Osnova:

  1. Notová osnova
  2. Nožičky
  3. Závěr

Přiznám se, že psaní tohoto článku jsem oddaloval, co to šlo. Jednak pro mě letošní vyřazení od Vegas bylo opravdu hodně trpké a jednak už jsem toho měl po sezóně plné kecky, protože to už je dost únavné dělat to ve dvou lidech a ještě tak, aby to mělo nějakou úroveň a smysl.

Myslím, že toto se celkem daří – zatím – ale všeho moc škodí a chvílemi si člověk uvědomí, že už toho je moc. Sezóna je hrozně dlouhá a někdy je to už opravdu vyčerpávající a někdy i monotónní a kdyby se to dělalo alespoň ve čtyřech lidech, dělalo by se to s daleko větší radostí, protože by to bylo vzácnější a nebylo to bráno skoro jako povinnost, což nyní tak v podstatě cítím, ale jedu dál, protože Vás nechci zklamat. Na jak dlouho ale ještě? Kdo ví. Asi dokud se z toho nezblázníme jako naši bývalí kolegové, kteří ani jeden neodešli úplně „normálně“ a všichni se od toho odtrhli v podstatě nenormálním způsobem, kterému dodnes já ani Jindra nerozumíme a nedokážeme to pochopit. Někteří dokonce začali fandit i jiným týmům, takže si to vezměte… :o) Takže, i další sezónu pojedeme dál, ale na jak dlouho ještě, to opravdu nevím… A když si vezmu, jakým stylem to dělají naši kolegové z jiných českých fanouškovských stránek, kdy prostě dají příspěvek na Facebook o pár větách, přidají obrázek a tím to stačí. Nevím, pro tohle to nedělám a i když chápu, že lidé v současnosti jsou líní číst, tak ani nevím co si vlastně namlouvám. Nicméně snažím se věřit tomu, že většina lidí to čte ráda…

Takže Vás opět po nějaké době prosím, kdo můžete, pomozte nám… Jde to, ani jeden z nás nezačínal jinak. Stačila by i malá pomoc, nic světoborného, ale na sociálních sítích někteří z vás vykazují obdivuhodné vědomosti, tak proč místo dlouhého komentáře na Facebooku nenapsat pár řádků k nám a pomoct nám?

Během play off se nám jeden zájemce ozval, ale jestli to dopadne… Uvidíme. No nic. Jdeme na to.

Poté, co jsme loni dokráčeli až do finále konference a vypadli až s pozdějším vítězem Stanley Cupu Coloradem, což byl pro Oilers největší úspěch od účasti ve finále v roce 2006, byli jsme před sezónou 2022/23 asi po právu pasováni do role jednoho z favoritů ligy. Ken Holland navíc tým ještě posílil na postech, kde tým ještě tlačila bota. Nejdřív ale pár odchodů. V brance proběhl pořádný průvan. Po čtyřech letech konečně doběhla smlouva Mikko Koskinenovi, který se uklidil do Švýcarska. V celku HC Lugano měl loni Koskinen úspěšnost .900%, takže nic moc. Mike Smith byl umístěn na listinu dlouhodobě zraněných a do sezóny dle předpokladů vůbec nezasáhl. V obraně skončil veterán Duncan Keith, který pod tlakem médií a současného nemilosrdného koloběhu peněz raději ukončil kariéru a vzal práci v oddělení hráčského vývoje v Edmontonu. A také rekordman ve zblokovaných střelách Kris Russell, který tento rekord pokořil právě v loňské sezóně a který v Edmontonu skončil po 6 letech věrných služeb. Russell loni nikde nehrál, a tak nejspíše v tichosti a neslavně ukončí kariéru. No a pak ještě skončil další oblíbenec a miláček davu, bijec, ale poslední dobou vyčpělý Zack Kassian, který odešel do Arizony.

Tyto nahradili nově příchozí avizovaná brankářská jednička Jack Campbell, kterého doplnil z vlastní líhně mladý Stuart Skinner. Do obrany dvojka draftu 2012 Ryan Murray a do útoku Mattias Janmark a hlavně, nově podepsaní Evander Kane, který zazářil hlavně v závěru předešlé sezóny a edmontonský rodák Brett Kulak, o němž se dá napsat prakticky totéž, i když ve skromnějším měřítku. No, vypadalo to dobře. A bylo to vlastně docela dobré, ačkoliv na některých místech nás netlačila pata, ale přímo kuří oko obrovských rozměrů. Myslím si, že Ken Holland se svým týmem doplnění kádru v rámci možností a platového stropu zvládl dobře až na post brankáře, kde se to moc nepovedlo, ale o tom o pár řádků níže.

Kane a Kulak – Ti se povedli…

Než zhodnotím sezónu jako celek, vezměme si hráče po hráči a bez velkých štráchů si o nich pojďme něco říci. Jen upozorňuji, že se tady nebudu patlat ve statistikách, protože o tom jsem se za sezónu napsal už dost. Spíše se podívat na hráče takovým lidským okem. Každý z vás se mnou nemusí souhlasit, každý vidí různé věci přecejen jinak a po svém. Ale já je vidím přesně takhle. 😀

Takže začneme v brance. Zde měl Ken Holland úkol číslo 1. Sehnat jasnou jedničku, od které se bude Stuart Skinner učit. Brankáři na hráčském trhu ale postupně mizeli a jako jediná POTENCIÁLNÍ jednička tam zbyl pouze Jack Campbell a tak se Kenny vytasil s velmi vysokým kontraktem 5×5, což není úplně ideální smlouva, kór když si vezmeme, jak jsme několik let nadávali na Koskinenův kontrakt, který byl přitom kratší a i menší co do peněz. No ale na druhou stranu, Holland už asi neměl na výběr a s něčím přijít musel a kdyby nepřivedl ani Campbella, pak by měl velký problém. Takže dejme tomu takto.

Nově příchozí Jack Campbell tedy přicházel coby jasná nová jednička klubu, i když se vědělo, že jedničku dělal pouze v posledním ročníku v Torontu, ale ne celou sezónu a ještě formou záskoku, protože tehdy vyhořela původní zamyšlená jednička Petr Mrázek. Jinak s tím Campbell zkušenosti neměl a záhy se to také projevilo. Jeho výkony byly opravdu katastrofální a velmi záhy ho z branky vystrnadil mladý Stuart Skinner, který měl ještě pouze sbírat ostruhy, ale co naplat – v brance byl mnohem lepší než Campbell, a tak právě on dostával více příležitostí. Campbell se v průběhu sezóny přecejen trochu zlepšil a odchytal i dobré zápasy a ukázal, že chytat umí. Stačí to ale? Za 5 milionů dolarů na 5 let je to prostě hrozně málo a v konečném hodnocení Jacka Campbella se nedá zatím mluvit o ničem jiném než o fiasku.

Campbell měl i pár skvělých momentů, což o to…

Co bylo na druhou stranu pozitivní, tak to byl Campbellův přístup. Protože i když se mu nedařilo, stále na sobě pracoval a neztrácel optimismus a byl jedním z hnacích motorů týmu v udržování pozitivní energie a morálky. Spoluhráči si ho také právě kvůli tomuto a také jeho přístupu k tréninku velmi považovali a stáli za ním. Pochybuji, že by se již po prvním roce Holland pokusil Campbella vyměnit, protože by tím ukázal svoji slabost, a navíc si myslím, že proti budou i hráči. Doufejme tedy, že příští rok se Campbell už chytí a řeknu také to, že i když jsem byl odjakživa proti jeho příchodu, vzhledem k jeho povaze bych mu to opravdu moc přál! Ale jestli bude tápat i další rok, není už opravdu na co čekat a bude třeba se ho pak urychleně zbavit, i když jeho výměna nebude snadná. A nebo ho prostě vyplatit. Ke Campbellovi pak dodám jenom jednu věc – „Já jsem vám to říkal“. 😀

Holland měl velkou kliku a vlastně i my všichni, že se při Campbellově mizérii skvěle chytil náhradník Stuart Skinner, který přitom do té doby odchytal pouhých 14 zápasů. Skinner nakonec odchytal 50 zápasů a v play off byl jasnou jedničkou. V NOVÁČKOVSKÉ sezóně byl vybrán do All-Star Game a také byl finalistou Calder Trophy, i když tu nakonec získal útočník Matty Beniers. Jedno si musíme říci. Skinnerovi občas také docházel dech, hlavně v obdobích, kdy se na něj moc spoléhalo a chytal řadu zápasů za sebou. Mnohem lepší byl ve fázích, kdy se brankáři více prostřídávali a kdy na něm neviselo takové břímě. To se bohužel potvrdilo i v play off, kde měl také své momenty a něco se asi dalo odchytat lépe. Ale buďme soudní.

Pro Skinnera naprosto přelomová sezóna. Konečně se napevno uchytil v NHL, vysloužil si novou smlouvu (Do roku 2026 za krásných 2,6 mil.dolarů, tedy skoro polovina, než má Campbell), založil rodinu, narodil se mu první potomek, zahrál si na All-Star víkendu po boku největších hvězd ligy,… A navíc, to vše dokázal ve svém rodném městě Edmontonu, kde vyrůstal a kde jako kluk sledoval své idoly v dresu Oilers, aby nakonec stanul na stejném místě jako oni. Prostě, bylo toho mnoho, a i když Stuey vypadal, že to s ním emočně nic nedělá a že je pevný jako skála, tohle všechno asi musí zamávat s každým.

Otázka, která se přímo vkrádá už od konce sezónyPostoupili by Oilers přes Vegas, kdyby byl v brance zkušenější brankář než on? Já si myslím, že ne, v brance chyba v této sérii nebyla. Očekávám, že Skinner bude i v příští sezóně jedničkou a že bude ještě lepší, protože tentokrát bude mít daleko více času se na to připravit a ví, o co bojuje. Loni do toho byl přecejen hozen moc rychle. Navíc si myslím, že Campbell se také zlepší, ale ne natolik, aby Skinnera přechytal. A bude Skinner tou jedničkou, která bude na příští sezóny skutečně ta pravá pro tým, který to táhne na Stanley Cup? To už je těžké říci, to ukáže sezóna 2023/24.

Jdeme dále. Do ročníku 2022/23 v barvách Oilers naskočili na led tři gólmani. Ten třetí ale nebyla ani původní trojka Calvin Pickard, ani Mike Smith, ale záskokář Matt Berlin, toho času student na univerzitě. Berlin byl sice zapsán jako možný záskok při problémech Oilers s brankáři, ale pravděpodobnost jeho startu v NHL se rovnalo asi tomu samému, že si Jarda Kužel s Jirkou Luňákem navléknou šálu Slavie. Ale stalo se a co víc, trenérský štáb společně s Jackem Campbellem, který stál tou dobou v brance nechali Matta Berlina prožít svůj sen a darovali mu asi 2 nejšílenější minuty jeho dosavadního života. Edmonton v tomto zápase vyhrál nad Chicagem 7:3 a Matt Berlin si zapsal jeden úspěšný zákrok.

Berlinovy chvíle slávy…

Apropos – kdo by si chtěl znovu přečíst můj lednový článek o brankářských záskokářích v NHL…

A co dál? Mikeu Smithovi doběhla smlouva a nová samozřejmě už nepřijde, je mu 41 let a s největší pravděpodobností ukončí kariéru. Myslím, že v průběhu příštího ročníku můžeme očekávat vzpomínkový ceremoniál na jeho počest. Smith v Edmontonu odchytal 3 roky + 1 další strávil na marodce. Zkušený Calvin Pickard přišel do Edmontonu před sezónou, a i když byl několikrát na lavičce coby náhradník, do akce se nedostal ani na minutu. Velmi dobře se ale vedl v Bakersfieldu. Pickard má smlouvu ještě na rok na 762 500 dol. V záloze budou pak ještě mladíci Ryan Fanti (883 750 dol.) a Olivier Rodrigue, který podepsal novou roční dvoucestnou smlouvu před pár dny. Ta je na nejnižší hranici 755 000 dolarů.

Díky, další díl o obráncích bude následovat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *