Nyní máme trochu oddychu, protože mezi zápasy je celkem velká pauza. Poslední zápas ve Philadelphii se hrál v úterý, dnes si dáme domácí zápas s Ottawou a pak opět až v úterý v Chicagu.

Zápasem s Philadelphií Oilers natáhli vítěznou sérii na 6. Z posledních 17 zápasů tak máme 14 výher, což je velká paráda. Vzhledem k velmi špatnému startu i velké vyrovnanosti ligy se Oilers letos na pozice zaručující play off ještě nepodívali, ale na 8. místo na Západě nyní ztrácí pouze 2 body. Týmy pohybující se výše už trošku utíkají, ale pokud budeme hrát takto, tak o nás strach nemám. Nejen Západ, ale vůbec celou NHL nyní vede překvapivý tým – Winnipeg Jets. Kdo by to byl řekl co?

Po zápase s Flyers si Stu a Vinny zase mohli poskočit

Vegas Golden Knights pomalu ale jistě ustupují ze svých pozic. Golden Knights prohráli 7 z posledních 9 zápasů. Kings poslední 4. Letošní outsideři jsou ale asi již dáni. Trojice týmů na chvostu je už hodně vzdálena a jejich výsledky i hra nenapovídají nic o tom, že by se mělo něco měnit. Anaheim, Chicago a San Jose tedy budou asi jen statovat. Sharks se na přelomu listopadu a prosince sice trochu vzepjali, ale dlouho to envydrželo. Nyní mají již 10 proher za sebou! Chicago jim ale v tragických výsledcích zdatně sekunduje, Connor Bedard si to asi představoval jinak… A svoji první sezonu také. V minulém zápase s New Jersey byl totiž knokautován tvrdým hitem od Brendana Smithe. Výsledek? Až 6 týdnů mimo ae zlomenou čelistí. Před pár dny jsem mu přál, aby ho nestihl podobný osud jako McDavida v první sezoně a už je to tady.

Nyní pojďme do Edmontonu. Nejdřív začněme zápasem s Flyers. Zde si soupeře tentokrát mistrovsky povodila první formace – McDavid zaznamenal 1+4, Nugent-Hopkins 2+1 a Hyman 1+2. McDavidových 5 bodů znamenalo pokoření hranice 900 bodů v NHL, nyní jich má 903. To dokázal v 602 zápasech. To před ním dokázali rychleji pouze 4 hráči – Wayne Gretzky (385 zápasů), Mario Lemieux (463), Mike Bossy (582) a Peter Šťastný (589).

McDavid si tady pěkně povodil Travise Sanheima:

McDavid se tím dostal na 53 bodů. To je 3. místo v ligovém bodování, přičemž Nathan MacKinnon a Nikita Kučerov před ním mají 64 bodů. Sranda… Moc dlouho odolávat nebudou. :o)

Pětice hráčů má průměr více než bodu na zápas:

Všechny formace nyní odvádí týmu dobré výkony a vždy zazáří některá z nich. To přesně glosuje Ryan McLeod: „Tým hraje dobře, všechny lajny právě teď dobře jedou.“

Dylan Holloway byl aktivován z listiny zraněných hráčů a hned byl obratem poslán na rozehrání do Bakersfieldu. Myslím, že to je rozumný krok vzhledem k tomu, že Holloway hrál poslední zápas 14. listopadu. Tým navíc výborně šlape, takže není důvod do něj sahat.

Vrací se i Sam Gagner, který byl mimo posledních 14 dní s následky lehkého otřesu mozku. Gagner již s týmem trénuje naplno a dle jeho slov se cítí dobře a je v pořádku. Trenér Knoblauch nicméně potvrdil, že Gagner dnes proti Ottawě nenastoupí: „Sam nebude hrát jen proto, že máme další kluky, kteří nyní hráli opravdu dobře. Sam hrál předtím dobře, ale má za sebou jen pár tréninků a ať už to bude první zápas na tripu nebo chvíli poté, jsem si jistý, že ho uvidíme velmi brzy.“ Čili není jisté, jestli se Gagner dostane do akce už na tripu, nebo až poté.

Sestava bude na chlup stejná jako v posledních zápasech, nicméně můžeme si jí připomenout:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

McLeod – Draisaitl – Foegele

Kane – Ryan – Janmark

Erne – Hamblin – Brown

V brance Oilers dnes bude Stuart Skinner.

Obrana je beze změny, ale po tomto zápase nás čeká třízápasový trip obsahující Chicago, Detroit a Montreal. Trenér Knoblauch potvrdil, že na tento trip bude povolán sedmý obránce. Ještě se tak nestalo, bude to Ben Gleason nebo někdo jiný?

Krásné kulaté 30. narozeniny dnes slaví náš obránce Brett Kulak. Gratulujeme!

Vodami NHL poslední dny čeří blížící se All-Star Game. Ta se bude konat 3. února v Torontu. Každý tým již vybral své zástupce, takže 32 hráčů je daných. Ostatní pak vyberou svým hlasováním fanoušci. Loni se za Edmonton této akce účastnili Connor McDavid, Leon Draisaitl a Stuart Skinner.

Letos byl samozřejmě týmem vybrán Connor McDavid.

No a kdo bude další? Letos by mohl mít vzhledem ke svým parádním výkonům solidní šanci Zach Hyman.

Kdo by chtěl jeho, nebo nějakého svého jiného oblíbence podpořit a zapojit se také do hlasování, zde odkaz:

Nedávno jsem psal o Jessem Puljujarvim, který byl na zkoušce v Pittsburghu. Zde zatím smlouvu nedostal. Puljujarvi nyní obdržel opět zkušební kontrakt, ale tentokrát v záložním týmu Pens, týmu AHL Wilkes-Barre Scranton. Zde se dle GM Pittsburghu Kylea Dubase rozehraje a pak se uvidí. Scranton hráli v noci ve Sprigfieldu, kde vyhráli 2:1. Puljujarvi nebodoval a měl 3 střely na branku. No uvidíme, jestli se Jesse ještě někdy ukáže v NHL. Apropos, v sestavě Scranton byl vedle Puljujarviho i Dmitrij Samorukov.

Dobrý den, jazyk ven. Tohle se nezměnilo… :o)

V AHL zůstaneme. Bakersfield měl v noci na dnešek a následně i dnes v noci sehrát 2 zápasy v San Diegu s místními Gulls, farmou Anaheimu. Ani jeden z těchto zápasů se ale neuskuteční z důvodu prasklého vodovodního potrubí v Pechanga Aréně.

Ptačí derby mezi Kondory a Racky se tedy konat nebude. :o) Stejně, ten jejich racek mi vždycky přišel spíše jako orel. Ale nejsem ornitolog.

Dnes se střetneme s Ottawou, kde se letos dějí velké věci. Ještě během této sezony byl nejdřív vyhozen dlouholetý GM Pierre Dorion. Již v minulém článku http://www.edmontonoilers.cz/archiv/19032 jsem psal, že bývalý dlouholetý Olejář Steve Staios, který Doriona dočasně nahradil, se stal generálním manažerem na plný úvazek. Staios vyhodil trenéra D.J. Smithe, kterého nahradil trenérský veterán Jacques Martin, kterého Staios původně angažoval pouze jako poradce (ale bůhví jak to bylo).

Léčba Martinem nicméně zatím ale moc nevychází. Sens pod ním hráli 9 zápasů a vyhráli pouze 3. Steve Staios se nicméně nechal slyšet, že se nebude bát do týmu v případě neúspěchu razantně sáhnout. Tim Stutzle zatím vstřelil pouze 7 gólů. Nicméně i tak je s 34 body nejproduktivnějším Senátorem. Dominik Kubalík má na bodovém kontě pouze 8+3. Může se čistka dotknout právě jeho?

Sens jsou nyní s 28 body na úplném dně Východní konference.

Čím to, když v Ottawě je celkem silný tým? Na papíře tedy rozhodně. Ano, odešel nechtěný brankář Cam Talbot, kterému se v Ottawě velmi nedařilo, ale nyní v LA zažívá zmrtvýchvstání. Alex Debrincat měl zase údajně problémy v kabině a hráči si prý přáli jeho odchod.

Přišli ale brankář Joonas Korpisalo a útočníci Dominik Kubalík a Vladimir Tarasenko. Ještě na konci předešlého ročníku Jakob Chychrun. Kromě něj jsou v obraně Sens i Thomas Chabot, Jake Sanderson nebo Travis Hamonic. Dvě první útočné formace Tkachuk – Norris – Batherson a Tarasenko – Stutzle – Giroux, to je neskutečná kvalita a nemůže být nazývána ničím jiným, než TOP v lize. Jenže tomu tak ve skutečnosti není. V Ottawě je prostě něco špatně. Možná příliš ofenzivní složení obrany? Špatní brankáři Korpisalo s Forbergem?

Oba brankáři s trenérem brankářů Zackem Bierkem. Situace v brance Sens není dobrá…

Trenér Martin dnes bude postrádat útočníky Zacka MacEwena, Mathieu Josepha a Rourka Chartiera. Tito hráči ale nehrají v Ottawě moc zásadní roli. MacEwen možná nastoupí.

Korpisalo byl u poslední prohry v Seattlu, ale Forsberg dostal předtím nakládačku ve Vancouveru. Dnes je potvrzen start Forsberga.

Vzájemná bilance Edmontonu vychází ve prospěch Edmontonu, který vyhrál 8 z posledních 10 zápasů. Poslendí dva navíc skončily shodně 6:3 ve prospěch Edmontonu. Dnešnímu zápasu v Edmontonu bude předcházet benefice na podporu Ukrajiny.

Dnešní zápas se hraje v Roger Place v Edmontonu a začíná ve 4:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *