Po malé pauzičce se dnes Oilers vrací do akce a dnešním zápasem s Carolinou jim začíná téměř 14 denní – nechci říci ozdravný – ale přinejmenším komfortní režim bez cestování. Až do 18. prosince se totiž v Edmontonu vždy obden představí Carolina, Minnesota, New Jersey, Chicago, Tampa a Florida.

Poslední zápas odehrál Edmonton poslední listopadový den ve Winnipegu a výhrou 3:1 tak prodloužil sérii výher na 4. Tento zápas se přitom nevyvíjel úplně příznivě, protože prakticky od konce 1. třetiny až do 53 minuty Jets vedli 1:0. Oilers ale hráli velmi dobrou partii a za sebe říkám, že jsem byl v klidu a věřil jsem v otočení celou dobu, protože Oilers hráli opravdu dobře. Sice se nedařilo překonat výborného Hellebuycka, ale hrálo se zodpovědně zezadu a ono tam pak něco musí spadnout. No a spadlo. Nurse, Draisaitl a McLeod nakonec zápas otočili.

Nurse s McLeodem byli ve Winnipegu ústředními postavami zápasu

Rád bych opravdu poukázal na mnohem lepší defenzivu, kterou se v posledních zápasech prezentujeme a také na velmi dobrý výkon Stuarta Skinnera. U něj ale stále nejsem přesvědčen o tom, že by měl táhnout celou sezonu sám. Co se týče obsazení brankářského postu, stále se ale nic nového neděje. Pickard je stále dvojka, Campbell stále v Bakersfieldu a na příchodu nikdo. Mimochodem Jack Campbell vychytal další výhru Bakersfieldu, který porazil Texas Stars 6:4. 2 góly Texasu vstřelil Matěj Blümel, v roce 2019 draftovaný, ale Edmontonem zapomenutý talent.

Defenziva Oilers hraje pod novými trenéry úplně jinak, o tom není naprosto žádných pochyb. Hráči to ostatně dle četných rozhovorů sami velmi vnímají a změny si pochvalují. Hlavně Paul Coffey na to prý jde jinak, než jeho předchůdci. Coffey se snaží jít cestou zjednodušení a pozitivního přístupu. Hráčům prý na videu ukazuje jejich dobré momenty které dělají, a které by měli dělat. Buduje jim takto sebevědomí a na ledě jim pak dává volnost v tom, aby každý hráč více využíval svých dovedností a nebyl tolik svázán taktikou. Ostatně důkazy jsou jasné. Všimli jste si, jak se výrazně zlepšil Cody Ceci, Kulak, Desharnais, ale ani Nurse nyní nehraje špatně. To prostě není náhoda, je vidět, že Coffey s Knoblauchem na to jdou dobře. Teď jsem to snad nezakřikl. :o)

Mark Stuart a Paul Coffey na lavičce Edmontonu

Během dlouhého volna si byl Connor McDavid odskočit do Toronta k jeho uvedení na Kanadský chodník slávy. V tiskové zprávě k jeho uvedení zaznělo: „Connor McDavid je kanadská hokejová superstar, která je širokou veřejností považována za nejlepšího hráče světa. Connor je velmi aktivní v komunitě Edmonténu a pracuje na spostě charitativních iniciativách a programech, které jsou důležité jak pro něj, tak pro jeho spoluhráče z Oilers. McDavid je mnohými považován za jednoho z nejlepších hráčů, kteří kdy hráli v NHL, a ve svých 26 letech bude lize dominovat i v dalších nadcházejících letech.“

Sám McDavid si tento den užil a řekl k tomu: „Byl jsem moc hrdý na to, že tam jsem a jsem moc hrdý, že jsem součástí této země. Byla to skvělá kanadská oslava a bylo zábavné být toho součástí. Byla to pro mě obrovská pocta.“

Pak jen tak mimochodem. Možná jste někteří zaregistrovali, že poté, co Hradec Králové z různých důvodů opustili brankáři Henri Kiviaho a Patrik Bartošák, přichází nyní do Hradce z finského TPS Turku Eetu Laurikainen. Vám, kteří jdete trochu do hloubky to jméno muselo být povědomé. Ano, je to přesně ten Fin, který v roce 2015 svými výkony ve finské lize zaujal tehdejší skauty Edmontonu a se kterým Peter Chiarelli podepsal dvouletou smlouvu.

Laurikainen v sezoně 2015/16 odchytal v Bakersfieldu 18 zápasů, ale tehdejší jednička Condors Laurent Brossoit měl mnohem lepší čísla. Mimochodem 2015/16, to je ta sezona, kdy Oilers po desáté (ale naposledy) za sebou nepostoupili do play off. Laurikainen byl další sezonu degradován na druhou farmu do Norfolku, kde měl ještě horší čísla (.881%), než v Bakersfieldu (.907%).

Eetu Laurikainen si za Oilers zachytal pouze v přípravě

Laurikainen se nakonec ve velké konkurenci jak v Edmontonu, tak Bakersfieldu neprosadil, a po uplynutí dvouleté smlouvy se vrátil zpět do Finska, kde působil až dosud. Nyní tedy zkusí štěstí v Extralize. V Evropě měl ale kromě posledních dvou sezon ve Finsku vždy slušná čísla. Laurikainenovým kolegou bude v hradci Jan Lukáš, který byl z Finska z týmu SaiPa doslova vyplonkován. V Hradci tak budou dva brankáři, kteří začínali sezonu ve Finsku.

Pak je tu zpráva, že Rada guvernérů NHL schválila nárůst platového stropu na příští sezonu o 4,2 mil.dolarů. Tzn ze současného 83,5 na 87,7. Co to znamená pro nás? Tak hlavně to, že většinu z tohoto „dárku“ ukrojí bonus pro Connora Browna, který činí 3,225 mil.dolarů. A to prosím pěkně má Brown smlouvu pouze na tento ročník, čili tuto částku bude ukrajovat, i když nebude na příští rok podepsán. Pak ještě podotýkám, že ještě příští sezonu bude ukrajována částka 1,917 mil.dolarů za vykoupení Jamese Neala.

A ještě perlička. Tyson Barrie byl v posledních dvou zápasech Nashvillu pouze zdravým náhradníkem. To jsou věci co?

Zpět do Edmontonu. Také dnes bude na marodce pouze Dylan Holloway.

Sestava je beze změny. To je takový rozdíl, když se tým sehrává a netočí se to každý zápas jako na kolotoči… 🙏

V brance bude opět Skinner.

Connor McDavid bodoval ve Winnipegu pošesté za sebou a v těchto zápasech nasbíral 16 bodů.

Jsem zvědavý, jestli se dnes dokážeme Carolině pomstít za nedávný debakl z 23.11., kdy jsme si z Caroliny odvezli prohru 3:6. Tehdy Skinner inkasoval čtyřikrát během necelých 6 minut a za stavu 0:4 ho střídal Pickard. Oilers se pak ještě dostali do hry, ale nakonec si odvezli prohru po zasloužené prohře.

Sebastian Aho je nejproduktivnějším Hurikánem s 22 body ve 21 zápasech a má proti Edmontonu nejlepší statistiky, když v dosud odehraných 13 vzájemných zápasech zaznamenal 23 bodů.

Ahovi se proti Edmontonu daří. V minulém střetnutí si připsal bod za asistenci a při coach challenge mu byl odepřen gól. Dočká se dnes?

Dlouhodobě zraněna je jednička klubu Frederik Andersen, jinak je marodka Canes prázdná.

Jestliže Edmonton nyní hraje 6 zápasů za sebou na domácí půdě, tak Canes jsou na stejně dlouhém tripu, který začali převčírem prohrou 1:2 ve Winnipegu. A to Canes na Laurenta Brossoita v brance Jets vypálili 43 střel! Na toto bych ostatně chtěl také upozornit. To, co Canes v útoku předvádí, to jsou neskutečná jatka. Za posledních 5 zápasů proti Columbusu, Philadelphii, Islanders, Buffalu a Winnipegu měli Canes pokaždé 36 střel na branku a více. Třikrát to bylo dokonce shodně po 43 střelách. To je prostě obdivuhodná síla a něco, nač si dát velký pozor.

Vzhledem k nabitému programu Canes a tomu, že ve Winnipegu chytal Antti Raanta, tak dnes je pravděpodobné, že se do branky podívá Pyotr Kočetkov a Raanta zase zítra v Calgary.

Kočetkov s Raantou se ve dvojzápase v Albertě prostřídají. V Edmontonu by měl začít Kočetkov

Poslední 4 vzájemné zápasy mezi Edmontonem a Carolinou vždy vyhrál domácí tým. Budou dnes Oilers v této „tradici“ pokračovat a pomstí se, nebo nedokáží vzdorovat velké palebné síle soupeře?

To nám poví zápas, který se hraje dnes v Rogers Place v Edmontonu od 3:30 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 2 a Voyo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *