Oilers potvrdili, že proti slabším soupeřů, se jim hraje hůře. Výhra 2:1 v Chicagu se nerodila lehce, ale o to je cennější. Nicméně, 15 edmontonských střel na Petra Mrázka, to je proklatě málo. Také z tohoto zápasu bolely oči… Ale není každý den posvícení a hlavně že se vyhrálo.

Ale třeba McDavidův gól po parádním Ekholmově pasu přes celé kluziště, to byla lahůdka.

Oilers ale nebyly uznány 2 góly. U prvního, který vstřelil Nugent-Hopkins pro údajné bránění Petru Mrázkovi Zachem Hymanem. Nevím, podle mne byl Hyman mimo brankoviště a přišlo mi to dost přísné. Tady bych čekal coach challenge, jenže naši trenéři si jí nevzali. Podruhé si jí vzal domácí trenér Luke Richardson a opět u toho byl Hyman, který tentokrát branku sám vstřelil. Branka ale nebyla uznána pro ofsajd Leona Draisaitla. I zde to bylo sporné, ale rozhodčí rozhodli o ofsajdu proto, že Draisaitl neměl puk pod kontrolou. Rozhodčí se ale rozhodovali hodně dlouho a nebylo to moc průkazné. NHL údajně chce, aby takovéto situace byly průkazné a bylo to posuzováno bez pochyb, spíše ve prospěch gólu. To se nyní ale nestalo, takže určitě sporný moment. Každopádně v zápase v Chicagu tak místo uklidnění bylo nakonec drama až do konce zápasu.

Výsledek 2:1 je tedy těsný, ale na to se historie ptát nebude. Jak řekl Brett Kulak po zápase: „Jsme rádi, že jsme ten zápas vyhráli. Je jedno, jakým způsobem.“

Brett Kulak

V zápase skórovali Draisaitl a McDavid. To se stalo už ve 103 zápase, kdy se mezi střelce zapsali oba dva. Když si to promítnete v hlavě, tak je to vlastně neuvěřitelné.

Oilers prodloužili svoji sérii vítězství na 8, což dokázali už na přelomu listopadu a prosince. Nyní je to druhá osmizápasová série v této sezoně a třetí za posledních 45 zápasů za sebou. To se za celou historii NHL povedlo jen třem klubům, Oilers včetně.

Z poslední 8 zápasové vítězné série mají Oilers parádní skóre 34:14. Brankáři Skinner s Pickardem úspěšnost .941%.

Oilers mají pod Krisem Knoblauchem z 24 zápasů 18 výher.

V NHL je tato série momentálně nejdelší společně s Floridou, která má rovněž sérii 8 výher za sebou a jede dál. Po 7 pak mají Seattle a Winnipeg. Řekl bych, že to je docela raritka, aby měly 4 kluby současně takové dlouhé série.

Connor McDavid má z posledních 19 zápasů 39 bodů…

Znovu připomínám hlasování na All-Star Game, která se bude hrát 3.2. v Torontu. Jde hlasovat několikrát – dvakrát za sebou, i stejnou sestavu a další den znovu. Já tam některé naše kluky tlačím den co den, i když budu sledovat jen skills, samotné zápasy už sledovat nebudu, protože mě nebaví. :o) Ale jde přece o Edmonton.

Za Edmonton má zatím účast jistou pouze McDavid, kterého vybral klub. V průběžném hlasování fanoušků to pak dobře vypadá s další trojicí, protože Draisaitl je třetí za Nylanderem a Makarem, Hyman je desátý a Bouchard patnáctý. Před ním jsou ale pouze tři obránci – Makar, Rielly a Luke Hughes, takže pravděpodobně bude vybrán. Někoho dalšího z Edmontonu už uvidíme těžko.

Také v AHL se blíží All-Star Game a sice 4.-5.2. v San Jose.

Za Bakersfield byl vybrán jeden hráč a tím je Raphael Lavoie. Ten má letos z 20 zápasů bilanci 10+6. Dále pak 7 zápasů za Edmonton, za který letos debutoval v NHL, ale dosud nebodoval.

Dále byl vybrán třeba Adam Cracknell za Henderson Silver Knights. Cracknell odehrál 8 zápasů za Edmonton v roce 2016. Mezi lety 2020 – 2022 pak odehrál dvě sezony za Bakersfield. Tým Atlantické divize bude trénovat Todd Nelson, nyní hlavní kouč Hershey Bears. Nelson byl dlouholetým hlavním trenérem farmy Edmontonu, tehdy ještě Oklahoma City Barons, kde trénoval mezi lety 2010 – 2015. V průběhu poslední sezony byl z Edmontonu vyhozen trenér Dallas Eakins a Todd Nelson ho nahradil v roli dočasného hlavního trenéra. Oilers se ale neprobojovali do play off a tím Nelson skončil v celé organizaci. Mezi lety 2018 – 2022 byl Nelson asistentem v Dallasu, nyní je druhým rokem hlavním koučem Hershey Bears, farmou Washingtonu. S těmi minulý rok vyhrál Calder Cup, čili trofej pro vítěze AHL.

All-Star Game v AHL se zúčastní i dva Češi a sice Jiří Kulich za Rochester Americans a Matěj Blümel za Texas Stars. I Matěj Blümel má edmontonskou minulost, když byl v roce 2019 draftován Edmontonem ve 4. kole ze 100. místa. V Edmontonu ale nikdy šanci nedostal, dokonce ani smlouvu. V roce 2022 ho tak na 2 roky podepsal Jim Nill v Dallasu, za který Blümel v loňské sezoně i v NHL debutoval a v 6 zápasech vstřelil 1 gól. Letos nastupuje výhradně za Texas.

Matěj Blümel s Tomášem Mazurou, který byl rovněž vybrán Edmontonem na draftu 2019, v 6. kole. Mazura nyní studuje a hraje v St.Lawrence University. Asi si oba budoucnost po tomto draftu představovali trochu jinak

Leon Draisaitl poskytl rozhovor, kde se diskutuje o jeho budoucnosti. Draisaitlovi končí smlouva po konci příští sezony, čili už se to blíží. Draisaitl bude až do roku 2025 brát „pouze“ 8 milionů dolarů, což je již několik let vzhledem k jeho výkonnosti poměrně směšná částka, zvlášť když si vezmeme, že i takový Nurse bere o 1,25 mil.dol. více. O některých ostatních hráčích v NHL ani nemluvě, například Tyler Seguin cap-hit 9,85 mil.dol., Johnny Gaudreau 9,75 mil.dol., Jamie Benn a Seth Jones 9,5 mil.dol. a tak dále. Se svým platem je Draisaitl až na 35. místě v lize. William Nylander podepsal novou smlouvu s Torontem v pondělí na 11,5 ml.dol. až do roku 2032. Draisaitl si zaslouží přinejmenším něco podobného, ne-li více.

Hlavním aspektem bude jistě vyhlídka na týmový úspěch, čili zisk Stanley Cupu. Od toho se bude všechno odvíjet jak v případě nové smlouvy pro Draisaitla, tak i pro McDavida. Tomu končí smlouva o rok později než Draisaitlovi, tedy v roce 2026. McDavid je na žebříčku nejlépe placených hráčů na 3. místě za Matthewsem a MacKinnonem. Právě jeho „dvojče“ McDavid bude mít na Draisaitlovo setrvání také určitý vliv, o tom není pochyb. I když… Nyní k tomu sám Draisaitl: „Společně jsme dosáhli mnoha úspěchů a jako tým bychom samozřejmě chtěli dosáhnout úspěchů více. Jsem si jistý, že v určitém okamžiku dojde k nějakým rozhovorům. Ale on (McDavid, pozn.) na konci udělá to, co pro něj bude nejlepší a já zase udělám, co bude nejlepší pro mě.“ Z toho chápu, že Draisaitl si klidně půjde svojí vlastní cestou, pokud bude vidět v jiném týmu větší šanci na zisk Stanley Cupu.

Draisaitl ale dodává: „Samozřejmě, chci tu práci dokončit. Proto do toho každý den dávám své srdce a své emoce, řeč těla… Takhle jsem napojený, moc mi na tom záleží. Chci tu práci dokončit a chci ji dokončit tady. Ale je tam spousta věcí, které v tom hrají roli. Takže na závěr vám řeknu nudnou odpověď: uvidíme.“

Takže zkrátka musíme vyhrát Stanley Cup. Zn. – co nejdříve. Je to v zájmu všech. :o)

Včera přišla špatná zpráva z Chicaga, totiž že zranění čelisti Connora Bedarda je vážnějšího charakteru a jeho absence potrvá 6-8 týdnů. To je dost. Nicméně Bedard musel absolvovat operaci. Něco podobného zažil ve své první sezoně i Connor McDavid, jehož na dlouhou dobu tehdy vyřadil Brandon Manning z Philadelphie. Převčírem po zápase s Chicagem byl McDavid na podobnost situace dotazován a řekl k tomu: „To smrdí. Už jsem byl v jeho kůži. Nedá se to vyjádřit jinak, než že je to špatný pocit. Ale věci pominou. Bude zase v pořádku. Ještě letos bude hrát na vrcholu své úrovně.“

Další novinkou je, že Corey Perry se převčírem osobně sešel s Garrym Bettmanem, který shledal, že Perry podnikl nezbytné kroky k nápravě, totiž že vyhledal léčbu z alkoholismu a také se veřejně omluvil za své chování. Perry tak má nyní zelenou k návratu na led. Uvidíme Perryho v NHL ještě letos? Nebo příští rok? Anebo vůbec… Který tým po něm sáhne? Před tímto incidentem se hodně mluvilo právě o zájmu Edmontonu, jenže to bylo ještě v době, kdy tým moc nefungoval. Je možné, že i přesto o Perryho projeví v Edmontonu zájem? Dle mého soudu nyní není důvod nějak razantně do sestavy sahat, zvlášť když se ještě bude do sestavy zapracovávat Sam Gagner, který se vrací po zranění.

Možná ne Perry, ale Christopher Tanev nebo Adam Boqvist? O tyto dva se Oilers údajně zajímají. Tanev hraje v Calgary. Je to ryze defenzivní bek, jehož doménou je blokování střel. Boqvist je z trochu jiného těsta, ale velmi zajímavý hráč. Tady bych nastražil uši. Je to ofenzivní obránce, ale mnohem dynamičtější než Evan Bouchard. Boqvist je osmičkou draftu 2018. tedy velmi vysoká volba. Tehdy ho bralo Chicago, ale později ho obětovalo do Columbusu v rámci trejdu Setha Jonese. Boqvist má ještě dvouletou smlouvu na 2,6 mil.dol.. Tohle vypadá zajímavě.

Pokud by se pak mělo jednat o uvolnění volného slotu, Holland by nejspíše obětoval Ceciho, Broberga nebo Kulaka.

Marodka je stále prázdná.

Co se týče dnešní sestavy, tak ta je beze změny. Pouze na tribuně zůstane dvojice Phil Kemp a Sam Gagner.

V brance je potvrzen start Calvina Pickarda.

Oilers do Detroitu přiletěli včera a třeba Evander Kane s Mattiasem Janmarkem využili čas k návštěvě zápasu NBA mezi místními Detroitem Pistons a San Antoniem Spurs.

Dnes se utkáme s Detroitem, který je na tom co do bodů takřka stejně jako Edmonton a také se nyní pohybuje na hraně postupu do play off. Red Wings jsou letos jako den a noc. Sezonu začali skvěle 5 výhrami ze 6 zápasů. Pak jim ale došel dech. Na přelomu listopadu a prosince zase zvládli 6 výher ze 7 zápasů, ale pak to zase otočili ve prospěch proher. Nyní mají sérii 3 výher za sebou a co víc, všechny na venkovních kluzištích.

Do Detroitu se zase jednou podívá Ken Holland, který byl s Detroitem přímo spojený pupeční šňůrou. Půdobil zde totiž od roku 1983 až do roku 2019 v pozicích hráče, amatérského skauta, ředitele amatérského skautingu, asistenta GM, generálního manažera a viceprezidenta prezidenta hokejových operací. 36 Let!

Holland byl ale v roce 2019 upozaděn a nakonec se raději přesunul do Edmontonu a vyklidil pole svému nástupci Yzermanovi. Red Wings by už potřebovali nějaký úspěch. O GM a klubové legendě Stevu Yzermanovi se mluví jako o skvělém manažerovi, ale je to opravdu tak?

Steve Yzerman je v Detroitu již pátým rokem a Red Wings za celou tu dobu ani jednou nepostoupili do play off. Samozřejmě Yzerman musel vyházet kostlivce ze skříní po svém předchůdci Hollandovi, nicméně zase tak hrozné to nebylo.

Red Wings nyní na play off čekají již od roku 2016, kdy se tam podívali naposledy. To bylo ještě s Hollandem v manažerském křesle. Red Wings tehdy vypadli z play off hned v 1. kole s Tampou. A kdo byl tehdy GM Tampy? Steve Yzerman.

Yzerman a Holland spolu v létě jak víme obchodovali. Holland si potřeboval uvolnit platový strop a Yzerman chtěl Klima Kostina. Trejd byl tehdy takovýto – Kostin + Yamamoto x nikdo (nebo budoucí vypořádání, chcete-li). Yzerman se Yamamota hned zbavil a ten podepsal v Seattlu. Kostin v Detroitu paběrkuje a dost často končí i na tribuně. Nyní je navíc zraněný.

Ještě jeden hráč se pak nedávno pohyboval na ose Detroit – Edmonton a sice Adam Erne. Ten byl draftován v roce 2013 ve 2. kole Tampou a draftoval ho sám Steve Yzerman. Yzerman v roce 2019 odešel z Tampy do Detroitu a spolu s ním se stěhoval i Erne. Toho totiž nový GM Julien BriseBois vyměnil na samém začátku nové sezony do Detroitu. Možná na popud Yzermana? Erne a Yzerman tedy putovali de facto po stejné ose a to jak časové, tak i změnou destinace. V roce 2023 Ernemu skončila v Detroitu smlouva a podepsal novou v Edmontonu. Zde je jak víme na hraně sestavy, ale nyní hraje celkem pravidelně.

Steve Yzerman se před sezonou zbavil dvojice brankářů Magnus Hellberg – Alex Nedeljkovic. Místo nich k předpokládané jedničce Villemu Hussovi, který jako jediný zůstal, přivedl rutinéra Jamese Reimera a také Alexe Lyona coby trojku. Alex Lyon ale oba brankáře nyní celkem výrazně zastiňuje a má z nich suverénně nejlepší statistiky a nyní je jedničkou právě on, i když Ville Husso je zraněn. Yzerman se postupně zbavil početné české enklávy, když ještě ke konci předešlé sezony vyměnil Filipa Hronka i Jakuba Vránu a po jejím konci ještě Dominika Kubalíka a Filipa Zadinu. Yzerman místo nich přivedl ofenzivního beka Shaynea Gostisbehera a defenzivního Jeffa Petryho. Do útoku J.T.Comphera, Christiana Fischera, Zacha Astona-Reeseho a hlavně Alexe DeBrincata. Ten byl drahý. Padl za něj například Kubalík a 1. volba v letošním draftu.

Nejzvučnější jméno si pak Yzerman nechal až na později, když sáhl po uzdraveném Patricku Kaneovi. Ten je po operaci kyčle a nikdo neví, jak dlouho mu zdraví vydrží, nicméně zatím za Detroit odehrál 16 zápasů se skóre 6+8, což je slušné. Kane v Detroitu obnovuje kdysi dobrou spolupráci se střelcem Debrincatem z Chicaga.

Mezi Detroitem a Edmontonem je v současnosti ještě více vazeb, než jsem zmiňoval výše a není jich málo. Asistentem GM a zároveň generálním manažerem farmy Grand Rapids Griffins je totiž edmontonská legenda Shawn Horcoff, který v Edmontonu odehrál téměř celou kariéru – 2000 – 2013. Asistentem ředitele hráčského rozvoje tu vykovává Dan Cleary, v Edmontonu mezi lety 1999 – 2003. Jako profi skauti tu pracují Kirk Maltby, hrající v Edmontonu mezi lety 1993 – 1996 a Boyd Gordon, tehdejší edmontonský specialista na buly, hrající zde v letech 2013 – 2015. Amatérským skautem je pak i rodák z Edmontonu Greg Hawgood, hrající za Oilers mezi lety 1990 – 1993. Pro zajímavost – Hawgood byl do Edmontonu vyměněn v roce 1990 z Bostonu za Vladimíra Růžičku. V roce 1993 pak putoval do Philadelphie za Briana Benninga (otce Matta Benninga) společně s Josefem Beránkem.

Z hráčů současného kádru pak David Perron, hrající v Edmontonu v letech 2013 – 2015. Dále Jeff Petry, v Edmontonu mezi lety 2010 – 2015 a samozřejmě Klim Kostin.

V současném týmu Edmontonu je pak samozřejmě kromě Kena Hollanda ještě poradce majitela Katze a asistent trenéra Paul Coffey, který hrál v Detroitu mezi lety 1993 – 1996. Zde je zajímavé, že Coffey byl v roce 1993 do Detroitu vyměněn z Los Angeles a opačným směrem mimo jiné putoval Jimmy Carson. To je ten, který byl hlavním artiklem „na druhé straně“ při výměně Wayna Gretzkyho z Edmontonu do Los Angeles v roce 1988. Jimmy Carson se tak v roce 1993 sešel v LA s tím, za koho byl před 5 lety vyměněn v rámci nejslavnějšího trejdu NHL všech dob.

Mezi současnými hráči v Detroitu hrál Calvin Pickard v letech 2019 – 2022. A dokonce i Sam Gagner má detroitskou minulost, když sem byl vyměněn přímo z Edmontonu v roce 2020 a hrál tu až do roku 2022, než se přestěhoval do Winnipegu a poté zpět do Edmontonu.

Tenhle dres ale Gagnerovi neslušil

Ale zase zpět. Trenér Derek Lalonde bude postrádat brankáře Villeho Hussa a také již zmíněného Klima Kostina, který si tak proti svým spoluhráčům nezahraje. Otazník dále visí nad obráncem Jakem Walmanem, který je nemocný.

V brance Detroitu je potvrzen start Alexe Lyona. Ten nastoupil v 5 posledních zápasech, ze kterých byly 4 výhry.

Od té doby, co Yzerman převzal Detroit a Holland Edmonton, spolu oba týmy hrály 6 zápasů a skóre je vyrovnané na zápasy 3:3. V obou zápasech v loňské sezoně chytala stejná brankářská dvojice Husso – Campbell, kterou dnes samozřejmě neuvidíme.

Dnešní zápas se hraje v Little Caesars Aréně v Detroitu a začíná v 1:00 SEČ.

Další zápas se hraje pozítří v Montrealu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *