Starý lišák Ken Holland letos pořádně zatřásl měšcem a rozvířil jindy poměrně poklidné vody pomyslného rybníčku jménem Edmonton Oilers. A také zamával své pověsti konzervativního bafuňáře, který nemá rád změny. A také prokázal celkem velkou odvahu několika celkem ráznými kroky. Pojďme si to pěkně sesumírovat…

Ken Holland má v posledních dnech napilno

Nejdřív brankoviště. Tam je to ještě otevřené, ale smlouvu na 2 roky s ročním příjmem 2,2 mil.dolarů má v kapse veterán Mike Smith. Ten loni přicházel jen jako dvojka za Koskinenem, ale v průběhu sezóny ho předčil a pozici jedničky si uzmul sám pro sebe a měl lví podíl na tom, kam se Edmonton dostal. Samozřejmě série s Winnipegem nedopadla podle našich představ a kromě jediného gólu bych Smithe nevinil absolutně z ničeho, naopak toho vychytal opravdu hodně a máme mu za co děkovat, ne na něj plivat, což někteří po vyřazení ochotně dělali. Vypadá to, že Holland na příští sezónu útočí ještě na zisk nového gólmana, který bude jedničkou a se Smithem se opět počítá spíše jako s tím druhým. Ale mít takovou dvojku je prostě super, a aby nám ještě znovu nevytřel zrak!

A navíc sami dobře víme, že v NHL je dobré mít dva vyrovnané brankáře a ne to hrát jen na jednoho, což se stalo právě nám loni, kdy byl Koskinen doslova uvařený jako rak. Možná i to mělo nakonec podíl na tom, že mu poté uvadala forma. Mikko Koskinen bude s největší pravděpodobností vyměněn nebo vyplacen ze smlouvy a v klubu po třech sezónách skončí. Koskinen není špatný gólman, ale jeho smlouva je prostě pro Hollanda zátěž. Údajně je o jeho služby ale zájem a angažmá nejspíš v NHL ještě najde, ale myslím si, že to bude s naší spoluúčastí na jeho platu, ať už to bude v rámci domluvy během nějakého trejdu, nebo pokud ho nakonec vyplatíme. Pokud se stane ta druhá možnost, pak bude pro týmy určitě žhavým zbožím, protože bude moct podepsat jinde za mrzký peníz.

Mike Smith si získal své pevné místo v organizaci Oilers

Holland měl v hledáčku několik jmen, ale seznam se už hodně ztenčuje a tak vypadal zatím nejpravděpodobněji příchod Darcyho Kuempera z Arizony, což by tedy znamenalo opravdu velké posílení! Spekulovalo se, že by součástí jeho trejdu mohl být i Mikko Koskinen, ale nakonec jsou všechny naděje liché. Ve hře o Kuempera byly údajně dva týmy, Oilers a Avalanche a Oilers prý byli získání Kuempera již blizoučko. Ale nakonec právě Colorado Avalanche tohoto brankáře dokázalo ulovit jako náhradu za Philippa Grubauera, který podepsal v Seattlu. Mimochodem Seattle – Vítek Vaněček, kterého si Seattle stáhnul z Washingtonu během rozšiřovacího draftu je ode dneška opět členem organizace Capitals. Za Kuempera putuje do Arizony mladý Conor Timmins, 1. kolo draftu 2022 a podmíněný výběr ve 3.kole draftu 2024. No, nevím… Ale bůhví co Arizoně nabídnul Holland…  

Každopádně už nemáme moc na výběr, protože mezi volnými agenty již mnoho kvalitních brankářů nezbývá. Asi si netroufneme na Tuukku Raska nebo nějakého veterána typu Devan Dubnyk nebo Ryan Miller když už máme Smithe. A brát nezkušeného prospekta nebo nějakou záplatu, když sami máme v klubu ještě Stuarta Skinnnera a Ilyu Konovalova a navíc ještě Alexe Stalocka, to by bylo házení hrachu na zeď. Takže nám zbývají už jen dvě možnosti. Buď trejdovat, nebo vsadit na stávající trio Smith, Stalock, Skinner. Což podle mě třeba také není vůbec špatná varianta a já si třeba Alexe Stalocka v naší brance představit dokážu. Anebo úplně jinak a dát šanci Iljovi Konovalovovi. To je také velmi zajímavé jméno. Jeho čísla v KHL jsou tedy opravdu úctyhodná, i když mám na KHL svůj názor, ale stejně je to velmi kvalitní brankář…

Alex Stalock by ve finále nemusel být špatnou variantou pro brankoviště Oilers

Trejd žhavý jak rozpálené olovo podnikli šíbři Holland s Bowmanem v půlce července. Bowman prahnul po tom (kdo ví proč), aby měl ve svém týmu oba bratry Jonesovi. Mladší Caleb byl členem organizace Oilers šest let, z toho poslední tři roky nastupoval za Edmonton. Nikdy se ale napevno v sestavě nezabydlel. A tak to odskákal jako první, ale jak se později ukázalo, ne poslední. Manažer Hawks Stan Bowman poté dotáhl i přestup Jonesova staršího bratra Setha a tak může zosnovat svůj “ďábelský“ plán, na jehož konci prostě musí být Stanley Cup! :o) Caleb Jones byl jedna strana mince, ta druhá a blyštivější má na sobě vyryto Duncan Keith. Jeden z posledních mohykánů dynastie Chicaga, trojnásobný vítěz Stanley Cupu, dvě zlaté medaile z Olympiády, stříbro z Mistrovství světa, dvojnásobný vítěz Norris Trophy pro nejlepšího obránce ligy a také vítěz Conny Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.  A dnes už v podstatě legenda. Výčet toho, co Duncan Keith dokázal je obdivuhodný.  Ano, dnes je mu již 38 let a nejlepší léta má beznadějně za sebou. Ale určitě má týmu ještě co dát, přinejmenším obrovské zkušenosti a ty potřebujeme jako sůl.

Duncan Keith si od nové sezóny na ledě s Connorem McDavidem tentokrát zašpásuje ve společném dresu

Předně, potřebujeme už konečně nastálo zapracovat do sestavy naše nadějné mladíky Boucharda, Broberga, Lagessona a možná i Samorukova. A mít v týmu mentora jako je Keith, to je prostě k nezaplacení. A jak říkám, i když už Keith nejspíš na ledě nepředvede výkony z let své největší slávy, už jen z tohoto důvodu bude týmu nesmírně platný. A co my víme, možná i na tom ledě pookřeje. Chicagu se totiž po přebudování kádru už nějakou dobu nedaří a i Keith prostě zapadl do šedi a bídy jako jeho spoluhráči. Tento trejd je z mého pohledu geniálně promyšlený, i když navenek vypadá jako čiré šílenství. Duncan Keith má ještě dobíhající smlouvu na dvě sezóny s cap hitem 5 538 462 dolarů.

Posílením, nebo chcete-li udržením, je podpis Tysona Barrieho a to na delší dobu. Barrie loni přistoupil na malý plat, protože chtěl pozvednout svoji lehce uvadající kariéru, kterou prožíval v Torontu. A to se mu povedlo náramně, protože se stal nejproduktivnějším obráncem sezóny 2020/21!!! Barrie skvěle zapadl do sestavy Oilers a hlavně do přesilovkové formace, kde si s ofenzivními hvězdami sedl opravdu skvěle. Tak dlouho jsme čekali na někoho jako je on… Kolik to bylo let, to se ani nebudu ohlížet, protože bych prostě nedohlédl. Barrie je slabší do defenzivy a tam bude muset určitě zapracovat, ale do Edmontonu se hodí znamenitě! A to ví i Ken Holland a určitě to ví i sám Barrie, který je údajně v klubu spokojený a je si určitě také vědom toho, že vedle McDavida a spol se může v NHL ještě výrazně prosadit a zároveň se hokejem zase bavit, což se mu v Torontu asi moc nevedlo. Barrie byl podepsán na tři roky s ročním příjmem 4,5 mil.dolarů.

Tyson Barrie zůstává Olejářem

Po Keithovi a Barriem je tu další posílení defenzivy, ale vlastně i ofenzivy. Na 4 roky se Edmontonu upsal zkušený bek Cody Ceci. Ročně si přijde na 3,25 mil.dolarů. Ceci toho má za sebou již poměrně dost, ale ve svých 27 letech je stále ještě poměrně mladý. Ceci je oboustranný hráč, silný hlavně do defenzivy, ale dokáže se prosadit i vepředu a dokáže dobře podporovat útok, což dokázal hlavně při angažmá v Ottawě i Pittsburghu, kde se mu dařilo. Ceci je také vítězem zlaté medaile z Mistrovství světa v Praze. Velmi zajímavá posila, která myslím do našeho týmu zapadne dokonale. Podpis Barrieho a Ceciho znamenal, že někdo bude muset z kola ven. Odnesl to mladý Ethan Bear. Do něj jsme vkládali poměrně velké naděje, ale co si budeme, nějak to pořád nebylo ono. Bear poslední dva roky nastupoval stabilně, ale prostě tam bylo pořád nějaké ale… Holland do toho prostě řízl a řekl si, že mladíků máme v týmu prostě dost na to, abychom si mohli dovolit nějaký odchod. A tak to odnesli Jones s Bearem, aby se naopak vsadilo na zkušenost.

Ale pozor, znovu podotýkám, že v týmu máme již zmíněnou čtveřici Broberg, Bouchard, Lagesson, Samorukov a to není právě slabá sestava. K nim již zmínění Keith, Ceci a Barrie. Dále právě nyní o nové smlouvě vyjednávající Darnell Nurse, který měl loni výbornou sezónu. A k nim ještě Kris Russell. Nevypadá to vůbec špatně. K Bearovi ještě dodám, že byl vyměněn do Caroliny za Warrena Foegeleho, tedy spíše práva na něj, Foegelemu skončila v Carolině smlouva, ale k tomu se ještě dostanu. V Edmontonu končí i Dmitrij Kulikov, který přišel do Edmontonu v závěru sezóny z New Jersey. Nově podepsal v Minnesotě. Dále tým opustil i Adam Larsson, kterého si vybral Ron Francis ze Seattlu během rozšiřovacího draftu. Výměna Taylora Halla je tak završena… Smlouva skončila Slateru Koekkoekovi, u kterého si myslím, že je šance aby od Hollanda dostal novou, možná i dvoucestnou. A nyní do útoku!

Cody Ceci je velmi zajímavou a atraktivní posilou

Tak předně se musím vrátit ještě na konec června. Holland prokázal odvahu podepsat na 8 let edmontonskou ikonu a miláčka davu Ryana Nugenta-Hopkinse. Tomu bude na konci smlouvy 36 let, ale opravdu někomu připadá 5,125 mil.dolarů hodně u člověka, který je v klubu 10 let a celou dobu podává konzistentní výkony? RNH navíc není oblíben jen u fanoušků, ale i v mužstvu. Během posledních dvou let bylo docela úsměvné sledovat komentáře dvou největších hvězd klubu McDavida s Draisaitlem, jak se o Nugenta-Hopkinse “přetahují“ kdo ho bude mít u sebe ve formaci. RNH je navíc nepostradatelný při oslabeních a v přesilovkách zase důležitý článek zabijácké formace. O důležitosti takového hráče prostě není sebemenších pochyb a ta smlouva… Její výše je vzhledem k tomu, co jsem zmínil a také k přihlédnutí, jací hráči v NHL berou podobné nebo i vyšší peníze a to, že na takovou smlouvu kývnul, jasným signálem k tomu, že tento hráč chce za Edmonton hrát za každou cenu a finanční hledisko u něj není na prvním místě. Nestačí to? Vězte totiž, že jinde by dostal mnohem více. Za mě je tento podpis majstrštyk!

Nugeta přecejen zůstává v Edmontonu a srdce plesá

Ještě před Nugentem-Hopkinsem si novou smlouvu vybojoval Devin Shore, který loni přicházel s tím, že bude na hraně sestavy a bude pouze lepit záplaty a po sezóně zase odejde. Ale Shore příjemně překvapil. Na ledě bojoval jako lev, stal se z něj specialista na oslabení a podával prostě velmi dobré výkony. Jeho podpis je dobrým krokem. Shore má dvouletou smlouvu na krásných 850 000 dolarů.

Nakonec se konečně dotáhl i dlouho přetřásaný podpis Zacha Hymana. Ten se má stát pravou rukou McDavida a má mu pomoci k získávání prostoru na ledě. A to Hyman umí. Kdybych ho k někomu přirovnal, vidím něco mezi Nugentem-Hopkinsem a Esou Tikkanenem. :o) Hráči Oilers o jeho příchod údajně velmi stáli. Hyman kromě toho, že bude jistě hrát oslabení a vůbec zpevní naši defenzivu ze stran útočníků, dokáže být velmi efektivní i na druhé straně. Ostatně v Torontu hrával dlouho i v první přesilovkové formaci vedle borců jako Marner, Matthews, Rielly atd. Nyní se postaví vedle dost podobné skvadry. Kontroverzní je možná jen délka jeho kontraktu. 7 let je při jeho 29 letech možná dost. Ale jeho kvality jsou nezpochybnitelné a myslím, že obavy jsou možná liché. Hyman si ročně vydělá 5,5 mil.dolarů.

Také Hyman již nebude McDavidovi pít krev na straně soupeře

Již jsem zmínil Warrena Foegeleho, který přišel do Edmontonu výměnou za Beara. Foegele bude nejspíš brzy podepsán, protože jinak bych musel osobně zajet do Edmontonu, najít Hollanda a zavřít ho do blázince. Foegele odehrál tři kompletní poslední sezóny v Carolině. Produktivitou úplně nehýří, ale zase má jiné přednosti. Je to typické bránící levé křídlo, se svojí urostlou postavou (bez 2 cm měří 2 metry) hraje do těla a dělá prostor pro své spoluhráči v útoku. Foegele je hráč do třetí až čtvrté formace, ale mohl by být platný. Otázka jen je, jestli to přecejen není příliš malá protihodnota za Ethana Beara.

Další posilou spíše na doplnění třetí nebo čtvrté formace je Američan Derek Ryan. To je zvláštní podpis. Je mu již 34 let, ale v NHL má odehráno pouze 345 zápasů. Hodně toho odehrál v AHL a také v Evropě, například i EBEL lize. Poslední tři roky hrál za našeho rivala z Calgary. Jeho podpisem si nejsem moc jistý, co tím Holland sleduje, ale uvidíme… Ryan podepsal na dva roky s ročním příjmem 1,125 mil.dolarů. Co do podpisů, tak ještě musím připomenout, že smlouvu stále nemá Kailer Yamamoto.

Derek Ryan je trochu nečitelnou Hollandovou volbou

Tým oproti minulé sezóně opustili Joakim Nygard a Gaetan Haas, kteří se po krátkých angažmá vracejí do Evropy. Nová smlouva nebyla nabídnuta Dominiku Kahunovi a tak jsme ani nestihli s ním coby Olejářem udělat rozhovor, který byl v plánu. Veterán James Neal byl vykoupen ze smlouvy a budeme mu po další 4 sezóny vyplácet téměř 1,916 mil.dolarů. Neal měl původně smlouvu ještě na dva roky s cap hitem 5,750 mil.dolarů. Když byl předloni vyměněn do Edmontonu z Calgary za Milana Lucice, odehrál parádní sezónu. Těsně před loňskou sezónou ale prodělal covid a nedokázal se dát dohromady a už byl jen stínem sebe sama. Neal se možná opět do formy dostane a možná, že by i v Edmontonu šanci ještě dostal, ale výše jeho smlouvy byla prostě proti. Možná, že se ještě někde chytne. Kromě Neala budeme ještě 2 roky vyplácet 1,5 mil.dolarů Andreji Sekerovi a taktéž 2 roky se 750 000 podílet Calgary na platu Milanu Lucicovi.

Nakonec odchází i Jujhar Khaira, kterému skončila smlouva, ale měl údajně blízko podpisu nové. Khaira dal ale nakonec přednost angažmá v Chicagu. Khaira tak v Edmontonu končí po 6 odehraných sezónách. Bez smlouvy je Alex Chiasson, který by údajně mohl zamířit do Buffala. A dále ještě Patricku Russellovi a Tyleru Ennisovi. Tady si myslím, že již k novému podpisu nedojde.

Co se týče pohybů v kádru, ještě samozřejmě není všemu konec. Kromě možného příchodu do brankoviště je ve hře i příchod veterána a kdysi superhvězdy ligy Ryana Getzlafa, který už byl údajně angažmá v Edmontonu blízko, ale nakonec vše může být ještě jinak. Mluvilo se třeba i o Philu Kesselovi. V Hollandově hledáčku by mohl být i Tomáš Tatar, kterého sám Holland v roce 2009 v detroitu draftoval. A nebo třeba ještě někdo úplně jiný... toto vše by ale muselo být v koordinaci s nějakým trejdem, protože nyní pod platovým stropem zbývá cca 1,2 mil.dolarů + 4,167 mil.dolarů když umístíme na listinu dlouhodobě zraněných Oscara Klefboma. Takže pokud chceme podepsat Yamamota a ještě někoho přivézt, pak nám nezbývá než vyměnit nebo vyplatit Koskinena, nebo případně vyměnit Kassiana, který má smlouvu na 3,2 mil.dolarů.

Díky za pozornost… :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *