Mašina jede dál. 12 výher a před námi Battle of Alberta!

Zato Seattlu došel dech. Po devíti výhrách již třetí prohra v řadě. Edmontonu to ale stále šlape. A přitom se muselo opět dotahovat a stejně jako v předešlém zápase s Torontem dohánět dvoubrankové manko. Od druhé třetiny už ale Oilers úřadovali a 4 góly opět dokázali otočit zápas a zvítězit. Tenhle tým prostě baví! Fajn je také to, že šlape celý tým a vždycky se zaskvěje někdo jiný. Tentokrát byl jasnou hvězdou dne Warren Foegele, který vstřelil 2 góly. Leon Draisaitl si zase připsal 1+3.

Stuart Skinner v brance byl opět výborný.

  • Connor McDavid prodloužil svoji bodovou sérii na 12 zápasů a bilanci má 5+13.
  • Leon Draisaitl má z 12 zápasové série bilanci 9+7.
  • Oilers mají z této série skóre 47:21.

Útočník Seattlu Yanni Gourde si ze zápasu s Edmontonem odnáší dvouzápasový trest a pokutu 54 000 dolarů za faul na Mattiase Ekholma. Gourde byl evidentně frustrován kvůli neustálým potyčkám s Connorem McDavidem, ale nakonec to odnesl nevinný Ekholm. Něco jak by řekl tramvaják v povídce Ivana Mládka: „Jestli se okamžitě nepřestanete tlačit, zmlátím výhybkovou tyčí průvodčího, který za nic nemůže!“ :o)

Olejáři mohli výhru oslavit se svými speciálními hosty. Tyto akce se vetšinou dělají pro rodiče, ale tentokrát šlo hlavně o sourozence, tchyně a tchány a další blízké osoby. U velkého zápasu svého bratra Warrena byl tak třeba Reese Foegele. Jeho bratr ten večer vstřelil 2 góly a říká o něm: „(Reese) je můj o dva roky starší bratr. A upřímně. Nebýt jeho, asi bych tu nebyl. Neustálé hokejové bitvy na ulici, rozhodně jsem získal svoji soutěživost už jen díky tomu, jak s ním během těch let bojuji. Je velkou součástí mého života a jsem rád, že tu dnes večer byl, aby mi přinesl trochu štěstí a doufám, že v sobotu mi přinese další.“

Dnes na Bitvu o Albertu totiž do Calgary tito rodinní příslušníci budou cestovat společným letadlem s týmem a budou opět přítomni.

Trenér Kris Knoblauch tuto akci vysvětluje a podporuje: „Ať už jste trenér nebo hráč, sami (bez podpory rodiny) se sem nedostanete a je mnoho lidí, kteří nás podporují a přinášejí spoustu obětí, ať už nás brzy vozí na kluziště nebo kupují drahou hokejovou výstroj. Je mnoho důvodů, abychom jim byli vděčni za oběti, kterou přinášejí tito lidé a toto je jen malý způsob, jak to splatit. Navíc je to dlouhá sezóna a vy se snažíte změnit monotónnost sezóny.

Lidé hráče vidí hrát zápasy a mluví s nimi, ale ve skutečnosti to nezažijí a vy se s nimi o tuto zkušenost chcete podělit. A vím, že od té doby, co jsem tady a je tu moje rodina, která mě sem přijela navštívit, rád jim ukazuju šatnu a ukážu jim něco o mém životě tady a jaké to tady je. A to samé je i s našimi hráči. Myslím, že je to skvělá příležitost podělit se s nimi o své životy.“

Super je rozhovor s bratry Desharnaisovými. Ti se mají evidentně hodně rádi. Vinnyho bratr Alex vyrůstal tak trochu ve stínu svého bratra, ale nikdy na něj něžárlil, naopak ho vždy podporoval a byl na něj pyšný. Nejdřív Vinny: „To nepochybně. Určitě je mým největším fanouškem.“ Vinnyho cesta do NHL byla hodně klikatá a přinášela spoustu obětí i od rodiny. To Vinny potvrzuje: „Bylo to o mně, celé mé dětství a celou moji kariéru. Byl jsem to já v centru dění a on to vždy akceptoval. Vždy mě podporoval a nikdy si nestěžoval, že já jsem šel na vysokou školu a já tohle a já tamto a stejně mě vždy podporoval a vždy tu pro mě byl. Nejde vyjádřit slovy, kterými bych dokázal popsat, jak jsem za něj vděčný a co pro mě vlastně znamená.“

A nyní krátce i o 5 let starší Alex: „Neexistují žádná slova. Slovo hrdý není dost velké. Je zvláštní sdílet s ním svůj sen.“

Po vleklém zranění se do akce vrací gólmanská nyní až pětka Ryan Fanti. Ten už nějakou dobu trénuje a na led se poslední dobou dostával i s Oilers. Nyní by měl ale konečně naskočit i do zápasového tempa. Fanti byl poslán do Bakersfieldu. Tam nyní bude trochu přetlak, protože kromě něj tam jsou samozřejmě i Jack Campbell a Olivier Rodrigue.

Mimochodem, Jack Campbell se pomalu ale jistě dostává do formy. Z posledních 10 zápasů má 7 výher, průměr 2.73% a úspěšnost zásahů .920%. To není vůbec špatné. Nicméně AHL není NHL, i když je to také tvrdá soutěž. Otázkou je, jestli by Campbell ještě v NHL dokázal chytit druhý dech. Možná ano. Nyní k tomu ale není důvod, protože Calvin Pickard coby Skinnerův záskok chytá velmi dobře. Nemůžeme si ale držet brankáře s 5 miliony na farmě, něco se udělat musí.

Dnes nás čeká speciální zápas. Samozřejmě Battle of Alberta je speciální sama o sobě, ale dnes to bude ještě trošku okořeněno nasazením retro dresů z říjnového Heritage Classic. Dnes to bude druhé střetnutí ze čtyř, přičemž to první bylo právě v rámci Heritage Classic, které se hrálo 30. října. To letošní bylo celkově sedmé Heritage v historii ligy a hrálo se na stadionu Commonwealth Stadium, kde má domov tým kanadského fotbalu Edmonton Elks, dříve Eskimos. Tento zápas skončil přesvědčivým vítězstvím Edmontonu 5:2. Tři góly přitom vstřelili obránci Kulak, Bouchard a Desharnais.

Zápas se hrál v parádních retro dresech odkazujících na Edmonton Mercurys. O nich jsem psal v lednu v jednom z Preview:

Takže si to užijte!!!

No není to nádhera…

Marodka Edmontonu je prázdná.

Změna na soupisce! Z Bakersfieldu byl povolán Dylan Holloway. Opačným směrem jde James Hamblin. Holloway hned naskočí do sestavy.

Ta bude stejná jako v předchozím zápase až na čtvrtou formaci. Ta nastoupí ve složení Gagner – Holloway – Brown.

V brance Edmontonu je opět potvrzen Stuart Skinner.

Pokud dnes Oilers vyhrají i se Skinnerem v brance, Skinner tak vyrovná klubový rekord v počtu výher brankáře za sebou. Ten drží Grant Fuhr ze sezóny 1985/86.

Trenér Calgary Ryan Huska bude postrádat slovenského útočníka Martina Pospíšila, který nedohrál poslední zápas s Torontem kvůli zranění v horní části těla. Dnes odpadl ještě Dillon Dube kvůli nemoci. Brankářská jednička Jakob Markstrom kvůli zranění v dolní části těla vynechal poslední 2 zápasy úplně. V obou chytal Dan Vladař. A ten by měl chytat i dnes, protože Markstrom údajně ještě není připraven.

Calgary poslední dobou také nehraje špatně. Hlavně po novém roce. Z posledních 10 zápasů 7 výher. Z posledních 5 pak 4 výhry. V loňské sezoně spolu Edmonton s Calgary sehráli pouze 3 zápasy a bilance mluví ve prospěch Edmontonu 2:1.

Dnešní zápas se hraje ve Scotiabank Saddledome v Calgary a začíná ve 4:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *