14… Dáme dnes patnáctku?

Columbus se ale převčírem držel srdnatě. Se slabšími týmy jsme vždycky měli větší problémy a v podstatě se to potvrdilo i tentokrát. Blue Jackets byli po dvě třetiny aktivnějším týmem, ale Oilers dobře bránili a brankář Skinner je prostě vynikající. V zápase opět vynikli hráči ze širšího spektra a je super, jak se zapojují úplně všichni. Za nejlepšího hráče zápasu jde asi s klidným srdcem označit Evandera Kanea. Ten u prvního gólu parádně nahrával před branku zakončujícímu Foegelemu. Tady nezvykle skórovala druhá přesilovková formace, která se do akce obvykle dostává jen na pár vteřin. Kane a Foegele měli v zápase 1+1 a oba skvělá práce!

Tohle bylo moc pěkné a efektní:

Connoru McDavidovi nejdřív nebyl uznán krásný gól kvůli ofsajdu, ale nakonec se i on dočkal. Po návratu do Edmontonu se prosadil Dylan Holloway po akci Kulaka s Brownem.

Během zápasu se trochu proházely formace, kdy se Draisaitl prohodil s Nugetou a Holloway s Gagnerem. Dylan Holloway tedy pak hrál v lajně s McLeodem a Brownem a tato lajna odehrála výborný zápas. Trenér Knoblauch tu evidentně reagoval na to, že v první polovině zápasu byl Columbus aktivnějším týmem a Oilers se nedokázali utrhnout. Trenér Knoblauch vysvětluje: „Potřebovali jsme to rozhýbat a hráči na to reagovali. Všichni kluci hráli ve třetí třetině opravdu dobře. Myslím, že McLeodova lajna s Hollowayem a Brownem se ve třetí třetině opravdu rozjela. Hráli dobře.“ Trenér Knoblauch chválí Hollowaye: „Odehrál za nás dva opravdu dobré zápasy. Je dobré vidět, že v týmu máte takovou hloubku, protože nikdy nevíte, co se stane. (Holloway) hrál dobře fyzicky, byl rychlý a spolehlivý v obraně, takže on je dobrým doplněním našeho týmu.“

Holllolololoooooooo

Trenér ale velmi chválil i duo Foegele, McLeod. Prostě, je fajn, že se tito kluci prosazují.

Mimochodem, tipli byste si, kdo je z těch 14 zápasů nejproduktivnějším hráčem Edmontonu?

.

.

.

.

.

.

…Chvíle napětí…

.

.

.

.

.

Warren Foegele!

14 bodů!

.

.

Pak následuje trojice McLeod, McDavid a Draisaitl se 12 body. A Hyman s 9 body.

Stuart Skinner zaznamenal 11 výhru za sebou a vytvořil nový rekord klubu. Grantu Fuhrovi už zbyde jen druhá příčka.

Stuey byl vyhlášen jako první hvězda zápasu. Sám k tomu říká: „Znamená to pro mě hodně. Cítil jsem spustu emocí. Zvláště, když jsem pak vyšel na led jako první hvězda zápasu. Je skvělé, že jsem mohl překonat rekord jednoho z nejlepších brankářů, který kdy žil. Je to chlap, ke kterému jsem jako kluk vzhlížel.“ Grant Fuhr to také bere sportovně a Stuovi fandí: „Je to dobré. Znamená to, že Oilers vítězí. A Stu je skvělý kluk. Takže to je na tom ještě lepší.“

Klubový žebříček čítá samé legendy a Stuey mu nyní vévodí:

11 výher – Stuart Skinner (2023/24)

10 – Grant Fuhr (1985/86)

9 – Andy Moog (1982/83)

9 – Mike Smith (2021/22)

9 – Tommy Salo (2000/01)

To není špatná společnost, hmm…

Stuey si tak opět mohl plácnout se svým kamarádem Vinnym Desharnaisem. Tito dva spolu slaví výhry tímto způsobem již od dob jejich společného působení v sezoně 2019/20 v týmu Wichita Thunder v ECHL (East Coast Hockey League), což byla dříve druhá farma Oilers. K tomuto společnému slavení říkají: „Je to něco, co milujeme. Jsme neuvěřitelní přátelé a rádi slavíme výhry, když můžeme.“ Skinner dodává: „Začalo to ve Wichitě a je to okamžik, kdy jsme se on a já sblížili, protože jsme se dokázali posunout z Coast (ECHL) do AHL a do NHL.“

Oilers nyní mají 14 výher v řadě, což je celkově dělené 6. místo v historii NHL. Pokud dnes vyhrají s Chicagem, pak se posunou na dělené 3. místo, kde budou společně s Islanders (1981/82), Buffalem (2005/06 a 2006/07) a Pittsburghem (2012/13). Na 2. místě je s 16 výhrami tým Columbusu (2016/17) a první je Pittsburgh (1992/93) se 17 výhrami. To už není daleko. Nám by k vyrovnání tohoto rekordu stačilo porazit Chicago, Nashville a Vegas. K překonání pak ještě Anaheim. To ale jen tak pro zajímavost, myslím že to není tak důležité a prohra prostě musí brzy zákonitě přijít. Ale počkat by to ještě mohlo, což o to. :o)

Dále. Oilers jsou prvním týmem v historii, který (zatím) ve 12 vyhraných zápasech za sebou má 2 a méně inkasovaných gólů.

No a pak je tu ještě jeden rekord. Sam Gagner je jediný hráč v historii ligy, který dokázal být součástí DVOU nejméně 14 zápasových sérií. Bylo to v sezoně 2016/17 v dresu Columbusu, a pak nyní. Columbus jak jsem psal výše vyhrál 16x. Takže tento rekord se dá ještě vylepšit… :o)

Ono se to ani nezdá, ale za 6 týdnů tu máme trade deadline, ono to letí. Kena Hollanda nyní čekají schůzky s klubovými skauty a monitorování situace na trhu. Ken Holland říká: „Během minulého týdne jsem komunikoval s mnoha generálními manažery v rámci přípravy, abych viděl, co si myslí a jaká je situace. Musíme se rozhodnout.“ Holland pak pokračuje v otázce brankářů, která byla ještě poměrně nedávno nejpalčivější: „Pořád se rozhlížím. Cal Pickard hraje skvěle, Stu Skinner hraje skvěle, ve skutečnosti i Jack Cambell teď hraje skvěle. V Bakersfieldu začal opravdu špatně, ale myslím, že v posledních 11 zápasech má úspěšnost .920%. Nějak zhodnotíme, co budeme dělat.“

Obránce Phil Kemp si v dresu Edmontonu připsal debut v NHL 13.1. proti Montrealu. Od té doby byl s týmem pouze coby zdravý náhradník. Kemp byl v úterý poslán do Bakersfieldu, nicméně včera byl opět povolán zpět. Šlo pouze o technický krok kvůli zapsání Coreyho Perryho na soupisku.

Phil Kemp zůstává v Edmontonu, jeho zubař je v pohotovosti…

Společně s tím byl na waiver umístěn Adam Erne. Ten waiverem prošel bez povšimnutí a hlásil se v Bakersfieldu. V noci na dnešek Erne již za Kondory nastoupil v zápase v San Jose a připsal si asistenci. Bakersfield v noci prohrál s Barakudami 3:5. Jde teprve o druhou prohru z posledních 9 zápasů.

Soupiska je nyní našponovaná jako struna i s Perrym v sestavě. Nyní je pod platovým stropem necelých 500 000 dolarů. Pohyb mezi Edmontonem a Bakerfieldem hráč za hráče je možný u všech hráčů Condors, protože do toho se vejdou všichni. Dokonce i v případě možného přesunu Jacka Campbella o štok výše. Campbell má totiž smlouvu na 5 milionů, ale po suspendaci na farmu Edmontonu ze stropu odkrajuje „pouze“ 3 850 000 dolarů. Ale odkrajuje… Calvin Pickard má smlouvu pouze na 762 500 dolarů. Kdyby se spolu ti dva vyměnili a Campbellovi by opět naskočila původní smlouva, tak rozdíl by byl 387 500 dolarů, do toho bychom se vešli. :o) Čímž ale neříkám, že se to má udělat, Pickard je kvalitní náhradník a změna není potřeba.

Stále platí, že Corey Perry by ještě dnes neměl nastoupit a mělo by se tak stát až v dalším zápase proti Nashvillu. Je to ale trochu škoda, protože kdyby hned v prvním zápase za nový klub nastoupil proti svému bývalému týmu z Chicaga, které ho „vykoplo“, to by bylo pikantní.

Dnes by se mělo pozměnit složení formací. Takto se dohrával ale už zápas s Columbusem:

Draisaitl – McDavid – Hyman

Kane – Nugent-Hopkins – Foegele

Holloway – McLeod – Brown

Janmark – Ryan – Gagner

V brance Edmontonu potvrzen Calvin Pickard. Ten má také menší sérii – 3 výher za sebou.

NHL nyní cloumá kontroverzní téma, protože policie šlápla do vyšetřování 5 let starého případu z juniorského šampionátu osmnáctek, kde údajně došlo ke znásilnění a zapleteno do toho bylo hned několik hráčů. V týmu bylo hodně známých jmen, nicméně někteří z nich v obvinění vůbec nefigurují a někteří jen jako svědci. Nejvíce zapleteni by do toho měli být Carter Hart z Philadelphie, který byl svým klubem na neurčito „uvolněn“, prý z rodinných důvodů. Včera se něco podobného dělo i v New Jersey, kde ze soupisky na neurčito odstavili dvojici Michael McLeod a Cal Foote. McLeod je starším bratrem našeho Ryana.

Dalším je útočník Calgary Dillon Dube, který byl odstaven mimo tým již před 4 dny. A pátým je útočník Alex Formenton, bývalá hráč Ottawy, nyní hrající ve Švýcarsku za Ambri-Piotta. I on byl již klubem uvolněn a odcestoval do Kanady. V týmu nadále byli třeba Jordan Kyrou, Cale Makar, Taylor Raddysh nebo Robert Thomas. No uvidíme, co z toho bude.

Dnes se utkáme s Chicagem. S tím jsme se střetli před teprve před 14 dny zpět a o týmu jsem se blíže rozepisoval v tomto starším Preview, takže dnes to bude jen letmé info.

Chicago stále trápí početná marodka. Mimo hru jsou samí zkušení hráči, ať už obránci Connor Murphy a Nikita Zajcev, nebo útočníci Tyler Johnson, Anthony Beauvillier a Andreas Athanasiou. A samozřejmě Connor Bedard, který se vrátí nejdříve po All-Star Game a Taylor Hall, pro kterého sezóna skončila.

Pozitivem je, že se před třemi dny, tedy na začátek tripu do sestavy po delší absenci vrátil veterán Nick Foligno. Ten samozřejmě již není žádnou útočnou hrozbou. je to ale hecíř a tmel kabiny a umím si živě představit, jakou musí ve slabém Chicagu dělat medvědí práci.

Brankář Petr Mrázek má v kapse čerstvě podepsaný nový kontrakt, který podepsal teprve včera v Chicagu. Jde o prodloužení o další dva roky s ročním příjmem 4,25 mil.dolarů. I přes veškerou bídu Chicaga, které je společně se San Jose (oba kluby po 30 bodech) nejhorším klubem ligy, Mrázek letos chytá slušně.

Chicago včera dostalo výprask 6:2 v Seattlu. V brance byl Arvid Soderblom, dnes v Edmontonu to bude Petr Mrázek.

Letos to bude již třetí vzájemný zápas, přičemž oba předchozí vyhráli Oilers 4:1 a 2:1. Právě ten poslední, 14 dní starý zápas je varováním. Tento zápas měl být de facto formalitou, ale zdecimované Chicago předvedlo takřka heroický výkon a Edmonton hodně potrápilo. Nebo si spíš Oilers mysleli, že se to udělá samo? Svědčí o tom totiž pouhých 15 střel na branku Petra Mrázka a to za celý zápas! Za poslední dvě třetiny pak pouze 7 střel!

Oilers dnes budou hrát v tmavých NAVY dresech, které pak znovu uvidíme až za dlouhou dobu a to dvakrát na konci března.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *