Budu se opakovat… Jo, je to tam! Zase!!! Je ale krásné se takhle pořád opakovat.

Je mi jasné, že to, co teď prožíváme nebude na věky, ale zatím si to užívejme, dokud to jde. Oilers šlapou stále jako švýcarské hodinky. Leon akorát vždycky jen řekne: eins, zwei, drei…

Takže, nejen, že vyhráváme i druhou letošní Battle of Alberta – obě hrané v retro dresech, ale vyhráváme i 13. zápas za sebou.

  • Klubový rekord už Oilers překonali 10. výhrou.
  • Oilers nyní překonali rekord kanadského týmu, který dosud držel s 12. výhrami Montreal ze sezóny 1967/68.
  • Nejdelší sérii vůbec drží Pittsburgh ze sezóny 1992/93 se 17 výhrami. To je daleko a není to nepřekonatelné. Ale je to vůbec důležité? Prohrát se může a zřejmě se to brzy stane. Ale myslím, že hlavní je udržet konstantní výkonnost. Hlavně stůjme nohama na zemi.

Stuart Skinner se pomalu posouvá žebříčky výše a výše. 10. vítězstvím za sebou pro jeho maličkost se vyrovnal Grantu Fuhrovi ze sezóny 1985/86 a další výhrou by tedy vytvořil nový klubový rekord.

Mezi aktivními brankáři je pak Skinner na děleném 6. místě, paradoxně za Jackem Campbellem, ještě v dresu Toronta.

Nyní k Bitvě o Albertu. To byla opravdu bitva a Flames se tentokrát nechtěli jen tak dát a Daniel Vladař v jejich brance byl výborný. Oilers ale vstřelili 3 krásné góly, jeden hezčí než druhý a pro vítězství si prostě šli důrazněji.

Nejdříve si vzal slovo letos výborný Ryan McLeod. Pak Sam Gagner překvapil Vladaře chytrým „mcdavidovským“ zakončením, kdy z nulového, tedy spíš minusového úhlu nahodil puk na brankáře, pak zafungovala náhoda i trocha štěstí a puk byl v brance. Gagnera pak chválil trenér Knoblauch: „Jsme velmi spokojeni s tím, co dělá. chyběl nám asi měsíc kvůli zdravotním problémům a okamžitě začal našemu týmu zase pomáhat. Vždy se najdou kluci, kterým fandíte a jsou šťastní, když mají úspěch. Vím, že u nás je spousta kluků šťastná, když (Gagner) dá gól. to samé Derek Ryan když dal gól v přestřelce v LA. Kluci jsou z toho extra nadšení, protože ne vždy dostane takovou příležitost.“

Zach Hyman na samém konci zápasu potrvzoval do prázdné branky, ale jakým způsobem, to se jen tak nevidí. Hráči Flames v čele s pomalým a nestíhajícím obráncem Rasmusem Anderssonem Hymanovu tempu a nasazení vůbec nestíhali. Tohle byl od Hymana opravdu heroický výkon!

Tak si říkám, jak je tento skvělý hráč neustále podceňován. Viz například výběr letošních, ale vlastně i loňských All-Star Game.

Jinak vše pěkně shrnul Connor McDavid: „Hraní venku je zábavné. Nepřátelské prostředí. Na ledě máte pocit, že hrajete proti všem a to je zábava.“ Zach Hyman zase k zápasové sérii: „Když jsme odehráli 10 zápasovou sérii, tak jsme zastínili týmy Oilers z 80. let, nyní je to starý tým Montrealu. Chceme dál vyhrávat, takže uvidíme, kam až to půjde.“

Opravdu neuvěřitelným smolařem je Connor Brown, který byl opět aktivní a Dan Vladař mu chytil téměř tutový gól fantastickým zákrokem. Tady už se opravdu nedá mluvit o ničem jiném, než že tento kluk je zakletý. Přitom mu nejde nic moc vyčítat, ta snaha je tam pokaždé a že by hrál špatně, to se také nedá říct. Jenže tohle je NHL, neúprosná…

V Bitvě o Albertu debutoval v NHL český útočník Adam Klapka. Tento odchovanec pražské Slavie nikdy nebyl draftován. Ještě coby junior to zkoušel v USHL (United States Hockey League), pak byl na farmě Liberce v Benátkách nad Jizerou, než se přesunul do Liberce. Odtud ve své premiérové sezóně v Extralize nakoukl i do seniorské reprezentace. To vše hrozně rychle, prakticky během jednoho roku. Klapka zaujmul skauty Calgary, následně podepisuje dvouletou smlouvu s Flames, vrací se za moře a hraje na farmě v AHL za Calgary Wranglers. V první sezóně se ještě rozehrával, ale letos v 33 zápasech výborných 10+11. Bitva o Albertu a Klapka debutuje za Calgary v NHL. V zápase měl ice-time 6:06 a do statistik si připsal 4 hity. Klapka měří 203 cm. Pěkné…

Vše stihla i Klapkova rodina, která vyrazila s tím, že by klapka mohl nastoupit a ono to vyšlo.

Každopádně, i když hraje Adam Klapka u největšího rivala, přejeme mu štěstí!

Klapka je 259. Čechem v historii, který naskočil do NHL. Letos do NHL naskočilo už 32. Čechů.

Adam Klapka a jeho křest ohněm. Ubránit Draisaitla a spol.

Malé derby se hrálo i v Bakersfieldu, kam zavítali Calgary Wranglers. Také tento zápas skončil triumfem pro modrobílé barvy. V brance s Olivierem Rodriguem Kondoři roztrhali Honáky 7:3. Bodovali tradiční opory jako Seth Griffith, v zápase 2+2. Broberg 0+3, Caggiula a Malone 0+2.

Bakersfield poté odehrál ještě jeden zápas s Ontariem a opět to byla kanonáda. 6:2. Caggiula tentokrát 2+0, Bourgault 1+1, Broberg, Gleason a Pederson 0+2. Jack Campbell pokračuje ve výborných výkonech, i když o štok níže. Z posledních 11 zápasů má 8 výher, průmr 2,66% a úspěšnost .921%.

Drake Caggiula je s 26 body vedoucím mužem bodování Condors.

Caggiula tak pokračuje ve svých výborných výkonech, které po návratu do organizace předvádí a je jediným z týmu, který má průměr více než bodu na zápas. Také si říká o navštívenku do prvního týmu… Caggiula má mezi lety 2016 – 2019 odehráno 156 zápasů ZČ za Edmonton. Poslední zápas v NHL odehrál 3. března 2023 za Pittsburgh proti Tampě.

V klubu vítáme novou posilu, velezkušeného Coreyho Perryho! Ten podepsal v Edmontonu roční kontrakt na nejnižší možné hranici 775 000 dolarů. Dále jsou tam výkonnostní bonusy ve výši max. 325 000 dolarů.

Corey Perry je 38 letý Kanaďan z provincie Ontario. Byl draftován Anaheimem v roce 2003 v 1. kole z 28. místa. Jeho pozdější „dvojče“ a nerozlučný parťák Ryan Getzlaf šel o 9. míst dříve. V roce 2005 pak po výluce oba naskočili poprvé do NHL a tím vlastně začala nová éra klubu. Perry je jediným aktivním hráčem, který ještě pamatuje původní název klubu, tedy Mighty Ducks of Anaheim, než byl v roce 2006 přejmenován na Anaheim Ducks. Zde hrál Corey Perry dlouhých 14 let až do roku 2019. Ryan Getzlaf zůstal nakonec věrný jedinému klubu a v roce 2022 zde ukončil svoji hráčskou kariéru.

Perry s Anaheimem v roce 2007 získal Stanley Cup. Spolu s ním u toho byli i bývalí nebo budoucí Olejáři Todd Marchant, Dustin Penner, Ilja Bryzgalov a Chris Pronger (který rok předtím dokráčel s Edmontonem až do finále a sedmého zápasu s Carolinou) a také rodák z Edmontonu Scott Niedermayer. Corey Perry v roce 2011 vstřelil 50 gólů a přidal 48 asistencí a odnesl si Maurice Richard Trophy a Hart Memorial Trophy. V letech 2008, 2011, 2012 a 2016 byl vybrán do All-Star Game. Perry má dále 5 zlatých medailí s reprezentací Kanady z Olympijských her ve Vancouveru 2010 a Soči 2014, MS v Rusku 2016, Světového poháru v Torontu 2016 a MS juniorů 2005.

V roce 2019 o Perryho Anaheim ztratil zájem a byl vykoupen ze smlouvy. Během posledních let se třikrát za sebou dostal se svými týmy až do finále Stanley Cupu – Dallas 2020, Montreal 2021, Tampa 2022. Před touto sezónou Perry podepsal novou smlouvu v Chicagu, kde měl fungovat jako mentor pro Connora Bedarda. Zde ovšem odehrál pouze 16 zápasů, než mu byla předčasně ukončena smlouva. Důvodem byl Perryho údajný konflikt se zaměstnancem klubu, nikoliv tak se Stiflerovou mámou. :o) Perry byl údajně pod vlivem alkoholu. Chicago pak s povolením od NHL ukončilo Perrymu smlouvu a ten vyhledal pomoc kvůli užívání alkoholu. Nedávno, během ledna se Perry sešel s ligovým bossem Garym Bettmanem, který mu udělil zelenou k tomu, aby se mohl vrátit zpět. A to se nyní děje, že Perry přichází do Edmontonu znovu vzkřísit svoji kariéru.

Perry se bude hodit. Je to ten typ hráče, kterého soupeři nenávidí. My bychom mohli mluvit… Perry provokuje, hraje trvdě, zadře se protivníkům pod kůži. a ještě umí střílet góly. Takový Jaroslav Balaštík v NHL podobě. :o)

Ken Holland říká, že o Perryho měl zájem dlouhodobě a pokusil se ho přivést již v roce 2019, když ho Ducks vykoupili ze smlouvy. Holland k tomu říká: „Myslím, že je to ten typ hráče, kterého chce mít v týmu každý.“

Nadšení jsou i spoluhráči, třeba kapitán McDavid, který takto mluvil po prvním společném tréninku: „Přináší sem spoustu zkušeností, spoustu vůdcovství a těch nehmotných vlastností, které nelze jen tak naučit.“ Všichni si navíc pamatují infarktové bitvy Edmontonu s Anaheimem z play off z roku 2017. K tomu opět McDavid: „Myslím, že všichni fanoušci Oilers si dobře pamatují, jaké to je hrát proti Coreymu Perrymu.“

Nyní trenér Knoblauch: „Vím, že bylo mnoho hráčů, proti kterým jsem trénoval a absolutně jsem je nenáviděl. Ale většinou jsem si také řekl – přál bych si, aby byl v mém týmu.“

Corey Perry se tedy již účastnil tréninků s novými spoluhráči:

Sám Perry o svém novém angažmá říká: „Jsem nadšený, že se pustím do práce s těmito kluky a uvidíme, kam to může zajít.“ Na Perryho novém angažmá měl ale evidentně velký vliv i jeho malý synek Griffin. To Perry potvrzuje: „Když máte šestileté dítě a máte v týmu Connora McDavida a sledujete Edmonton Oilers…“ Pokračuje: „Tento tým jde navíc správným směrem. Nejen proto, že teď vyhrál 13 záúasů v řadě. Zde můžete vidět ten směr, jakým jdou, jejich myšlení, vizi vyhrát Stanley Cup. Když jsem mluvil s Connorem než jsem sem přišel a podepsal tu, tak zmínil všechny skvělé věci, které tato kabina má. to mluvilo pro to, abych sem přišel.“

Pak ještě zmiňuje ty nšťastné věci kolem vypovězení smlouvy: „Když se to stalo, nevěděl jsem, kam se věci vyvinou. Celá tato situace není jednoduchá. Pokud potřebuješ pomoct, tak ji běž najít a jdi se léčit. Není to žádná ostuda.Když teď každý den ráno vstanu, můžu se na sebe podívat do zrcadla a být šťastný sám ze sebe a být hrdý na to, co jsem poslední dva měsíce dokázal.“ V Edmontonu se tak nyní bude dostávat druhou šanci další hříšník. Evander Kane zapadl do týmu výborně. Co Corey Perry?

Corey Perry má v NHL odehráno 1273 zápasů s bilancí 421+471. K dosažení 900 bodů mu chybí 8 bodů. Dále odehrál 196 zápasů v play off s bilancí 53+71. To je slušný výčet.

Perry v Anaheimu dlouhá léta nosil na dresu desítku. Tu měl pak i v Dallasu a Tampě. Tu má ale v Edmontonu Derek Ryan. V Montrealu a Chicagu měl číslo 94, ale ta mu štěstí moc nepřinesla. V Edmontonu tak bude nosit úplně nové číslo 90. Zajímavé je, že za celou téměř 35 letou historii klubu v toto číslo v Edmontonu nikdy nikdo ještě neměl.

Corey Perry by měl do prvního zápasu za Edmonton nastoupit v sobotu proti Nashvillu. Mezitím Oilers ještě sehrají duely proti Columbusu a Chicagu.

V návaznosti na zapsání Perryho smlouvy na soupisku a uvolnění místa byl na waiver umístěn Adam Erne. Ten pak poputuje do Bakersfieldu.

Marodka je stále prázdná. Vzhledem k Erneově absenci nám nyní zbývá tak akorát hráčů, takže sestava by měla vypadat takto:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

Kane – Draisaitl – Foegele

Janmark – McLeod – Ryan

Gagner – Holloway – Brown

V brance je potvrzen Stuart Skinner. Je pravděpodobné, že v nadcházejících dvou zápasech se jistě oba brankáři prostřídají, takže Pickard si nejspíše zachytá proti Chicagu.

Apropos jen pro zajímavost – v neděli byl Kailer Yamamoto v zápase mezi Seattlem a Torontem pouze zdravým náhradníkem. Tyson Barrie v pondělí za Nashville proti Floridě zrovna tak. Toho to ale potkalo již několikrát.

Dnes si zahrajeme proti Columbusu, který je druhým nejhorším týmem Východní konference. Se 169 inkasovanými góly je v tomto ohledu druhým nejhorším týmem v lize, po San Jose (189 gólů).

Columbusu bude scházet hlavní přesilovkový bek Zach Werenski. Ten v Edmontonu hrát nebude, ale měl by se do akce vrátit hned další zápas v Calgary. To vítáme. :o) Pak bude ještě chybět Patrik Laine, který je s týmem na pětizápasovém tripu, ale do akce se zapojí až později.

V brance Columbusu dnes potvrzen Elvis Merzlikins.

V návaznosti se zraněními obránců byl v neděli do prvního týmu opět povolán David Jiříček, který sem tam pendluje mezi Columbusem a farmou v Clevelandu. Letos ale mnohem více hraje v Columbusu, kde má zatím ve 36 zápasech bilanci 1+8.

Co je určitě varující, tak to, že Columbus vyhrál poslední 3 vzájemné zápasy.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ.

Další zápas hrajeme ve čtvrtek proti Chicagu. Proti slabým týmům jako jsou Columbus a Chicago se nabízí, abychom prodloužili už tak skvělou sérii, jenže to je právě to. Tohle je právě nejvíc ošidné…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *