Série se přesunula do Edmontonu za vyrovnaného stavu 1:1 a jede se dál.

Když Oilers první třetinu druhého zápasu spustili hotový uragán, říkal jsem si, že do Edmontonu musíme jet zákonitě za stavu 2:0 na zápasy. 16:4 na střely a spousta parádních šancí, to byla prostě dominance. Pak se ale zápas vyrovnal a ke konci byli naopak na koni zase domácí. Jak ale většina médií i lidí na fórech jasně favorizovali Dallas, tak se hraje vyrovnaná partie. Možná mají Oilers dokonce mírně navrch.

Jak hrála v prvním zápase skvěle třetí formace, tak nyní se zaskvěla ta čtvrtá a dokonce byla odměněna gólem. Výborně to udělali jak Cody Ceci, tak skórující Connor Brown. Pro Browna to byl druhý gól v play off v kariéře, když ten první vstřelil v roce 2018 ještě v dresu Toronta.

Zápas rozhodl Mason Marchment šikovnou tečí Suterovy střely. Jak říkám, bylo to vyrovnané a jdeme dál. Nikoho bych z gólů nevinil.

Jediné, kde bych viděl rezervy, je třeba srovnání obou týmů v defenzivě. Stars hrají mnohem více obětavě, o čemž svědčí např. zblokované střely. Na straně Stars se do blokování pouští téměř celý tým. Jen v tomto zápase Stars zblokovali 22 střel, kdežto u Oilers blokovalo jen 5 hráčů s 9 bloky celkem a z toho ještě 4 měl jen Brett Kulak. Toto také dělá hodně…

Ještě k Marchmentovi, resp. jeho otci. Mason Marchment je totiž synem Bryana Marchmenta, který hrál v Edmontonu 4 sezóny mezi lety 1994 – 1997. V roce 1997 byl den před Silvestrem článkem v trejdu, který znamenal pro Oilers mnoho. Z Edmontonu byl do Tampy vyměněn Marchment společně s Jasonem Bonsignorem a Stevem Kellym do Tampy za Romana Hamrlíka a Paula Comrieho. Bonsignore je jeden z nejhorších draftových voleb Edmontonu v historii a promarněný talent. Byl vybrál ze 4. místa v roce 1994 (ze 6. místa také vybíral Edmonton, jistého Ryana Smythe). Roman Hamrlík byl první českou jedničkou draftu (1992). V Edmontonu hrál mezi lety 1997 – 2000.

Obránce Bryan Marchment odehrál v NHL 926 zápasů a kariéru končil v roce 2006. Byl to jeden z nejtvrdších hráčů, kteří kdy byli na kluzištích NHL k vidění. V roce 2022 Bryan Marchment náhle zemřel na infarkt během draftového víkendu v Montrealu, kde byl jako skaut San Jose Sharks. Bylo mu pouhých 53 let. Jeho syn Mason pokračuje v otcově odkazu…

Ještě ke draftu 1994. Zde šli např. z 51. místa Patrik Eliáš (New Jersey), z 87. místa Milan Hejduk (Quebec), z 226. Tomáš Vokoun (Montreal), z 266. Ladislav Benýšek (Edmonton).

Tento draft se mi líbí. Ta jména co na něm šli… :o) Tak třeba – Steve McLaren (Chicago), Yuri Litvinov (Rangers), Nicholas Windsor (Quebec), Jason Stewart (Islanders), Steve Vezina (Winnipeg), Sergej Gorbachev (San Jose) a dokonce i Caravaggio (New Jersey). Luciano ovšem… :o) Samá elita… No nic.

Včera byli do Síně slávy IIHF uvedeni legendární hráči jako Jaromír Jágr, Igor Liba a dva bývalí Olejáři Jaroslav Pouzar a Ryan Smyth. Ceremoniál se udál na MS v Praze a Ostravě.

Jaroslav Pouzar byl draftován Edmontonem v roce 1982 již jako 31 letý ve 4. kole z 83. místa. Pouzarovo hokejové „dvojče“ Miroslav Dvořák ve 3. kole ze 46. místa Philadelphií. V Edmontonu hrál Jaroslav Pouzar mezi lety 1982 – 1985 a poté znovu v roce 1987. Odehrál zde 4 neúplné sezóny a získal v nich tři Stanley Cupy. V Edmontonu 186 zápasů, 34+48.

Jaroslav Pouzar ke vstupu do Síně slávy řekl: „Jsem velmi rád, protože hokejová dřina byla velká a tohle je takové uznání. Moc si vážím toho, že jsem zařazený mezi nejlepší světové hráče. Není to jednoduché, je to velká pocta. Těžko se to vyjadřuje slovy.“ Pan Pouzar byl během zápasu o bronz mezi Kanadou a Švédskem hostem studia MS o první přestávku a vzpomínal i na časy strávené v Edmontonu, hlavně na oba legendární olejářské brankáře Granta Fuhra a Andyho Mooga. Pan Pouzar mluvil v podobném duchu jako když jsme za ním s Jindrou před třemi lety vyrazili do Českých Budějovic na rozhovor. Příjemný, milý a skromný člověk a zábavný vypravěč, přitom velká legenda. Z něho by si měli jiní vzít příklad…

Ryan Smyth známý také jako „Kapitán Kanada“. Draftován Edmontonem v roce 1994 ze 6. místa. V Edmontonu hrál v letech 1994 – 2007 a poté znovu mezi lety 2011 – 2014. Kariéru v NHL v Edmontonu začínal i končil, dosud je na druhém místě v odehraných zápasech v Edmontonu:

  1. Kevin Lowe – 1037 zápasů
  2. Ryan Smyth – 971
  3. Ryan Nugent-Hopkins – 881

Bilance v Edmontonu 296+335. Když byl v roce 2007 vyměněn k Islanders, tak plakal, stejně jako když v roce 2014 končil v dresu milovaných Oilers kariéru. Obrovský srdcař, který na ledě vždycky nechal duši. Ryanovi se přezdívá Kapitán Kanada, protože byl kapitánem kanadské reprezentace na pěti šampionátech a také na světovém poháru. Paradoxní ale je, že přes to všechno se nikdy nestal kapitánem svých Oilers, tedy až na jeden zápas. Céčko navlékl jen v jediném zápase, v tom úplně posledním. Výjimečný hráč a člověk…

Nyní k zápasu číslo 3 mezi Dallasem a Edmontonem.

Dnes se do akce konečně vrací Adam Henrique! Ten kvůli zranění v kotníku nehrál posledních 8 zápasů, naposledy nastoupil v prvním zápase proti Vancouveru. Henrique ke svému návratu říká: „Je to jízda na kole. Jen se tam vrať a jeď.“ Henrique v sestavě nahradí Ryana McLeoda, který odehrál všech 14 zápasů play off a dosud v nich nezískal ani jeden bod.

Sestava:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

Kane – Draisaitl – Holloway

Foegele – Henrique – Ryan

Janmark – Carrick – Brown

Obrana je stejná, v brance Stuart Skinner. Na tribuně zůstanou kromě McLeoda ještě Corey Perry, Sam Gagner a Troy Stecher.

  • Leon Draisaitl do minulého zápasu bodoval ve všech 13 zápasech letošního play off. V zápase číslo 2 ale nebodoval a tak série skončila.
  • Connor McDavid má 98 bodů v play off.

Trenér Knoblauch si libuje příznivý stav po návratu z Vancouveru: „Máme dobrou pozici. Kdybyste nám před začátkem série řekli, že z této budovy vyjedeme 1:1, byli bychom šťastní. Ale když vyhrajete první zápas, pak už chcete vyhrát ten další.“

V Edmontonu je prý hokejové šílenství. Popisuje to Derek Ryan: „V tomto ročním obdobé je to úžasné místo ke hraní. Každý, kdo hrál v Edmontonu nebo proti nám, tak to ví. Vidíš ty lidi venku při rozcvičce, je to prostě úžasné prostředí. Jezdíte po městě a všude jsou vlajky. Chodím do obchodu s potravinami a lidé za mnou chodí a děkují mi, vyjadřují vděk a podporují mě. Je to prostě skvělé místo ke hraní.“

V sestavě Dallasu by také měla být změna. Vrátit by se měl Roope Hintz. Tím by ze sestavy pravděpodobně vypadl Ty Dellandrea. Ani dnes by nemělo v sestavě Stars zůstat místo pro Radka Faksu. Obránce Jani Hakanpaa s týmem v Edmontonu není, takže jeho start je vyloučen.

Zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 2:30 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Další zápas se hraje ve středu.

Dnes by oslavil osmé narozeniny náš malý Ben Stelter, který před dvěma lety prohrál svůj boj s rakovinou. Kluci, dnes musíte vyhrát pro Beníka!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *