No, takže letos nebudeme na oba floridské týmy vzpomínat moc v dobrém, protože jsme s nimi prohráli oba zápasy. Zatímco s Tampou jsme ale byli vždy lepší a ve druhém zápase jsme dokonce měli o 30 střel více než soupeř, tak s Floridou to nebylo dobré vůbec. V posledním zápase jsme prakticky celou dobu tahali za kratší konec a i když to nakonec bylo na střely nastejno 39:39, prohra je naprosto zasloužená.

V brance tentokrát dostal přednost Calvin Pickard a chytal docela dobře. Asi mu moc nejde góly vyčítat. Přesto mnozí nadále volají po tom, aby byl co nejdříve přiveden druhý brankář.

Ani Pickard s rozzlobenými Pantery nic nezmohl

A v týdnu byla velká šance! Antti Raanta byl Carolinou umístěn na waiver. Holland ale této možnosti nevyužil a tak Raanta putuje na farmu. Mělo by to cenu? Tak já myslím, že ano. Raanta je v NHL již protřelým gólmanem a od roku 2014 až do loňské sezony se v úspěšnosti zásahů nedostal pod .900%, většinou měl pak mnohem více. Ano, letos to je bída, jenže to i u ostatních gólmanů Canes, Andersena i Kočetkova. Letos tam je spíše chyba jinde, než v brankářích. Prostě Raanta za všechny ty roky v NHL platí za kvalitního gólmana. Navíc má smlouvu pouze na tento rok a jen na 1,5 mil.dolarů. Čili i z tohoto hlediska malý risk.

Proto říkám, nestáhnout Raantu z waiveru bylo chybou a Holland se zase „předvedl“, tentokrát jen tím, že neudělal nic. Když nic, tak Raantu jsme mohli alespoň vyzkoušet a pokud by se neukázal, tak by se mohl opět poslat na waiver. Určitě by to mělo větší potenciál, než čekat na Campbella. Jenže Holland si se situací kolem Campbella evidentně neví rady.

Campbell se opět v AHL neukázal v dobrém světle, když v zápase s Coachellou pustil několik laciných gólů.

Campbell má v AHL za 10 zápasů úspěšnost .888%, což je hodně špatné. Je mi ho líto a takovýto osud mu nepřeju, ale nedá se nic dělat, tudy cesta z žumpy evidentně nevede a Holland se musí Campbella prostě zbavit a to buď trejdem, nebo vykoupením ze smlouvy. Druhá možnost je samozřejmě nepříjemná a nejlepší by bylo zkusit ho vyměnit. Jenže kdo by sáhl po gólmanovi, který je špatný i v AHL? Něco se ale musí dělat!

Nyní se asi v NHL nějaká brankářská škatulata dít ale budou, protože prostě není možné, aby v Carolině vsadili na jedinou kartu, kterou je nyní nezkušený Kočetkov, který začínal sezonu jako trojka a který má rovněž velmi mizerná čísla. Canes totiž v záloze nikoho dalšího nemají a Frederik Andersen, marodící kvůli problémům s ředěním krve je od návratu prý ještě nejméně měsíc daleko. GM Don Wadell nyní asi žhaví telefon a zkouší možnosti. A pokud Holland bude chytrý, může se do tohoto brankářského rébusu také přimotat a třeba ho i vyřešit.

V Arizoně údajně avizovali, že k dispozici je Karel Vejmelka. Ten si v NHL udělal hodně slušné jméno a bude horkým zbožím. Vejmelka ale letos přišel o místo jedničky, nebo střídajícího se brankáře v tandemu, když ho zastiňuje letos skvělý Connor Ingram. Vejmelka má smlouvu ještě na dva roky s cap hitem 2,775 mil.dol. To také není špatné, ale tady by musel Holland někoho obětovat, ale to by musel asi stejně. Hlavně nejde neustále žít s napěchovaným platovým stropem jako je teď.

Bude se Vejmelka brzy stěhovat?

Problémy se zraněními svých brankářů mají nyní ve Vegas, v Dallasu nebo Detroitu. Přebytek zase mají v Montrealu (Allen, Montembeault, Primeau) a Columbusu (Merzlikins, Martin, Tarasov). No uvidíme, jak to všechno dopadne.

Jinak Jay Woodcroft má na karty už třetího trenérskéhom kolegu, protože byl po něm a Deanu Evasonovi uz Minnesoty odvolaný další trenér. Je jím D.J.Smith z Ottawy. Zde dochází ke změně poté, co se v Ottawě mění majitelská struktura. Spíše se divím, že Smith zůstal u kormidla Sens tak dlouho. Proč to ale píšu. Toto si totiž zmínku zaslouží. Nahradí ho totiž 71 letá trenérská legenda Jacques Martin. Ten teprve před několika málo dny nastoupil v Ottawě jako poradce a nyní už je lavičce jako hlavní trenér. Tím byl poprvé už v sezoně 1986/87 jako hlavní trenér St.Louis Blues. To mi byl rok. :o) Naposledy pak jako šéf střídačky stanul v sezoně 2011/12 coby trenér Montrealu. To je 11 let! Jako asistent pak naposledy na lavičce Rangers v roce 2021. Martin je prostě legenda NHL a vrací se tak do akce. V NHL je tak nyní nejvysloužilejším trenérem, který měl nálepku hlavní trenér. Současný trenér Winnipegu Rick Bowness se stal hlavním trenérem také Winnipegu až o rok později v sezoně 1987/88. Asistentem byl ale již od roku 1984. Až se tedy střetnou Winnipeg s Ottawou (20.ledna), bude to opravdu bitva dvou dinosaurů…

Pod Martinem hrál i Tomáš Plekanec

Zpět do Edmontonu ale. Nebo spíše do New Yorku. Tam tým odcestoval k odehrání 3 zápasů v dalších 4 dnech postupně s Islanders, New Jersey a Rangers. Čili nebude to procházka růžovým sadem.

  • Evan Bouchard v minulém zápase s Floridou nebodoval a přerušil tím svoji 13 bodovou sérii.
  • Jinou má ale nyní Connor McDavid, který bodoval dvanáctkrát za sebou. To dokázal v kariéře už po osmé.
  • McDavid je už pátý v ligovém bodování s 41 body se ztrátou 11 bodů na vedoucího Kučerova. Mezi první pětatřicítkou jsou ještě Draisaitl, Bouchard, Hyman a Nugent-Hopkins.
  • Zach Hyman je nejlepším střelcem týmu s 18 góly. Z posledních 15 zápasů má 14 gólů.
  • Evander Kane je druhý v lize v hitech, kterých má 107. První je Tanner Jeannot z Nashvillu se 109 hity.

Dnes se bude opět měnit složení formací a jak trenéra Knoblaucha obvykle chválím, že do toho moc nesahá a má cit ke složení formací, tak tentokrát to – jak by řekl lodní počítač Holly z Červeného Trpaslíka – zeslonil… Roztrhnul totiž dosud fantastickou formaci Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman, která může směle aspirovat na nejlepší formaci v lize a Nugetu přesunul na křídlo k Draisaitlovi a místo něj postavil k McDavidovi Kanea. Ten krok z jedné strany trochu chápu – je prostě potřeba do hry více dostat Draisaitla a vytvořit mu komfortní podmínky a potřebovali bychom výborného Nugetu naklonovat, ale za cenu toho roztrhnout ty tři, to tedy nevím…

Tihle tři jdou od sebe. Velký luxus, když si dovolíme rozdělit nejlepší lajnu ligy…

Trenér Knoblauch to ale zdůvodňuje tím, že nechce, aby se soupeři soustředili pouze na naši jednu elitní formaci a aby se tým trochu více vyvážil: „Chceme to mít jen trochu vyrovnanější. Je těžké tuto formaci rozbít. Ti tři byli tak dobří. Ale myslím, že pro náš tým je to z dlouhodobého hlediska nejlepší.“ No, dobře no, dejme tomu. Tak uvidíme.

Derek Ryan kvůli menším zdravotním problémům vynechal trénink před odletem a na křídle čtvrté formace ho nahradil Adam Erne, ale dnes v Elmontu již byl Ryan na svém místě, takže by mělo být vše v pořádku.

Sestava tedy bude vypadat takto:

Kane – McDavid – Hyman

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Foegele

Janmark – McLeod – Brown

Gagner – Hamblin – Ryan

Obrana je beze změn. Na tribuně bude duo Ben Gleason a Adam Erne. Zraněn je Holloway.

V brance je potvrzen Stuart Skinner.

New York Islanders jsou na Východě nyní na 6. postupové příčce a celkem se jim daří. Z posledních 9 zápasů vyhráli šestkrát, ale prohráli poslední 2 zápasy a pokaždé inkasovali po 5 gólech (Boston a Montreal).

V minulém zápase chytal veterán Semjon Varlamov, dnes bude v brance jednička týmu Ilja Sorokin, který je již potvrzen.

Pro trenéra Lamberta je nepříjemností absence zkušených obránců Adama Pelecha, Scotta Mayfielda a Ryana Pulocka. Ti jsou již léta pevnou součástí defenzivy Isles a taková absence prostě musí být zákonitě znát. Nejistý je pak ještě start útočníků Matta Martina a Olivera Wahlstroma.

Dnešní zápas se hraje v UBS Aréně ve městě Elmont v New Yorku. Začíná již v 1:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *