Pátý – těžký zápas jsme zvládli bravurně. Samozřejmě to neznamená, že dnes si můžeme dát oddych, ale bude se hrát přecejen trochu lépe, když víme, že vyhrát můžeme, kdežto Dallas vyhrát musí. Je ale také jasné, že nikdo z Edmontonu nebude chtít jít do sedmého zápasu, kde už to bude o infarkt. Pro Oilers to ale bude v menší křeči, než kdyby museli dotahovat, jako proti Vancouveru. A navíc, dnes se může rozhodnout doma v Edmontonu, před domácím publikem. Takže snad naši kluci nebudou moc brnkat na naše nervy, nahecují se a Stars pošlou domů na dovolenou a dají nám trochu oddych. :o)

Pátý zápas byl v režii Oilers. Dd samého začátku byli lepším týmem, i když to byl tuhý boj. Zápas rozhodly dvě přesilovky, trochu paradoxně, protože i když jsou Oilers mistři přesilovek. V této sérii ale do té doby nebyla proměněna ani jedna, až nyní. V obou případech skóroval vynikající Nugent-Hopkins. Ten se stal nakonec první hvězdou zápasu. Skvělý byl i Stuart Skinner, který byl v brance naprosto jistý.

Tahle dvojka nás dotáhla k vítězství

Ale zářili i jiní. Třeba Philip Broberg. Ten ve čtvrtém zápase v sestavě nahradil Desharnaise. Broberg v letošním play off nastoupil teprve podruhé a vstřelil gól, svůj první v play off v kariéře a celkově třetí v NHL! Ale pozor, Broberg byl výborný i v defenzivě. Tohle je Broberg, kterého chceme!

Opět musím chválit stále výborného Connora Browna, s přehledem hrajícího Coreyho Perryho nebo neúnavného Zacha Hymana. Brett Kulak má na ledě čím dál více prostoru a ice-time má již kolem 20 minut a myslím, že odvádí velmi, velmi dobrou oboustrannou práci! Ale pochvalu si zaslouží celý tým, který makal a šlapal jako dobře namazaný stroj.

Zach Hyman si pochvaloval přesilovky a to, jak se tým po špatném startu sezóny zmátořil: „Myslím, že jsme na těch přesilovkách nabírali na síle a věřili jsme. Je to těžké, když jich v každém zápase moc nedostanete. Takže z nich musíte vytěžit maximum. V posledním zápase jsme to udělali a líbilo se mi, jak jsme se posunuli. Líbí se mi, jak vypadáme. Myslím, že jsme sebevědomý tým. I když jsme sezónu začali špatně, stále jsme byli sebevědomí a stále jsme svému týmu věřili a věřili jsme svému cíli. Stále máme na čem pracovat, ale myslím, že taková byla naše mentalita v průběhu roku a nyní se na tom nic nezměnilo.“

Pro tyhle dva by byl úspěch ve Stanley Cupu ještě něčím speciálnějším. Oba jsou totiž rodáci z Edmontonu

  • Evan Bouchard měl 2 asistence. S 25 body je nejproduktivnějším obráncem v play off, druhý Miro Heiskanen má o 9 bodů méně!
  • V prvních 17 zápasech má Bouchard tedy 25 bodů. To ve stejném počtu zápasů dokázali ještě obránci Denis Potvin (Islanders – 1981) a Brian Leetch (Rangers – 1994). A rychlejší byli jenom Paul Coffey (Oilers – 1985) a Cale Makar (Avalanche – 2022). Všichni z těchto jmenovaných v tom roce dokázali vyhrát Stanley Cup. Kromě Boucharda. Zatím…
  • Ryan Nugent-Hopkins zaznamenal 300 power play bod v kariéře (dohromady základní část i play off).
  • Dominance je vidět i v tabulce bodování play off, kde první čtyři hráči jsou z Edmontonu. 1. McDavid – 29 bodů, 2. Draisaitl – 27, 3. Bouchard 25, 4. Nugent-Hopkins – 20.
  • Zach Hyman je s 13 góly v 17 zápasech nejlepším střelcem play off.
  • Stuart Skinner odehrál 150 zápas v kariéře (dohromady ZČ i play off). Za prvních 150 zápasů má v klubové historii 87 výher. Pouze jediný gólman má více – Grant Fuhr – 97 výher.
  • Oilers ubránili již 23 oslabení za sebou, což je opravdu parádní. Klubový rekord je 25 oslabení z roku 1998.

Ani bych se nedivil, kdyby dnes v sestavě někdo nahradil Sama Carricka. Ten měl ice-time pouze 6:17 a nedařilo se mu ani na buly. Ale uvidíme… Zatím pojďme ven s tím, co máme.

EDIT: Ano bude to tak. Sam Carrick dnes hrát nebude. V sestavě ho nahradí Derek Ryan.

V sestavě Dallasu bude také jedna změna. Pouze na tribuně dnes zlstane Ty Dellandrea, kterého nahradí Mavrik Bourque.

Troy Stecher se mezitím v pátek podrobil operaci kotníku a z nemocnice hlásí, že je v pořádku.

Pokud by Oilers postoupili do finále Stanley Cupu, stalo by se tak po 18 letech od roku 2006, kdy se střetli s Carolinou a o Stanley Cup „přišli“ v sedmém zápase finále. Říkám přišli, protože tento tým byl opravdu velmi silný, ale hrál de facto bez brankáře, protože v průběhu play off se zranila jednička Dwayne Roloson. Ale tento rok byl také výjimečný a dá se říci, že tato sezóna byla ojedinělá. Po tomto finále se pak Oilers DESETKRÁT za sebou neprobojovali do play off.

Když půjdu do předminulého finále Stanley Cupu pro Oilers, tak se pak musím vrátit až do roku 1990. Tehdy Oilers vyhráli svůj poslední Stanley Cup v sérii proti Bostonu (4:1). Čekáme tedy vždycky dlouho. A čekat už nechceme… A Florida již čeká na soupeře, nenechme je čekat… :o)

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná již ve 2:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1 a Nova Action.

Pojďme kluci, Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *