Okurková sezóna je v plném proudu a různé spekulace létají éterem jako zběsilé a ani Edmonton nestojí stranou, právě naopak. Oilers by ke svému talentovanému mládí rádi doplnili i zkušenosti a tak jednají se dvěma velezkušenými hráči.

Ken Holland před pár dny jednal s agentem Phila Kessela a jednání prý proběhlo dobře na obě strany. Angažmá tohoto 34 letého útočníka v Edmontonu tak dostává celkem hmatatelné obrysy. Údajně by se obě strany měly dohodnout na roční smlouvě na 1 mil.dolarů, což by byl dobrý počin… 🤔 Kessel je znám coby výrazný střelec, ale je i velice platným nahrávačem. Angažmá v Arizoně se mu nepovedlo podle představ, ale propadákem se to také nedá úplně nazvat. Loňská sezóna pro něj byla asi nejhorší, když vstřelil pouze 8 gólů, ale zase zaznamenal 44 asistencí, což není úplně málo. Kessel je zvláštní hráč, mnozí se mu posmívají, ale on se nikdy s nějakou výraznější ztrátou formy nepotýkal. Jeho angažmá bych se nabránil, kór kdyby bylo na rok a za málo peněz. Kesselovi se nedivím, že se nehoní za penězi, ale chce si po angažmá v Arizoně napravit chuť a ještě dokázat, že nepatří do starého železa.

Kessel je dvojnásobným vítězem Stanley Cupu i laureátem řádu zlatého Hot Dogu

Druhým hráčem, o kterého mají Oilers zájem, je obránce P.K.Subban, se kterým jsou prý v intenzivním jednání a zatím to ztroskotalo na Subbanově požadavku větší sumy peněz. Jednání s ním ale nadále pokračují. Subban platíval za elitního obránce, je držitelem Norris Trophy ze sezóny 2012/13 a několikanásobným finalistou této ceny a dále též i několikanásobný účastník All-Star Game. Poslední tři sezóny po výměně z Nashvillu do New Jersey ale jeho hvězda ztrácí lesk. Subban není starý, je mu stále teprve 33 let. Možná, že by jeho angažmá v lepším týmu (nic proti New Jersey) mohlo jeho kariéru opět nastartovat.

Oilers jsou nyní lehce přes 6 milionů dolarů přes platový strop. Na listině dlouhodobých marodů ale stále ještě nejsou umístěni Mike Smith s Oscarem Klefbomem, ale to je jen formalita. Takže se dá říci, že Oilers jsou nyní tak akorát na nule, protože platy těchto dvou akorát tak vychází. Jenže, ještě není podepsán Ryan McLeod. A pokud se Holland skutečně zaobírá angažováním Kessela se Subbanem, jakože to není fáma, ale tato jednání opravdu probíhají, pak má Holland v hlavě jistě již nějaký trejd, nebo spíše trejdy.

Subbanova hvězda v New Jersey téměř pohasla

Pochybuji, že bychom se letos zbavovali Tysona Barrieho, za kterého prostě v přesilovkové formaci nemáme náhradu, ať si každý říká s Bouchardem co chce, ale prostě nemáme. Kdo viděl většinu našich loňských zápasů, tak mohl zaregistrovat, že Bouchard má velmi dobrou střelu, ze které dal dost pěkných gólů. To ano, o tom žádná, Bouchard je velmi zajímavým příslibem do budoucna. Jinak má ale problém s rychlou hrou do kombinace a o defenzivě ani nemluvím. Bouchard bude dobrý, ale ještě není připraven být D-Man no.1 pro přesilovky, které jsou naší výkladní skříní. A právě z toho důvodu opravdu není důležité hodnotit Barrieho zařazení do třetího obranného páru, jak to mají různí experti zvykem. Přesilovka, to je naše hlavní zbraň a Barrie je pro nás důležitější, než si kdekdo myslí. Barrie je výborným mezičlánkem do rychlé kombinace a to je to, co potřebujeme.

Barrieho přínos hodnotí i trenér Glen Gulutzan, který má v Edmontonu primárně na starosti přesilovky: „Jedna věc, kterou jsem v kritikách na Tysona Barrieho našel je, že potřebujeme správnou bombu na bránu již na samém začátku přesilovky. Tyson nám dává skvělou střelu, ale úkolem obránce je vložit puk na ruce 97, 29 nebo 93 na to správné místo. On je distributorem, usnadňuje nám přesilovku a je to pravděpodobně ta vůbec nejdůležitejší práce, protože pokud se k nim puk nedostane na ta správná místa, kam oni potřebují, uvidíte na přesilovce spoustu zádrhelů a zpomalení. Tyson je v této pozici nedoceněný. Umí vystřelit, je dynamický a umí dobře přihrát. A jeho rychlé rozhodování, když dává puk Leonovi, Connorovi nebo Nugemu jsou správná. Za posledních pár let odvedl opravdu dobrou práci, takže je v této pozici rozhodně podceňován.“

McDavid potřebuje dobrý servis, ale pochybuji, že se někdo z obránců Oilers vyrovná právě Barriemu v jeho přínosu

Tato Gulutzanova slova bych tesal do kamene a jsem opravdu rád, že trenéři to evidentně vidí líp, než někteří kibicové u obrazovky, a že Barrieho obrovský přínos týmu vidí… Naštěstí. My si ostatně s kolegy z redakce říkáme – „Léta jsme chtěli špičkového obránce na modrou čáru. Pak ho dostaneme, ale chceme ho vyštvat pryč, protože je drahý. „A je 4,5 mil.dolarů opravdu tak moc za to, co pro nás Barrie dělá? Nezapomínejme také, že Barrie byl předloni nejproduktivnějším bekem NHL a i loni byl nedocenitelnou součástí týmu, některým lidem se ale prostě nezavděčíš…

Prostě u Barrieho bych ušetření nehledal. Kde jinde? V úvahu nejspíš připadají výměny Jesseho Puljujarviho (3 mil.) a Warrena Foegeleho (2,750 mil). McLeod by mohl podepsat okolo 2 milionů, možná i méně. Pokud Kessel opravdu podepíše za 1 milion, pak na Subbana by zbývalo okolo 3 milionů. Subban dosud bral 9 milionů dolarů, ale není náhoda, že je stále na trhu s volnými hráči jako jeden z mála, protože je to stále velká ryba a kluby jsou opatrné. Pokud ale Subban bude chtít stejně jako Kessel oprášit zašlou slávu a nehamounit, pak by to šlo…

Mohl by Russell přecejen zůstat v Edmontonu?

A pokud Hollandovi nevyjdou námluvy se Subbanem, pak bych vůbec neváhal podepsat novou smlouvu s Krisem Russellem. Beků totiž stále máme málo a jeden ještě prostě musí přijít a to i když máme v Bakersfieldu slušnou zálohu. Zádrhelem by v tomto případě byl ale fakt, že Russellovi se už moc nelíbí vysedávání na tribuně a pozice až sedmého beka, a s tímto postojem asi musíme v jeho případě souhlasit. Vzhledem k zapracovávání Broberga do sestavy by ale na něj asi opět tato pozice zbyla.

Co se týče Puljujarviho a Foegeleho, tak jako protihodnotu bychom nejspíš nedostali hotové hráče, ale spíše draftové volby a šlo by spíše o to, si uvolnit platový strop a v případě Puljujarviho i z toho něco vytřískat. A právě v jeho případě bychom mohli získat i nějakou vysokou draftovou volbu.

No, tak uvidíme, co starý lišák Ken vymyslí…

Pak ještě jedna nehokejová zpráva, ale pěkně čerstvá. Náš obránce Darnell Nurse se oženil! Za ženu si vzal svoji přítelkyni Mikaylu Marrelli. S tou již má ročního syna Aidena. Svatby se zúčastnila i čtveřice jeho kamarádů z týmu Leon Draisaitl, Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins a Cody Ceci. Gratulujeme!!!

A jak by tedy – teoreticky- mohla vypadat naše sestava:

Kane – McDavid – Hyman

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Kessel

Holloway – McLeod – Yamamoto

Janmark – Shore – Ryan

(Bourgalt, Benson, Malone, Griffith, McKegg,…)

——————————————–

Nurse – Ceci

Kulak – Bouchard

Broberg – Barrie

Subban

(Niemelainen, Samorukov, Desharnais,…)

——————————————–

Campbell

Skinner

Pickard

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *