěžovaný Foegele s pouhými 7:45.

Leon Draisaitl v dosud odehraných 9 zápasech letošní play off osmkrát zaznamenal vícebodový večer. Neskutečné výkony! Něco podobného se naposledy podařilo Darrylu Sittlerovi v roce 1977 v dresu Toronta. Draisaitl je s 20 body vedoucím mužem bodování play off.

  1. Draisaitl – 20
  2. McDavid – 18
  3. Bouchard – 15
  4. – 5. MacKinnon a Makar – 14

Za hlavní hvězdy čtvrtého zápasu bych označil Ryana Nugenta-Hopkinse, Evana Boucharda a Calvina Pickarda. Nugeta dával důležitý gól na 2:0 a byla to opravdu lahůdka!

Do konce třetí třetiny zbývalo už jen něco přes minutku a branka Canucks byla prázdná. Že jsme inkasovali vyrovnávající gól byl šok, protože tento zápas jsme prostě měli v klidu vyhrát a je těžké napsat, že jsme měli otěže ve svých rukou, když byl stav pouze 2:1, ale nevím jak vy, ale já to tak prostě cítil. Ale stalo se, špatný odraz a bylo to. Evan Bouchard ale o minutu později v čase 59:21 rozhodl zápas. Opět. Takže také, skvělá práce! Opět.

Příběh Calvina Pickarda by se mohl pomalu zfilmovat. Sezónu začal jako trojka za Campbellem a Skinnerem. Loni si v NHL nezachytal ani v jednom zápase, celou sezónu byl sice v organizaci Oilers, ale zachytal si pouze v Bakersfieldu. I letos tam začínal, ale po tragické Campbellově formě se ti dva vyměnili, nejdřív dočasně. Bylo jasné, že takto to Ken Holland nemůže nechat. Campbell s 5 miliony dolarů na hrbu na farmě a jako dvojka Pickard, který od roku 2017 odchytal v NHL pouze 30 zápasů? Jenže jak jsme všichni viděli, Pickard byl v základní části výborný a většinou když zaskočil, tak byl spolehlivý. A tak jsme tuto základní část takto zdárně dojeli až do konce. Co bude s Campbellem nevíme, ale Pickard si říká o novou smlouvu u Oilers.

Picks a Bouch – společně jsme to zvládli, ty kluku jeden ušatá… :o)

Na Pickardovi se mi líbilo, že byl mnohem rychlejší a mrštnější než Skinner. Co je v některých ohledech výhoda, je v jiných zase nevýhoda. Například jeho výška. Nevím jak jste to cítili vy, ale v posledních zápasech jsem se bál pokaždé, když na Skinnera někdo vystřelil, nebo se dostal do šance. U Pickarda jsem ten pocit neměl. Zkrátka jsem byl v klidu. Cítil jsem ten klid i z něj. Nebylo na něm poznat, že by byl nějak nervózní, i když chytal od začátku první zápas play off v životě. V play off vůbec debutoval ve 3. zápase, když na třetí třetinu vystřídal Skinnera.

Zřejmě to tak cítil i trenér Knoblauch, který o něm řekl, že Picks vypadal jako kluk, který v play off odchytal 100 zápasů… Knoblauch ještě dodává: „Vypadá to jako skvělé rozhodnutí, když hráč přijde a předvede výborný výkon. Ale jediným důvodem, proč jsem si byl jistý tím, že jsem do toho šel, byla Calvinova skvělá práce během sezóny.“

Po zápase při děkovačce bylo vidět, jak jsou všichni hráči z Pickse nadšení. Tohle je prostě skvělá parta, která má na to to dotáhnout daleko, když se z toho ne…

Picks si mohl užít zasloužené ovace.

Ještě ke Stuovi. Chci říct jednu věc. Tím, že chválím Pickse – zaslouženě – tak to neznamená, že bych ztratil respekt ke Stuovi. Jsem hrdý na to, že v Edmontonu chytá kluk pocházející z Edmontonu (i když jsem z Kladna :o) ), kluk z místní líhně, který celý život fandil svým Oilers a nyní prožívá svůj sen mezi idoly svého dětství. S jedním (Sam Gagner), dokonce ještě hraje v jednom týmu. A také hrdý na Stua, kam se až vypracoval.

Skinner byl ale nyní po právu odstaven na vedlejší kolej, protože prostě nepodával odpovídající výkony a mohlo to a stále může mít následky pro celý tým, který si už prostě nemůže dovolit žádný propadák v play off. Jinak se také může stát, že McDavid nebo Draisaitl můžou také velmi brzy říci Edmontonu papá…

Skinner je mladý kluk, jasnou jedničkou se stal až letos. Nemá ještě tolik zkušeností a i to může mít na jeho výkony vliv. Nebo to prostě není ten správný gólman pro Edmonton, nevím… To se bude posuzovat dle právě probíhajícího ročníku. V létě se uvidí, jestli bude chtít Ken Holland stále sázet na Skinnera, nebo přivede nějakého úplně nového gólmana. Nebo dostane šanci Pickard? Možná, že Stueyho letos v play off v akci ještě uvidíme, protože je otázkou, jak trenéři budou dále reagovat na vyvíjející se stav série. Každopádně až Stu opět dostane šanci, bude to na něm. A pokud ji opět dostane, ze srdce mu přeju, aby se mu dařilo…

Jak Stu už říkal v několika rozhovorech během sezóny, on sám je velkým fanouškem Pickse a přeje mu to a nepochybuji o tom, že tomu tak je i nyní. Týmový úspěch, to je teď to hlavní, ať už je brance ten, nebo ten. Teď je tam ten lepší.

Zajímavý byl manévr s Philipem Brobergem v sestavě minulého zápasu. Trenér Knoblauch totiž dopředu avizoval, že Broberg bude ve 4. zápase hrát. Že to bude na úkor Connora Browna psali média, ale s Brobergem to byla hotová věc. Jenže se tak nestalo a Broberg si nezahrál a hráli jsme ve stejné sestavě jako v zápase číslo 3. a klasickým systémem 12/6. Bude tak tomu i dnes?

Co se ale opravdu stalo, tak že trenéři zamíchali s obranou – asi četli můj článek nebo nevím. 😀 Ne, ono té kritiky bylo už opravdu moc a že jsou Nurse s Cecim tragičtí, musel vidět každý, možná i Stevie Wonder, aha. 🤔

A bylo to znát, ne že ne! Desharnais se postavil vedle Nurseho a Ceci vedle Kulaka. Myslím, že to prospělo všem. Desharnais hrál mnohem lépe než předtím. Měl i pěkné statistiky – 6 hitů, 3 bloky. Nurse měl s více defenzivním spoluháčem také víc opory v zádech. Kulak s Cecim myslím úplně v pořádku. Tak snad si to sedne. Inkasované góly bych nevyčítal tentokrát nikomu, protože oba byly tečované a to se prostě stává. První tečoval Darnell Nurse při bloku, druhý hostující Dakota Joshua clonící před brankou. Těsněji ho asi bránit už nešlo, bohužel se stalo.

Co je fakt, tak to, že potřebujeme proměňovat šance, do kterých se dostáváme a dostat více z bottom-six, kteří zatím moc nepomáhají. Pak bychom se na branky nemuseli tak nadřít.

Corey Perry z bottom-six hraje alespoň roli psa ochranáře, nebo rytíře Gawaina, jako v tomto případě. :o)

Co se povedlo, bylo posunutí Hollowaye do druhého útoku, kde pro Draisaitla čistil prostor. Trenér Knoblauch ho chválí: „V polovině ledna jsme ho poslali do AHL, aby získal zpět své sebevědomí po zranění, našel svou hru a aby si vyzkoušel hrát centra. Když se vrátil, nebyli jsme si jisti, jestli bude hrát centra, levé nebo pravé křídlo, ale myslím, že ta zkušenost pro něj byla dobrá. Od té doby co se vrátil, byl ohromující. Hrál za nás opravdu dobře.“

Co dnes, bude se něco měnit? Myslím, že k tomu není důvod. Vyřešena ale není ještě otázka brankáře.

  • Nechat Pickarda? Logický krok po minulém zápase
  • Vrátit Skinnera? Pro jeho seběvědomí možná také dobrý krok

Za mě, měl by chytat Pickard, tady není o čem…

Trenér Knoblauch ale říká: „Je spousta aspektů, které mi umožní učinit toto rozhodnutí. Mluvím o tom se spoustou lidí z našeho štábu, získávám pocity od hráčů, ale hlavně od mých asistentů, od Kena Hollanda, prostě od všech v organizaci. Snažím se to vidět z perspektivy a nashromáždit co nejvíce informací. Pak se pohneme dál. Calvin ale do toho šel a hrál opravdu dobře.“

Myslím, že trenér postaví Pickse.

EDIT: Je to tak. Dnes bude v brance Edmontonu Calvin Pickard.

Na marodce Edmontonu je pouze Adam Henrique.

Na marodce Vancouveru Tucker Poolman a Thatcher Demko. Jeho návrat se prý blíží mílovými kroky. Trenér Rick Tocchett dokonce řekl, že: „Za posledních 72 hodin se jeho stav nesmírně zlepšil.“ Pokud se Demko vrátí, tak si ale nemyslím, že by hned naskočil do zápasu, ale nejdřív začne jako dvojka za Šilovsem, kterého neyní není důvod střídat. Chybět měl nadále i Phil Di Giuseppe, chybějící údajně z osobních důvodů, ale dnes se zúčastnil tréninku a to na křídle čtvrté formace.

Do sestavy se po jednozápasové suspendaci vrací obránce Carson Soucy. Pouze na tribuně by tak měl být Noah Juulsen, který ho v minulém zápase zastoupil. Juulsen ve 4. zápase zaznamenal 6 hitů… Vypadá to, že trenér Tocchett dnes udělá hned několik změn, alespoň na tréninku se to trochu promíchalo. V sestavě by kromě Di Giuseppeho měli být útočníci Vasilij Podkolzin a Nils Hoglander. Vypadli Ilja Michejev, Sam Lafferty a Linus Karlsson.

V brance je opět potvrzen Arturs Šilovs.

Dnešním zápasem se přesouváme do Vancouveru a jejich Rogers Arény. Zápas začíná ve 4:00 SEČ a vysílá ho Nova Sport 1.

Příští zápas se hraje v sobotu v Edmontonu.

Dnes to opět bude boj. Za stavu 2:2 jde do tuhého… Go Oilers Go!!!

Pojď mi to říct sem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *