Jak to říká Arnie… Já se vrátím… Kdyby nebylo toho hloupého zápasu v Carolině, období pod trenérem Knoblauchem by nemělo moc škraloupů. Ale jinak, vypadá to už docela dobře a také to vypadá, že jsme opět našli svojí identitu. Zkrátka – vrátili jsme se…

Ovšem jak by řekl pan mistr Kroupa v podání Jiřího Sováka ve filmu Marečku, podejte mi pero: „Ovšem, neusnout na vavřínech!“

Souboje s Washingtonem i Vegas snesou to nejpřísnější měřítko a evidentně je v týmu dost síly na to držet krok se špičkou. Ačkoliv, okénka tam stále jsou.

Do zápasu s Vegas nakonec nenastoupil Zach Hyman, který na poslední chvíli vypadl ze sestavy kvůli nemoci. Už nebylo moc času na nějaké dlouhé přeskupování, takže v sestavě ho nahradil Gagner a v první formaci Janmark. Sam Gagner byl poslední 4 zápasy pouze zdravým náhradníkem a nyní mu nahrála Hymanova nemoc, ale Gagner je také tak trochu jako Arnie. Vždycky když se vrátí, tak to okoření gólem. Gagner prostě má hrát, nikdo mi nevymluví, že Erne je lepší než on. :o)

Gagnera a jeho přínos pro tým na tiskovce chválili jak trenér Knoblauch, tak kapitán McDavid. Zahraje si Gagner dnes ve Winnipegu? Bude to pro něj totiž trochu speciální, protože právě zde hrál Gagner v loňské sezoně. Ke svému bývalému působišti nyní sám Gagner: „Ten čas tam jsem si opravdu užil. Je to skvělá parta kluků. Organizace se ke mě chovala opravdu dobře. Všechno to okolo mé 1000 hry v NHL a způsob, jak to všechno zvládli, ve mně vyvolalo zvláštní pocity. Takže ano, jsou to skvělé vzpomínky. Moje rodina si to užil a a je vždy příjemné se vracet na místa, na které máte hezké vzpomínky.“

Jinak všimněte si, kde má Gags místo. Mezi Nugetou a Leonem. Prostě, starej dobrej kámoš…

  • Evander Kane měl v zápase 7 hitů, takže opět rozjetý tank.
  • Mattias Janmark „vstřelil“ svůj letošní první gól. I když, vůbec nevěděl jak.
  • Ryan McLeod absolvoval 7 vhazování a měl úspěšnost 78%. Jinak má McLeod ale stále na kontě pouhé 4 asistence.
  • Connor McDavid v zápase 1+2 a v posledních 3 zápasech 12 bodů. Král je zpět!
  • McDavid a Nugent-Hopkins proměnili oba své nájezdy naprosto suvrénně s grácií sobě vlastní a rozhodli tak o 2 bodech pro Edmonton. Dobrá práce!

Trenér Knoblauch k zápasu říká: „Takto chceme hrát. Udělali jsme tam nějaké chyby, jedna byla poziční a druhá spíše dovednostní – obě vedly ke gólům soupeře. Ale do té doby to bylo perfektní. Takhle chceme hrát. Někdy se něco tkaového ale stane a samožřejmě se budeme zabývat tím, jak k těmto chybám došlo a jak se je můžeme pokusit odstranit.“

Nugent-Hopkins říká: „Myslím, že to byla jedna z našich, ne-li nejlepší hra. Samozřejmě, dostali jsme pak později ty dva góly, ale myslím, že jsme celý zápas odvedli dobrou práci.“

Kromě skvělého nájezdu McDavidův gól na 3:2. On když je prostě v pohodě, tak v lize není lepšího hráče, o tom jsem přesvědčený.

Co bych ještě chtěl podotknout, tak že Skinner má ještě rozhodně na čem pracovat. A vůbec se mi nezamlouvá to jeho přetěžování. Co nyní dělá Kenny, nevím. Asi slaví.

Zápas ve Vegas byl pro Kena Hollanda speciální, protože právě v tomto zápase dosáhl milníku 2000 zápasů v NHL v pozici generálního manažera. V NHL překonalo metu 2000 pouze 5 manažerů. David Poile (3075 zápasů), který loni odešel do důchodu a přenechal Nashville barrymu Trotzovi, stále aktivní GM Islanders Lou Lamoriello (2776), edmontonská legenda a strůjce všech 5 Stanley Cupů pro Oilers, generální manažer a trenér Glen Sather (2700), jedna z největších legend Bostonu Bruins Harry Sinden (2234), pracující jako manažer, trenér, prezident klubu i poradce od 60 let až do roku 2021 a Cliff Fletcher (2055), který od 70. let vystřídal hned několik týmů a nyní ještě pracuje jako poradce v Torontu.

Holland pracoval v Detroitu postupně jako skaut, ředitel skautingu, asistent GM a nakonec generální manažer mezi lety 1985 – 2019, kdy byl přeřazen prakticky do čestné pozice a nahrazen Stevem Yzermanem. Tuto roli Holland nechtěl akceptovat a nakonec se stal GM a prezidentem hokejových operací v Edmontonu, kde působí nyní 5 sezonu. Nahradil zde Keitha Gretzkyho, který zaskakoval po vyhodivším Peteru Chiarellim. Gretzky je jak víme nyní Hollandův asistent a GM Bakersfieldu. Hollandovi letos končí smlouva a očekává se, že pokračovat již nebude, ale kdo ví.

Pak je tu něco mnohem horšího. Možná jste už zasclechli, že Edmontonské legendě Andymu Moogovi byla ve věku 63 let diagnostikována rakovina. Moog je jedna z největších klubových legend a v 80 letech tvořil vynikající brankářský tandem s Grantem Fuhrem a získal s Edmontonem 3 Stanley Cupy, než byl v roce 1988 vyměněn do Bostonu za Geoffa Courtnalla a Billa Ranforda, který poté na Mooga zdatně navázal a stal se poté další legendou Oilers. Andy Moog končil kariéru v roce 1998 dresu Montrealu. Pak několik let pracoval jako trenér brankářů a dovedností v Dallasu, posledních 5 let až do loňska ve WHL v týmu Portland Winterhawks, kde se rovněž staral o brankáře.

Andy Moog posílá vzkaz fanouškům Oilers: „Ahoj fanoušci Edmontonu Oilers. Asi jste slyšeli, že teď procházím trochu těžkým obdobím. Ale hned teď vám povím, že že znám tajemství boje s touto hroznou nemocí. Mým tajemstvím je pozitivita. Myslete pozitivně, mějte kolem sebe pozitivní lidi, vezměte si tu pozitivní energii a pošlete ji do boje. Během posledních několika týdnů jsem dostával velkou podporu, když jsem se s rakovinou vypořádával a vděčím za to lidem kolem mě, kteří byli velmi pozitivní. Hodně štěstí v bitvách, ať už jste kdekoli.“

Tento víkend budou v Torontu šibřinky, protože Connor McDavid bude uveden na Kanadský chodník slávy (Inductee Stars), který je v centru Toronta. Zde už je uvedeno 23 významných osobností Kanady, jako třeba Wayne Gretzky, Mark Messier, Donovan Bailey, Terry Fox a další. McDavid byl prý tímto uvedením zaskočen: „Vím, že je to pro mě obrovská čest a jsem nesmírně hrdý na to, že jsem Kanaďan a že jsem nyní na tomto chodníku slávy.“ Uvedeni budou i další osobnosti, mimo jiné i slavné rockové zpevačky Lee Aaron a Avril Lavigne a další kanadští umělci. O tom mluví McDavid: „Vyrostl jsem na některých z nich a poslouchal je. Vím, že Avril Lavigne tam bude také uvedena. Znám mnoho jejích písní. Je skvělé být toho všeho součástí.“

Jdeme do Bakersfieldu. Ten hrál v noci v Hendersonu s farmou Vegas a vyhrál 4:3 po nájezdech. Opět skóroval obránce Cam Dineen, nyní již pravidelný střelec Condors. Skóroval i Raphael Lavoie, který po návratu z Edmontonu hraje stále ve stejné pohodě. V brance Edmontonu byl Jack Campbell, v protější bráně Jiří Patera.

Brankář Ryan Fanti, který je po operaci kyčle opět trénuje a zatrénoval si s Edmontonem, než bude poslán na farmu. Fanti letos ještě nehrál. Loni odehrál 8 zápasů za Bakersfield, ale hlavně byl na druhé farmě ve Fort Wayne Komets. Vzhledem k tomu, že v prvním týmu jsou Skinner s Pickardem a ve druhém Campbell s Rodriguem, Fanti nejspíš oopět poputuje nejdříve do Fort Wayne.

V Bakersfieldu ještě zůstaneme, ale teď trochu z jiného soudku. Tento malý brankář a jmenovec se známějším Jackem se dočkal pěkného gesta od našeho brankáře. Dobře Soup!

Na marodce je Holloway a Zach Hyman je zpět, protože je potvrzeno, že se vrací do akce! Černého Petra si dnes nakonec vytáhl Adam Erne.

V brance bude opět Skinner.

Náš dnešní soupěř hraje zatím celkem slušně. Z posledních 11 zápasů mají Jets pouze 3 prohry, 2 z toho byly navíc úplně poslední zápasy. Oba týmy se letos potkaly již třikrát. Nejdřív dvakrát v přípravě a pak v říjnu, kdy Jest vyhráli na ledě Edmontonu 3:2.

Ofenzivní dvojice Kyle Connor a Marck Scheifele má průměr více než bod za zápas, Connor byl donedávna nejlepším střelcem ligy, nyní má 14 gólů, první už je Brock Boeser se 17 zásahy. Obránce Josh Morrisey má 19 bodů a stejně jako loni se pohybuje na špičce ligového bodování mezi obránci a dokazuje, že loňská sezona, kdy vystřelil vzhůru jako raketa nebyla náhodou. Přitom předešlých téměř 7 let nic extra, někdo hold potřebuje toho času víc. :o)

Josh Morrisey

Trenér Rick Bowness bude postrádat útočníky Gabriela Vilardiho a Rasmuse Kupariho. Předsezónní posila Vilardi, který přišel z Los Angeles stihl kvůli zranění kolena odehrát pouhé 3 zápasy. Dnes proti Edmontonu by Vilardi údajně měl být připraven k návratu.

V brance je potvrzena jednička týmu Connor Hellebuyck.

Jets v minulém zápase s Dallasem nevstřelili doma žádnou branku, takže dnes se budou chtít určitě předvést v mnohem lepším světle. Snad to s tou aktivitou nebudou moc přehánět.

Zápas se hraje v Canada Life Centre ve Winnipegu a začíná ve 2:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *