I když už je kostra týmu v podstatě z většiny hotová nějakou dobu, stále se něco děje… Pojďme se podívat co se v organizaci Oilers událo v měsící září.

Dmitrij Samorukov je smolař. NHL se mu opět o něco vzdálila.

Ruský obránce Dmitrij Samorukov má smůlu. Když se po peripetiích s covidem, kdy raději odehrál loňskou sezónu v dresu CSKA Moskva konečně představil trenérům v organizaci Oilers v předsezónním kempu, utrpěl v přípravném zápase proti prospektům Calgary Flames zlomeninu čelisti a bude týmu chybět až 8 týdnů.

Na Samorukova se velmi těšili trenéři Bakersfieldu Jay Woodcroft a Dave Manson, kteří s ním udržovali kontakt i na dálku. Na další práci s ním si ale budou muset počkat. Samorukov se s vážnějším zraněním potkal již v Rusku, kde utrpěl zranění ramene.

S týmem Oilers se dosud připravoval útočník Tyler Ennis, který byl zatím bez smlouvy. Nyní zkusí štěstí v Ottawě, kde je na zkoušce. Edmontonský rodák Ennis za Oilers nastupoval v neúplných dvou posledních sezónách, kdy sem přišel rovněž z Ottawy.

Na zkoušce v Edmontonu je naopak další útočník Colton Sceviour. Ten je ve svých 32 letech už zkušeným hráčem a v NHL zaznamenal již 500 startů v základní části. Jeho skóre 64+87 není úplně marné. Sceviour je hráčem platným na obou stranách kluziště a hodit by se mohl, co by ne. Sceviour je rodákem z města Red Deer, třetího největšího města Albertx, které leží skoro přesně napůl cesty mezi Edmontonem a Calgary.

Colton Sceviour by to týmu přinesl zkušenosti. Zatím je v Edmontonu pouze na zkoušku.

Smlouvu v kapse již má konečně Kailer Yamamoto, u kterého se dlouho váhalo. Yamamoto podepsal pouze na rok za 1,175 mil. Dolarů a bude se snažit získat dlouhodobější kontrakt a důvěru po loňské ne moc vydařené sezóně, kdy v 52 zápasech zaznamenal 8+13. Většinu času nastupoval ve druhé formaci po boku Draisaitla.

O smlouvu se stále ještě snaží Alex Chiasson. Naše tradiční přesilovkové “brankářské stínítko“ si prodloužení smlouvy na rozdíl od Yamamota a Marodyho ještě nevysloužil a je otázka, jestli se tomu ještě stane. Jeho agent údajně před týdnem jednal s Kenem Hollandem, ale k dohodě zatím nedošlo. Podpis Yamamota navíc vše ještě víc oddálil. Chiasson v Edmontonu zatím zaznamenal své dosavadní kariérní maximum v sezóně 2018/19, kdy dokázal vstřelit 22 gólů. Poté to už bylo jenom horší. Chiasson platný určitě byl například v přesilovkách, ale jinak to nebyla žádná velká sláva.

Talentovaný Dylan Holloway, kterého si Oilers vybrali v loňském draftu v 1.kole ze 14.místa se místo přesunu z univerzity ve Wisconsinu do nováčkovského kempu bude léčit po absolvování operace zápěstí. Mimo hru bude nejméně tři měsíce.

Dvoucestnou roční smlouvu s Edmontonem podepsal Cooper Marody, který dokázal loni ve 39 zápasech vstřelit za Bakersfield 22 gólů a celkově s 36 body skončil na 3.místě kanadského bodování AHL. Marody si svých 6 startů za Edmonton připsal již v sezóně 2018/19 a i když byl poté několikrát průběžně povoláván do prvního týmu, od té doby v NHL nenastoupil.

Představí se šikovný Cooper Marody po nějaké době opět v NHL?

Ken Holland podepsal tříletou základní smlouvu s 19 letým Tylerem Tulliem, který loňskou sezónu odehrál na Slovensku za Liptovský Mikuláš. Zde si v 19 zápasech připsal 13 bodů. Tullia si Holland vybral v 5. kole loňského draftu.

Ještě bych se zastavil u našeho brankoviště. Tam jak víme žádné změny nenastaly. V týmu zůstává veterán Mike Smith, který měl podařenou loňskou sezónu, ale i mladý Stuart Skinner, který se údajně zlepšuje mílovými kroky nebo zkušený Alex Stalock, který by si šanci určitě zasloužil a já v něm třeba kvalitního brankáře vidím. Jenže stále je tu i nechtěný Mikko Koskinen, kterého se Ken Holland snaží zbavit již velmi dlouhou dobu, ale stále ještě nenachází východisko. Některé týmy ale podle mají dost velké rezervy.

Například Arizona, která má nyní duo Carter Hutton – Josef Kořenář. To je opravdu velká slabota a nějak se mi nechce věřit, že by to generální manažer Coyotes Bill Armstrong myslel vážně. Sem by mi Koskinen hodně sednul. :o) Armstrong navíc má ještě docela dost místa pod platovým stropem. Další, kde se mi to moc nezdá je Buffalo, kde mají čtveřici Craig Anderson, Aaron Dell, Dustin Tokarski, Ukko-Pekka Luukkonen. Tady také vidím velký špatný… Ale v Buffalu asi celkově. I Buffalo má ještě pod platovým stropem dost prostoru a to se ještě mluví o odchodu Jacka Eichela.

V Ottawě zase mají v podstatě jen Matta Murrayho. Ve Winnipegu zase pouze Connora Hellebuycka a ve Washingtonu mladé duo Ilja Samsonov – Vítek Vaněček. Tady všude by Koskinen ještě mohl být hodně k užitku, i když bychom si nechali část jeho platu, což by asi bylo stejně nevyhnutelné. Pokud by se povedlo Koskinena zbavit, pak by se trio Smith, Stalock, Skinner asi neztratilo. A navíc nezapomínejme, že na kempu je i mladý talentovaný Rus Ilja Konovalov, který během čtyř ročnících v dresu Lokomotivu Jaroslavl ukázal, že je kvalitním brankářem a své štěstí by rád zkusil i za mořem. Konovalov by mohl být nakonec zajímavým esem v rukávu, i když nějdříve to určitě bude přes farmu. Jenže stále je tu Koskinen…

Ilja Konovalov by do budoucna mohl být pro Edmonton zajímavým příslibem

Anebo ještě zkusit někoho úplně jiného? Na trhu volných hráčů ještě zůstalo například duo veteránů Devan Dubnyk a Curtis McElhinney. Touto cestou bych ale nešel, i když oba považuji za kvalitní brankáře. Když bych měl za každou cenu někde hledat, pak by to bylo jen a pouze v Dallasu. Stars mají čtveřici Ben Bishop, Braden Holtby, Anton Chudobin a Jake Oettinger. To je moc i na našince. Za předpokladu, že Bishop má pošramocené zdraví a Oettinger by měl dostat šanci, vychází mi to před sezónou ještě na odchod Chudobina. Což by šlo. S jeho cap hitem 3,333 mil. dolarů by se ale muselo také ještě hodně zašpekulovat. A my špekulovat sice můžeme, ale museli by jsme se někoho nákladnějšího zbavit. Koskinen nebo někdo jiný… Ale já bych se prostě stejně raději spoléhal na trio „S“ – Smith, Stalock, Skinner.

To je zatím vše. Sledujte nás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *