Po dvou zápasech, kdy Oilers nebyli horším týmem, ale prohráli spíše smolně, přišla ťafka do hlavy. Zápas s Carolinou byl v podstatě hotový po 15 minutách, když domácí vedli již 4:0. Oilers se nakonec dokázali do zápasu jakž takž vrátit a stav 5:3 nebyl úplně beznadějný, ale Canes ještě gólem do prázdné branky své vítězství potvrdili a vyhráli naprosto zaslouženě. Oilers totiž zase zapnuli na plné obrátky pozdě, když už nebylo moc času. Klasika.

Jakoby stav týmu demonstrovalo už rozcvičení, kde se „předvedli“ Nurse se Skinnerem v roli cirkusových klaunů.

Předně, tentokrát jsme propadli ve všech aspektech hry. Stuart Skinner byl nejistý a pomalý, po čtvrtém gólu se z branky poroučel a nahradil ho Cavin Pickard. Ten byl o dost lepší a jistější a dával týmu ještě šanci na to se vrátit do zápasu. Obránci opět předváděli tragikomické divadlo. Jako papír opět hořel Broberg, který zjevně na NHL není připraven a nestačí. Nebylo to totiž zdaleka poprvé. Nurse špatný, Bouchard špatný, Desharnais špatný. Kdybychom vyměnili alespoň dva beky z farmy, co by se v této fázi zpackané sezony mohlo stát? Na to ale u nás nemá nikdo koule…

V útoku to bylo také bezzubé. McDavid ztrácel puky a dával najevo frustraci a vlastně se mu ani nedivím. Jak dlouho to ale ještě bude snášet?

Co se týče brankářské situace, tak znovu – nemusím být atomový vědec abych pochopil, že Skinner podává dobré výkony pouze když na něj není velký tlak a když se pravidelně s někým střídá. Chápu, že to je ale pro trenéry těžká situace, když Campbell je na farmě a Pickard de facto jen zaskakuje a vlastně se teď čeká, co bude. Čeká se samozřejmě na Hollanda.

Holland musí začít urychleně jednat!!! Po 18 zápasech ztrácíme na osmé postupové místo do play off 10 bodů. To ještě není beznadějné, jenže se musí rychle konat, protože tým jak je teď, nemá šanci uspět. Nyní se opět znovu rozhořely spekulace o brankářské situaci a nyní se hodně mluví o Mackenzie Blackwoodovi ze San Jose. Stále by ve hře mohl být i Carter Hart. Nebo dokonce Petr Mrázek. Nebo někdo jiný? Prostě musí se něco stát a urychleně. Do té doby bych nechal mnohem častěji chytat Pickarda, který je nyní evidentně lepší volbou, než utavený Skinner. No a čekat, co Holland udělá.

V obchodu bude mít nejspíš hlavní roli také Jack Campbell, který by nové posile uvolnil místo pod platovým stropem. Ve hře je například varianta, že by Campbella vzalo Chicago. Obráceným směrem by mohl putovat Petr Mrázek. Chicago by navíc k tomu chtělo ještě nějakého prospekta nebo vysokou volbu v draftu. Nebo oboje.

V úvahu by mohl přicházet Philip Broberg nebo třeba Xavier Bourgault. Vysoké volby v draftu asi pro nás momentálně nemají moc valného významu, když reálně hrozí, že by nás v horizontu dvou – tří let mohl opustit Draisaitl nebo McDavid, nebo oba. Nyní se prostě musí hrát vabank.

Jsme v tom společně

V souvislosti s Chicagem se mluví i o Coreym Perrym. Ten byl nyní v Chicagu odstaven z neznámých důvodů, který neznají ani jeho spoluhráči a trenér Luke Richardson mlží. Jiný veterán Nick Foligno dokonce říká: „My jen víme to, že s námi není. Nedostali jsme k tomu žádné informace. Je to smůla, protože je u nás důležitým hráčem. Bude nám chybět.“ Je to nějaké divné. Mohl by v tom hrát nějakou roli nějaký blížící se trejd? A možná přímo v souvislosti s Edmontonem? Tam by prý zájem byl. A proč ne. Veterán Perry je jeden z nejzkušenějších hráčů ligy a víme, jaký je. Možná by se mohl hodit.

Hodil by se Corey Perry?

Nicméně, Perry není prioritou. Ty jsou jinde. Takže co teď, je nám vůbec ještě pomoci? Karty jsou jasně rozdány:

  1. Jasná priorita – přivést nového brankáře
  2. Vyřešit situaci kolem Jacka Campbella. Hráč s 5 miliony na hrbu vám nemůže hrát na farmě
  3. Vyřešit defenzivu. Buď přivést úplně novou posilu do obrany, nebo sáhnout do vlastních zdrojů. Ale konečně s tím už něco dělat. Pak by ani nový brankář nepomohl

Mohl by Ken Holland opravdu uvažovat tak, že naším spasitelem bude Petr Mrázek? Odpověd na to zní ANO. Bude Mrázek tím spasitelem? Tady si dovolím odpovědět předem – NE. Mrázek kdysi ze začátku zazářil v Detroitu. Poté se ale prakticky celou kariéru pral spíše se zraněními než s puky a to trvá dodnes. Navíc jeho výkonnost je značně kolísavá a jeho příchod by byl krokem z bláta do louže. Ano, bylo by to řešení při zbavení se Campbellovy smlouvy, což je jistě víc než žádoucí. Mrázek má smlouvu na 3,8 mil.dol. do konce roku, takže od příští sezony by se mohlo jednat s čistým stolem. Ale opravdu chceme zahodit tuto sezonu do koše? Čech v Edmontonu sice nebyl od dob Davida Musila, tedy 2015. Ale proboha, ne Mrázka! Proč jeho?

Špatné je, že Holland je nostalgik a Mrázka do Detroitu draftoval právě on. Obávám se, že je toho schopen a udělá to. A pokud to udělá, pak už budeme opravdu za trouby. A snad mu pak dá Daryl Katz svěrací kazajku a kouli na nohu. Přinejmenším… No, uvidíme přes den, jestli se něco hne. Jdeme dál.

Statistiky některých hráčů jsou vskutku tristní. Brown ve 12, Erne v 9 a Janmark v 8 zápasech vůbec nebodovali. McLeod a Ryan z 18 zápasů pouze 4 body. OK, Ryan moc prostoru nedostává. Ale McLeod je letos opravdu tragický. Jakoby kopíroval cestu Kailera Yamamota…

Connor McDavid je v týmovém bodování s 16 body až na 5. místě za Draisaitlem, Bouchardem, Kanem a Hymanem. V lize pak v bodování McDavidovi náleží až 61. příčka. Zach Hyman je s 10 góly jasně nejlepším střelcem týmu.

Zach Hyman odvádí skvělou práci na obou stranách kluziště. Škoda, že ho moc hráčů nedokáže napodobit

Na tréninku se opět měnilo složení formací. Tentokrát to ale bylo nevyhnutelné, protože s Carolinou to byla katastrofa a nefungovalo nic. Takže, McDavid s Draisaitlem opět od sebe, Nugeta zpět k McDavidovi, Ceci zpět k Nursemu.

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

Kane – Draisaitl – Brown

foegele – McLeod – Ryan

Janmark – Hamblin – Gagner / Erne

V brance by dnes měl být opět Stuart Skinner.

Na marodce je pouze Holloway.

V Americe si včera užili Dne díkůvzdání a hokej se nehrál. Dnes se do akce pustí hned 30 klubů a Oilers se utkají s Washingtonem Capitals. Ti začali sezonu špatně, když z 5 zápasů prohráli 4. Dokázali se ale vzpamatovat a z následujících 11 prohráli už pouze dvakrát a nyní mají 5 výher za sebou a na východě okupují 5. příčku.

Caps měli loni špatnou sezonu a poprvé od roku 2014 se nedostali do play off. A od roku 2007 teprve podruhé! Když věděli, že už mají malou naději, prakticky vzdali sezonu a rozprášili tým a zbavili se hned několika dlouholetých opor, jako jsou třeba Garnet Hathaway, Dmitrij Orlov nebo Lars Eller. Odešli ale i produktivní bek Erik Gustavsson a Marcus Johansson.

Za základu pak v létě odešli ještě obránce Matt Irwin a kdysi produktivní Conor Sheary. Veterán Carl Hagelin vinou vážného zranění oka raději ukončil kariéru. Do Edmontonu pak odešel Connor Brown, který byl loni velkou posilou Caps, ale nakonec za ně vinou vleklého zranění odehrál pouhé 4 zápasy.

Connor Brown vyměnil červenou za modrou

Do defenzivy přišel na hráčském trhu velmi žádaný bek Joel Edmundson, který se ale hned zranil a zapojil se vlastně teprve před pár dny, když stihl odehrát 2 poslední zápasy. Caps dále podepsali veterána Maxe Paciorettyho, který téměř celou loňskou sezonu marodil se zraněním achilovky a i nyní je stále ještě na léčbě. Caps na něj ale trpělivě čekají a hodně si prý od něj slibují.

Caps od nové sezony vede nový trenér Spencer Carbery, který je ve svých 42 letech nejmladším koučem NHL. Carbery to má dost podobmé jako současný kouč Edmontonu Kris Knoblauch. Také má totiž předtím odkoučované pouze dvě sezony v NHL jako asistent a v roli hlavního kouče je to pro oba letos premiéra.

Alex Ovečkin vede týmovou produktivitu, ale s pouhými 12 body. I ve Washingtonu by potřebovali trochu rozpumpovat některé opory, protože třeba T.J. Oshie a Anthony Mantha berou oba necelých 6 mil.dolarů, ale na kontě mají pouze 2, resp. 4 body.

Zraněn je kromě Paciorettyho ještě Nicklas Backstrom, který před nedávnou dobou ohlásil (zatím) dočasné přerušení kariéry právě kvůli vleklému zranění kyčle, které mu nedovoluje naplno hrát. Backstrom toho za poslední roky kvůli zranění moc neodehrál a je možné, že se ve svých 36 letech již nevrátí. smlouvu má ještě na příští rok.

Backstromův dres jednou dost možná bude viset pod stropem washingtonské arény, zahraje si ještě za Capitals?

Slovenský bek Martin Fehérváry kvůli zranění neodehrál už poslední 4 zápasy a jeho dnešní start je nejistý, ale není vyloučen. Podobně je tomu u centra Jevgenije Kuzněcova, který Caps chyběl v posledních 2 zápasech kvůli nemoci.

Edmonton a Washington se za poslední 4 roky utkali čtyřikrát a skóre je 2:2. Vždy šlo ale o velmi těsné zápasy, většinou o pouze o jediný gól.

Dnešní zápas se hraje v Capital One Aréně ve Washingtonu a začíná v krásných 21:00 SEČ.

Poté se Oilers vrátí domů do Edmontonu, kde v neděli a úterý odehrají zápasy proti Anaheimu a Vegas a pak si ještě zaletí do Winnipegu a pak budou mít 5 dní volna, které by mohly pomoci k nějaké konsolidaci sil. Poté 6 domácích zápasů za sebou.

Chápu, že sledovat Oilers je letos složité, protože člověk si tím může přivodit leda tak nějakou nervovou poruchu, ale přesto, pojďme to ještě zkusit a držme palce Hollandovi, ať udělá nějaký smysluplný trejd a nám, abychom do té doby hráli se ctí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *