Oscar Klefbom

Jeremy Coupal

Nate DiCasmirro

Edmonton Road Runners

Ryan McLeod + Evan Bouchard

Todd Woodcroft

Před týdnem, 20. července oslavil 30. narozeniny obránce Oscar Klefbom. Jen pár dní poté se pak oženil!

Klefbomovi letos skončila smlouva a i když oficiálně neukončil kariéru, nejspíš tomu tak bude. Klefbom marodí po operaci ramene od roku 2020 a dle jeho slov mu rameno stále dělá problémy i v běžném životě, takže se jeho návrat spíše nepředpokládá. Ať je tedy šťastný alespoň ve svém osobním životě, když ten hokejový bude muset nejspíš opustit…

Zde foto ze svatby:

Další zpráva se úzce dotýká klubu. Edmonton Oilers se totiž loučí se svým videotrenérem Jeremym Coupalem. Ten byl údajně jedním z nejlepších videotrenérů v lize. Že tomu tak je, myslím velmi názorně dokazoval, hlavně v posledních letech, kdy se zavedla coach challenge. A ačkoliv se to nemusí hned tak jevit, tak ztráta Coupala může být pro Oilers velmi nepříjemná, protože jak všichni víme, náš trenérský štáb při konzultacích s videem málokdy chybuje. Uvidíme, jak moc to pocítíme.

Kam budou Coupalovy další kroky pokračovat, to není známo. Podle novináře Ryana Rishauga Coupal odešel z Edmontonu v dobrém a byl prý v klubu velmi spokojený. Končí ale z osobních důvodů.

Jeremy Coupal pracoval v Edmontonu 7 let od roku 2016, předtím působil 3 roky v Nashvillu. V Edmontonu tak nyní zůstává pouze druhý videotrenér Noah Segall, který je u týmu pouze rok. Segall byl dva roky předtím coby videotrenér u Bakersfieldu a jako videotrenér působí ve své kariéře pouze 3 poslední roky. Předtím zastával v nižších soutěžích různé nižší funkcionářské pozice.

K Coupalovi nyní Mattias Ekholm: „On byl ten chlap, kterého jsem znal nejlépe, když jsem sem přišel. Byla to pro mě útěcha. Nemyslím si, že mají tihle kluci dostatek uznání za to, co dělají. Dělají na tom dlouhé hodiny a když se podíváte, jakou mají chybovost? Když si berete coach challenge, tak se předpokládá, že budete mít vždycky pravdu.“ Kylie Salai z Oilersnation pak dává k dobru svoji osobní vzpomínku: „Coupal nás držel pohromadě několik nocí. Možná se nestává často, že by se dalo říci, že vám videotrenér vyhrál zápas, ale já si pamatuji na jeden zápas se San Jose, kde se mu to přesně povedlo. Coupal díky přezkoumání u videa dokázal vrátit zpět tři góly, což byl nakonec důvod, proč jsme ten zápas vyhráli.“

Segall s Coupalem v kabině Oilers

Dále pojďme na skok do Bakersfieldu. Zde se naopak trenérský štáb rozšiřuje, jako nový asistent trenéra byl najat Nate DiCasmirro. Tento Kanaďan s italskými kořeny coby hráč procestoval téměř celou Evropu a v AHL má odehráno 401 zápasů. Mezi lety 2002 – 2005 působil v organizaci Oilers coby hráč jeho farmářských celků Hamiltonu Bulldogs, Toronta Roadrunners a Edmontonu Road Runners. Hráčskou kariéru DiCasmirro ukončil v roce 2019 v rakouském týmu EC-KAC sídlícím v Klagenfurtu, hrajícím Alpskou Hokejovou Ligu. Poslední dvě sezóny byl DiCasmirro asistentem trenéra na farmě Minnesoty u týmu Iowa Wild. Zároveň pak působil coby trenér u reprezentačních výběrů USA 15 a 17 let a u reprezentace Rakouska na světovém šampionátu dvacítek.

DiCasmirro doplní v Bakersfieldu trenérský tým ve složení –

Colin Chaulk – hlavní trenér

Keith McCambridge – asistent

Sylvain Rodrigue – trenér brankářů

Kris Horn – videotrenér

Nate DiCasmirro v dresu Oilers na kempu v roce 2003. V ostrém zápase si NHL ale nikdy nezahrál

Apropos ještě takovou perličku. Když jsem zmínil tým Edmonton Road Runners, tak ten je zajímavý tím, že výrazně ovlivil chod současné organizace směrem k farmářským týmům. Road Runners hráli v AHL jedinou sezónu 2004/05 po přestěhování klubu Toronto Roadrunners. Tato sezóna ukázala, že město nedokáže dlouhodobě udržet dvě franšízy v jednom městě a na základě těchto zkušeností v Edmontonu vyhodnotili, že ve městě zůstanou pouze Oilers. Takže zde je důvod, proč Oilers nemají farmářský tým ve stejném městě jako několik jiných týmů NHL.

V jediné sezóně existence za Road Runners nastupovali i někteří známí hráči, kteří se později prosadili v Edmontonu a vůbec v NHL, jako Kyle Brodziak, Raffi Torres, Jarret Stoll, Brad Winchester nebo Jeff Deslauriers.

Edmonton Road Runners skončili tedy v roce 2005 a dalších 5 let Oilers spolupracovali s týmy AHL Iowa Stars a Springfield Falcons. Od roku 2010 se pak stali farmářským týmem Oklahoma City Barons, kteří historicky nahradili poslední tým přímo pod organizací Oilers, Edmonton Road Runners. V roce 2015 se Barons přestěhovali do Bakersfieldu, který je farmou Oilers dosud. A ještě dodám, že druhou farmou je od minulé sezóny tým Fort Wayne Komets, hrající ECHL.

Nyní v těchto dnech v NHL probíhají arbitráže s jednotlivými hráči, kteří se nedokázali se svými týmy dohodnout. Také Edmonton tam má jednoho „hříšníka“ a sice Ryana McLeoda. Je zřejmé, že Ken Holland s McLeodem evidentně nedokáže najít společnou řeč, protože by asi již bylo podepsáno. Pokud se nedohodnou v následujícím týdnu, pak McLeoda čeká sezení u arbitráže, které je v jeho případě naplánováno na 4. srpna.

McLeod loni bral 798 000 dolarů, což je pohodová suma. Jenže loni McLeod odehrál dobrý ročník, kdy ukázal, že je výborným oboustranným hráčem, schopným naprosto s přehledem hrát v top-six. Zájem o něj v NHL určitě bude a McLeod to ví a ani se nedivím, že bude chtít o trochu víc. Novinář Frank Seravalli si myslí, že by jeho představa mohla být dokonce až kolem 2,5 mil.dolarů.

Oilers nyní mají pod platovým stropem cca 5,5 mil.dolarů minus McLeod + Bouchard. To za stavu současné předpokládané soupisky, která čítá 12 útočníků, 6 obránců a 2 brankáře (tedy bez zmíněné dvojice).

Arbitráž by mohla v případě McLeoda vyúčtovat cca 2 miliony +- pár stovek tisíc. Na Boucharda by pak zbyly nějaké 3 miliony. Bude to ale stačit? Bouchard nejspíš podepíše překlenovací kontrakt na jednu až dvě sezóny. Stačit by to mohlo, otázkou ale je, co mu nabulíkuje jeho agent, protože Bouchard měl dobrý rok a možná, že nebude chtít úplně troškařit. Proto může být nakonec ještě veselo, protože kdyby se Edmonton nedohodl s Bouchardem, pak by v týmu nebyl žádný bek na přesilovku – která je naší doménou, co si budeme povídat. Myslím si, že v tomto případě Holland udělal chybu, protože před podepisováním hráčů jako Janmark, Ryan a spol. měl nejdříve podepsat Boucharda a pokud by po jeho podpisu nebyl velký prostor pod platovým stropem, pak někoho (např. Foegele, Ceci, Campbell,…) vyměnit a uvolnit si trochu místo a to pak zalepit někým z farmy.

Nevím, nepřijde mi to od starého lišáka moc chytré, ale snad to dobře dopadne a DOUFÁM, že Holland ví, co dělá.

McLeod má ale dobrou náladu a Bouchard jakbysmet, jak vidno ze snímku níže (oba hráči společně s Warrenem Foegelem) :o)

Pak jednu zprávu mimo organizaci, nicméně přecejen se klubu nepřímo dotýkající. Jde o trenéra Todda Woodcrofta, renomovaného univerzitního trenéra, poslední tři sezóny působící na univerzitě ve Vermontu, jinak také staršího bratra trenéra Oilers Jaye. Todd Woodcroft byl před pár dny propuštěn z univerzity poté, co se několik měsíců vyšetřovala stížnost, která se týkala nevhodných SMS zpráv jednomu ze studentů. Po čtyřměsíčním vyšetřování se prokázaly pouze ony zprávy, jinak nic jiného a žádné obvinění nebylo vzneseno. Dle Woodcroftova právníka se budou se svým klientem bránit a budou usilovat o spravedlnost, protože podle nich bylo rozhodnutí univerzity Woodcrofta propustit v rozporu s fakty i se zákonem.

Todd Woodcroft působil v NHL řadu let, dříve než jeho bratr Jay. Zajímavé je, že oba bratři začínali coby videotrenéři. Takže zatímco jay Woodcroft začínal v roce 2005 v Detroitu, jeho bratr Todd v Minnesotě. Todd Woodcroft poté dělal řadu let skauta pro Washington, Minnesotu, Los Angeles a nakonec v Calgary, kde byl dokonce ředitelem skautingu. Od roku 2017 byl pak asistentem trenéra Paula Maurice u Winnipegu Jets. Todd Woodcroft se minulý týden účastnil jako trenér rozvojového kempu Floridy Panthers, kteří prý o vyšetřování neměli ponětí.

Bratři Todd a Jay na Heritage Classic v roce 2016, kde se spolu utkali Edmonton a Winnipeg. Todd byl tehdy na lavičce Jets prvním rokem, Jay u Oilers druhým. oba coby asistenti

K bratrům Woodcroftovým ještě dodatek, že i jejich třetí bratr, ten nejstarší – Craig Woodcroft, je trenérem ve „vyšších kruzích“. Poslední 4 roky byl hlavním trenérem běloruského týmu hrajícího KHL Dinamo Minsk, kde po minulé sezóně skončil. Dříve byl asistentem u kanadské a běloruské reprezentace. V NHL se pohyboval také, v týmech St.Louis a Nashvillu vykonával funkce trenéra dovedností a ředitele téhož oddělení.

K univerzitě Vermont pak dodám ještě to, že Oilers počítají s tím, že od nové sezóny tam budou působit obránce Luca Munzenberger a útočník Joel Maatta. Munzerberger byl draftován Edmontonem ve 3. kole v roce 2021, Maatta v 7. kole roku 2022.

A na závěr si můžete vychutnat novou posilu Connora Browna, poprvé v olejářském…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *