Jdeme do obrany. Nejdřív začněme speciální formací. Tyson Barrie začínal sezónu na pozici ofenzivního beka no.1. V jejím průběhu byl vyměněn do Nashvillu za Mattiase Ekholma. Barrie měl dobrou střelu, ale jeho hlavní devizou bylo, že byl skvělý do kombinace. Ani to ale úplně nestačilo k tomu, aby se zařadil mezi úplnou elitu, i když třeba v předloňské sezóně vyhrál bodování obránců celé ligy. Přesto to k naprosté spokojenosti nestačilo a jeho trejd visel ve vzduchu dlouho. Barrie měl samozřejmě i záporné vlastnosti. Občas se nevyvaroval zbytečných chyb v defenzivě, většinou kvůli přebytku snahy podporovat útok. Ne zcela vždy pak stíhal. Paradoxně se ale právě v tomto velmi zlepšil právě před loňskou sezónou a evidentně na tom zapracoval, protože jeho defenziva byla viditelně mnohem lepší než předtím. Ani to nestačilo. Barrie měl smůlu, že se na jeho místo tlačil Bouchard a také výše jeho smlouvy 4,5 mil.dol. byla velkou zátěží, kór když už byla v podstatě poslední možnost vyzkoušet Evana Boucharda v plné palbě a zátěži. Bouchardovi totiž končila smlouva, a tak bylo třeba vědět, na čem jsme. A v neposlední řadě také snaha sehnat kvalitního defenzivního beka, který týmu chyběl jako sůl.

Král je mrtev, ať žije král???

Zkrátka proti Barriemu toho hrálo hodně a byla jen otázka času, kdy bude vyměněn a také se tak stalo a rovnou v přímé výměně za budoucí stavební kámen edmontonské defenzivy, Mattiase Ekholma. Jak jste si ode mne mohli mnohokrát přečíst, byl jsem hodně proti Barrieho trejdu. Hlavně proto, že na přesilovce dělal opravdu fantastickou práci a roztrhnout si to, co vám jde nejvíc? To je risk.

Ken Holland se toho ale nebál a říznul do toho a z Nashvillu tedy přivedl Mattiase Ekholma, který splňoval parametry hledané posily. Tyson Barrie skončil v týmu, který miloval a který miloval jeho. Vtipálek kabiny, ten, kterého měli všichni rádi a s kterým všichni kamarádili, což potvrzuje i Leon Draisaitl: „Je vždy smutné vidět odcházet dobré přátele a spoluhráče, protože v této šatně Tysona Barrieho všichni milovali, ale je to byznys a tak to chodí a všichni jsou nadšeni z příchodu Mattiase Ekholma.“

Jeho odchod byl pro kabinu složitý a ne všem voněl, ale Holland asi udělal, co musel. Tyson Barrie byl nakonec se 43 body společně s Darnellem Nursem nejproduktivnějším obráncem Oilers v minulé sezóně a to i přesto, že v Edmontonu odehrál pouze 61 zápasů, jen důkaz Barrieho velkého přínosu.

Takže, Ekholm vyztužil obrannou vozbu a Barrieho místo v první přesilovce logicky zabral Evan Bouchard. A musím říci, že se toho ujal velmi dobře. Bouchard má do elitního beka taktéž ještě daleko, ale velmi se zlepšil v kombinaci, o jeho výborné střele se vědělo už předtím. Kde to stále hapruje, a to docela velmi, to je defenziva. Tam to není tedy vůbec dobré. Nicméně Bouchardovi je 23 let a má ještě čas slabá místa vypilovat a myslím si, že i on sám to moc dobře ví a zamaká na tom. Takový Erik Karlsson to už bude zlepšovat těžko, starého psa novým kouskům… ale vlastně na Norris Trophy to stačí, tak co. :o)

Bouchard je nyní bez smlouvy. Je ale omezeným volným hráčem a Holland tak může vyjednávat. Vzhledem k tomu, že Bouchard je sice horké zboží, ale ještě ne úplně jistota, dá se nejspíše očekávat překlenovací kontrakt, nejspíše na dva roky, asi mezi 3 a 4 miliony dolarů? Teprve poté pak kontrakt na delší dobu a hlavně za větší sumu. Nevýhodou je, že onen překlenovací kontrakt nebyl s Bouchardem uzavřen ještě předtím, než se “odkopal“. Holland má tak trochu ztíženou pozici a Bouchard i jeho agent asi nebudou troškařit. No uvidíme. Podpis Boucharda každopádně bude pro Hollanda jedním z hlavních bodů příštích dnů. 

Co je jistota a co se opravdu povedlo, to je již zmíněný příchod Mattiase Ekholma. Ten ukázal, že není jen tvrďákem a defenzivní jistotou, ale že to umí i s pukem, umí dobře přihrát, vystřelit a že mu to myslí. Některé z Ekholmových gólů, to byly opravdu lahůdky a Ekholm vždy moc dobře věděl, co dělá. Vzhledem k tomu, že Nurse prakticky neumí střílet, tak si myslím, že při nějaké možné Bouchardově indispozici bude Ekholm další na řadě coby možný hráč na modrou čáru na první přesilovku. Co je dále pozitivní, tak to, že si Edmonton jako město velice oblíbil sám hráč i jeho rodina a vypadá to, že zde chtějí zakotvit. Ekholm má kontrakt až do roku 2026 a to na nikterak malých 6 mil.dol., ale zatím si myslím zasloužil každý dolar. Snad mu to vydrží.

Kdo si každý dolar nezaslouží, to je zcela jistě Darnell Nurse, který letos odehrál opravdu katastrofální sezónu. Tedy Nurse zvedá diváky ze židle už docela dlouho a špatné je, že když jsme si říkali, že má nějaké špatné období, zranění atd. a že bude líp, tak ono to dobré období nějak nepřichází. Takže i loni Nurse pokračoval v zajetém trendu a dělal jednu chybu za druhou. Jeho průměrný ice-time 23:30 je pro mě stejně nepochopitelný, jako daně… Abych mu nekřivdil, Nurse je dobrý v přechodu přes střední pásmo a založení útoku. Dokáže dobře přihrát a je platný do kominace. Velmi často se také nabízí hlavně při brejkových situacích, které dokáže i zužitkovat. Jenže to může hrát rovnou defenzivní křídlo. Tedy pardon, v jeho případě spíš ofenzivní…

Takhle si vyjet dopředu, to Nurse umí. Tak ať si rovnou stoupne do čtvrtého útoku… :o)

V defenzivní práci a prostoru před vlastní brankou je pak ale Nurse ne špatný, ale přímo tragický. Nurse špatně čte hru, přebírání hráčů je pro něj už úplně neřešitelný rébus. Co je pak dále dá se říci až tragikomické, tak to, že Nurse neumí střílet. 😀 Tedy samozřejmě že umí, ale jen takové ty jeho taháky. Ale aby vystřelil dělovku od modré, to po něm nechtějte, to prostě neovládá. Nebylo vám ostatně někdy divné, že i když se občas na modré čáře beci při nějakém zranění střídali, tak Nurse stále zůstává jen ve druhé formaci až na závěr přesilovky? Ostatně k čemu na přesilovce beka, který nedokáže pořádně vystřelit… A to vše za 9,25 milionu dolarů, čili 11% z celkového platového stropu? Tohle je prostě špatné. 9 mega bekovi, který neumí bránit ani střílet, ale který je dobrý do mezihry…

Tenhle kontrakt je prostě moc špatně a když někteří říkají, že by měl dostávat spíše 5-6 milionů, tak i to je moc. Nurse je bek za 4 miliony, víc ani ťuk. Pokud se vyplácejí daleko levnější (a lepší) hráči, pak být Kennym, jeho bych ze smlouvy vyplatil hned, omluvil bych se a kál bych se, ale ještě bych z toho nějak vybruslil. Pokud totiž bude Nurse pokračovat ve svých výkonech a stejně bude nadále hájen, pak si Holland (nebo Woodcroft s Mansonem) proti sobě poštvou i fanoušky, kteří tomu ještě nadále věří.

Takže závěrem – pane Nurse, začněte sakra něco hrát, protože se na to nedá koukat!!!

Ostatně lepší kooperaci by uvítal i jeho parťák z prvního páru Cody Ceci. Ten odehrál výbornou předloňskou sezónu a nebál bych se ho tehdy označit za našeho nejlepšího beka sezóny 2021/22. Ale to jsem ostatně v minulosti už udělal… Ceci byl skvělý v defenzivě, uměl ale dobře podpořit i útok, dobře přihrával i střílel, v tomto směru se mi nejvíce líbil právě on a Brett Kulak, oba hráči podobného ražení. Jenže loňský Ceci byl oproti tomu předloňskému jen stínem. Často nestíhal, s Nursem si vůbec nerozuměl a nedokázal hasit jeho útočné výpady, i když předtím právě v tomto vynikal. V průběhu sezóny bylo jasné, že tito dva musejí jít od sebe, ale Dave Manson k tomu nesáhl a oba se v tom patlali až do konce.

Cody Ceci by se potřeboval opět dostat do pohody

Ceci je dobrý bek, ale příští sezónu musí přidat, stejně jako jeho parťák Nurse. Já tedy doufám, že bývalý parťák, protože tihle dva by měli jít od sebe a zkusit to s jinými partnery, u Nurseho už není o čem, ten musí zabrat zákonitě, ale u Ceciho je škoda, aby se nechal stáhnout sebou. Ceci má smlouvu ještě na dva roky s cap-hitem 3,25 mil.dol. Není to moc, ale není to ani málo vzhledem k tomu, že na farmě číhá spoustu mladých vlčáků na svoji šanci a Jay Woodcroft s nimi pracovat umí…

V souvislosti s Cecim jsem už zmínil Bretta Kulaka. Ten před sezónou nejdřív odmítl Hollandem nabízené prodloužení smlouvy, aby zkusil trh s volnými hráči. Tam ale pochopil, že nejlíp mu bude doma v Edmontonu, tedy ve městě, kde se narodil a kde vyrůstal. O Kulakovo prodloužení byl velký zájem, protože přišel k Oilers na závěr předešlé sezóny jako posila pro play off a co se po něm chtělo, to splnil a do sestavy Oilers přinesl oživení a prvek, který hodně potřebovali. Kulak je totiž takový podobný typ jako býval Kris Russell za dob největší slávy. Neúnavný buldok, skvělý bruslař a defenzivní specialista. Kulak navíc ukázal, že se nebojí ani zaútočit. Letos s novou smlouvou trochu povadl a jakoby z něj trochu vyprchala šťáva, tedy alespoň většinu základní části. Jakmile se blížil závěr a play off, Kulak hrál opět jak z partesu.

Kulak v play off roste

Myslím si, že na vině bylo hlavně málo prostoru, který Kulak na ledě dostával. Totiž pokud vypadl někdo z prvních dvou párů a Kulak dostával na ledě více prostoru, byl o parník lepší. On je typ hráče, který potřebuje důvěru a pak ji splácí vrchovatě a můžete ho postavit v podstatě kamkoliv a do všech herních situací a nezklame ani na přesilovce, to už také ostatně několikrát dokázal. Evan Bouchard bude nejspíše hrát s Mattiasem Ekholmem, pak bych nechal úplně v klidu hrát spolu Kulaka a Ceciho, ti by se mohli dobře doplňovat. Je ale problém s tím, koho k Nursemu. Já bych zkusil Broberga, ale obávám se, že i příští rok spolu uvidíme Nurseho s Cecim. Kulak má smlouvu ještě na další 3 roky s cap-hitem slušných 2,75 mil.dol.

Philip Broberg letos dostal už více prostoru co do počtu zápasů, odehrál takřka polovinu sezóny. S jeho tristním ice-timem už to ale takové nebylo. Stále si NHL spíše oťukával, protože za těch pár minut, co vždy strávil na ledě, toho moc stihnout nemohl. S Brobergem se nejspíš počítá, protože na něj údajně přišlo mnoho nabídek od ostatních klubů a Broberg figuroval ve spoustě různých spekulacích. Výsledek byl ale vždy stejný – Broberga nedáme! Broberg se přitom mnohokrát ukázal v dobrém světle a že se hodně zlepšil.

Broberg se zlepšuje, ale důvěry zatím moc nemá

Myslím si, že Broberg by měl dostávat více prostoru, jinak mi jeho jepičí nasazování nedává smysl. Brobergovi po další sezóně totiž skončí smlouva a letos bude potřeba ukázat, jestli se ním dá počítat napevno do sestavy, nebo ho opravdu poslat někam pryč a vsadit na jiného prospekta, kterému by tak nesmyslně zabíral v sestavě místo. A jak jsem psal už výše, vůbec bych se třeba nebál toho, aby hrál Broberg v páru s Nursem.

Kdo ve finále dostával větší prostor než Broberg, tak to byl Vinny Desharnais. Obrovitý, věčně pozitivně naladěný brousek, který otravoval život protihráčům takovým způsobem, že byl sám často terčem jejich frustrace. Desharnais je klidný, pevný jako skála a velmi efektivně čistí protor před brankou, bez řečí a bez respektu, prostě „vypadni“. Je evidentní, že Desharnais je svým osekáváním a osobním hlídáním tak otravný, že proti němu nikdo nechce hrát a to je právě ono.

Ty poslouchej…

Asi se počítalo s tím, že Desharnais je prostě bekem pro Bakersfield, nic víc ani míň. Woody s Mansonem ho ale právě odtud velmi dobře znají a dobře věděli, co tým právě potřebuje. Od té doby, co tedy Vinny naprosto nečekaně naskočil do NHL místo Broberga, už svoji šanci hrát nejslavnější ligu světa de facto nepustil a ze sestavy vypadl jen na pár zápasů, jinak se opravdu držel jako klíště.

Na Vinnym také bylo vidět razantní zlepšení a přizpůsobení se stylu NHL. Zatímco ze začátku tedy hrál velmi jednoduše a nic nevymýšlel a hrál svoji hru, postupem začal s pukem hrát daleko více a už si dovolí mnohem víc a hlavně – jde mu to. Desharnais je známý tím, že si přidává tréninkové dávky a že opravdu už zpět do AHL nechce. Desharnais má v týmu nejlepšího přítele Stuarta Skinnera a jejich oslavy vítězství už jsou nedílnou součástí zápasů Oilers. Desharnais místo v sestavě asi neztratí, hráči jako je on jsou potřeba. Desharnaisovi i Brobergovi navíc do karet hraje Woodyho specialitka se sedmi obránci, která se náramně osvědčila a libují si v ní i naši útočníci, kteří tak mají na ledě více prostoru. Desharnaisovi po roce vyprší kontrakt.

Před sezónou přišla do obrany posila v podobě Ryana Murrayho. Ten je dvojkou draftu 2012 (Jedničkou byl Nail Jakupov). Murray se poslední roky často potýkal se zraněními a i v Edmontonu vinou různých zranění odehrál pouhých 13 zápasů. Pokud hrál, měl sice světlé momenty, ale že by nějak převyšoval ostatní hráče, to tedy rozhodně ne. Kontrakt mu skončil a asi není co řešit. Pochybuji, že ho Holland podepíše a pokud ano, pak jedině dvoucetný kontrakt s tím, že bude primárně v Bakerfieldu. A myslím si, že by to Murraymu i prospělo, protože v NHL se o něj kluby asi prát nebudou. Nicméně to jen tak na okraj, myslím si, že v organizaci Oilers ve své kariéře pokračovat nebude.

Murray si v Edmontonu asi již nezahraje

Jednomu se daří, druhý na to doplatí. To je případ Markuse Niemelainena, který doplatil na formu Desharnaise. Niemelainen byl pro změnu zjevením předminulé sezóny. Obrovitý obránce, který hraje jednoduše a do těla, něco co tým plný ofenzivního talentu postrádal. Niemelainen letos v prvním týmu začínal, ale postupně svoji pozici ztratil, když ho ze sestavy vyšoupnul Broberg, a to se už na začátku často hrálo sedmiobráncovým systémem, ovšem tehdy ještě v sestavě s nově příchozím Murrayem.

Niemelainen loni odehrál za Edmonton pouze 23 zápasů a po jeho odeslání do Bakersfieldu se už nahoru nepodíval, když neberu závěrečný hromadný povolávák „farmářů“ na zkušenou během play off. A i když se Murray do sestavy vinou zranění již nevrátil, Niemelainen měl smůlu, jak se chytil Desharnais a mít dva takové hráče v sestavě, to by nejspíš nefungovalo a už jsem to někdy napsal, totiž že velmi pochybuji, že se Desharnais s Niemelainenem někdy sejdou v sestavě v jeden okamžik. Niemelainen má poslední rok kontraktu před sebou.

Náraz do Niemelainena musí být jak náraz do skály

Posledním obráncem, který odehrál v Edmontonu jediný zápas a zanedbatelných necelých 11 minut, ale i tak si zaslouží připomenutí, je veterán Jason Demers. Ten byl angažován před sezónou nejdřív do kempu, kde hrál dobře, ale smlouvu nezískal. Poté začal hrát jako amatér v Bakersfieldu, než nakonec smlouvu získal a za náš farmářský celek odvedl zde spoustu dobré práce s mladými hráči. V organizaci si ho za to velmi cenili a odměnou mu nakonec bylo, že mohl odehrál v NHL 700 zápas, ten jediný mu totiž k pokoření hranice chyběl již od roku 2021, kdy hrál v NHL naposledy. Woody mu to dopřál a klub Demersovi poděkoval. Demers se rozloučil a užil své chvíle slávy.

Edmonton gesta dělat umí, Demers se také dočkal…

Na příští sezónu jsme v defenzivě asi připraveni. Jedinou změnou tak bude odchod Murrayho, který ale nebude ani cítit. Stálá sedmička obránců tedy bude Nurse, Ekholm, Bouchard (sice ještě nemá smlouvu, ale doufám, že to je jen formalita…), Ceci, Kulak, Desharnais a Broberg. A dále tam jsou ještě Niemelainen, talentovaní Phil Kemp a Cam Dineen a čerstvé posily Ben Gleason a Noel Hoefenmayer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *