Dějí se to v Edmontonu věci… Obrana Oilers poslední dobou působí dojmem snadno prostupného sýra, do kterého se armády myší v podobě útoků soupeřů dostávají až příliš snadno. A tak získané body a pozice na rozhraní účasti play off je nyní zase pryč. Není ale vůbec  daleko, protože i ostatní týmy ztrácejí body. Západní konference je totiž letos vyrovnaná z posledních let snad nejvíce. 5 prohraných zápasů za sebou a nespokojenost samotných hráčů donutila Petera Chiarelliho k jednání.

Jenže, jeho kroky se jeví poněkud kontroverzně a zatím je podle vyjádření v sociálních médiích situace taková, že si drtivá většina fanoušků neříká: “To je pašák ten náš GM“. Místo toho je to něco ve stylu: “Ten už se dočista zbláznil. Nejdřív vyhnal Marušku a teď bere lidem sůl!“. Abychom se na to podívali od začátku, tak nejdřív přede dvěma dny z Edmontonu zmizel Ruský útočník Valentin Zykov. Toho jsme získali poslední listopadový den z waiveru, kam ho umístili Hurricanes. Zykov za Oilers nakonec sehrál pouze 5 zápasů, ve kterých nejen že nebodoval, ale zřejmě absolutně nepřesvědčil, protože jeho průměrný čas na ledě byl pouze 7 minut. Po prohře s Vancouverem byl navíc umístěn opět na waiver. Ale opět byl o něho zájem, protože si ho rychle stáhli Golden Knights. Že má Zykov talent, o tom není sporu. Má rychlé ruce a je to obratný bruslař. Uvidíme jestli v jeho případě sehrál roli syndrom Edmonton, nebo jestli se jeho hra opravdu v NHL neujímá.

Další, kdo v Edmontonu příliš dlouho nepobyl, je obránce Chris Wideman. Toho Oilers získali z Ottawy o týden dříve než Zykova, ale tentokrát byla protihodnotou volba v 6 kole draftu 2020. Pokud v případě Zykova šlo pouze o –co kdyby- ve Widemana se přecejen trochu věřilo. Je to reprezentant USA a před pár lety získal i cenu pro nejlepšího beka AHL. Jenže už od samého začátku bylo jasné, že i toto se nepovede. Wideman velmi rychle vypadl ze sestavy a pohyboval se na hraně. Pokaždé když hrál to navíc vůbec nebylo dobré. Nakonec skončil také na pouhých 5 zápasech. V nich si připsal 2 asistence. Posledním vůbec byl debakl se San Jose. Po něm byl Wideman vyměněn. Než se ale dostanu k samotnému trejdu, je potřeba zmínit ještě jednu informaci.

Do médií se dostala zpráva, že samotní hráči v čele s kapitánem byli u vedení týmu orodovat, že jsou nespokojeni se současným stavem obranných složek týmu a přejí si vyřešení situace. Tato zpráva je od zdroje blízkého dění v klubu. Ať je to pravda nebo ne, bylo by to logické. V útoku se totiž nejeví až takové problémy. Pokud ale dostáváte laciné góly a situace se pořád opakují, pak se problém odráží na výkonech celého týmu. Buď jak buď, Peter Chiarelli na obrannou krizi opravdu zareagoval, a sice tím, že poslal nejdříve pryč právě Chrise Widemana. Ten si jde ohřát kosti na Floridu a bere s sebou 3 volbu v draftu v roce 2019. Do Edmontonu naopak přichází o drobet zkušenější, ale o 2 roky mladší (26 let) obránce Alexander Petrovic. Ten je rodákem z Edmontonu. Ve svých začátcích hrál 3 sezony v týmu Red Deer Rebels  WHL společně s Nugentem-Hopkinsem. Za Panthers má odkroucených 7 sezon. Petrovic je ryze defenzivním typem beka. Má urostlou postavu a jeho devizou je hra do těla. Čili mohl by to být dobrý tah na zalepení díry po našich zraněných hráčích.

Ovšem pozor – ve Floridě hrál poslední dobou druhé housle a byl až sedmým bekem, který hraje pouze pokud někdo vypadne ze sestavy, takže zase krotit očekávání. Na jeho obranu ovšem musím napsat, že Florida má vzadu kvalitu v Ekbladovi, Yandleovi nebo Mathesonovi. V tom je oproti Edmontonu rozdíl. I když na druhou stranu, i Panthers nejsou právě vzorem týmu, z kterého bychom si měli brát příklad. Ještě jedna věc je navíc v tomto trejdu trošku bijící. Za beka, který pro Panthers nebyl členem základní sestavy Chiarelli kromě Widemana obětoval vysokou volbu ve 3 kole nadcházejícího draftu! A to se mi právě moc nezdá, protože Petrovicovi po sezoně skončí smlouva a stane se volným hráčem. Pak teprve přijde draft a Edmonton nebude mít 3 volbu. Nevím. Z mého pohledu je to nevýhodný trejd. Kdyby byla předmětem obchodu pouze dvojice Wideman – Petrovic, to bych chápal. Z mém strany první Chiarelliho přešlap.

Neuplynulo ani pár hodin, když přišel trejd druhý, trošku větší. Tentokrát se jednalo s kolegy ze Západní konference, s Chicagem. K Blackhawks míří oblíbenec fanoušků Oilers, útočník Drake Caggiula a spolu s ním veterán, obránce Jason Garrison. Do Edmontonu naopak míří dva obránci Brandon Manning a Robin Norell. No… Zkusím nejdříve zkrotit svůj (velmi) negativní pohled na tento trejd a podívat se na to neutrálně. Brandon Manning, ten Brandon Manning, který osudného 4.listopadu roku 2015 vyřadil Connora McDavida na 3 dlouhé měsíce mimo hru v jeho první sezoně v NHL. McDavid byl Manningem v plné rychlosti naražen na mantinel a ze střetu si odnesl zlomenou klíční kost. Nebýt toto, mohl se stát nejlepším nováčkem NHL a možná mohl být i nejlepším nováčkem vůbec, protože výkony na to měl. Poté následovala celá řada celkem nechutných útoků z obou stran ať už verbálních nebo neverbálních. Role mstitele se nakonec ujal Edmontonský Patrick Maroon, který si Manninga podal hned při nejbližší příležitosti. V prvním společném střetnutí, kde nastoupil i McDavid byla z jeho strany vůči Manningovi cítit taková nenávist, že by se dala krájet. Pomohla tomu i mediální přestřelka. Možná, že by se nic nedělo, kdyby do toho novináři tehdy tak nerýpali, jenže znáte to. Manning se nad incidentem nejdříve nevyjádřil moc omluvně, čímž McDavida ještě více popudil. Ten na onen moment pak myslel pokaždé, když tohoto hráče viděl a dokonce řekl, že je to jediný hráč z ligy, kterému cítí upřímný odpor. Až poté Manning couvl s tím, že on není typem hráče, který by šel do souboje s cílem hráče úmyslně zranit.

Jenže co teď udělal Chiarelli… Přivedl Manninga do týmu, kde se McDavid mezitím stal kapitánem. Věc má dvě strany mince. Connor McDavid je už o dost starší, dokáže i krotit své emoce jinak, než tomu bylo v době osudného střetu. Edmontonský novinář Mark Spector dokonce přišel s informací, že Chiarelli tento trejd konzultoval se samotným McDavidem a ten dal trejdu požehnání. Může být. Tým potřebuje vyztužit obranu a přitvrdit, to je také pravda. Jenže je takových hráčů v NHL tak málo, aby Chiarelli musel přivádět zrovna Manninga? Ať je McDavid nad věcí sebevíc, svoji bolest a tři měsíce rekonvalescence může vidět i nyní, když bude hrát s Manningem bok po boku. Anebo taky ne. Možná je McDavid takový frajer, že to zvládne s nadhledem a z nenáviděné osoby se můžou stát dokonce i přátelé. Jenže pak jsou tu ještě fanoušci. A tam to jen tak Chiarellimu neprojde. Za Manninga navíc obětoval Drakea Caggiulu a to není zrovna málo. Ano, někdo může říci, že Caggiula nesplnil potenciál, který se do něj vkládal. Jenže je to opravdu tak? Caggiula nikdy nebyl střelec ani tvůrce hry. Je to buldok. Hráč, který žere led a který se nebojí hrát do těla a to myslím plnil spolehlivě. Během tří sezon v Edmontonu si získal respekt soupeřů a nyní odchází do Chicaga, kde si svoje místo na slunci určitě najde. Manning oproti tomu také musel o své místo bojovat a nebyl zrovna bekem, na kterého by se v Chicagu sázelo.

Společně s Caggiulou z Edmontonu odchází i veterán Jason Garrison. Ten byl angažován na začátku sezony jako jakási záplata. Garrison ale když zaskočil, vždycky předvedl spolehlivý výkon a za jeho práci mu určitě patří dík. Šanci teď dostanou mladší. Nejméně známým jménem v tomto trejdu je Švédský obránce Robin Norell.  Ten si NHL ještě nezahrál a jeho největší zkušeností je zatím jen AHL a dá se počítat s tím, že Chiarelli ho pošle rovnou na farmu do Bakersfieldu. Norell má odehránu slušnou porci zápasů ve Švédské nejvyšší soutěži SuperElit. Za mládežnické reprezentace nastupoval pravidelně a tak je možné, že v něm je určitý potenciál, který by se dal do budoucna zužitkovat. Ale pozor, po této sezoně mu končí tříletý nováčkovský kontrakt. Když jsem u smluv, tak ještě dodám, že Brandon Manning má smlouvu na tuto a i na další sezonu. Takže abych zhodnotil i druhý včerejší Chiarelliho trejd, i tady musím být pesimistou a tento trejd musím zatratit. Nevidím tam prostě nějakou výhodu a ani tam nevidím to, že by právě tito hráči měli Edmonton nějak zachránit. Petrovic ani Manning nebyli ve svých týmech zrovna oporami. Ano, něco se děje a Chiarelli reaguje. Ale i slepý už musí vidět, že bota nás primárně tlačí na jiných místech. Prioritou by mělo být získat elitního obránce, který bude platný do přesilovek. Beka, který dokáže kralovat na modré, který bude mít nebezpečnou střelu i rozehrávku. Prakticky každý tým v NHL takového beka má. Edmonton nikoli. Zranění jsou obránci Klefbom, Sekera a Russell. Tady je jasné, že se s absencí takových hráčů bude defenziva slabší. Jenže -pominu-li ryze defenzivního Russella – ani tito hráči neukázali, že by mohli být lídry Edmontonské defenzivy. Dokud se nepřivede opravdu VELKÝ obránce, pak nemůžu být optimistický.

Další věc, kde je jasná slabina týmu, je branka. Mikko Koskinen ukázal, že mlže být jedničkou a že je talentovaným brankářem. Poslední zápasy mu dávat těžko za vinu. Jenže to je on. Jakmile zaskočí druhý brankář Cam Talbot, je to děs a hrůza. Poslední zápas se San Jose navíc ukázal, že Talbot má stěží i na pouhý záskok. I v brankovišti by už chtělo podle mne udělat rázný krok a Talbota poslat konečně pryč. I kdyby to bylo za cenu mít jako záskok mladého brankáře z farmy. Naopak, když se podíváme na ostatní kluby, možné to je a většinou na tom vydělají všichni. K čemu totiž pak vychovávat mladé brankáře, když jim pak nedáme šanci? Podívejte nyní na Chicago – Delia, Philadelphii – Hart, Los Angeles – Pettersen, Pittsburgh – DeSmith, Arizona – Hill, Washington – Copley a jiní… V Bakersfieldu čekají talentovaní Shane Starrett a Stuart Skinner. Jde to…

A do třetice vidím slabinu ještě na jednom místě. Nemáme v týmu někoho, kdo by celý tým dokázal stmelit tak, jako to dělal třeba Matt Hendricks. Ten byl spojkou mezi staršími i mladými hráči. Podle mladíků se k nim choval jako jejich táta i jako kamarád. Staral se o prostředí v týmu. Byl naprostou hvězdou na ledě i mimo něj a to i když nebyl hvězdou v pravém slova smyslu. Staral se o atmosféru, byl aktivní v charitě. Přitom byl na ledě vždycky výborný a vždycky odevzdal na ledě duši. Byl schopný se bít za kohokoli a přitom byl vždycky férový. Pak se ho ale Oilers zbavili jako nepotřebný hrnec na polívku. Po něm byl v týmu ještě podobný hráč, i když trošku jiný, ale také se srdcem na pravém místě. Patrick Maroon. I ten nakonec v týmu skončil poměrně neslavně, ale chci poukázat na to, že právě takovéto hráče v týmu postrádám.

Zpět do přítomnosti. Poslední novinkou v Edmontonu je povolání Amerického útočníka Josepha Gambardelly. Ten kroutí už  3 sezonu v Bakersfieldu. Letos má zatím ve 28 zápasech na kontě 21 bodů (12+9), čímž je lídrem ofenzivy Condors. V Edmontonu zůstává i Kailer Yamamoto, který se San Jose nastoupil po téměř 2 měsících strávených na farmě.

Dnes hrají naši chlapci poslední zápas v roce 2018 doma s Winnipegem. Oilers poté vyrážejí na čtyřzápasový trip, kdy se podívají do Arizony, LA, Anaheimu a San Jose. Nové akvizice se mají účastnit dnešního tréninku a teoreticky by do zápasu s Jets mohli nastoupit.

Co se týče pohybu v kádru, uvidíme, jestli Peter Chiarelli bude ještě něco podnikat. Já si ale myslím, že zatím ne. Jestli to pomůže, ví hokej bůh. Co vím ale já, že Peter Chiarelli by měl být vytrejdován.

A taky bych se chtěl dožít play off. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *