Po několika letech se dostane významného ocenění v podobě vyřazení dresu další edmontonské legendě, jednoho z hlavních strůjců slavné dynastie v 80 letech, ale i výrazné osoby v klubu až do dnešních dnů, Kevinu Lowemu.

Kevin Lowe, rodák z kanadského Lachute byl drátován Edmontonem v 1.kole draftu roku 1979, tedy prvním draftu při přeřazení Edmontonu ze zaniklé WHA do NHL. Lowe za Oilers nastupoval od samého začátku jejich účinkování v nejslavnější hokejové lize. V průběhu 80 let byl u zisku všech 5 Stanley Cupů a byl jedním z hlavních základních kamenů klubu.

Lowe byl vždy trochu ve stínu hlavních hvězd klubu, ale tak to už u defenzivních hráčů bývá. Takže zatímco Paul Coffey se vždy pouštěl bez bázně na zteč do soupeřových obran, Lowe byl naopak v sestavě Oilers spolehlivý pes obranář. Ale i to mu vyneslo pěkných 7 nominací do All Star Game!

Lowe mimoto v sezóně 1989/90 získal King Clancy memorial Trophy, která se uděluje za vůdcovské aktivity hráčů na ledě i mimo něj. Lowe byl dlouholetým asistentem kapitána, nejdříve Wayna Gretzkyho, poté Marka Messiera. Po Messierově odchodu v roce 1991 byl sám jmenován kapitánem Oilers.

V roce 1992 přestoupil k Rangers, kde spolu s další eskadrou bývalých šampionů z Edmontonu jako byl Messier, MacTavish, Tikkanen, Graves nebo Beukeboom vyhrál další Stanley Cup. Tuto sezónu byl Lowe u Rangers rovněž zástupcem kapitána Messiera. Kevin Lowe se po 4 letech u Rangers poté opět přesunul zpět domů do Edmontonu, kde strávil dvě sezóny, než v roce 1998 ukončil hračskou kariéru.

Hned další rok už stál na lavičce Oilers coby asistent trenéra Rona Lowa a další rok už sám jako hlavní trenér. V roce 2000 skončil coby prezident a gen.manažer legendární a do té nenahraditelný Glen Sather a Lowe ho v manažerské sesli nahradil a zůstal v ní až do roku 2007. Za jeho působení v roli gen.manažera se Edmonton dostal v roce 2006 na dohled dalšímu Stanley Cupu, který Oilers nakonec prošel mezi prsty v 7 zápase finále s Carolinou.

Lowa se poté na několik dalších dlouhých let stal v Edmontonu prezidentem hokejových operací a posledních 6 let už je téměř na vrcholu když dodnes působí coby viceprezident společnosti Oilers Entertaiment Group, která klub vlastní.

Dres číslo #4 a Kevin Lowe se ke stropu Rogers Arény přiřadí k již dříve stejně oceněným Alu Hamiltonovi, Waynu Gretzkymu, Jarimu Kurrimu, Paulu Coffeymu, Grantu Fuhrovi a Glennu Andersonovi.

Ke slavnostní ceremonii dojde 5.listopadu, jak jinak než před zápasem s Rangers.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *