10 výher za sebou, 18 výher z 21 posledních zápasů. Velká paráda! Poslední 3 zápasy navíc na tripu a všechny pouze o jeden gól, přičemž poslední 2 zápasy šly dokonce do prodloužení. Koho to ale zajímá. Tým dokáže vyhrávat i takovéto zápasy, a to je to hlavní.

Poslední výhra v Montrealu se také rodila těžce. Oilers byli v zápase výrazně aktivnější, ale na góly to bylo chudé utkání. Habs vedli už od 2. minuty a stav 1:0 vydržel po celé dvě třetiny. Oilers udeřili až na začátku třetí třetiny a až v prodloužení pak o výhře rozhodl dělovkou Bouchard.

Oilers tedy vyhráli desátý zápas za sebou a vytvořili tím nový klubový rekord. Ač se to zdá neuvěřitelné, tak něco takového nedokázala ani zlatá parta kolem Gretzkyho, Kurriho a spol. Velký respekt!!!

Stejně tak je ale svým způsobem neuvěřitelné, že i když vyhrajete 18 zápasů z 21, stejně se stále plácáte pouze na hraně play off. Alespoň důkaz pro ty, kteří říkají, že základní část a jejích 82 zápasů je v NHL o ničem. Tady to máte černé na bílém. Nechytnete začátek, nebo máte sérii proher a pak to horko těžko doháníte.

  • Oilers během této desetizápasové série inkasovali pouze 17 gólů. 7 výher má na hrbu Stuart Skinner, 3 výhry Calvin Pickard.
  • Leon Draisaitl vstřelil 20 gól v sezoně. To je již osmá sezona, kdy překonal hranici 20 gólů a stal se tak pátým hráčem v historii organizace, který to dokázal.
  • Connor McDavid si v Montrealu připsal asistenci, čímž si připsal 907 bod a překonal tak Glenna Andersona na 4. místě klubového bodování. To se stalo v den McDavidových 27 narozenin, které v Montrealu oslavil. Pěkný dárek…

Historické bodování Oilers:

  1. Wayne Gretzky – 1669 bodů
  2. Jari Kurri – 1043
  3. Mark Messier – 1034
  4. Connor McDavid – 907
  5. Glenn Anderson – 906

Myslím, že překonání Jariho Kurriho uvidíme během příští sezony úplně v klidu.

Connor McDavid má nyní další 10+ bodovou sérii. Ta je v jeho kariéře již čtrnáctá. Guy Lafleur jich má 15. Wayne Gretzky 31, ale myslím, že ani on není vzhledem k McDavidově nízkému věku v této statistice nepřekonatelný.

Mimochodem Connor McDavid měl narozeniny 13.1. a o den později, tedy převčírem, oslavil krásnou třicítku Connor Brown. Gratulace oběma Connorům!!!

V Montrealu byla i jiná sláva. Obránce Phil Kemp zápasem v Montrealu debutoval v NHL. Stalo se tak před zraky jeho rodiny i přátel, kteří narychlo přiletěli do Montrealu, když se dozvěděli o tom, že Kemp bude hrát.

Kemp na ledě strávil pouze 2:03 min. a do o statistik zápasu se nezapsal. Start v NHL mu ale již nikdo nevezme.

Kemp pochází z města Greenwich v americkém Connecticutu. Společně s Adamem Ernem a Derekem Ryanem je momentálně třetím Američanem na aktuální soupisce Oilers.

A dal si samozřejmě také tradiční nováčovské kolečko:

Phil Kemp si zahrál také kvůli tomu, že Sam Gagner, který měl původně naskočit místo nemocného Ryana McLeoda, nebyl připraven. Gagner už měl být po lehkém otřesu mozku v pořádku a s týmem byl na tripu, ale před zápasem v Montrealu se ukázalo, že jeho stav není stoprocentní, takže i nadále zůstává na marodce a ještě si na návrat na led chvilku počká, i když už to snad bude brzy. S týmem Gagner ale naplno trénuje, jen to evidentně ještě není na zápas.

Ryan McLeod je po nemoci zpět a dnes by měl proti Torontu naskočit. JENŽE… Trenér Knoblauch McLeoda nevrací na jeho místo do druhé formace, nýbrž až do třetí. McLeodovo místo vedle Draisaitla a Foegeleho zaujme Evander Kane. Ten je ve třetí formaci utopený a trenér ho chce evidentně dostat více do hry. Řeknu to takhle – tento důvod chápu a je naprosto logický. Ale mám dvě výhrady.

  1. Trhat kvůli tomu skvěle sehrané McLeoda s Foegelem, kteří hrají asi nejlepší hokej svých kariér je hřích. Ale McLeod se vrací po nemoci, možná se v budoucnu vrátí zpět na své místo.
  2. Nelíbí se mi, když hraje Kane s Draisaitlem, a to dlouhodobě. Oba hrají dost podobným stylem a druhá formace se tímto velmi zpomalí.

Osobně bych raději vrátil McLeoda do druhé formace, Kanea nechal ve třetí, ale vyměnil mu spoluhráče. Derek Ryan je v pořádku, ale Mattias Janmark mi přijde dost plonkový. Janmark je dobrý v oslabeních, kde odvádí kvalitní práci. Ve hře pět na pět je ale hodně nevýrazný. Než se vrátí Sam Gagner, který by s Kanem (nebo nyní s McLeodem) mohl úplně v klidu hrát, zkusil bych posunout výše třeba agilního Jamese Hamblina, který ve čtvrté formaci odvádí dobrou práci, jen má málo prostoru. Janmarka bych ale každopádně posunul níže, nebo ho posadil úplně.

Sestava do dnešního zápasu tedy bude vypadat takto:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

Kane – Draisaitl – Foegele

Janmark – McLeod – Ryan

Erne – Hamblin – Brown

Obrana šlape a je beze změny. Pouze na tribuně by měli zůstat Phil Kemp a Sam Gagner.

V brance je potvrzen start Stuarta Skinnera.

Oilers nejsou jediným týmem, který je (tedy spíše byl…) momentálně v laufu. Seattle Kraken totiž jeli na podobné vlně a vyhráli 9 utkání v řadě. Jim ale sérii ukončil včera Pittsburgh. I tak jde ale o skvělý výkon pro nejmladší tým NHL, který navíc nedisponuje prakticky žádnými hvězdnými hráči. Zajímavé je, že na přelomu listopadu a prosince Kraken prohráli 8 zápasů za sebou a pak toto. Prostě mistři sérií. :o)

I pro Seattle se jednalo o klubový rekord, což v krátké historii klubu není zase tak obtížné. Nicméně skvělá práce!

Nyní na skok do Bakersfieldu. Ten po velmi dlouhé pauze, která trvala v podstatě od 4.1. sehrál dva zápasy s farmou Sharks, San Jose Barracuda. Nejdřív na ledě San Jose, den poté v Bakersfieldu. Jelikož se obě městě nacházejí v Kalifornii, tak se moc necestovalo. A oba zápasy vyhrál Bakersfield a oba shodně 3:2!

V prvním zápase skórovaly tradiční opory jako Seth Griffith a Dylan Holloway, který se po zranění v Bakersfieldu rozehrává a poprvé naskočil právě do tohoto dvojzápasu. Holloway si tak připsal svůj první letošní gól v AHL. V NHL už má také jeden letos za sebou. Jako třetí skóroval obránce Ben Gleason, který se k Bakersfieldu po anabázi v Edmontonu také připojil. Gleason si ale svůj první zápas v dresu Edmontonu nepřipsal a takové štěstí jako Kemp, aby mu někdo zraněný uvolnil místo, neměl. V brance Condors si výhru připsal Olivier Rodrigue.

Ve druhém zápase se z branky z výhry těšil Jack Campbell. A Ben Gleason se i tentokrát zapsal mezi střelce, společně s účastníkem All-Star Game v AHL Raphaelem Lavoiem a obráncem Alexem Petersem. Teprve čtvrtý zápas za Bakersfield odehrál obránce s krásným jménem Connor Corcoran, který sezonu začínal na druhé farmě ve Fort Wayne Komets.

Nyní pojďme na All-Star Game. Ta má již vybrány i hráče, pro které hlasovali fanoušci. Mezi nimi je Leon Draisaitl. Další ve screenu níže:

Vybráni byli i trenéři. „Naší“ Pacifickou divizi povede trenér Vancouveru Rick Tocchet.

Celkově to tedy vypadá takto, přičemž někteří hráči možná nenastoupí kvůli zranění, např. Connor Bedard. Ale to se ještě uvidí:

Takže jak vidíte, oproti loňsku, kdy jsme měli ve výběru tři zástupce McDavida, Draisaitla a Skinnera, letos to budou pouze první dva jmenovaní. Zach Hyman tedy vybrán nebyl. Ale což…

Pak tu máme novinku o uvedení dalších jmen do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Do Síně slávy budou uvedeni dva Olejáři – Jaroslav Pouzar a Ryan Smyth. Jaroslav Pouzar je trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Edmontonem a s reprezentací Československa dvojnásobný mistr světa a prostě skvělý chlap. Vy, coby naši věrní fanoušci už to jistě znáte, ale pokud se mezi Vámi najde někdo, kdo ještě neslyšel a měl by zájem, tak níže je odkaz na náš rozhovor s panem Pouzarem, za kterým jsme se v létě 2021 vydali do Českých Budějovic (kde by chtěl žít každý…).

Ryan Smyth je s reprezentací Kanady olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a vítěz světového poháru. Zajímavé je, že Smyth byl na šesti světových šampionátech kapitánem reprezentace, čímž si také vysloužil přezdívku „Kapitán Kanada“, ale v Edmontonu, ačkoliv zde odehrál téměř 1000 zápasů, kapitánem nebyl, vyjma úplně posledního zápasu v NHL, kdy kapitánské céčko nakonec dostal.

Dále budou do Síně slávy uvedeni ještě Jaromír Jágr, Igor Liba, Švéd Kenny Jonsson, Fin Petteri Nummelin, Američanka Natalie Darwitz a Kanadská trenérka Mel Davidson. Oceněn pak bude i celý tým olympijských vítězů z Nagana z roku 1998.

Slavnostní ceremoniál a samotné přijetí se uskuteční během letošního mistrovství světa, které se uskuteční v květnu v Praze a Ostravě.

Mimo Edmonton. Veterán Nick Foligno podepsal prodloužení smlouvy v Chicagu o další 2 roky s ročním příjmem 4,5 mil.dol. Výše smlouvy je samozřejmě naprostý nesmysl pro hráče jako je Foligno. V Chicagu se ale řeší naprosto opačné věci než v Edmontonu, totiž aby měli alespoň více, než je platové dno. :o) Chicago je tedy pro některé hráče rájem. Proto může mít Foligno 4,5 milionu, kdežto jinde by měl třeba už jen 1 milion. Obránci Nikita Zajcev a Connor Murphy mají 4,5 a 4,4 milionu. Taylor Hall 6 milionů, Tyler Johnson 5 milionů a Andreas Athanasiou 4,25 milionu dolarů. To jsou prostě naprosté nesmysly pro takové hráče. Jen jsem si posteskl, jaké „problémy“ řeší v jiných klubech a Ken Holland obrací každou korunu.

A pak tu máme malé info k Jessemu Puljujarvimu. Ten se pokouší o kontrakt v Pittsburghu na jejich farmě ve Wilkes-Barre a včera ve svém 5. zápase konečně skóroval a bylo to pěkné. Uvidíme, jestli Pittsburgh nakonec Puljujarviho angažuje.

Dnes se bude hrát kanadské derby mezi Edmontonem a Torontem. Oba týmy jsou na tom postavením v tabulce velmi podobně. Oba týmy jsou na hraně play off, rozdíl je pouhé 3 body. Rozdíl je také v tom, že Edmonton je v laufu, kdežto Toronto prohrálo poslední 3 zápasy, včetně posledních 2 na domácím ledě.

Toronto loni vyhlásilo útok na Stanley Cup a před play off mohutně posilovalo. V Torontu navíc léta bojovali se syndromem prvního kola, kdy naposledy přes první kolo play off postoupili v roce 2004. Posledních 6 let pak vždycky vypadli v prvním kole. Předtím se mockrát ale neprobojovali. Tentokrát to bylo lepší. Podařilo se vyřadit Tampu, ale Leafs nakonec padli hned poté s jiným floridským týmem, Panthers. Pak nastal výprodej, kdy se klidila pěkná řádka zkušených hráčů, ať už Bunting, Acciari, Kerfoot, O´Reilly, Gustaffson nebo Luke Schenn. Přišli naopak dva buldočci Max Domi a Tyler Bertuzzi.

Hlavně se ale podepisovaly smlouvy. Již v létě byl prodloužen Austin Matthews, který podepsal do roku 2029 s roční gáží 13,250 milionu dolarů. Tím se stane nejlépe placeným hokejovým hráčem světa. Smlouva začne platit až od příští sezony, ta stávající na 11,640 mil.dol. z něj dělá momentálně „až“ pátého v pořadí.

Austin Matthews je s 33 góly aktuálně nejlepším střelcem ligy

Teprve týden zpátky pak podepsal nový kontrakt i William Nylander. Tomu bude také smlouva platit od příštího roku až do roku 2032 a ročně bude pobírat 11,5 mil.dol. Nylander tak bude sedmým nejlépe placeným hráčem. Pro zajímavost, Connor McDavid je s 12,5 mil.dol. třetí za Matthewsem a MacKinnonem. William Nylander má letos skvělou sezonu, kdy má ve 41 zápasech 21+36. Nylander v NHL hraje již devátou sezonu a pouze poslední dvě sezony překročil 80 bodovou hranici. Ano, je to určitě skvělý hráč, ale ta smlouva je prostě přehnaná. Navíc vzhledem k možnostem Toronta.

Tam mají totiž ještě na příští rok 11 milionové kontrakty Mitch Marner a John Tavares. Morgan Rielly pak má 7,5 milionu až do roku 2029. Matthews a Nylander. Jen těchto pět hráčů zabere nějakých 57% platového stropu Leafs! Vezměte si, že jen v prvním týmu máte okolo 23 hráčů. Co s tím chcete dělat? A za kolik asi podepíše Marner?

Torontská trojice svatých – Matthews, Marner a Nylander

Zajímavý je příběh torontského brankoviště. Matt Murray podstoupil operaci kyčle (těch ale je letos…) a do sezony ještě ani nezasáhl a možná ani nezasáhne a to i vzhledem k platovému stropu, viz Mike Smith u nás. Ilja Samsonov nakonec podepsal smlouvu před touto sezonou a pouze na jeden rok. Výkony ale podává prachbídné a dokonce skončil i na farmě. Jedničkou se tak stal Američan Joseph Woll a vůbec si nevedl špatně. Jenže si vážně zranil kotník a je mimo hru dlouhodobě a na neurčito. Do akce tedy musel veterán Martin Jones, který byl podepsán jen jako znouzectnost těsně přesd začátkem sezony jako reakce na zranění Murrayho. S Jonesem se navíc i tak počítlao až s jako trojkou. Jenže Jones zatím (až na poslední dva zápasy, kdy schytal po čtyřech gólech) chytá tak, že se stal jedničkou on. Samsonov pak byl znovu povolán nahoru a nyní je dvojkou.

Veterán Jones právě prožívá zajímavý restart své uvadající kariéry

Trenér Sheldon Keefe dnes tedy bude postrádat brankáře Murrayho a Wolla. Se zraněním boku pak obránce Johna Klingberga, který měl být esem na přesilovky a možná, že do letošní sezony již už ani nezasáhne. Dále je zraněn tvrďák Ryan Reaves.

V brance Toronta potvrzen Martin Jones.

V posledních dvou sezonách byli ve vzájemných zápasech úspěšnější Leafs, kteří vyhráli třikrát, kdežto Oilers jen jednou. Pokaždé přitom padlo 6 a více branek. V posledním zápase, který skončil 7:4 Stuart Skinner lovil puk ze sítě šestkrát.

Zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1 a Voyo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *