Bláznivý příběh Antona Forsberga ještě není u konce. Jedna z nejnovějších dnešních zpráv ze zámoří hlásá, že Forsberga z waiveru stáhli Winnipeg Jets. Tohle už přátelé není na článek, ale na hollywoodský trhák. A jak to vlastně bylo od začátku?

Anton Forsberg si za Edmonton moc nezachytal

Nejdřív něco o samotném hráči. Anton Forsberg, narozený ve švédském Härnösandu je brankář draftovaný Columbusem v 7 kole v roce 2011. Za Blue Jackets si zachytal prakticky jen z pozice trojky mezi lety 2014 – 2017. Poté byl vyměněn do Chicaga, kde už dostal mnohem víc prostoru. V sezoně 2017-18 byl při zranění Coreyho Crawforda dokonce jedničkou týmu. V roce 2019 byl vyměněn do Caroliny, kde odchytal pouhé tři zápasy, než mu v létě 2020 skončila smlouva a Ken Holland ho podepsal jako volného hráče na jeden rok za 700 000 dolarů.

Forberg se měl stát trojkou Edmontonu za zkušenými Mikko Koskinenem a Mikem Smithem. Minulý týden bylo avizováno, že Edmonton bude vzhledem k nahuštěnému programu letošní sezony trénovat se třemi brankáři. Anton Forsberg si při jednom z rozhovorů prozatímní angažmá v Edmontonu velmi pochvaloval a těšil se na spolupráci s oběma gólmany, od kterých bude sbírat zkušenosti. Bohužel zůstalo ale jen u krátkého kempu. Těsně před startem NHL bylo totiž tak jako i v ostatních klubech posláno několik hráčů na waiver. Jediný Forsberg bohužel nezůstal nepovšimnut a hbitě si ho stáhl jeho bývalý klub Carolina Hurricanes.

Ve Forsbergově životě opět – tentokrát nepříznivě – zaúřadoval jeho bývalý klub z Caroliny.

V NHL je letos taková vychytávka. Každý tým má vzhledem k situaci okolo Covidu k dispozici mimo klasický 23 členný kádr také tzv taxi squad. Jde o jakési náhradníky, kteří mohou být rychle povoláni, aniž by se dělaly obstrukce okolo farmářského klubu, waiveru a hlavně cestování. Vezměte si, že například Edmonton má svůj farmářský celek až v Bakersfieldu, který leží v Kalifornii, takže zde je navíc i povinnost karantény při překročení hranic mezi USA a Kanadou. Také proto letos hraje ryze kanadská divize.

Jenže tento taxi squad má v sobě tu věc, že než si na něj kluby zapíšou hráče, musí tito hráči nejdřív podstoupit waiver, tak jako na začátku sezony když jsou po kempu posláni na farmu. Také proto se vysvětluje zdánlivě nepochopitelný tah Edmontonu, který mimo jiné na waiver poslal Jujhara Khairu, se kterým se počítalo do taxi squadu, ale Khaira vzápětí hned v prvním zápase s Vancouverem nastoupil v základní sestavě. Proč? Z praktického hlediska je to něco podobného jako při rozšiřovacím draftu, kde si ochráníte jen určité hráče. Zde se asi přemýšlelo tak, že ostatní hráči byli pro Edmonton postradatelnější než Khaira. Proto šel přes waiver, ale následně hrál. Zžejmě by Edmonton jeho odchod tak nepálil jako kdyby přišli o někoho jiného, třeba perspektivnějšího. A přes onen waiver musel jít i Anton Forsberg.

Jenže v Carolině byli názoru, že by ho mohli využít, i když to asi neměli úplně promyšlené. Takže Hurricanes si Forsberga stáhli s tím, že z něj udělají trojku. Forsberg tak dostal přednost před talentovaným Alexem Nedeljkovičem. Jenže místo toho, aby v Carolině Forsberga zapsali na aktivní soupisku, dali ho na taxi squad, takže Forsberg putoval znovu na waiver a to samé i Nedeljkovič. Takže se hned vyrojily dvě spekulace, které dávaly smysl. Buď že Forberg bude do pár hodin zpátky Olejářem, protože si ho Holland v klidu stáhne zpátky, nebo vytasí „pomstu“ v podobě stáhnutí Nedejkoviče. Nestalo se nakonec ani jedno. V Edmontonu totiž nakonec vsadili na alternativní strategii a navíc Holland to má asi v hlavě v pořádku a nepije, na rozdíl od generálního manažera Canes Dona Waddella, který měl asi hodně upito když tento „chytrý tah“ vymýšlel.

Co dan Waddell vymýšlel, to je ve hvězdách

Forsberg totiž ani tentokrát nezůstal na waiver nepovšimnut. Teprve před pár hodinami byl z waiveru stáhnut Winnipegem. A tady je to také zajímavé, ačkoliv ne překvapivé. Vše vlastně rozhýbal Corey Crawford, který se tak nevědomky stal hlavním ozubeným kolem dalšího Forsbergova putování. Crawford jak víme před pár dny oznámil ukončení kariéry, ačkoliv nedávno předtím podepsal novou smlouvu s New Jersey. Ti byli rázem bez druhého brankáře, kam se posunul Scott Wedgewood. Jersey poté bleskurychle zareagovali stažením Erica Comrieho z waiveru, který byl na taxi squad přes waiver poslán Winnipegem. Takže nyní byli bez třetího brankáře jak v Edmontonu, tak ve Winnipegu, zatímco v Carolině měli celou armádu gólmanů. Winnipeg tedy hodil laso po Forsbergovi, i když ten určitě není tak perspektivní jako Comrie.

A Edmonton? Místo Forsberga byl na taxi squad zapsán Stuart Skinner a Edmonton tak nakonec půjde cestou vlastních zdrojů. Výše v hierarchii se tak posunou i Dylan Wells a Olivier Rodrigue. A chudák Anton Forsberg se opět pakuje na další štaci, kdo ví, jestli poslední. Hokejbůh mu buď milostiv a Carolinu ať spravedlivě potrestá!!!

2 thoughts on “S Antonem Forsbergem si osud pěkně hraje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *