Po All-Star pauze se konečně vrací NHL do obvyklých kolejí. Oilers do té doby táhli sérii 16 výher za sebou. A tu vyvstává otázka – může tato pauza mít vliv na formu týmu? Možná… Oilers ale jeli na dobře nastolené cestě, takže bych se toho moc nebál. Dnes se může maximálně stát, že přijdeme o sérii, ale důležité je hlavně to, abychom pokračovali v konstantních výkonech.

Nicméně, dnes se bude hrát o 17 výhru v řadě, což by znamenalo vyrovnání absolutního ligového rekordu, který drží Pittburgh Penguins ze sezóny 1992/93. Oilers jsou nyní na děleném 2 místě společně s Columbusem ze sezóny 2016/17. V obou těchto týmech byl aktivní součástí Sam Gagner.

  • Mimochodem tato jediná sezóna, kterou Gagner v Columbusu odehrál, byla pro něj dosud nejúspěšnější v kariéře, protože v ní získal 50 bodů, což je dosud jeho maximum. Ve vůbec první sezóně v Edmontonu 2007/08 Gagner získal o jeden bod méně.

Pokud dnes Oilers nad Vegas vyhrají, o rekord už je bude dělit jen následující Anaheim. Leon Draisaitl se na dnešní zápas těší a bere to střízlivě: „Oba týmy vědí, v jaké se nacházíme situaci, takže to bude dobrý zápas. Víme, co se pokusí udělat, ale myslím, že to, co z nás v poslední době dělá tak úspěšné, tak to, že jsme o sérii nemluvili a nedělali z toho žádný povyk. Takže touto cestou budeme pokračovat.“

Stuart Skinner má 12 výher za sebou, což už je franšízový rekord. Skinner je nyní na děleném 7.-10. místě v celé lize. Pokud dnes získá výhru, vyrovná 13 zápasové duo Chris Osgood z Detroitu (1995/96) a Eddie Johnston z Bostonu (1970/71). Úplná špička je pak ještě o jedinou výhru výše, 14 zápasoví Tiny Thompson z Bostonu (1929/30), Jonas Hiller z Anaheimu (2013/14), Sergej Bobrovskij z Columbusu z již zmíněné sezóny 2016/17 a Tom Barrasso z Pittburghu, taktéž z oné vítězné série v sezóně 1992/93.

Stuey byl vyhlášen druhou hvězdou NHL za měsíc leden. Za tento měsíc vyhrál 9 zápasů (nepoznal porážku), s průměrem 1,33% a úspěšností zásahů .953%. První hvězdou byl zvolen Nathan MacKinnon, který měl 26 bodů ve 12 zápasech. Třetí Elias Petterson měl 21 bodů ve 13 zápasech.

Leon Draisaitl v posledním zápase s Nashvillem zaznamenal 3 body, čímž překonal hranici 800 bodů. Draisaitl je na 6. místě historického bodování klubu a na Glenna Andersona ztrácí 105 bodů.

Dylan Holloway během pauzy oraz nedostal a byl poslán do Bakersfieldu, aby se držel v tempu. Do žádného zápasu ale nezasáhl. V neděli byl povolán zpět a dnes je připraven naskočit. Corey Perry dlouho nehrál, pak nastoupil do zápasu s Nashvillem a poté opět přišla dlouhá pauza. V prvním zápase v dresu Oilers odehrál po boku Hollowaye a McLeoda výborný zápas a tito tři budou spolu hrát i dnes.

Evander Kane měl opět nějaké tréninkové úlevy, již poněkolikáté. Tentokrát to mělo být z důvodu nemoci. Je ale evidentní, že Kane letos není zdravotně v pořádku a hraje přes nějaké zranění. Otázkou je, nakolik se vyplatí nechat ho hrát i s nedoléčeným zraněním. Kane dnes nastoupí.

Dnešní sestava bude následující:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

Kane – Draisaitl – Foegele

Holloway – McLeod – Perry

Janmark – Ryan – Brown

Obrana je stále stejná. Černý Petr by měl opět zůstat Samu Gagnerovi, což je vzhledem k jeho výkonům zvláštní, ale sestava je prostě nabitá. Marodka je prázdná.

V brance Edmontonu je potvrzen Stuart Skinner.

Poslední dobou se v médiích hodně přetřásá téma Vincent Desharnais a jeho další budoucnost v klubu. Stav je takovýto – Vinnymu po sezóně končí jeho kontrakt, který je na té nejnižší možné hranici. Desharnaisovi je již 27 let, ale teprve loni debutoval v NHL. Týmu dodal to, co potřeboval a sice důraz, přímočarost a v neposlední řadě i velké srdce bojovníka. Stále tam bylo ale ALE… Desharnais měl přecejen velké rezervy v práci s pukem. Po příchodu Krise Knoblaucha a hlavně Paula Coffeyho se ale i tato jeho slabší stránka de facto vypařila. Desharnais hraje sebevědomě, nezbavuje se puku, velmi se zlepšil a když byl ještě za Jaye Woodcrofta stále na hraně sestavy, momentálně je jejím nepostradatelným článkem. O jeho entuziasmu a stmelování kabiny je pak zbytečné mluvit, to každý vidí.

Jenže to je problém. Tedy je vážně problém, že Desharnais se zlepšil? Jak v čem. Zatímco ještě před pár měsíci by mu totiž mohl Ken Holland nabídnout novou smlouvu, bratru kolem jednoho milionu dolarů, tak teď Desharnais bude jistě chtít více. A právem! Není totiž žádným tajemstvím, že je o něj na trhu zájem. To ví ostatně i Kenny. Jenže co s tím? Příští rok se sice zvyšuje platový strop, jenže téměř celou tuto částku spolkne bonus pro Connora Browna. A to i v případě, že za nás již Brown nebude hrát! Brown má také smlouvu jen do konce sezóny, pozor. Ale smlouvy nekončí pouze Desharnaisovi s Brownem, ale i Foegelemu, který má letos našlápnuto na životní sezónu a dále Janmarkovi, Gagnerovi, Perrymu a Pickardovi. Jenže poslední tři hrají jen za pakatel na nejnižší možné hranici a vzhledem k šíři kádru nebude asi problém je nadále podepsat, nebo alespoň některého z nich. To samé pokud půjde někdo nahoru z Bakersfieldu. Janmark má rovný milion dolarů. Nicméně tady pochybuji, že dojde k prodloužení smlouvy. Už to letošní překvapilo.

Problém bude u Foegeleho, který má nyní 2,750 mil.dol. a právě u Desharnaise. Ten by mohl požadovat alespoň tolik, co má nyní Foegele. Zkrátka a dobře, někdo bude muset z kola ven. Nemusí to být zrovna někdo z těchto dvou hráčů, nabízí se i Brett Kulak s totožnou smlouvou jako Foegele, akorát až do roku 2026, a také Cody Ceci s 3,250 mil.dol., do roku 2025. A samozřejmě Jack Campbell.

Mohou odnést utáhnutí opasku Ceci s Kulakem?

Po příští sezóně končí smlouva Leonu Draisaitlovi, takže během tohoto léta, nebo až během příští sezóny budou probíhat jednání o jejím prodloužení. Draisaitl se asi bude hodně rozhodovat na základě výsledku týmu v letošním play off a případným ambicím klubu do budoucna. Ostatně to samé se dá říci i o McDavidovi, kterému končí smlouva rok po Draisaitlovi. No, Ken Holland nebude mít lehké spaní. A možná, že už to ani nebude Ken Holland, protože jemu samotnému končí smlouva v Edmontonu již letos.

Za měsíc, 8. března je trade deadline. Je možné, že bude nakonec někdo ze současného týmu vyměněn? Například Foegele, který by jinak v létě mohl odejít zadarmo? Já si to nemyslím. Foegele je velký oblíbenec kabiny a hlavně Connora McDavida a není radno si zahrávat s city McBoha, když jste na tažení na Stanley Cup. Ne, Holland toto riskovat nebude a raději Foegeleho v létě odepíše (nebo podepíše), do týmu ale už teď sahat nebude, alespoň ne do útočných formací.

Defenziva je nyní asi jediné místo, kde se dá ušetřit nějaký ten peníz, jenže vzadu to šlape. Oilers posledních 14 zápasů neinkasovali více než 2 góly, což je svým způsobem neuvěřitelné skóre. Sahat tedy do něčeho, co funguje, je hřích. Cody Ceci je asi jediný, kdo by se teoreticky mohl o místo bát. A samozřejmě pak je tu pětimilionový Jack Campbell. Jeho situace se musí vyřešit co nejdříve, takto je to neúnosné. Holland se ho nejspíše snaží vyměnit, ale chápu, že o něj asi není valný zájem.

V souvislosti s Edmontonem se ale i nyní po příchodu Coreyho Perryho stále spekuluje o nějaké další transakci. Skloňují se jména jako obránci Adam Boqvist a Sean Walker nebo útočníci Adam Henrique, Anthony Duclair a dokonce i dvojice bývalých Olejářů Patrick Maroon a Jordan Eberle!

Mohli bychom jednoho z těchto dvou ještě vidět v edmontonském dresu?

Bakersfield má za sebou dvojzápas s Texasem, oba zápasy byly vítězné. V prvním zápase měl James Hamblin 1+2. Oba brankáři Rodrigue s Campbellem se o hry podělili. Jack Campbell má z posledních 7 zápasů úspěšnost .935%, což je super. Otázkou je, jak to bude vypadat o štok výše.

All-Star víkend je za námi. Skills soutěže nevyhrál nikdo jiný, než Connor McDavid, který po souhrnu bodů z různých disciplín porazil zbytek světa a odnesl si výhru 1 milion dolarů, která samozřejmě poputuje na charitu. McDavid byl nejrychlejším bruslařem, v manipulaci s hokejkou i v přesnosti. Draisaitlovi se oproti tomu příliš nevedlo, i když snahu měl.

Někdo pak ale do toho hodil vidle úplně, a to i beze snahy.

V zápasech se pak šlo v obou střetnutích do nájezdů, kdy v prvním zápase vyhrál Team McDavid proti Teamu MacKinnon 4:3. Connor McDavid měl 1+1, Leon Draisaitl 0+2. Ve druhém zápase vyhrál Team Matthews nad Teamem Hughes 6:5. V rozhodujícím zápase pak vyhrál Team Matthews nad Teamem McDavid 7:4. Zde měl Leon Draisaitl 1+1 a Connor McDavid 0+1.

A užila si to i tahle banda včetně našeho Huntera:

Během All-Star víkendu, přesněji řečeno v neděli, oslavil Darnell Nurse 29. narozeniny. Gratulujeme!!!

………A Warren Foegele zasnoubil! Taktéž gratulace!

Nyní pojďme trošku mimo Edmonton, i když ne úplně. Jistě jste zaznamenali, že do Extraligy se vydal Zack Kassian. Náš starý dobrý Kass… Ten se tak zařazuje po bok jiných slavných hráčů z NHL, kteří nastupovali v české nejvyšší soutěži, většinou ale vždy, když byla nějaká výluka. Aby takto známý hráč posílil „nazdařbůh“ český klub, to je myslím dost výjimečné. A i když sparta je pro mě jako pro Kladeňáka synonymem největšího nepřítele a rivala, za tenhle krok jim musím zatleskat. I kdyby jim totiž Kassian nepřinesl kdovíjaké bodové žně nebo něco podobného, z marketingového hlediska je to hrozně chytrý tah.

A pro Kasse možná jedna z posledních šancí ještě vzkřísit svoji kariéru, kterou původně na začátku letošní sezóny ukončil poté, co mu nevyšlo PTO v Anaheimu a žádný z dalších týmů o něj již neprojevil zájem.

Nyní historické okénko. Když jsem si tak projížděl soupisku sparty, napadla mě jedna souvislost, která brzy vzala za své, ale našel jsem úplně jinou. Totiž nejdříve jsem si řekl, že sparťanský útočník Roman Horák hrál přece za Edmonton. Nemohli se ti dva potkat? Pojďme nejdřív na začátek… Roman Horák hrál v Edmontonu v sezóně 2013/14, kdy sem byl vyměněn z Calgary v rámci dodnes jedné z nejnenáviděnějších výměn v historii klubu, kdy byl do Calgary vyměněn Ladislav Šmíd společně s brankářem-prospektem Olivierem Royem za jiného brankáře Laurenta Brossoita a právě Romana Horáka.

Zack Kassian v té době hrál druhým rokem ve Vancouveru. Kassian byl do Edmontonu vyměněn (přes Montreal, za který ale nikdy nenastoupil) až v roce 2015, čili o trochu později. S Horákem se tedy v Edmontonu potkat nemohl, i když se neminuli o moc.

Roman Horák v sezóně 2013/14 za Calgary odehrál jediný zápas, než byl vyměněn do Edmontonu, kde odehrál pouhé 2 zápasy, proti Phoenixu a Vancouveru. I tak ale dokázal vstřelit gól. To se stalo právě v zápase s Vancouverem, za který nastoupil ale kdo? Kass, přesně! Zápas skončil výhrou Oilers 5:2 a skóroval jak Horák, který vstřelil gól na 1:0, tak i Kassian, který korigoval na 5:2 pár vteřin před koncem zápasu.

Oba současní spoluhráči ze sparty se tak potkali už v rolích soupeřů na ledě Edmontonu 10 let zpět. A spolu s nimi tam byl ještě jeden hráč z Extraligy a sice slovenský obránce Martin Marinčin, který hrál tehdy za Edmonton, nyní nastupující za Oceláře Třinec.

Pokud se nemýlím, tak z týmu Vancouver už jsou aktivní kromě Kassiana pouze obránce Chris Tanev a brankář Jacob Markstrom, oba nyní hrající v Calgary. Z tehdejší soupisky Edmontonu je ještě aktivní více než polovina hráčů, samozřejmě včetně Ryana Nugenta-Hopkinse a Sama Gagnera.

A jen tak mimochodem, i když je to již dlouhých 10 let, tak Roman Horák je stále předposledním Čechem, který hrál v Edmontonu. O rok později, v sezóně 2014/15 odehrál za Oilers 4 zápasy obránce David Musil. A ten byl poslední až dosud. V roce 2018 byl obránce Jakub Jeřábek podepsán v Edmontonu Peterem Chiarellim na 1 rok, ale dále než přes kemp se nedostal a smlouva byla poté ukončena, aniž by si Jeřábek zahrál jediný zápas. V Edmontonu jsme tak již 9 let bez jediného Čecha.

Pojďme ještě ke Kassovi a ještě si ho trochu připomenout, když řádil u nás:

Dalším bývalým Olejářem, který získal nové angažmá, je Jesse Puljujarvi, který byl už byl nějakou dobu pod zkušebním kontraktem na farmě Pittsburghu Walkes-Barre. Puljujarvi zde odehrál 13 zápasů a zaznamenal 4+5, čímž si důvěru Pens vysloužil a v neděli podepsal smlouvu v NHL na 2 roky s ročním příjmem 800 000 dolarů.

Další, jen pár dní starou věcí je překvapivý vyhazov našeho bývalého dlouholetého trenéra Todda McLellana z Los Angeles. Určitě ne překvapivý proto, že by se Kings dařilo. Právě naopak – od konce prosince 14 proher ze 17 zápasů. Nicméně McLellan byl v klubu pátou sezónu a první dvě sice Kings ještě zůstali za branami play off, ale loni i předloni se tam dostali (akorát vždy ztroskotali na nás, co se dá dělat… :o) ), ale hlavně pod McLellanem hráli dobrý hokej, mělo to zkrátka hlavu a patu. A překvapení to je proto, že McLellan ještě dojíždí starou, původní smlouvu, která měla být do konce této sezóny, jenže v létě ho GM Kings Rob Blake prodloužil o další rok. No a vidíte, McLellan byl vyhozen dřív, než mu ona nová smlouva vůbec začne platit.

Bez práce tak jsou zase jednou dva staří přátelé a dlouholetí souputníci Jay Woodcroft a Todd McLellan. LA Kings nyní dočasně přebírá 54 letý málo známý Kanaďan Jim Hiller, který dělal McLellanovi asistenta třetím rokem. Předtím byl ve stejné pozici v Detroitu, Torontu a Islanders. Jako asistent trenéra byl teprve včera angažován D.J.Smith, nedávno propuštěný hlavní trenér Ottawy.

Kdo by při loňské sérii play off mezi Edmontonem a LA řekl, že oba trenéři budou již brzy bez práce?

V pátek vedení NHL potvrdilo, že hráči NHL budou startovat na dvou nejbližších Olympijských hrách. Nejblíže jsou Olympijské hry v Miláně a Cortině v roce 2026, u dalších v roce 2030 ještě probíhá výběr pořádající země, nicméně velmi blízko je Nice, čili Francie. Hráči z NHL byli na Olympiádě naposledy v roce 2014 v Soči. Hráči jsou z toho pochopitelně nadšení, protože někteří z nich dosud ještě neměli ani možnost na této vrcholné akci účinkovat.

Například Connor McDavid… Ten k tomu říká: „Ta příležitost je pro mě splněným snem. Cítím, že je to pro hokej důležité, protože se snažíme rozvíjet svoji hru na mezinárodní úrovni i doma.“

Ještě dříve, tedy během příští sezóny ovšem ještě proběhne turnaj, který bude obsahovat čtyři týmy složené ze čtyř „nejlepších“ národních týmů, obsahující hráče z NHL. Ony týmy budou Kanada, USA, Finsko a Švédsko. No…

Gary Bettman k tomu říká: „Nebyl by to Světový pohár, ale jakási přehlídka nejlepších proti nejlepším s cílem uspořádat Světový pohár v plném formátu v roce 2028.“ Čili přesně uprostřed mezi dvěma Olympiádami.

Vysvětlujte to ale hráčům, třeba Davidu Pastrňákovi, který je nadšený z Olympiády, ale z poháru už vůbec ne: „Byl jsem hodně frustrovaný, že jsem poslední dvě Olympiády musel vynechat, takže teď jsem hodně nadšený a teším se.Htát na Olympiádě je sen a doufám, že se mi splní.“ Pak je tu ale pachuť z rozhodnutí NHL uspořádat turnaj jen pro čtyři země. Česko zde bude chybět. „Toto je obrovské zklamání. Chápu, že když to bude už za rok, že asi neměli dosta času uspořádat větší turnaj. Česko tam není a z toho rozhodně nemám radost. Chybět tam bude i celá řada dalších hráčů. abych byl upřímný, já se na to dávat nebudu.“ Ani se mu nedivím.

No a to nejhorší nakonec. Pětice hráčů zapletených do skandálu se sexuálním napadením v roce 2018 bylo obviněno. Jsou to Carter Hart z Philadelphie, Michael McLeod a Cal Foote, oba z New Jersey, Dillon Dube z Calgary a Alex Formenton z Ambri-Piotta ve Švýcarsku. Nejhůře je na tom údajně Michael McLeod, bratr našeho Ryana, který je obviněn ve dvou případech sexuálního napadení, ostatní čtyři jsou obviněni v jednom případě. Všech pět hráčů obvinění odmítlo a odvolalo se, takže se to bude vléct. Všichni čtyři hráči z NHL budou po této sezóně omezenými volnými hráči. Gary Bettman řekl, že nepočítá s tím, že by někdo z nich ještě v této sezóně naskočil do hry.

Nepříjemné je to zejména pro Philadelphii, která nyní těsně, ale přece drží poslední osmou postupovou příčku do play off. Jenže bez kvalitního brankáře to nepůjde a ztráta Harta je citelná. Samuel Ersson s Calem Petersenem moc nadějně nevypadají, co si budeme… A John Tortorella na lavičce to bude těžko kousat.

Co je alespoň trochu pozitivní, tak zpráva, že týmy si budou moci odečíst ze svých platových stropů smlouvy těchto hráčů, což například v případěš Harta dělá téměř mil.dolarů a to není zrovna malá částka. Ve Philadelphii se tedy budou asi snažit někoho přivést. Napadá mě třeba Elvis Merzlikins?

Jdeme k dnešnímu zápasu. Náš soupeř, Vegas, je i nejbližším týmem na dohled. Golden Knights začali výborně a tradičně se rozjeli za prvenstvím v divizi, když z prvních 12 zápasů prohráli jen jednou a to ještě až v prodloužení. Jenže pak přišel útlum a postupná ztráta půdy pod nohama. Pokud Vegas bylo po 12 prvních zápasech nejlepším týmem ligy a Edmonton společně se San Jose naopak nejhorším, tak nyní je rozdíl mezi oběma kluby pouhých 5 bodů. Trenér Bruce Cassidy má ale starosti. Jack Eichel má zraněné koleno a je mimo hru na delší dobu. Obránci Ben Hutton a Shea Theodore jsou oba taktéž dlouhodobě zraněni. Na marodce pak dále i útočníci Will Carrier a Pavel Dorofejev. Jen u posledně jmenovaného jde o lehčí věc a je posuzován ze dne na den.

Naopak po zranění se konečně vrací William Karlsson, který týmu chyběl 5 týdnů. A taktéž po vleklém zranění se mezi tyče jen krátce před pauzou vrátil loňský hrdina Stanley Cupu a do té doby věčný náhradník Adin Hill. Nyní ovšem již stabilní člen brankářské dvojice Thompson – Hill, kdy se oba víceméně pravidelně střídají, tedy pokud zrovna ani jeden z nich nemarodí.

Dnes je v brance Vegas potvrzen Adin Hill.

Vegas je na tom hodně podobně jako Edmonton v jedné věci a tou je platový strop napnutý jako struna. Dokonce bych řekl, že jsou na tom i hůře. GM Kelly McCrimmon má například nyní pod platovým stropem místo cca 4,5 mil.dolarů, ale jako dlouhodobý marod je veden Shea Theodore, který se za tohoto stavu nemůže vrátit, dokud by nebyl někdo obětován. A příští sezóna? To ani nemluvím. Tak za prvé, smlouva končí Jonathanu Marchessaultovi, loňskému hrdinovi, já bych skoro až řekl hlavnímu strůjci našeho vyřazení. Marchessault poté kromě Stanley Cupu získal i individuální ocenění v podobě Conn Smythe Trophy. Navíc hraje výborně i letos, kdy má z 50 zápasů 25+15. Marchessault má nyní 5 mil.dol. a myslím, že bude chtít víc.

Marchessault s trofejí pro nejužitečnějšího hráče play off

Někdo to ale bude odnést. Že končí smlouva obránci Alecu Martinezovi, jednomu z nejlepších „blokařů“ ligy, to ani nemluvím. Ale Martinez má 5,250 mil.dol. a to je moc. Ten dle mého půjde hledat štěstí jinam zcela určitě a myslím si, že bude vyměněn ještě během letošní sezóny. Dalším předpokladem pak ještě je, aby polykač hadů Robin Lehner nadále zůstal mimo hru, protože to už by byla naprostá čára přes rozpočet. Jenže Lehner už druhým rokem nechytá po operaci kyčle a to už je velká pauza. Otázkou je, v jakém stavu a jestli vůbec se vrátí.

Vegas nám dnes chtějí sérii ukončit, což potvrzuje i jejich útočník William Karlsson: „Už teď mají dost respektu, chceme se pokusit je zastavit. Je to velmi dobrý tým.“ Karlsson zažil podobnou sérii právě v dresu Columbusu, který již byl zmiňován, takže ví, jaké to je: „Cítíte se neporazitelní. Prostě jdete do každého zápasu s tím, že neprohrajete. Máte velké sebevědomí a je snadné hrát hokej, když pořád jen vyhráváte a vyhráváte.“

S Vegas se Oilers letos utkali jednou na domácím ledě a byla z toho výhra 5:4.

Dnešní zápas se hraje v T-Mobile Aréně v Las Vegas a začíná ve 4:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Příští zápas se hraje v pátek v Anaheimu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *