Dnes jsme s kolegou a kamarádem Přémou dlouho přemítali nad tématem Darnell Nurse a jeho přínos pro tým a naopak… Přéma to hodil tzv. „na papír“ a toto téma pěkně zpracoval a rozvedl ho. Předávám slovo. T.

Nurse jako terč neustálé kritiky.

Je pouze obětí šíleného rozhodnutí Hollanda. Fanoušci Edmontonu se mohou těšit z přítomnosti Leona Draisaitla či Connora McDavida, přesto na vytoužený pohár čekají od roku 1990. Důvodů jeho absence je samozřejmě víc, nicméně jedním z nich je určitě i přítomnost Darnella Nurse a jeho obrovské smlouvy.

Draft

Vedení Edmontonu Oilers draftovalo Nurseho ze 7. pozice v roce 2013, tedy v době, kdy byl klub ve velké přestavbě. V tu chvíli se už v týmu nacházely tři jedničky draftu z předchozích let – Taylor Hall, Nail Jakupov a Ryan Nugent-Hopkins. Po třech hvězdách, které posílily útok, přišel obránce Nurse, jenž měl vyztužit defenzivní řady Oilers.

Draft 2013 – zleva syn majitele Darryla Katze Harrison Katz, Darnell Nurse a Scott Howson, tehdejší viceprezident hokejových operací v Edmontonu, nyní výkonný ředitel AHL

V dalších dvou letech si klub na draftu vybral Leona Draisaitla a Connora McDavida, není se tedy co divit, že se týmu překypujícím potenciálem věštila slibná budoucnost. Jak už to ale občas bývá, pořadí na draftu vždycky neznamená úspěch – své by o tom mohl vyprávět třeba zmíněný Jakupov a do jisté míry i Nurse.

Začátky v klubu

Přestože byl Nurse 7. výběrem na draftu (až za ním šli z obránců například Shea Theodore, Josh Morrissey nebo MacKenzie Weegar), v podstatě další dvě sezony strávil v juniorské OHL. Mezi svými vrstevníky vynikal i díky své fyzické vyspělosti, která je jednou z jeho předností dodnes. Dokázal kolikrát i přitvrdit a sbírat body – i proto si od něj vedení Oilers hodně slibovalo.

První kompletní sezonu v kádru Oilers přidal až v ročníku 2015/16 a od té doby má své místo v sestavě de facto jisté. Klíčovou roli však ani zdaleka nezastával – od toho tam byli borci jako Klefbom nebo Schultz.

V roce 2018 si od GM Petera Chiarelliho vysloužil dvouletý bridge v celkové výši 6,4 milionu dolarů, což bylo v té době adekvátní ohodnocení, vzhledem k jeho výkonnosti a potenciálu. V dalších dvou letech navíc Nurse začal sbírat ve větším množství i kanadské body (cca 0,5 bodu na zápas).

To samozřejmě mělo vliv na jeho další smlouvu, kterou v roce 2020 dostal od Kena Hollanda – 2 x 5,6 milionu dolarů. Nad tím už nejeden fanoušek Edmontonu přimhouřil obočí, ale dalo se to pochopit. Šlo jen o dvouletou smlouvu a Nurse se stále lepšil a měl lepší čísla.

Netrvalo to dlouho a kanadský obránce dostal na dres „A“, od té doby ale začala jeho výkonnost pomalu ale jistě stagnovat, chyb naopak přibývalo.

Prokletý kontrakt

O to větší šok přišel 6. srpna 2021, kdy Holland uzavřel pravděpodobně jeden z nejhorších kontraktů v historii NHL a negativně ovlivnil další budoucnost klubu. V tento den Nurse s Oilers podepsal osmiletý kontrakt s průměrným výdělkem 9,25 milionu dolarů ročně.

Tato smlouva absolutně neodpovídala tomu, co Nurse na ledě předváděl a nyní i stále předvádí. Jeho průměrná bodová produkce ani zdaleka nemůže dorovnat to, kolika chyb se během utkání dopouští, přičemž řada z nich má fatální dopad na výsledky mužstva.

Osobně se nemůžu zbavit dojmu, že v mužstvu nikdy nenašel správnou roli. Na ofenzivního beka, kterým asi i on sám chtěl být, není dostatečně produktivní a na psa obranáře dělá příliš mnoho chyb. Někdy si říkám, zda by pro něj nebylo lepší, kdyby hrál na křídle čtvrtého útoku…

Děsivé srovnání

Jeho kontrakt vypadá ještě hůř ve chvíli, kdy si uvědomíme, že Nurse je v současné chvíli SEDMÝM! Nejlépe placeným bekem v NHL. Takové peníze jako on neberou ani hráči jako Makar, Hamilton nebo Hedman, což jsou při vší úctě k Nursemu minimálně o dva ležely lepší hráči než on.

Zároveň mám trochu obavy z toho, aby se podobným směrem neubíraly jednání s Evanem Bouchardem, který na tom za dva roky, kdy bude jednat o nové smlouvě, bude co se týče produktivity ještě o poznání lépe než Nurse. Po hříchu je na tom ale s defenzivou možná daleko hůř než právě Nurse.

Tento kontrakt by přitom měl být pro celou organizaci velkým vykřičníkem. Především kvůli němu je velice těžké přivést do týmu dalšího kvalitního obránce. Jednoduše řečeno, nejsou na něj peníze.

Půjde Evan Bouchard v Nurseho stopách?

Co s tím?

Smlouva, která mu platí až do roku 2030, bude drtit platový strop Oilers ještě pěkně dlouho a spoléhat na to, že jeho výkony půjdou o 200 % směrem nahoru, se moc nedá. V úvahu tak připadají dvě varianty.

Tou přijatelnější je výměna, díky které by se Oilers uvolnil velký prostor pod platovým stropem a to i v případě, že by si museli nechat část jeho platu. Kdo si ale hráče s takovou smlouvou vezme? Rozhodně nikdo, kdo je alespoň trochu při smyslech. Pokud by se to však povedlo, bylo by to velké vítězství.

Druhou, výrazně bolestivější variantou, je vykoupení Nurseho ze smlouvy. To by ovšem také mělo dlouhodobé následky.

Nurse pouze obětí

Dokud však bude u kormidla Ken Holland, jenž je podle mého názoru hlavním viníkem této situace, nepředpokládám, že by k něčemu takovému došlo.

Pokud se na to podíváme z jiného úhlu, je to právě současný GM, který dostal Nurseho do této nekomfortní situace a vytvořil na něj tím i velký tlak. Nikdo přeci nemůže vinit hráče, že si vybojoval lukrativní smlouvu. Chyba je jednoznačně u toho, kdo mu ji nabídl a to je v tomto případě Holland.

Dát Nursemu smlouvu na 8 let v takové výši byla naprostá šílenost. Myslím, že pokud by se jednalo o 4 miliony ročně, spousta lidí by s tím byla v pohodě. Ale tohle? Pokud chtěl hráč skutečně 9 milionů, měl být Ken tvrdý a prostě nechat Nurseho jít. Místo toho zatížil klub na osm let dopředu.

Zároveň to i znamená, že Holland svým rozhodnutím dostal Nurseho pod zbytečný tlak. Jsem přesvědčen, že pokud by Nurse dostal například pětiletou smlouvu na 3-4 miliony dolarů, fanoušci by neměli tolik důvodů ho řešit a on by mohl hrát s větší lehkostí a možná by podával lepší výkony.

Nyní je místo toho pod permanentní, nicméně zaslouženou kritikou, která sílí po každé chybě, kterých je i na startu sezony stále více. Možná i on sám by radši bral s odstupem času o něco méně, ale zato byl pod menším tlakem.

Stojí ve skutečnosti za Nursovým propadem Ken Holland?

Částečně za to můžou i trenéři. Cožpak nedokázali odhalit jeho skutečný potenciál? To, že jste sedmičkou draftu, z vás automaticky nedělá hvězdu. Ať už ale tým vedl z pozice hlavního kouče kdokoliv, Nurse se těšil obrovské důvěře a roli, kterou objektivně příliš nezvládá.

Při této příležitosti bych rád poznamenal, že bych uvítal, kdyby čas vyhrazený pro Kena Hollanda, v nejbližší době vypršel.

Špatné vyhlídky

Paradoxem je, že v týmu až na Nurseho a Campbella vlastně nenajdete vyloženě špatný kontrakt. Blbé je, že ten Nurseho je opravdu ustřelený.

A to není všechno. Za 2-3 roky by měli nové smlouvy podepsat McDavid a Draisaitl, což budou nepochybně rakety přesahující 13 milionů ročně a opět se značně sníží manévrovací prostor pod platovým stropem.

Je potřeba si říct, že okno, ve kterém Edmonton může útočit na Stanley Cup, se neúprosně uzavírá a to i díky smutnému příběhu Darnella Nurse.

Druhý pohled

Tolik Přéma, kterému děkuji za zpracování tématu a teď si k tomu přisadím ještě já. Já jsem toto téma chtěl původně otevřít ve čtvrtečním Preview, ale dnešní diskuze na toto téma a tento článek tomu chtěly jinak. Takže, na výše popsaných myšlenkách jsme se s Přémou shodli téměř ve všem a podepisuju se pod všechno na 100%. Já k tomu ještě dodám pár dalších vět.

Největší problém vidím v současnosti v bodu, kdy Nursemu trenéři bezmezně věří a dávají mu na ledě najvětší ice-time, ačkoliv přidaná hodnota z jeho strany je nízká. Jak jsme se shodli, tak téměř každý obránce má nějaké úkoly a ví, co má dělat a vědí to i trenéři. U Nurseho tomu tak není. Nurse není ani defenzivní, ani ofenzivní obránce. V defenzivě dělá jednu chybu za druhou, je pomalý, má špatný odhad, osobní bránění hráče nezvládá, hraje svým profesorským stylem s pomyslným prknem za zády a tak můžu pokračovat…

Směrem dopředu je lepší. Dokáže kvalitně přihrát a je celkem solidní do kombinace a do brejků. Jenže to je vše. Teď se vás zeptám… Viděli jste někdy Nurseho pořádně vystřelit? Neviděli že? On to totiž nejspíš ani neumí. Zameřte se na to někdy a pozorujte ho. Uvidíte od něj jeho typické taháčky, žabičky, nahazování, ale „normální“ střelu na branku od něj neuvidíte. Proto také není možné, aby byl členem první přesilovkové formace a chodí až do té druhé a to ještě v případě, když je tam s ním ještě jeden další obránce, nyní většinou Ekholm nebo Ceci. Mít tedy 9 milionového beka, který se tváří jakoby ofenzivní, ale přesto ho nemůžete využívat na přesilovky, ale je slabý i v obraně. Co s tím?

Jak popsal Přéma výše, jedině se ho zbavit. Problém je, že takový kontrakt je už špatný i pro týmy, které se nebojí jít do rizika, ať už s mrtvými kontrakty nebo jinými libůstkami, ať už to je třeba Arizona, Philadelphia a jiní. Nurse jim totiž nenabídne žádnou přidanou hodnotu. Každý vidí jak hraje. Co s obráncem, který neumí bránit, neumí ani útočit, je tak nějak všude napůl cesty…

Možná, že to opravdu není Nurseho chyba, co se s ním stalo, nicméně je to už realita a nezachrání to ani jeho velké přátelství s McDavidem. Nurseho smlouva totiž bude blokovat naši cestu za Stanley Cupem. Když jsme se o tom dnes bavili, co nám vlastně chybí, tak v útoku jsme moc chyb nenašli. Ano, chtělo by to více příspěvků od bottom six, ale toho bych se tak nebál. Jejich čas přijde, potenciál tam je. A pokud se podíváte do jiných týmů v NHL, najdete někde jinde tak kvalitní útok jako v Edmontonu? Těžko. Většinou najdete jednu top formaci, ale v Edmontonu najdete dvě takové.

Jediné, co bych řešil jinak je to okysličení, na co jsem narážel už v předchozích článcích. Povolat někoho z farmy a trochu to promíchat. Raphael Lavoie hraje skvěle. Lane Pederson zrovna tak.

Lavoie byl zrovna jmenován nejlepším hráčem týdne v AHL.

V brance bych také neviděl takový problém. Skinner se začíná dostávat do výborné formy a zatím bych neviděl chyby ani u Campbella. Problém je prostě v defenzivě. S obranou tak, jak vypadá to asi na Stanley Cup stačit nebude. Kde ale vzít peníze na možnou posilu? Jak vidíme, nyní nemáme prostor ani na zaplnění soupisky, natož ještě na posilu.

Nurse je naše Achillova pata a jak je psáno výše, za dva roky nás čeká smlouva pro Boucharda, který jde přesně v jeho stopách, bohužel ale i v těch negativních. Vidíme všichni, že Bouchard je kvalitní bek na přesilovku a na rozdíl od Nurseho nám přináší alespoň nadstavbu v podobě velmi kvalitní střely a jakž takž kombinace, i když Barrieho kvalit nedosahuje. Dozadu ale Bouchard hraje stejně špatně jako Nurse, nebo spíše ještě hůře a pokud bychom měli mít pod obří smlouvou dva obránce, kteří neumějí bránit, tak to potěš pánbůh. Podívejte se ostatně, jak dopadli v San Jose, kde takto měli dokonce tři takové – Karlssona, Vlasica a Burnse. A sbírají se z toho dodnes. I když tito tři jsou alespoň kvalitní hráči.

Ono to vypadá pěkně, jenže pak ty následky

Nyní je tedy největší chyba rozhodně v trenérech. V tom, že když chtějí promíchat sestavou, hráči se občas prostřídají, ale ne tak Nurse. Okolo něj se našlapuje po špičkách. Co Woodymu také vyčítám, to je jeho lpění na stejných hráčích, i když se nedaří. V obraně to třeba vždy odnese Broberg nebo Desharnais. Právě od Woodyho jsem si přitom sliboval, že bude více pracovat s mladými hráči z farmy a zapracovávat je do sestavy, Místo toho se přivádějí hráči jako Adam Erne aj. a na farmě leží talent ladem. Připadá mi, jakoby Woody spadl do takového nějakého „hollandovského“ bláta a nechá si svým generáním manažerem moc diktovat co má dělat, jinak si to totiž nedovedu vysvětlit. A tady asi také vidím náš největší problém – Ken Holland. Dle mého názoru by měl po sezóně skončit a dát šanci někomu mladšímu a progresivnějšímu, možná Keithu Gretzkymu.

Ve hře je totiž mnoho. Po příští sezóně končí smlouva Leonu Draisaitlovi a ta bude o dost větší než ta současná (8,5 mil.dol.), to je jasné. Jenže Draisaitl už asi bude chtít nějaký úspěch a myslím si, že během příštího roku prodloužení jen tak nepodepíše a počká si na to, jak se bude vyvíjet sezóna a pak případně zkusí trh s volnými hráči. Hráči totiž chtějí úspěch a ten v Edmontonu není a můžete tu mít partu dobrou jak chcete. Ostatně ani s McDavidem to nebude jiné, tomu současný kontrakt končí jen rok po Draisaitlovi.

Možná tedy, že na zisk Stanley Cupu máme posledních několik šancí a pokud se to nepovede v příštích pár letech, pak o oba klenoty můžeme snadno přijít a už se nám nemusí nic podobného naskytnout.

Kdy také máte takovou možnost, že máte ve svém týmu dva nejlepší hráče na světě?

Tomáš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *