Minule jsem psal o pomstě a přesně tak to v noci v zápase s Carolinou vypadalo. Ofenzivní jatka dirigovaná Zachem Hymanem, perfektní defenziva a skvělý brankář. Takže jak už jsem psal v minulém Preview, zlepšení pod novými trenéry je naprosto evidentní a zdaleka nejde jen o výsledky, ale na hře je to opravdu hodně znát.

Nejlepší kamarádi Vinny a Skinny se tak mohli opět radovat…

Canes před dvěma týdny vyhnali Skinnera z branky v 15 minutě po 4 gólu, Oilers převčírem Kočetkova po 3 gólech již v 6 minutě. Stav 2:0 na kostce svítil už v čase 00:41. Co chcete víc…

Zach Hyman vstřelil svůj třetí hattrick v kariéře. Všechny v dresu Edmontonu. Hyman je s 15 vstřelenými góly suverénně nejlepší střelec Edmontonu.

Hymanovic rodina si na zimu už nemusí kupovat čepice

  • Ryan McLeod měl ještě do předminulého zápasu 0 vstřelených gólů. Poslední dva zápasy skóroval a navrch přidal velmi dobrý výkon.
  • Connor McDavid měl 3 asistence. Z posledních 7 zápasů má 19 bodů a v ligovém bodování je na 10. místě s 32 body se ztrátou 12 bodů na vedoucího Nikitu Kučerova.
  • Posledních 5 zápasů – pokaždé v brance Stuart Skinner. 5 výher, 1 shutout, 8 inkasovaných gólů, průměr 1.58%, úspěšnost zásahů .943%.

McDavid se těmito 3 asistencemi dostal na 3. místo klubového historického bodování a předstihl Jariho Kurriho.

1. Wayne Gretzky – 1086

2. Mark Messier – 642

𝟯. 𝗖𝗼𝗻𝗻𝗼𝗿 𝗠𝗰𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 – 𝟱𝟳𝟭

4. Jari Kurri – 569

5. Glenn Anderson – 489

6. Paul Coffey – 460

7. Leon Draisaitl – 457

8. Doug Weight – 420

9. Ryan Nugent-Hopkins – 413

Trenér Knoblauch nechává pohromadě formace, které mají čas na to se sehrát a je to hodně znát. Třeba druhý Hymanův gól, to byla naprostá nádhera. McDavid rozjede akci, nahrává na Nugetu, který následně naprosto famózně servíruje před branku na Hymana a ten zavěšuje. Tohle je prostě velká paráda. O prvním a třetím gólu ani nemluvím, to byly skvosty.

Další věc, práce třetí formace. Ryan McLeod 1+0, Warren Foegele 1+1, Mattias Janmark 0+3. Skvělá práce od všech. U pátého gólu se musím zastavit. Samozřejmě skvělá práce od Foegeleho, který výborně zakončil sólový únik. Všimněte si ale výborné práce Janmarka, který zblokuje střelu a umožní Foegelemu jít do brejku. Tleskám! Mimochodem Mattias Janmark dnes odehraje 500 zápas v NHL.

Chtěl bych říct ještě jednu věc. Nyní hrajeme výborně a jsme na dobré cestě. Nemůžeme ale pořád vyhrávat. Musíme být připraveni na to, že přijdou i prohry. Tak jako u každého. Tak buďme střízliví. Myslím ale, že jsme zpět. Nyní na 8 místo ztrácíme 7 bodů. Začínají se ale probouzet i další. Například Sharks vyhráli z posledních 6 zápasů čtyřikrát! Včera dokonce dokázali vyhrát 6:5 PP v Detroitu, i když ve 14 minutě prohrávali již 4:0! Zkrátka nebude to nic jednoduchého. Jak by řekl Jirka Sovák – jsou tu i další vlčáci…

Ale nálada v týmu je evidentně výborná :o)

Zraněn je stále pouze Holloway.

Sestava dnes bude opět nachlup stejná. Paráda co?

V brance je potvrzen – jak jinak – Stuart Skinner. Je to sedmý zápas za sebou. Z posledních 15 zápasů odchytal 13.

Změna na soupisce. Z Bakersfieldu byl konečně povolán obránce Ben Gleason. Opačným směrem putuje Philip Broberg.

Broberg se z posledních 14 zápasů dostal do hry pouze dvakrát, takže jeho přesun překvapivý není. Ale dle toho, co se posledních pár dní strhlo v médiích kolem jehom osoby, tak si myslím, že se již zpět do Edmontonu nevrátí a že bude v blízké době vyměněn. Jak se to vlastně semlelo? Philipa Broberga jsme si vybrali v 1. kole draftu 2019 z 8. místa. Tam asi nic špatně nebylo, Broberg potenciál měl. Navíc za ním nešli nijak velké hvězdy. Nejvíc jsou asi vidět Cole Caufield a Trevor Zegras, ale z toho bych vědu nedělal. Broberg letos naskočil do třetí sezonyza Edmonton. Vždycky pouze paběrkoval a odehrál 79 zápasů, ve kterých zaznamenal 2+9. O to nejde, s Brobergem se nijak do ofenzivní práce nepočítalo. Není ale pochyb o tom, že Broberg víceméně tempu NHL nestačí. Dělá hodně chyb, je pomalý a zápasů, ve kterých bychom ho vyloženě měli chválit, je velice málo.

Potenciál v něm ale je, což vědí i ostatní týmy a o Broberga je údajně v NHL velký zájem. Ken Holland se ale prý již před nějakou dobou zařekl, že Broberg je neobchodovatelné zboží a prý to zopakoval i nyní čerstvě Bobu Staufferovi, že Brobergův agent Darren Ferris od něj nedostane povolení jednat s ostatními týmy. Prý chápe Brobergovu frustraci, ale má být trpělivý.

Nevím, Hollandovo jednání mi nepřijde racionální. Broberg nemá (oprávněně) důvěru trenérů a nehraje a držet osmičku draftu na farmě, kde ke zlepšení ale nedochází… A to vše prakticky už třetím rokem? To je moc velký luxus, který si ani Holland nemůže dovolit, i když si už teď dovoluje až moc… Nevýhoda je, že nový ředitel Jeff Jackson je nezkušený a Holland v tom asi umí chodit a umím si představit, jak si ho vodí na provázku.

Střihne si Broberg ještě někdy v Edmontonu nějaký halloweenský převlek, jako letos s Mattiasem Ekholmem, kdy si dali legendární skupinu ABBA?

V úvahu prostě přichází jedině jeho trejd, nic jiného. Vzhledem k výši platového stropu by se muselo jednat buď o výměnu za jiného mladého hráče, nebo za vysokou draftovou volbu. Spíš bych vsázel na to první, protože ta druhá možnost vypadá vzhledem k Brobergově původnímu potenciálu lacině a také by to mohl někdo Hollandovi omlátit o hlavu, na což si v posledním roce své smlouvy asi dá pozor. Ale pokud bude Holland nadále zabýčený, tak bůhví jak to nakonec s Brobergem dopadne. Aby to také nedopadlo podobně jako s Puljujarvim, na to bychom si měli dát pozor. Ten pak z Edmontonu odcházel naprosto znechucený a prakticky zadarmo.

Ben Gleason jde tedy nahoru. Zaslouženě, protože Gleason měl výjimečný kemp a bylo velké překvapení, že se nevešel do konečné sestavy, protože byl lepší než hned několik stávajících beků Oilers. Gleason je nikdy nebyl draftován a je NHL ne moc prověřený hráč, za Dallas odehrál v sezoně 2018/19 pouhé 4 zápasy. Jinak hrál v AHL za Texas, kde měl slušná ofenzivní čísla. Pak až až letos za Bakersfield, kde odehrál 14 zápasů, ve kterých zaznamenal 2+7. Za Condors ale hraje výborně.

Ještě pak je jedna věc, kterou Holland potvrdil a sice, že Jack Campbell nebude vyměněn dříve, než dostane ještě jednu šanci v Edmontonu. Takže ani na brankářské trejdy se asi těšit nemusíme. Stará konzerva Kenny zůstává v klidu.

Jestli má někdo letos nejpodobnější příběh jako Edmonton, pak je to náš dnešní soupeř Minnesota Wild. Ti také začali velmi špatně, také to řešili vyhazovem trenéra (Jay Woodcroft a Dean Evason jsou letos zatím jedinými odvolanými trenéry) a pak se zvedli a po výměně trenéra hrají úplně jiný hokej. Wild po Evasonovi převzal John Hynes, loni vyhozený – nebo spíše neprodloužený – abych mu nekřivdil, z Nashvillu. Wild poté vyhráli 4 zápasy za sebou a celkem se rozestříleli, protože v nich soupeřům nasázeli 18 gólů! Včera ale jejich řádění vystavili stopku ve Vancouveru. Zápas ale skončil 2:0 a Wild byli aktivnějším týmem.

Wild ještě předtím dokázali vyhrát na ledě Calgary 5:2. Po dnešním dostaveníčku v Edmontonu si pak ještě zaletí do Seattlu a pak domů.

Trenér Hynes má na marodce pouze obránce Zacha Bogosiana, který byl do Minnesoty vyměněn z Tampy přesně před měsícem za 7. kolo draftu. Bogosian má v NHL odehráno již téměř 800 zápasů a je znám svojí velmi tvrdou hrou, ale v posledních letech je také velmi často doprovázen zraněními a ani letošek evidentně není výjimkou. Bogosian chyběl Wild poslední 3 zápasy a je potvrzeno, že bude chybět i dnes.

Kdo se naopak poměrně nedávno vrátil, to je kapitán týmu, rodák z Edmontonu Jared Spurgeon, který v posledních 5 zápasech zaznamenal 4 asistence.

Do dnešního zápasu je již potvrzen start veterána Marca-André Fleuryho.

Edmonton má stejně jako Carolině, i Minnesotě co vracet, protože v prvním letošním zápase, který se odehrál ke konci října Oilers prohráli 4:7. Ryan Hartman v tomto zápase zaznamenal 3+2. V brankách byla dvojice Gustavsson, Campbell, takže dnes budou v centru dění úplně jiní aktéři.

Zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 2 a Voyo.

Příště hrajeme v neděli v příznivém čase 10:00 s New Jersey.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *