Uzávěrka přestupů neboli Trade Deadline je za námi a dělo se toho opravdu hodně. My se samozřejmě zaměříme na náš Edmonton. Ken Holland je v NHL znám tím, že je spíše manažerem, který do týmu moc nesahá. Toho se ale nyní nedržel a možná, že jeho edmontonské angažmá trochu změnilo jeho “pohled na svět“. 🙂

Takže, v neděli se zrodil první trejd a hned věc, která edmontonské fanoušky zvedla ze židlí, protože předmětem obchodu bylo hodně známé jméno, které pro tým znamená hodně výrazné posílení obranných řad. Do Edmontonu se stěhuje veterán Mike Green. Ken Holland jednal na známých místech se svým bývalým klubem Detroitem, kde v různých pozicích pracoval od roku 1983 až do roku 2019. Jeho protipólem v jednání byl Steve Yzerman, jehož přímým nadřízeným byl Holland spoustu let. Chtěl bych vidět, jak se tito dva baví u jednacího stolu. 🙂 No, každopádně vyjednali velmi zajímavý trejd. Do Edmontonu tedy putuje Green, opačným směrem Kyle Brodziak a podmíněná volba ve 4. kole draftu 2020. Red Wings navíc budou platit 2 687 500 mil. dolarů, což je polovina Greenova platu.

Mike Green je ofenzivní bek, tedy něco, co už dlouho potřebujeme. Bude platný na přesilovky a pomůže dobrou rozehrávkou a trochou té “chytré hry“. Green je v NHL již velmi ostříleným borcem a dokázal zaznamenat již 150 branek a 351 asistencí. V sezónách 2008/09 a 2009/10 si v dresu Washingtonu připsal 73, resp. 76 bodů. Ani v posledních letech ale nezaznamenával nějaké výrazné zhoršení formy, akorát prostě víme, v jakém stavu se poslední dobu Detroit nachází a bude to asi ještě nějakou dobu trvat. Greenovi po sezóně končí smlouva a uvidíme, jestli dostane novou nebo zkusí trh s volnými hráči. Každopádně Holland moc dobře věděl, do čeho jde, protože Greena moc dobře zná. Navíc musím připomenout, že na několik týdnů mimo hru je Oscar Klefbom, v Edmontonu obránce číslo jedna. Za mě velmi dobrý trejd! Ještě dodám, že Green je rodákem z Calgary. Veterán Kyle Brodziak tedy podruhé v kariéře opouští Edmonton. Brodziak ještě do letošního ročníku kvůli problémům se zády nezasáhl a zřejmě ani v dresu Detroitu nezasáhne. Po sezóně mu končí smlouva. Po návratu do Edmontonu odehrál za Oilers pouze minulou sezónu a předtím v dresu Oilers mezi lety 2005 až 2009.

Andreas Athanasiou a Mike Green jdou společně do nového angažmá

Druhá výměna a opět Detroit. Holland s Yzermanem asi byli na hodně dlouhé kávičce… Do Edmontonu míří Andreas Athanasiou a Ryan Kuffner, do Detroitu Sam Gagner a dvě druhé volby v draftu v letech 2020 a 2021. Edmonton bude ale ještě do konce ročníku platit 10% Gagnerova platu, což je 315 000 dolarů. Jeho protihodnota, Andreas Athanasiou je Kanaďan, ale po rodičích i částečně Řek a Guayánec. Je skvělý střelec. Nejčastěji hraje na centru a tam jak víme nás bota tlačí, ale zároveň může hrát i na obou křídlech a jako zakončovatel McDavidových akcí, to by také nemusela být špatná volba a myslím, že právě sem bude Athanasiou umístěn. Athanasiou v prozatím odehraných 294 zápasech zaznamenal 83+71 a to je myslím dost slušná vizitka. Po sezóně mu končí smlouva, takže obětování druhých kol výběrů v draftu se může jevit jako risk, ale Holland to s útokem na nejvyšší mety asi myslí vážně už letos a vzhledem k formě McDavida, Draisaitla a celé jeho druhé formace, tak ano – nevidím důvod, proč v tomto nebýt odvážný. Navíc Athanasiou by mohl být podepsán i do budoucna. Je mu pouze 25 let, dosud měl cap-hit 3 miliony dolarů. Spolu s ním jsme získali ještě útočníka Ryana Kuffnera. Ten si v NHL zatím zahrál pouze v 10 zápasech v minulém ročníku, v nichž nebodoval. Předtím byl ale velmi zajímavým prospektem v juniorských soutěžích a jeho angažmá by také mohlo dávat smysl.

Sam Gagner, miláček davu tedy končí i své druhé edmontonské angažmá. Gagner je šestkou draftu 2007, kdy si ho vybral Edmonton a v prvním období zde hrál mezi lety 2007 – 2014, do play off se poprvé podíval až v dresu Philadelphie v roce 2016. Loni v únoru se do po letech do Edmontonu vrátil, když sem byl vyměněn z Vancouveru za Ryana Spoonera (ten nyní hraje v KHL za Dynamo Minsk). Gagner tedy téměř přesně po roce v Edmontonu končí. V letošní sezóně odehrál 36 zápasů a zaznamenal 5+7. Musí se asi uznat, že právě Edmonton je jeho životním klubem a zde se mu dařilo. Nikdy si s Oilers ale nezahrál o Stanley Cup. A po všelijakých výměnách z místa na místo už to také není ten starý Gagner jako dříve. Také on bude po sezóně volným hráčem a nic jiného než dvoucestnou smlouvu už u něj asi nelze očekávat.

Sam Gagner se s Edmontonem stejně jako Kyle Brodziak loučí již podruhé

Třetí trejd a opět zajímavé jméno. Tyler Ennis přišel do Edmontonu z Ottawy za 5. kolo draftu 2021. Ennis platíval za velký ofenzivní talent. V prvním kole draftu ho z 26. místa draftovali v roce 2008 Buffalo Sabres a právě zde si za 8 sezón v jejich dresu vydobil slušné jméno. A například třikrát dokázal dobýt dvacetigólovou hranici. Poté začala jeho kariéra trochu uvadat a bylo to zapříčeněno hlavně zdravotními problémy. V loňském ročníku v dresu Toronta už ale jeho výkony opět začaly stoupat nahoru a letos Ottawě odvedl hodně kvalitní služby. V 61 zápasech zaznamenal 14+19 a to prosím za 800 000 dolarů. Další zajímavostí je také to, že Ennise jsme v dresu Kanady mohli v roce 2015 spatřit v nabitém výběru Todda McLellana na MS v Praze a Ostravě. Ennis se tak po letech v jednom týmu opět setká s tehdejším spoluhráčem Mikem Smithem, který zde byl jedničkou Kanady. A poslední perličkou, nebo spíš třešničkou je fakt, že Ennis je rodákem z Edmontonu.

Tyler Ennis je levnou, ale kvalitní posilou

Posledním trejdem, který se nás ale dotkne nejméně je výměna švédského beka Joela Perssona do Anaheimu za Anguse Redmonda a podmíněnou 7. volbu v draftu 2022. Joel Persson s Edmontonem jako nedraftovaný hráč podepsal smlouvu ji v roce 2018, ale poprvé do zápasu v NHL naskočil až o rok později. Před sezónou byl pasován do role nadějného obránce, který by mohl okamžitě naskočit do ligy. Nakonec ale odehrál pouze 13 zápasů. V nich si připsal 2 asistence a 1 minusový bod. Většinu ročníku pak už odehrál jen v Bakersfieldu. Persson tedy v Edmontonu další šanci nedostane. Jeho protihodnota, brankář Angus Redmond odchytal v ECHL, což je jak víme ještě o stupeň nižší liga, než AHL, čili liga pro farmářské týmy druhého sledu. Právě zde Redmond zatím odchytal největší část kariéry. V loňské ročníku si pak zachytal ve 2 zápasech v AHL za San Diego Gulls, což je první farma Anaheimu. Za Ducks si pak také zachytal v předsezónním kempu. Redmond bude po sezóně volným hráčem.

Co říci závěrem… Myslím, že Ken Holland si zaslouží uznání. Přivedl tři velmi kvalitní hráče, kteří budou okamžitými posilami v boji o Stanley Cup. Zároveň také tři potenciální posily pro příští rok. Obětoval za ně dva hráče, se kterými se již přestalo počítat a dále volby v draftech. Toho bych se ze svého pohledu moc nebál. Prospektů máme myslím jak ve farmářských klubech, tak i po Evropě požehnaně a dále si myslím velmi dobře funguje náš evropský skauting (viz Haas, Nygard, atd.). Navíc, první volby v draftech jsme si ponechali, na ty sáhnuto nebylo. Stejně tak na Nugenta-Hopkinse, o kterého se obáváme již několikátý rok. A Trade Deadline přežil nakonec i Adam Larsson, o kterém se v souvislosti s výměnou mluvilo nejvíce. No a Ken Holland ze sebe také setřásl nálepku starého konzervativce.  

Uvidíme, jestli budou Ken Holland s Davem Tippettem s výsledkem posílení kádru spokojeni

1 thought on “Trade Deadline v Edmontonu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *