Třetí zápas jsme nezvládli. Proč?

Nebyl to špatný zápas a ani výkon nebyl marný, tedy až na pár výjimek. Asi chybělo trochu víc štěstí, plus něco navíc… To navíc, to tam nebylo. To navíc myslím to, co většinou obstarávají muži v brankářských maskách.

Přitom to začalo dobře, šli jsme Ekholmem do vedení. Canucks vyrovnali v přesilovce. Brock Boeser střílel z velké dálky a Elias Lindholm tečoval tak, že dráhu puku de facto nezměnil, to se také podařilo rozklíčovat až v průběhu zápasu. Boeser pak vstřelil ještě další dva góly, takže tím vlastně přišel o hattrick. Z pohledu Edmontonu samozřejmě nezajímavé. Ale k onomu prvnímu gólu. Puk šel nad lapačku. Takové Skinnerovo kritické místo, kam dostává hodně gólů a většinou z dálky. Na druhém gólu Canucks měl největší podíl asi McDavid, který nechal Brocka Boesera úplně volného před Skinnerem. Třetí gól, opět Boeser. Tentokrát chyboval při rozehrávce Foegele a když k tomu připočtete tragickou práci dua Nurse – Ceci a Skinnerovu pomalou lapačku… Čtvrtý gól byl z přesilovky a Lindholmova chytrost, kdy si puk navezl sám pod bruslí a tím oklamal Ekholma.

Stuart Skinner – z 15 střel 4 góly, úspěšnost .733%. Z 8 odchytaných zápasů v play off se Skinner pouze dvakrát dostal na hranici .90%. V sérii s Vancouverem pak 12 gólů z necelých 3 zápasů a úspěšnost dvakrát pod .80%, což je prostě špatné. Ano, do čísel se někdy dá zaobalit všelicos, jenže v tomto případě je všechno jasné. Skinner je nejistý, pomalý, nechytí nic navíc. A to je právě to, co v play off potřebujete, abyste se dostali mezi nejlepší. I v jiných sériích dostávají brankáři slušné příděly a nejde o žádné nazdárky – hodně toho pustil i třeba Šesťorkin, Andersen, Oettinger, Swayman,… Jenže když vidíte, kolik toho mimoto chytí. To právě u Skinnera schází. Nějaké to navíc…

Trenér Knoblauch třeba po zápase řekl novinářům: „Potřebujeme od něj víc zákroků.“ Asi netřeba více dodávat.

No jinak, dle reakcí na různých sociálních sítích i fórech, nejsme evidentně jediní, kdo spílá duu Nurse – Ceci. Zastavují se u nich i odborníci a tahle dvojice z toho nevychází vůbec dobře. Čísla tu opisovat nebudu, víme dobře, jak se věco mají. Zkrátka když se něco negativního děje, hledejte u toho většinou tyto dva. Je ovšem pozdě honit bycha. Toto bylo zřejmé již loni, že Nurse s Cecim spolu již nemohou hrát a také proto do vůbec prvního letošního zápasu šli ve složení Nurse – Bouchard a Ceci – Kulak. Tento zápas, shodou okolností proti Canucks, skončil výhrou 8:1 pro Kosatky. Kdo si ten zápas pamatuje, tak ví, že nové obranné dvojice vůbec nefungovaly a již od druhého zápasu se vše vrátilo raději zpět. Bylo to trochu lepší, jenže jaksi každý asi pozapomněl, PROČ se tehdy tyto změny dělaly.

Co si budeme povídat, ani Evan Bouchard není v bránění žádný lumen. Ve dvojici s Ekholmem se ale jakž takž srovnal co do defenzivy. O Darnellu Nursem je pak zbytečné asi cokoliv dalšího dodávat, to by bylo nošení dříví do lesa. A Cody Ceci? Jsem si jistý, že kdyby hrál s někým jiným, zodpovědnějším, například zrovna s dříčem Kulakem, pak by i on opět vyrostl a vrátil se do starých kolejí, kdy podával kvalitní výkony. U Ceciho totiž rozhodně nemůme trvdit, že by mu chyběla snaha. Dře, o tom žádná, ale ve dvojici s Nursem to je prostě zoufalství.

Nicméně, dělat nějaké větší změny v obraně v tak pokročilé fázi play off, k tomu asi již nikdo nepřistoupí. K této dvojici bych pak přidal ještě Desharnaise, který se evidentně nejvíce soustředí na poziční hru, ale jeho hra mi připadá moc alibistická, alespoň v posledních zápasech. Asi nechce udělat chybu, což je sice správně, ale… Ale.

Vepředu bych toho k vytknutí moc neměl. Ofenzivní stroj šlapal slušně a vybrali jsme si opravdu pořádnou porci smůly. Čtyřikrát dokonce zvonila tyčka, postupně ji orazítkovali Evander Kane, Derek Ryan, Connor Brown a Leon Draisaitl. Posledně jmenovaný dokonce jistě pod vlnou frustrace novinářům po zápase k Šilovsovi řekl:To, že my trefujeme tyčky, to ještě nesvedčí nic o tom, že on chytá dobře.“ No, dobře Leone. :o) Ale tak krutý bych k Šilovsovi nebyl, spíš naopak. Po zásahu Coreyho Perryho už jsme se pak zase málem radovali z gólu, ale gólman Šilovs zázračným zásahem lapačkou udržel puk před čárou. Toto všechno byla smůla. Dále o 27 střel víc než soupeř. Prostě, ta aktivita tam byla.

Evander Kane hrál v zápase dobře, škoda, že se něco neujalo

Arturs Šilovs ale nejen, že měl dobře postavené tyče a kus štěstí, on toho také spoustu chytil. A v tom je právě ten rozdíl. Canucks měli gólmana, my ne. I oni dělali v poli chyby…

Jinak, položím vám otázku – všimli jste si za celé play off, že vůbec hraje Ryan McLeod? Celé play off bez jediného bodu, ve všech 8 zápasech pouhých 6 střel na branku, 6 hitů, 5 bloků. A to je tak vše. McLeoda bych zfleku nahradil Gagnerem, protože tady není co ztratit!

McLeod v zápalu s Filipem Hronkem

Další, kdo je rozhodně nahraditelný, to je Derek Ryan, takřka neviditelný muž. U Mattiase Janmarka chápu jeho účast v oslabení, pokud na tom trenér trvá, ve hře 5 na 5 je to ale to samé v bleděmodrém. Janmark měl tentokrát dokonce ice-time pouze 6:18. Ale dobře, jak říkám, chápu jeho nasazení na oslabení. Connor Brown, který hraje místo zraněného Henriquea je pak milým oživením a rozhodně by měl v sestavě zůstat. A jak říkám, dále bych udělal nějaké změny. McLeod a Ryan ven, Gagner + někdo další dovnitř. Je na čase do týmu pustit závan svěžího větru.

Další věcí je velké přetežování ústředních hráčů. Draisaitl i McDavid opět hráli přes 29 minut, Hyman 26, Bouchard dokonce 31. Už jsme několikrát viděli, že velké přetěžování hráčů se nevyplácí.

Trenér Knoblauch včera mlžil, kdo bude startujícím brankářem: „Musíme se rozhodnout, kdo bude tím, kdo nastoupí. Pokud to bude Stu, věřím, že se dokáže vrátit. Pokud to bude Picks, tak vím, že může podat solidní výkon, i když dlouho nehrál. Ukázal to v základní části. Čeká nás velké rozhodnutí, ale myslím, že kterýkoliv z těch chlapů, kterého si vybereme, tu práci může zvládnout.“ Stuart Skinner to také nevěděl: „Nemám tušení, zítra to uvidíme na tabuli.“ Connor McDavid jako správný kapitán za svým brankářem stojí: „Ve Stua máme veškerou důvěru.“

Tato situace je složitá. Vždycky je ošidné během play off měnit gólmany, nicméně ostatní týmy v jiných sériích se toho také moc nebojí. Někde to původním jedničkám i prospělo. Orazili a pak se zase vrátili. Za mě by měl chytat Pickard. V sezóně o svých kvalitách jasně přesvědčil. Pokud to bude Skinner, tak ok. Chápal bych, že trenéři se chtějí postavit za jedničku.

A jak byste to vyřešili vy?

Trenéři to rozsekli. Důvěru dostal Calvin Pickard...

Pickard tím, že naskočil do třetí třetiny minulého zápasu vlastně debutoval v play off! Pickard má v NHL odchytáno 140 zápasů již od roku 2014. Chytal za 6 týmů. V sezóně 2016/17 byl dokonce v Coloradu jedničkou. Přesto si v play off nikdy nezachytal, až převčírem. A dnes nastoupí poprvé v kariéře do zápasu play off od začátku!

Pickard má v hledišti oba rodiče i ženu. V rozhovoru řekl: „Budu bojovat jako o život.“ Pickard prý při rozhovoru zněl vděčně. Tak teď to ještě přetavit v úspěch. Já mu to moc přeju za to všechno, co letos dokázal že dokázal vzkřísit v NHL zdánlivě ztracenou kariéru.

Trenér Knoblauch k Pickardovu startu řekl: „Očekávám to, co jsem celou sezónu od Calvina viděl, brankáře, který tvrdě bojoval, hrál za nás velmi dobře a nasbíral spoustu vítězství. Dlouho nehrál, ale tým Calvinovi hodně důvěřuje.“

Povede si Picks lépe než Stu?

Na dnešním tréninku chyběla čtveřice Henrique, Ekholm, Draisaitl a Kane. Henrique je stále mimo hru, ostatní tři nastoupí, jen dostali volno.

❗❗❗ Dnes se po nějaké době opět sešikuje letošní TOP formace Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman, která ale takto jít delší dobu nehrála. Draisaitl bude na centru druhé formace s Hollowayem a Kanem. Pozor, dnes poprvé v play off nastoupí Philip Broberg! Budeme hrát systémem 11/7 a ze sestavy vypadl chudák Connor Brown, který paradoxně hrál velmi dobře.

Edmontonské trio vévodí produktivitě play off. První je Draisaitl s 18 body, druhý McDavid – 17, třetí Bouchard 13. Zach Hyman je s 9 góly nejlepším střelcem společně s Valerijem Ničuškinem. Ten si ale již nezahraje, protože byl potrestán zákazem na půl roku za pozitivní test na drogy. Ničuškin se již během loňské sezóny zúčastnil programu pomoci hráčům. Pak se vrátil, ale letos si to zopakoval. Aby ale hráč mohl pobírat plat, má tento program také nějaké zásady. A jedna z nich je samozřejmě také dodržování pravidel, v tomto případě prostě – nebrat drogy.

Evan Bouchard opět vstřelil gól a opět se do toho přimotal nešťastník Ian Cole. Bouchard totiž trefil jeho, ale právě od Colea se puk odrazil do branky, takže opět vlastenec, i když tentokrát ne takový jako ten minulý, ale stejně to bylo od něj…

Ian Cole si dal pěkného vlastence už v zápase č.2, ale ani tentokrát nezklamal… Sorry Iane.

Jistě jste zaznamenali, že na konci zápasu se stal docela ošklivý incident. Carson Soucy odstrčil Connora McDavida. Ten se zapotácel a sekl po něm. Toto byla zbytečnost i od McDavida, co si budeme povídat. Reakce ovšem byla naprosto neadekvátní. K incidentu se přimotal Nikita Zadorov, který na McDavida pěkně po ruském způsobu zaútočil zbaběle zezadu, aniž by to čekal a dal mu krosček. To samé chtěl udělat i Soucy ze předu, takže když McDavid po Zadorovově krosčeku padal, Soucy mu dal pěknou ťafku přímo do obličeje. Opravdu hnus. Nezastávám se McDavida, který se také měl krotit, nicméně od hráčů Canucks to byla ubohá zbabělost.

A zpomaleně

Incident šetřilo oddělení pro hráčskou bezpečnost. Výsledek je takovýto:

Nikita Zadorov – 5000 dolarů, což je nejvyšší možná částka.

Carson Soucy – suspendace na 1 zápas.

Zadorov si vyšlápl i na Evandera Kanea, takhle ho poslal na střídačku

Trenér Canucks Rick Tocchett si ještě stěžoval na Zacha Hymana, který do šarvátky přijel později jako mstitel za svého kapitána. Toto se zatím neprošetřovalo.

Elias Lindholm je zatím nejproduktivnějším hráčem série s 8 body v 8 zápasech. Lindholm začínal sezónu v Calgary, poté byl vyměněn, zahrál si All-Star Game, kam ho vybrali ještě Flames a poté naskočil za Vancouver, aby jen krátce poté začaly další zvěsti o jeho další výměně, protože Canucks ho prý opravdu chtěli zase poslat dál. To se nakonec nestalo. Lindholm bude po sezóně volným hráčem.

V týmu Canucks bude tedy určitě změna v obraně, kde ve druhém páru vedle Tylera Myerse nebude suspendovaný Carson Soucy. Ten je součástí základní obranné šestky Canucks, takže komplikace to pro soupeře určitě bude. Soucyho v sestavě nahradí Noah Juulsen.

V brance Canucks i dnes Arturs Šilovs.

Dnešní zápas se hraje opět v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:30 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Pátý zápas se hraje ve čtvrtek ve Vancouveru.

Dnes musíme vyhrát, jinak dojde na kritocký stav série 1:3 a to je pak už vždycky složité. Takže všichni fandit, Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *