Po strhujícím Heritage Classic, kde Oilers předvedli suverénní výkon tu máme zase návrat ke klasice a dnes se v Edmontonu představí Dallas Stars.

Jak jste si užili Heritage Classic a Battle of Alberta v jednom balení? Já tedy hodně. K vidění byl pěkný hokej s dobrým koncem pro Oilers, kteří hráli proti Calgary velkou partii od samého začátku.

Radost z úvodního gólu. Zleva Kulak, Broberg a Nugent-Hopkins

  • První gól v sezóně vstřelil Brett Kulak.
  • První hvězdou zápasu byl vyhlášen Zach Hyman, který měl na kontě 1+1 a +4.
  • Leon Draisaitl měl největší ice-time 25:27, Adam Erne pouze 3:19.
  • Connor McDavid se vrátil po zranění do akce a vypadá to, že bude v pořádku.

První gól v kariéře v zápase č.42 vstřelil Vinny Desharnais, který tak dál žije svůj sen: „Kdybyste mi před rokem řekl, že o rok později budu hrát Heritage Classic a dám tam svůj první zápas v NHL, pravděpodobně bych se vám vysmál.“

K Desharnaisovi i kapitán McDavid: „Myslím, že Vinnyho hra byla celkově úžasná. Dělal spoustu dobrých maličkostí v defenzivě a bylo skvělé vidět, že byl za to odměněn gólem v ten správný čas na velké scéně. Bylo skvělé to vidět. Naše lavička z toho byla nadšená.“

Brett Kulak vstřelil první gól v sezóně, Vinny Desharnais v kariéře. Oba byli náležitě odměněni

Evander Kane odehrál velký zápas. Měl 6 střel na branku a 6 hitů a zaznamenal 1+2 a stal se teprve třetím hráčem historie Heritage Classic, který zaznamenal 3 body. Dříve to dokázali Vinnie Hinostroza v dresu Buffala proti Torontu v roce 2022 a další edmontonský hráč Steve Staios ve vůbec první Heritage Classic v roce 2003, kdy Edmonton vyzval Montreal.

Oilers hráli dobře celý zápas a konečně jsme viděli jejich hru, kterou chceme vidět už od začátku sezóny. V útoku jsme viděli dominantní výkon, v brance byl skvělý Stuart Skinner, který navázal na velmi dobrý výkon z předešlého zápasu proti Rangers, i když se prohrálo. Skinner vypadá jistě a spolehlivě. V defenzivě ale bylo opět několik okének, které by se neměly moc stávat. Ale to už je kolorit.

Odrazí se Oilers od tohoto zápasu k lepším zítřkům? Možná. Trenér Woodcroft k výhře říká: „Nevím, co vedlo k tomu, že jsme se více podobali sami sobě. Jedna z věcí, které vím, je ta, že tento tým vyhrál v posledních dvou sezónách 100 zápasů. Tento tým hrál v posledních dvou sezónách v pěti sériích play off. Udělali jsme spoustu dobrých věcí a pro mě je to ten způsob, kterým potřebujeme hrát a musíme to tak dělat každý den. Podobalo se to tomu, kým jsme byli, kým jsme a jak si budeme dál razit cestu kupředu.“

Naši trenéři Glen Gulutzan, Mark Stuart a Jay Woodcroft ve slušivých bundách

Co není moc dobré je stále hra bottom six. Derek Ryan si v zápase s Calgary připsal asistenci u Kaneovy potvrzovací branky do prázdné brány. Tato asistence byla prvním příspěvkem někoho jiného, než hráčů z prvních dvou formací. Není dobrou vizitkou, že úplně bez bodu jsou útočníci McLeod, Holloway, Brown, Janmark a Erne. I když, o neaktivitě prvních tří se rozhodně nedá mluvit. Vidět byli a jsou, ale prostě nepadá to tam.

Adam Erne byl poslán do Bakersfieldu, samozřejmě přes waiver, přes který prošel bez povšimnutí. Místo něho byl povolán Sam Gagner, pro kterého se chystá velký comeback v dresu Oilers. Gagner měl do té doby pouze smlouvu v AHL, takže převčírem podepsal novou roční smlouvu s Edmontonem na 775 000 dolarů. Smlouva je dvoucestná.

Gagner byl povolán i přesto, že Raphael Lavoie byl vyhlášen nejlepším hráčem uplynuléhom týdne AHL. Vedení si od Gagnera slibuje jeho bohaté zkušenosti. Nyní trenér Woodcroft: „Lidé respektují úroveň jeho zkušeností a dovedností a my jsme nadšeni, že je tady.“

Další věcí je údajně také to, že vedení Oilers nechce mít Raphaela Lavoieho ve čtvrté formaci v podřadné pozici. To je ale za mě trochu zvláštní pohled, protože jak jinak by měl hráč v NHL začínat a jinak než přes nějakou podřadnější roli to zpočátku nepůjdem Holloway ostruhy nezískává jinak. Sám Lavoie to bere sportovně, ale dle něj by takovou roli v prvním týmu přijal: „Cílem není dostat se co nejrychleji do NHL, ale zůstat v ní co nejdéle. Zároveň bych ale rád hrál třeba jen sedm minut a byl na lavičce Edmontonu. Jsou tam pro a proti, musíte být trpeliví.“ O Laneu Pedersenovi, který rovněž hraje ve výborné formě se údajně ani nepřemýšlelo, protože Pederson se zranil a v posledním zápase Bakersfieldu absentoval.

Již minulý zápas v sestavě Edmontonu chyběl Mattias Janmark, který má ze zápasu s Rangers zraněné rameno a prý to s ním momentálně nevypadá moc dobře a vypadá to na delší absenci. V tomto případě Ken Holland nemůže nikoho za něj povolat, protože nemá místo pod platovým stropem. Jediná možnost je Janmarkovo zřazení na LTIR neboli Long-Term Injured Reserve, ale na to jsou jasná pravidla. Janmark by musel týmu chybět nejméně 10 zápasů a 24 dní.

Janmark si nějakou dobu od hokeje odpočine

Do té doby tak bude opět sestava napnutá jako struna a k dispozici bude opět jen 11 útočníků a 7 obránců a to včetně Gagnera. Sam Gagner má zkušenosti i s tímto modelem a v týmu bude připraven jak na pozici centra, tak i křídla. Nyní k tomu sám Gagner: „Hrál jsem obě pozice. Dokonce i posledních pár zápasů na farmě jsme měli 11 útočníků, takže jsem hrál obou a pohodlně se cítím v obou pozicích.“

Gagner x Erne, to je tedy hráč za hráče. Pokud se ale ještě někdo zraní a ještě k tomu to bude útočník? Pak by se nejspíš musel jeden z obránců přesunout na farmu, vyměnit za útočníka, hrát na 11 útočníků a 6 obránců a pak zase doufat, aby se nezranil obránce. Tato situace prostě není dobrá a Ken Holland by měl asi přemýšlet o nějakém vhodném trejdu, který by mu uvolnil ruce, protože udržet to takto celou sezónu, to nebude moc dobré.

Sestava dnes bude prakticky stejná jako v minulém zápase, až tedy na čtvrtý řádek, kde bude vedle Dereka Ryana Sam Gagner.

Stuart Skinner včera oslavil 25. narozeniny, gratulujeme a doufejme, že oslavíme výhrou! A Stuey se o to může postarat osobně, protože dnes je potvrzen je start.

A ještě jedna perlička. Včera dostal nečekaného padáka dlouholetý generální manažer Ottawy Pierre Dorion. Těch věcí, které Dorion nezvládl bylo víc a vy co nás čtete pravidelně, tak víte, že já sám jsem se mu několikrát v článcích notně věnoval, protože mě Dorionovy kroky často fascinovaly, pochopitelně že negativně. Sens ale mají nového majitelem a ten zakročil. Sečetl Dorionovy neblahé skutky, ty poslední byly třeba váhání nad smlouvou Shanea Pinta, což nakonec vyústilo v jeho stopku na 41 zápasů, když se ještě údajně přišlo na jeho sázení na zápasy a úplně poslední kapkou pak bylo to, že vyšlo najevo, že při trejdu Jevgenije Dadonova do Vegas Sens svůj protějšek neinformovali o klauzuli nevyměnitelnosti v Dadonovově smlouvě. Ten pak hrál ještě za Montreal a nyní již hraje za Dallas, tedy našeho dnešního soupeře, ale to je vedlejší. Sens za trest od NHL přijdou o 1.volbu v draftu, mohou si ale vybrat, který ročník z dalších tří let to bude. Toto byla tedy pro Doriona poslední kapka a končí tak již po 8 zápasech sezóny 2023/24.

Na jeho místo byl dosazen Steve Staios. Ten ještě před pár týdny působil v Edmontonu jako asistent Kena Hollanda, ale pak za zvláštních okolností zmizel a objevil se v Ottawě. Takže odtud vítr foukal… Staios nebude u Sens působit jen jako generální manažer, ale také jako prezident hokejových operací. Hmm, zajímavé…

Steve Staios je edmontonskou legendou, hrál zde mezi lety 2001 – 2010

Také v Edmontonu se konala tradiční Halloweenská party, několik hráčů na to šla hromadně jako partička z Bradavic.

K vidění byly parádní kreace jako Ryan Nugent-Hopkins jako profesor Snape, Connor Brown jako Ron Weasley, Zach Hyman jako Lucius Malfoy, ale největší úspěch prý sklidili Cody Ceci jako Brumbál a hlavně Jack „Soup“ Campbell jako Dobby. :o)

Je fakt, že Dobby je opravdu dokonalý. :o) Ale pěkný byl i Leon Draisaitl s přítelkyní Celeste jako David Beckham a Posh Spice.

Anebo Stuart Skinner a jeho žena Chloe jako agenti Men in Black.

Jdeme zpět k hokeji. Ještě než se začnu věnovat Dallasu, tak se ještě krátce zastavím v Calgary. Musíme si totiž přiznat, že náš rival z provincie Alberta se také zatím nenachází v dobrém rozpoložení a je na tom téměř stejně jako Edmonton, tedy co se týče bodů, ale co se týče rozpoložení, tak nejspíš ještě hůře. Pokud totiž Oilers mají problémy hlavně v defenzivě, v Calgary to vypadá na problém na všech frontách. Nazem Kadri v Edmontonu vstřelil svůj vůbec první letošní gól. Jonathan Huberdeau byl za své výkony kritizován už loni a je tomu tak i letos a trejd Tkachuka za Huberdeaua a hlavně jeho nový dlouholetý a tučný kontrakt 8×10,5, což je největší kontrakt v historii franšízy nevypadá dobře. No, v Calgary zatím pláčou a kroutí hlavou.

Angažmá Huberdeaua je pro všechny zúčastněné zatím spíše zlým snem. Probudí se ještě Huberdeau?

Dnes si Oilers zahrají proti výrazně těžšímu soupeři. Dallas Stars se loni probojovali až do finále konference a vůbec byli jedním z nejlepších týmů uplynulého ročníku. Vše si sedlo. Místní superstar Jason Robertson zaznamenal 109 bodů, překvapivě se z letargie probudil dlouholetý kapitán Jamie Benn, pro něhož bylo od roku 2018 sezónní maximum upocených 53 bodů. Nyní to vytáhl až na 78. O bod méně měl další veterán, ale zde nestárnoucí Joe Pavelski. Více než bod na zápas měl talentovaný Roope Hintz a obránce Miro Heiskanen tento průměr nepokořil jen těsně. V brance vynikající mladý brankář Jake Oettinger, který se pomalu vypracovává v brankářskou hvězdu ligy nebyl daleko od niminace na Vezina Trophy. Prostě vše si sedlo a Dallas je letos považován za jednoho z favoritů ligy.

Takže se dnes sejdou dva favorité :o)

GM Jim Nill dokázal udržet téměř celý tým pohromadě. Největšími ztrátou je obránce Colin Miller a útočník Max Domi, který přišel ke konci sezóny na výpomoc na play off. Jako nové posily byly letos představeni dva velezkušení hracovnící Craig Smith a Matt Duchene, takže tým vypadá ještě silnější, než loni.

Osvědčený střelec Duchene již pálí za Dallas

Stars jsou nyní na kanadském tripu, kde postupně vyzvou Calgary (zápas se hrál včera a Stars vyhráli 4:3, takže trápení našeho největšího rivala pokračuje), dnes Edmonton a pozítří Vancouver. Jinak se Stars drží mezi špičkou Západní konference se 6 výhrami z 8 zápasů.

Edmonton má s Dallasem poslední dobu víceménně vyrovnanou bilanci. Loni se celky střetli třikrát, přičemž poslední dva zápasy vyhrál Edmonton. V obou bylo v brance stejné brankářské duo Skinner – Oettinger.

Včera v Calgary chytal Jake Oettinger, takže dnes bude chytat dvojka Scott Wedgewood. V Calgary kvůli zranění v horní části těla chyběl Radek Faksa a údajně není připraven ani do dnešního zápasu s Edmontonem. Jinak je kádr trenéra DeBoera kompletní.

Zajímavostí je, že v obou posledních zápasech vstřelil po 2 brankách Mattias Janmark, který měl loni celkem 10 gólů, takže zřejmě oblíbený soupeř. Jak jsem ale zmiňoval již výše, Janmark je zraněn, takže dnes další body nepřidá.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 2:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *