Nejdříve to vypadalo jako sci-fi, nyní to však začíná nabírat reálné obrysy. Řeč je Patricku Kaneovi, který je stále více spojován s příchodem do Edmontonu. Na první pohled by se mohlo zdát, že příchod hvězdného útočníka Chicaga je dost nereálnou záležitostí, když se ale podíváme blíže, jeho trejd směrem do Edmontonu určitě proveditelný je.

Patrick Kane je v NHL spojený pouze s Chicagem Blackhawks, které ho draftovalo v roce 2007 jako jedničku draftu. Během patnácti sezon v NHL získal s Jestřáby nejcennějsí trofej hned třikrát, naposledy však v roce 2015. Od té doby v play off odehrál pouze 20 zápasů, což pro něj musí být frustrující. 

Vzhledem k tomu, jak vedení Chicaga přistupuje ke stavbě týmu, není se co divit, že třiatřicetiletý útočník spolu s kapitánem Toewsem uvažují o změně působiště. Kane, který má na svém kontě již 1107 zápasů je znám i pro to, jak je ambiciózní. Vždy má ty nejvyšší cíle, v tomto případě Stanley Cup. Pokud tedy zamíří jinam, bude to pravděpodobně do týmu, který má velmi slušnou šanci na stříbrný pohár. Dovolím si tvrdit, že Oilers tuto podmínku splňují.

To, že se Oilers o Kanea skutečně zajímají potvrzují i slova Genea Principea, který v pořadu Oilers Now řekl Bobu Staufferovi, že: “Patrick Kane je plán A a Phil Kessel je plán B”.

Co by to Edmonton mohlo stát?

Pokud by se Ken Holland dostal do fáze konkrétního vyjednávání, je dost možné, že by to mohlo vypadat následovně. Chicago, které zahájilo přestavbu bude chtít náš první pick, nějakého prospekta typu Bourgaulta či Hollowaye a k tomu hráče jako Yamamota či Puljujärviho kvůli platovému stropu.

Ano, platový strop je aktuálně velký nepřítel nejen Edmontonu. Pokud by k této výměně opravdu mělo dojít, muselo by si Chicago nechat alespoň 50-60% Kaneova kontraktu, který mu vyprší v nadcházející sezoně. Kane aktuálně pobírá 10,5 milionu dolarů.

Nicméně je na pořadu dne se zeptat, zda to není za případné služby Kanea až příliš. Fajn, pozitivem je určitě to, že získáte rozdílového hráče, který by ještě zvýšil útočnou sílu Oilers a přinesl bohaté zkušenosti z bojů o Stanley Cup.

Pozitiva, ale i skryté hrozby

To všechno zní naprosto skvěle, ale musíme se na to podívat i z druhé strany. Zbavíme se prvního picku, TOP prospekta a dalšího hráče jen kvůli tomu abychom přivedli Kanea pouze na jednu sezonu? Nikde totiž není garantované, že americký útočník s Edmontonem podepíše smlouvu i na další sezony. I kdyby s Oilers podepsat chtěl, opět narazíme na problematiku platového stropu. Další otázkou je, zda nebude v týmu těch útočných hvězd už moc, všichni se například na první přesilovku určitě nevejdou. A nepotřebují Oilers posílit spíše defenzivu?

Je pravda, že se tu bavíme pouze hypoteticky, ale je třeba si říct co by příchod Kanea pro Edmonton vlastně znamenal. Kromě pozitiv musíme vidět i případné hrozby popsané výše. Možná se pletu a vše by fungovalo báječně. Nicméně můj pohled na věc je takový, že bych se raději zaměřil na příchod kvalitního obránce, který bude v bojích o Stanley Cup potřeba možná víc, než Patrick Kane.

Je samozřejmě možné, že Kane se během následujících týdnů s Chicagem dohodne na nové smlouvě a tento článek bude naprosto bezpředmětný, ale vzhledem k tomu, že následující sezony Chicago zřejmě do bojů o Stanley Cup nezasáhne, troufl bych si odhadovat, že během tohoto ročníku poprvé v kariéře změní angažmá. To, zda půjde o Edmonton nebo jiný tým se nechme překvapit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *