24. února v NHL proběhne tzv. trade deadline, neboli uzávěrka přestupů. A vypadá to, že letos by mohlo být trošku živo i v Edmontonu. Proč? Letos totiž došlo po nějaké době opět k tomu, že končí smlouva několika hráčům naráz a tentokrát to nejsou jen hráči na pokraji sestavy, ale hlavně několik hráčů z jádra týmu. Hráči, kteří navíc mají nízké smlouvy a nyní se bude muset pořádně přitvrdit. Tak tedy, jaká je vlastně situace?

Pod platovým stropem nyní mají Oilers pouze 716 000 mil.dolarů. Chráněnými volnými agenty bude čtveřice Nurse, Bear, Benning a Lagesson. Ethan Bear má končící nováčkovský kontrakt, ten půjde nahoru určitě a vzhledem k tomu, že se nyní velmi dobře uchytil v prvním týmu, je najednou o čem přemýšlet, i když to v jeho případě bylo za pět minut dvanáct. Matt Benning si také asi řekne o víc než 1 900 000 mil.dolarů. U Nurseho ani nemluvím. Ten si nyní vydělá 3 200 000 mil.dolarů a tam ta částka půjde nahoru nejmíň dvojnásobně. Lagesson asi bude rád opět za nízký kontrakt. Volnými agenty bez omezení budou dále Smith, Brodziak, Nygard, Manning, Granlund, Gagner, Haas, P.Russell, Sheahan a Archibald. U posledních dvou musím říct, že za své výborné výkony hlavně ve druhé polovině zatím odehrané čáasti by si nové smlouvy zasloužili a rád bych je tu viděl i nadále. A je možné, že oba dva i přistoupí na prodloužení smlouvy s platem jako nyní, tj okolo 1 mil.dolarů. Prakticky to samé může potkat i Smithe, Brodziaka, Nygarda a Haase. Ti asi nebudou mít problém přistoupit na nízký kontrakt. Co nám hodně pomůže, bude konec smlouvy Sama Gagnera, který nyní pobírá 3 150 000 mil.dolarů. To není zanedbatelná částka, ale myslím, že ani Gagner by vzhledem k tomu, že se již dlouho pohybuje na hraně NHL a AHL neměl mít problém jít s penězi hodně dolů a myslím, že stěhovat se nikam nebude, ale podepíše nový kontrakt s Edmontonem s výrazně nižším příjmem. Možná dokonce i dvoucestný.

Vyjednávání s Darnellem Nursem bude pro Hollanda asi největší oříšek

Na Gagnerově smlouvě tedy Holland ušetří. To je ale jediná větší smlouva, která někomu končí, jinak se jede dál a podepsat se musí ti, co jsem zmiňoval a hlavně s Nursem se Holland asi ještě pořádně zapotí. Co z toho vyplývá. Asi to, že nějaké velké (a drahé) jméno bude muset letos z kola ven. Co se týče větších smluv, tam těch hráčů moc není. Smlouvy nad 4 miliony dolarů mají McDavid, Draisaitl, Nugent-Hopkins, Neal, Klefbom, Larsson, Russell a Koskinen. To poslední jméno by se nabízelo jako ideální ke trejdu, jenže kdo si vezme brankáře se 4 miliony, který má navíc občasné výkyvy formy? Podobné je to i s Larssonem. Ten také není kdovíjaký superhráč, ale o něj by teoreticky zájem být mohl. O slovo se jistě přihlásil i James Neal, který ukázal, že nepovedené angažmá v Calgary bylo jen náhodou a že góly střílet umí. Bohužel by volba mohla padnout asi i na Nugenta-Hopkinse, který má smlouvu na 6 mil.dolarů ještě na příští rok. Dále už tam nic nevidím. Možná Chiasson, který si vydělá 2 150 000 mil.dolarů. Nic jiného rozpočtu neuvolní…

A co potřebujeme kromě toho, že si potřebujeme uvolnit místo pod platovým stropem na příští sezónu? Jelikož play off je zatím reálné a stále se držíme na postupových příčkách, potřebujeme hráče, který nám do playoff, případně v něm pomůže a který se na konci sezóny stane volným hráčem. Kdo by se nám v tomto ohledu tedy hodil?

Connor McDavid a James Neal

Tak předně – Vzhledem k tomu, že druhá formace nyní předvádí opravdové divy a Leon Draisaitl je na centru své formace asi opravdu velmi spokojený, je bez spolehlivého parťáka sám bůh, tedy Connor McDavid. Ano, i bůh někdy potřebuje parťáka, je to tak. 🙂 Souhra s Jamesem Nealem asi není to pravé ořechové. Ano, Neal již dal v Edmontonu pěknou řádku gólů a jeho herní přínos naší hře je jistě nezanedbatelný, ale typově se k McDavidovi moc nehodí. Neal hraje úplně jiným stylem hry a McDavidovi to moc nevyhovuje, to je prostě vidět. A Zack Kassian tam je spíš od jiných věcí. Josh Archibald vypadá celkem dobře, to ano, ale také to není to, co by McDavid potřeboval, protože mít v jedné formaci Archibalda a Kassiana, to mi přijde jako stejná varianta na obou křídlech. McDavid k sobě potřebuje nějakého chytrého hráče, který bude zúročovat jeho geniální myšlenky. A to ať už jako zakončovatel, nebo druhý tvůrce hry McDavidovi po bok. Protože jak víme, McDavid je hlavně úžasný tvůrce hry, ale dokáže i skvěle zakončit. A právě sem by se podle mne měly zaměřit oči našich pánů manažerů Kena Hollanda a Keitha Gretzkyho. Nebo by si šanci vedle něj zasloužil možná Tyler Benson?

Ken Holland je celou svoji dlouhou kariéru profláklý tím, že do kádru během sezóny moc nesahá a trejdů dělá minimálně. Nyní ale do kádru prostě sáhnout bude muset. Myslí si to i stanice NBC, kde dokonce pasovali Edmonton na druhé místo v NHL (za Islanders) co se aktivity na letošní trade deadline týče. Já si to nemyslím že budeme tím, kdo bude nejvíce čeřit vodu. Myslím si, že uděláme jeden trejd, ale ten pocítíme.

prezident klubu Bob Nicholson, generální manažer Ken Holland a jeho asistent Keith Gretzky

A o kom se nejvíce mluví v souvislosti s trejdy?

Asi nejvíce o křídelním útočníkovi Chrisi Kreiderovi z Rangers. Ten má v NHL odehráno již k 6 stům zápasů. Kreider je slušný hráč jak do kombinace, tak i coby zakončovatel a navíc jeho tělesné parametry přímo vybízí k silové hře, což také činí. Jeho smlouva na 4 625 000 mil.dolarů by se také dala skousnout na dohrání sezóny a posílení na play off.

Dále třeba další křídla Kyle Palmieri, Jason Zucker, Jesper Fast nebo Tyler Toffoli. Ti všichni by se asi k McDavidovi hodili. O Toffolim se v souvisloti s Edmontonem dokonce již několik spekulací psalo. A to samé i o Jeanu-Gabrielovi Pageauovi. Ten letos prožívá zatím nejlepší ročník v kariéře, kdy zatím v 51 zápasech vstřelil 20 gólů. Na něj se již zástupci Edmontonu údajně vyptávali. Pageau by byl se svým cap hitem 3 100 000 mil.dolarů navíc ještě levnější než Kreider. A také jeho angažmá by dávalo smysl, už jenom kvůli přeřazení Nugenta-Hopkinse na křídlo a potřeba centra do třetí formace.

V obraně bych se asi do větších akcí nepouštěl a asi to není ani potřeba a v brance jak jsem již psal. Nejlepší by bylo vyměnit Koskinena, klidně i se spoluúčastí na jeho smlouvě, ale nemá smysl ho v Edmontonu již nadále držet. Naopak Mike Smith by si smlouvu asi zasloužil. A i kdyby byl jen dvojkou a dělal někomu mentora, asi by už nebyl drahý.

No, kostky jsou vrženy a Ken Holland není žádné nezkušené ořezávátko a nějaký plán má již jistě v hlavě.

1 thought on “Uzávěrka přestupů se blíží, co vymyslí starý lišák Holland?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *