Po dvoudenní pauze tu máme opět Edmonton v akci. Během následujících 5 dnů se Oilers postupně představí v Chicagu, Detroitu a Montrealu.

Poslední domácí zápas proti Ottawě se vyvíjel celkem dramaticky, když ještě ve 38 minutě byl bezbrankový stav. Hlavní zásluhu na tom měl výborný brankář Anton Forsberg, který pochytal několik velmi dobrých šancí Oilers. Ti nicméně hráli dobře a byli lepším týmem, jen to tam nepadalo. Pak se utrhl ze řetězu Zach Hyman, který vstřelil 3 góly a rozhodl o výhře svého týmu.

Dvě hlavní postavy výhry nad Ottawou

Oilers se vůbec poprvé v sezoně dostali na místa zaručující play off. V sezoně, kdy Oilers byli před sezonou pasováni na největšího favorita na zisk Stanley Cupu (pořád mám před očima ten zatracený graf :o) ) tak se jen na místa

Pro Hymana je to již třetí letošní hattrick a celkově čtvrtý v kariéře. Všechny v dresu Oilers. Hyman je za posledních 30 let teprve druhým Olejářem, který dokázal v jedné sezoně mít tři hattricky. Tím druhým je Connor McDavid, který to dokázal dokonce dvakrát a to v sezonách 2017/18 a 2020/21. Letos v NHL vstřelil tři hattricky ještě Auston Matthews, který se tak s Hymanem dělí v této disciplíně o prvenství. Matthews je ale ryzí střelec, kdežto Hyman je dělník, který je stejně jako dopředu platný i vzadu, prostě všude, kde je ho třeba. O to víc je takový úspěch cennější a odměnou za jeho skvělou práci.

Zach Hyman opět skóroval hlavně díky své chytrosti a dobrému postavení. Tomu se prý na trénincích nejvíce věnuje: „Na tréninku někteří kluci pracují na své střele a střílí z horní části kruhů, ale když já pracuji na své střele, tak střílím ze vzdálenosti pěti stop, protože tam mám většinu ze svých šancí. Vždy jsem to takhle dělal a když jsem se díval na to, kam nejvíc střílím, tak z 95% je to do deseti stop (cca 3 metry, pozn.). Uvědomil jsem si totiž, že to nemusí být nutně o tom, jak tvrdě střílíte.“

Jde o to, kam to umístíte, jak dokážete hnout s brankářem a podobně. Jen pracuji na zlepšení okolo sítě a soustředím se na hledání volných a odražených puků a jejich rychlé zvednutí nebo rozpoznání prostoru kolem sebe a kdo tam je. Stále hledám způsoby, jak zlepšit své šance ke skórování.“

Hyman za poslední 3 zápasy zaznamenal 7 bodů (5+2)

Zach se svými trofejemi. Letos by si klidně mohl otevřít čepičářství…

  • 3 asistence si připsal Evan Bouchard, který je s 39 body na 3. místě ligového bodování obránců za Q.Hughesem a Makarem. Bouchard velmi dobře střílel u prvního gólu a má rovněž na výhře zásadní podíl.
  • Ještě bych chtěl vypíchnout fantastického Stuarta Skinnera, který odchytal opravdu skvělý zápas a bez něj by Oilers prostě nevyhráli. Skinner si pomalu ale jistě vylepšuje osobní statistiky. V posledních 11 zápasech inkasoval 22 branek a průměr 2,00% a úspěšnost zásahů .928%, to je něco, co chceme vidět. Skinner je celkově v úspěšnosti zásahů stále pod hranicí .900%, ale pomalu ale jistě to stahuje. :o) Skinner nyní chytá ve velké formě.
  • Pak bych chtěl ještě pochválit Vinnyho Desharnaise. Všimli jste si, jak poslední dobou hráčsky vyrostl? Nezbavuje se puků, hraje s rozvahou a zároveň tvrdě a z beka na hraně sestavy a tribuny je jasnou a nepostradatelnou oporou. Práce Paula Coffeyho je prostě znát a Desharnais z jeho rad evidentně těží vrchovatě. Takže jen tak dál!

Tohle se neokouká…

Trenér Kris Knoblauch už se také pomalu zapisuje do historických análů. Stal se totiž vůbec prvním trenérem v historii NHL, který ve svých prvních 25 zápasech zaznamenal dvě vítězné série po sedmi a více zápasů. Ta první byla na přelomu listopadu a prosince, kdy Oilers vyhráli 8x za sebou. Ta druhá je nyní na 7 výhrách, a stále pokračuje…

All-Star Game i se svými skills soutěžemi bude v NHL sice až téměř za měsíc, ale v Edmontonu v Rogers Aréně už si něco v lokálním měřítku udělali nyní. Tato akce je každoročně pořádána právě Rogers Arénou. K vidění tedy byly skills soutěže. A dopadlo to takto:

  • Nejrychlejší bruslař – Ryan McLeod (40,5 km/h). Druhý byl Desharnais (40,2 km/h), neřekli byste co?
  • Přesnost střelby – Ryan Nugent-Hopkins. Ve finále porazil Draisaitla.
  • Nejtvrdší střela – Cody Ceci (102,9 mph)
  • Tradičně byla k vidění i psí soutěž ve štafetě. Obhájce titulu Lenny McDavid byl letos poražen Hugem Cecim. McDavidův Lenny měl dobrý čas, ale pak si najednou rozmyslel, že soutěžit nechce a zdrhnul páníčkovi zpět do útrob stadionu. :o) čas 7:30

Trenér Knoblauch už před pár dny avizoval, že na trip povolá sedmého obránce a tak se také stalo. Překvapivě to ale není ani Ben Gleason, ani Philip Broberg, nýbrž Phil Kemp. 24 letý Kemp byl Edmontonem draftován v 7. kole v roce 2017, ale v NHL dosud nenastoupil. Kemp je Američan a postupně prošel americkými mládežnickými reprezentacemi. Pak byl na univerzitě v Yale a v sezoně 2020/21 hrál ve Švédsku. Ještě během sezony se ale přesunul do Bakersfieldu, kde je až dodnes, čili již čtvrtým rokem. Kemp byl s Edmontonem již minulou sezonu během play off a dobře se jevil i v poředsezonním kempu. Přednost ovšem před ním dostali Desharnais s Brobergem, navíc je tu ještě Gleason. Kemp ale podává dobré výkony za Bakersfield a nyní tak dostal přednost on.

Kemp je ryze defenzivní obránce, který používá své tělesné parametry k tvrdé hře. Zároveň má ale cit pro přihrávku a také má slušnou střelu. Nedá se očekávat, že by Kemp hned dostal šanci a je možné, že po návratu z tripu bude opět poslán do Bakersfieldu. Dnes bude každopádně sedět na tribuně společně s dalším zdravým náhradníkem, Samem Gagnerem, který je již zdráv a bude čekat na povel.

Holloway je již také zdráv a již je v Bakersfieldu, takže Marodka je prázdná!

Sestava bude téměř stejná, pouze ve třetí a čtvrté formaci se prohodí pravá křídla. Takže Connor Brown se posouvá ke Kaneovi s Ryanem a Mattias Janmark klesá níže k Hamblinovi s Ernem.

Dnes je v brance Oilers potvrzen Stuart Skinner. Calvin Pickard pravděpodobně nastoupí pozítří v Detroitu, ale to ještě uvidíme.

Dnes se utkáme s Chicagem, které je outsiderem ligy a asi se na tom nic v blézké době měnit nebude. Jestliže Oilers měli tragický start a Sharks se alespoň na dva týdny vzepjali k nějakému zlepšení, i když pak zase spadli do stejného bahna, tak Blackhawks jsou špatní celou dobu a nikde ani náznak po nějakém zlepšení. Dokonce jen jednou dokázali vyhrát alespoň 2 zápasy po sobě. To je přímo ukázkový zmar. Přitom když vyhráli hned první zápas sezony na ledě Pittsburghu a Connor Bedard si hned připsal bod, každý si hnedle říkal – a sakra, s těmi se musí počítat. Jenže vůbec ne.

Pryč jsou i vyhlídky, že se k hvězdnému dítěti Bedardovi koupí veteráni, kteří ho obklopí a pomůžou mu. Taylor Hall si vážně zranil koleno a letošní sezona pro něj skončila po pouhých 10 zápasech. Corey Perry odehrál o 6 zápasů více a poté byl vyhozen za nevhodné chování k zaměstnanci klubu, údajně pod vlivem alkoholu. Perry je nyní nezaměstnán a měl by se podrobovat odvykací kůře. Třetí „důchodce“ Nick Foligno vypadl ze hry teprve před pár dny, když v pátek v zápase v New Jersey utrpěl zlomeninu prstu. Takže to také nevypadá na krátkou absenci.

No a mimo hru je i samotná modla, Connor Bedard. Ten utrpěl zloměninu čelisti, rovněž v zápase v New Jersey, jen o pár střídání dříve, než Foligno. Devils jakoby se tedy vrátili v čase, kdy za dávných časů „udivovali“ hokejový svět opravdu něčím zdaleka jiným než kvalitním hokejem a kosili soupeře hlava nehlava. Nyní tedy rozhodně zafungovali jako kati a z Černých Jestřábů doslova peří lítalo. A to už předtím na tom Blackhawks přitom nebyli moc dobře.

Zraněni jsou de facto téměř všichni zkušenější hráči. Mimo je nedávná posila z Islanders Anthony Beauvillier, dále Tyler Johnson, Andreas Athanasiou, Taylor Raddysh a v neposlední řadě i specialista modré čáry Seth Jones. Když si vezmeme v potaz, že ani s těmito hráči v sestavě Blackhawks zrovna nebudili strach, co teprve teď bez nich. Kdo zbyl? Nejzkušenější hráči jsou nyní asi obránci Jarred Tinordi a Connor Murphy a útočník Ryan Donato. To je tedy opravdu velká bída, to vám řeknu. Myslím, že sázkové kanceláře asi budou mít v tomto období jasno.

To vše sleduje ze svého místa v brance Petr Mrázek, kterého se s jeho smlouvou na 3,8 mil.dol. těžko bude Davidson zbavovat. A také proč v této situaci? Zargistroval jsem už i informaci, že Blackhawks ho pravděpodobně prodlouží.

Na zranění Bedarda s Folignem reagoval GM Kyle Davidson tím že začíná „krást“ na waiveru. Ve středu tak sáhnul po obránci Jaycobovi Megnovi, kmenovém hráči Seattlu. Megna ale letos odehrál pouhé 2 zápasy na farmě v Coachelle.

Davidson dále v sobotu vyfoukl Arizoně útočníka Zacha Sanforda, který měl putovat na farmu do Tucsonu. Sanford poslední roky v NHL paběrkuje, ale pamatuji, když v kdysi v St.Louis platil za dobrého hráče, takže toto by mohl být nakonec dobrý tah a Sanford by nakonec mohl v Chicagu zakořenit. Sanford je jinak ze současné sestavy Blackhawks nejúspěšnějším hráčem proti Edmontonu, když v 9 vzájemných zápasech zaznamenal 5 bodů.

Vítěz Stanley Cupu z roku 2019 Zach Sanford putuje do Chicaga

Dalším pohybem v kádru je trejd centra Rema Pitlicka, který přichází do Chicaga z Pittsburghu za 7. kolo draftu 2026. Pitlick samozřejmě ale také není žádný zachránce, letos za Pittsburgh dokonce ještě ani nenastoupil a hrál pouze na farmě ve Wilkes-Barre. Pitlick dnes bude za Chicago debutovat.

Joey Anderson se dnes po zranění vrací do akce.

Chicagu ale v podstatě nic jiného nezbývá než dělat tyto kroky, i když jde pouze o hráče, „třetí cenové“. Myslím si, že v současné době bude Davidson nadále obezřetný a stejně tak i týmy, které budou posílat hráče přes waiver na své farmy. Chicago je na tom totiž nyní tak bídně, že může sáhnout téměř po jakémkoliv hráči. U nás by se to mohlo navíc týkat i brankáře. To je totiž také zapeklitý případ. Takže se zase na chvíli přesuneme do Edmontonu, resp. Bakersfieldu.

Je totiž dané, že Oilers si potřebují proklepnout Oliviera Rodriguea, kterému po této sezoně končí nováčkovský kontrakt. Je tedy žádoucí, aby se Rodrigue dříve nebo později objevil i v NHL a ukázal, jak na tom je. Prodloužit smlouvu, neprodloužit, nebo co s ním? Kdyby se na čas Rodrigue prohodil s Pickardem, tak by to bylo ideální.

Jenže tato věc má háček...

Calvin Pickard by totiž musel nejdřív na waiver a to by mohl být za současného stavu moc velký risk. Pickard totiž chytá nečekaně dobře a jako zkušená dvojka je vedle Skinnera velmi platný. Dle vyjádření hráčů je navíc dobrým hlasem i do kabiny. Pokud bychom o Pickarda přišli, pak by sice mohl Rodrigue nahoru, ale pro Bakersfield by zbyl pak pouze Jack Campbell, kterého se navíc Holland bude jistě snažit vyměnit, protože současná situace kolem Campbella není ideální. Zkrátka nemůžete si na farmě nechat gólmana s takovou pálkou na hrbu. Jenže další brankář v pořadí, čili pětka Ryan Fanti je dlouhodobě zraněný, navíc s kyčlí, což jak víme není běh na krátkou trať. Zkrátka ta věc s Rodriguem se zatím nedá v klidu vyřešit, dokud Holland něco nepodnikne s Campbellem. Zatím se ale stále nic neděje.

A proč by zrovna po Pickardovi mohlo sáhnout Chicago? Mrázek asi zůstane, ale bývá často zraněný a druhý brankář, Švéd Arvid Soderblom je tragický. Vůbec bych se nedivil, že kdyby byl na waiveru nějaký trochu schopný brankář, že by po něm Davidson sáhnul.

To samé možná Carolina, kde situace s Kočetkovem a Raantou musí být pro tak ambiciózní klub neudržitelná. Minnesota zase na dlouhou dobu přišla o Filipa Gustavssona a Marc-André Fleury asi nebude chytat každý zápas a Zane McIntyre, který až dosud dělal Fleurymu dvojku naposledy v NHL chytal před 6 lety v 8 zápasech za Boston. Wild ale udělali ještě jednu zajímavou věc. McIntyra včera poslali na farmu a nahoru vytáhli Švéda Jespera Wallstedta. Ano, to je ten brankářský megatalent, kterého jsme si na draftu 2021 nechali zbytečně utéct a vyměnili jsme svoji vyšší volbu v draftu. No nic… Špatně na tom bylo (nebo je…) i Toronto, kterému se zranil Joseph Woll, Ilja Samsonov je bez formy a na farmě a v prvním týmu vše spadlo na veterána Martina Jonese, který byl už téměř odepsaný a zakopaný v AHL. Jones ale chytil druhou mízu stejně jako třeba Cam Talbot v LA a z 11 zápasů v Torontu má úspěšnost .932%, což je fantazie. Ale ani za Jonesem nikdo další není. Dennis Hildeby ještě nikdy v NHL nehrál.

No nic. Uvidíme. Každopádně, Chicago v neděli vyhrálo domácí zápas s Calgary poměrem 4:3. Celkem bída pro našeho rivala z Alberty prohrát s takto zdecimovaným týmem, leč i my jsme to dokázali v říjnu se San Jose. Zach Sanford si při svém debutu v dresu Chicaga připsal asistenci a ještě k tomu přesilovkovou. Gól z přesilovky vstřelil Colin Blackwell a druhou asistenci měl Nikita Zaitsev, jinak v podstatě ryzí obranář. No, důkaz, že v Chicagu prostě není kde brát.

V brance Blackhawks dnes bude Petr Mrázek.

Na závěr ještě s mikrofonem za hokejem:

Dnešní zápas mezi Edmontonem a Chicagem se hraje v United Center v Chicagu a začíná ve 2:30 SEČ.

Příští zápas se hraje ve čtvrtek v Detroitu. Bakersfield vinou vodovodní závady v aréně v San Diegu letos odehrál pouze jediný zápas před 5 dny s Abbotsfordem Canucks a další zápas je na programu až 12.1. Dlouhá dovolená…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *