Závěr roku 2023 se vydařil, když jsme k předchozím kanonádám proti Anaheimu přidali další. Edmonton pro Anaheim opravdu není oblíbeným soupeřem.

Další ze svých skvostných představení předvedli McLeod s Foegelem. Druhá formace, kterou tvoří tito dva společně s Draisaitlem hraje poslední zápasy neskutečný hokej a přesně tohle jsme potřebovali. Dostat Draisaitla více do hry a najít chemii ještě mezi někým jiným kromě dokonalé první formace. V zápase v Anaheimu skórovali všichni tři jmenovaní, přičemž Foegele prožil pětibodový večer s bilancí 2+3!!! McLeod má zase z posledních 5 zápasů bilanci 5+3. Tohle je prostě skvělé.

Tohle byl Foegsův večer

Trefil se konečně i do sestavy se navrátivší Kane a musím pochválit i Darnella Nurse, který nahrával na dva góly a obě přihrávky byly excelentní. Calvin Pickard měl 28 úspěšných zásahů a pokračuje ve spolehlivých výkonech. Takhle by to asi šlo. K zápasu bych ještě chtěl podotknout, že se mi zdálo, že domácí brankář John Gibson nechytá zrovna v dobré pohodě a některé góly mi přišly laciné, ale což… Myslím si, že Gibson měl být pryč z Anaheimu již několik let a on tam stále je.

Líbila se mi odpověď Pickse na otázku, jak bude po vítězství nad Anaheimem slavit nový rok:

Raphael Lavoie si zahrál zápas v Los Angeles a v neděli byl poslán zpět do Bakersfieldu. Je to proto, že Evander Kane se vrátil do sestavy a hlavně, Oilers po zápase v Anaheimu cestovali zpět do velmi vzdáleného Edmontonu a Lavoie zůstal v Kalifornii a nemusel nikam sáhodlouze cestovat. Lavoie je ale zajímavý hráč, snad dostane ještě šanci aby se trochu více prosadil. Místo něj ještě nikdo povolán nebyl. Trenér Knoblauch potvrdil, že Sam Gagner a Dylan Holloway dnes proti Flyers hrát nebudou. Jejich návrat by měl ale být přibližně v horizontu týdne.

Tím pádem je tak jasné, že dnes se sestava měnit nebude.

V brance Edmontonu dnes ale bude Stuart Skinner, to je dané.

Jedna od sousedů z Východu Kanady. Jak víme, jedna z edmontonských legend Steve Staios ještě v průběhu této sezony nečekaně opustil organizaci Oilers, kde působil jako asistent GM a přesunul se do Ottawy. Nový majitel Michael Andlauer vyhodil Pierra Doriona a ze Staiose nejdřív udělal dočasného generálního manažera a nyní, před pár dny byl Staios jmenován GM již napevno. Staios se nedávno také činil. Vyhodil trenéra D.J. Smithe a na jeho místo dosadil trenérského veterána Jacquese Martina, jehož už v roli hlavního kouče čekal asi málokdo, a trenérské ostruhy po jeho boku již 14 dní zastává klubová legenda Daniel Alfredsson, který letos začínal sezonu coby dovednostní kouč.

Steve Staios a majitel klubu Michael Andlauer

Dnes Oilers po dvou týdnech opět vyjedou na led před domácím publikem a to proti Philadelphii. Flyers se již třikrát za sebou nedostali do play off a vzhledem k chabé přestupové politice neměli ani letos moc nadějné vyhlídky. GM Danny Briére jde evidentně cestou přestavby a v létě se zbavil několika dlouholetých opor jako Ivana Provorova, Kevina Hayese a Jamese Van Riemsdyka a také Tonyho DeAngela. Je nahradili pouze hráči druhého sledu a mladíci z vlastní líhně. Jenže paradoxně tento tým hraje lépe než ten zkušený z předchozích let. Flyers jsou momentálně na Východě na 6. postupové pozici, což asi čekal málokdo. S inkasovanými góly se navíc ještě nepřehoupli ani přes stovku (99).

Na hráče zřejmě platí svérázný kouč John Tortorella, který je v klubu teprve druhou sezonu. Tortorella v pátek v zápase v Seattlu oslavil 1500 odkoučovaný zápas v kariéře. Tím se stal osmým trenérem v ligové historii, který tuto metu pokořil. Před ním jsou Scotty Bowman, Barry Trotz, Paul Maurice, Joel Quenneville, Lindy Ruff, Al Arbour a Ken Hitchcock. Maurice (Florida) a Ruff (New Jersey) jsou stále aktivními trenéry. Všech 7 trenérů jsou Kanaďané, takže Torts je vůbec prvním Američanem, který to dokázal a to mu už nikdo nevezme!

Tortorella v NHL začínal v roce 1989 jako asistent v Buffalu. Poté pokračoval ještě ve Phoenixu a Rangers, kde si jako záskok za edmontonskou legendu Johna Mucklera zkusil i 4 zápasy v roli hlavního kouče. Poté ještě asistoval v Tampě, kde ale brzy vystřídal hlavního trenéra Steva Ludzika a od té doby je Torts již hlavním trenérem. V roce 2004 získal s Tampou Stanley Cup a po několika letech, tentokrát natrvalo převzal Rangers. Pak Vancouver (zde mu dělal asistenta náš trenér Glen Gulutzan), Columbus a nakonec Philadelphii.

Tortorella v roce 1996 vyhrál i AHL s týmem Rochester Americans. V letech 2004 (Tampa) a 2017 (Columbus), získal Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra. O Tortsovi jsem během let četl už mnoho různých komentářů a shodují se v jednom. Totiž že je to velice svérázný a tvrdý chlap, který nikomu nic nesleví a někteří hráči jeho praktiky těžko snáší. Když se ale dostanou na jeho notu a pochopí styl jeho práce, pak většina z nich říká, že je to přese všechno rovný chlap, který se o hráče zajímá a nakonec ho téměř každý uznává jako velkou hokejovou personu. Prostě trenér ze staré školy.

Trenér Tortorella bude pro dnešní zápas postrádat pouze útočníka Noaha Catese.

Flyers nastoupili poslední den roku 2023 na ledě Calgary, kde prohráli 3:4. V tomto zápase chytal Švéd Samuel Ersson, takže dnes by se měl v Edmontonu představit Carter Hart. Zajímavé je, že oba brankáři mají velmi podobné statistiky. Oba mají 9 výher a oba mají úplně stejný průměr inkasovaných branek 2.54%. Jen Hart má o trochu lepší úspěšnost zásahů.

Jinak, dívali jste se včera na Winter Classic? Co říkáte na tuhle haluz od Pietrangela? Pamatujete, co udělal kdysi během play off Leonovi? A je to tu zas. Tohle prostě do hokeje nepatří a doufám, že mu to karma vrátí.

Od roku 2017 se Edmonton s Philou pravidelně po jednom zápase střídají ve vítězstvích až doteď, nebo chcete-li do posledního zápasu, který se hrál na začátku sezony ve Philadelphii. Ten skončil 4:1 pro domácí.

Dnešní zápas se ale hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ. Pokud bude i nadále platit rovnice od roku 2017, pak dnes musí zákonitě zvítězit Edmonton, přes to nejede vlak. :o)

Další zápas se hraje až v sobotu, opět doma s Ottawou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *