Není to tak dlouho, co jsem na našem webu publikoval článek o příchodu obránce Chrise Widemana z Ottawy Senators. Za Oilers stihl tento americký zadák odehrát pouhých 5 utkání a znovu se stěhuje. Tentokrát jeho kroky směřují na slunnou Floridu, kam jej generální manažer Peter Chiarelli poslal spolu s podmíněnou volbou ve třetím kole draftu 2019, výměnou za kanadského obránce Alexandera Petrovice.

Pokud Oilers v rámci této výměny něco získali, tak rozhodně centimetry a kilogramy navíc. Zatímco Wideman měřil pouhých 178 cm a vážil 83 kilogramů, Petrovic disponuje zcela odlišnými fyzickými parametry. Rodák z Edmontonu měří téměř 2 metry (přesně 194 cm) a váží 93 kilogramů. Oficiální server nhl.com o něm tvrdí, že je nesmlouvavým bekem, což dokazuje především v rozích kluziště a při čistění prostoru před vlastní brankou. Má i poměrně slušnou rozehrávku a ucházející střelu. Jeho dosud nejlepším utkáním v kariéře byl bezesporu souboj mezi Floridou Panthers a Buffalem Sabres, který se uskutečnil 9. února 2016. Kanaďan v něm totiž předvedl v akci všechny výše popsané klíčové atributy své hry.  Považte sami, k vítězství Panthers v poměru 7:4 přispěl jednou brankou, asistencí, čtyřmi plusovými body a třemi vítěznými bitkami s Evanderem Kaneem. Sezona 2015/2016 byla z pohledu osobních statistik pro Petrovice ostatně doposud tou zdaleka nejlepší. V 66 utkáních zaznamenal 17 kanadských bodů (2 + 15) a především 17 plusových bodů. V play off pak jeho forma gradovala, když i přes vyřazení jeho favorizovaných Panthers v prvním kole New Yorkem Islanders, patřil k ústředním obráncům svého týmu. V 6 zápasech vstřelil 1 branku, přidal 3 asistence a zaevidoval 5 plusových bodů.

Petrovicovi je 26 let a aktuálně kroutí svou pátou sezonu v NHL. Letos stihl za Panthers nastoupit ve 26 utkáních, převážně ovšem plnil roli až sedmého obránce a herně paběrkoval. Stihl si tak připsat na své konto pouhou jednu asistenci a 24 trestných minut. Celkem odehrál v NHL tento urostlý obránce 254 zápasů, v nichž si do statistik zapsal 49 kanadských bodů (5 + 44), 358 trestných minut a 3 minusové body. Florida si edmontonského rodáka vybrala ve druhém kole draftu v roce 2010 z celkové 36. pozice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *