Ruku na srdce, Calgary si také zasloužilo jednu Bitvu o Albertu vyhrát. Tak jsme jim to tentokrát nechali… :o)

Ne tak, v Bitvě je to vždycky dost otevřené a vyhecované, takže člověk se na to musí dívat trochu s rezervou. Ale přesto, některé věci mi proti Calgary stejně vadily, protože se opakovaly chyby z předešlých zápasů. Oilers totiž opět propadli na začátku zápasu, tak jako poslední dobou téměř pořád. Ale prohrávat zase 0:3 a pak to dohánět, to je prostě špatné. Leon Draisaitl k hrůzné první třetině říká: „Rozhodně to je znepokojující. Zdá se, že jsme nebyli připraveni. Tato liga je příliš dobrá na to, abychom neustále něco doháněli. Takže tohle je další věc, na kterou se musíme podívat a musíme ji napravit.“

Připadá mi, že v posledních zápasech někteří hráči polevili. Nebo spíš celý tým tak nějak celkově. Tempo je pomalejší, nedůsledně dostupujeme hráče a málo napadáme a také tam nevidím tu obětavost jako když jsme měli tu dlouhou sérii. Jako třeba u prvního gólu Flames. McDavid se vrací s Kadrim, ale pak přestane bruslit jakoby se nechumelilo, nechá ho, a puk se stejně před Kadriho dostane a ten je před Skinnerem sám. Tohle bylo od McDavida prostě hloupé. Druhý gól měl Skinner mít, čtvrtý pak byl opět nahoru, jako spousta jiných gólů v předchozích zápasech. Skinner se v tomhle prostě musí zlepšit. Na druhé straně pak musím pochválit Dana Vladaře, který byl výborný.

Tým musí zabrat, protože takhle bychom to daleko nedotáhli. Náskok na týmy pod čarou play off je jen 6 bodů, což je málo!

Pozitivními věcmi byli určitě dvougólový Zach Hyman, který vstřelil dva efektní góly a to, že Mattias Janmark skóroval už potřetí během posledních 4 zápasů. Connor McDavid má z posledních 7 zápasů 18 bodů.

Jinak to byla řežba. V zápase padlo hodně trestných minut. Na straně Edmontonu 8 menších trestů + Kane s Hollowayem po 10 minutách a Janmark s Perrym po 5. Na druhé straně 7 menších trestů + Coleman a Weegar po 5. Ale tohle je prostě Bitva o Albertu, to není procházka růžovým sadem.

I když tohle byla od Colemana celkem prasárna:

Ale na kapitána se nesahá… 😉 Ale že to vezme do svých rukou zrovna Mattias Janmark, to bylo nečekané. Ale ujal se toho parádně, všechna čest! 👏

Později se strhla i hromadná šarvátka, kde byli pro změnu nejaktivnější Corey Perry a Mackenzie Weegar.

No nic, jdeme dál.

Sestava se dnes bude opět razantně měnit. Draisaitl jde opět na křídlo k McDavidovi. Janmark si výkony z posledních zápasů vysloužil povýšení. Pouze na tribuně stále Sam Gagner.

Draisaitl – McDavid – Hyman
Kane – Nugent-Hopkins – Janmark
Foegele – McLeod – Perry
Holloway – Ryan – Brown

V brance je potvrzen Stuart Skinner.

Bakersfield vyhrál s farmou Arizony, Tucsonem Roadrunners 3:2 Vítězství vychytal Olivier Rodrigue. Pouze na lavičce Tucsonu seděl brankář Dylan Wells, dlouholetý prospekt Edmontonu, který si za Oilers ale nikdy nezachytal. V sezóně 2022/23 si ale debut v NHL připsal za Chicago. Pak šla jeho kariéra ale strmě z kopce. Wells se dokonce střídavě plácá až na druhé farmě v Idahu v ECHL. Za Tucson nastoupil i český útočník Jan Jeník. Ten letos v NHL nastoupil zatím pouze do jediného zápasu.

Do trade deadline chybí už jen 11 dní. Ken Holland prý intenzivně stojí o ruského útočníka ve službách St.Louis Pavla Bučněviče. Bučněvič je žhavé zboží. Má ještě smlouvu na další rok s cap-hitem 5,8 mil.dol. Poslední dva roky měl průměr více než bodu na zápas. Letos má zatím také velmi slušných 46 bodů v 55 zápasech. Blues někde potřebují ušetřit, protože na příští rok mají podepsané jen tři zkušené obránce a navíc, omlazení by jim rozhodně neuškodilo, takže by jistě uvítali nějakého šikovného mladíka, případně volby v draftu.

Co se týče obránce Chrise Taneva, tak zde to vypadá spíše na zbožné přání fanoušků, než že by mohl reálně přijít, ale stát se může všechno.

Edmonton je ale prý stále aktuálním zájemcem o Jakea Guentzela, který je sice nyní na několik týdnů zraněný, ale zájem údajně trvá. O Guentzela je ale velký zájem i mezi dalšími kluby, takže tady bude vyjednávání složitější. Navíc Guentzel má smlouvu jen do konce tohoto ročníku, víceméně v podobmé výšei jako Bučněvič. Pokud Holland bude chtít opravdu něco z toho realizovat, pak bude muset pustit chlup.

Co si budeme povídat, draftové volby myslím aktuálně můžeme postrádat, protože v Bakersfieldu je celá řada kvalitních hráčů, co čeká ani povolání do prvního týmu. Postrádat můžeme asi i nějaké hráče jako Ceci, o Campbellovi ani nemluvě. Jeho situaci by chtělo během této trade deadline vyřešit, protože v létě bude Holland v nevýhodě až si všichni manažeři v klidu sednou a budou při jednání a stavění týmů opatrnější. Chtělo by to, aby se Holland s něčím vytasil, tak jako loni, kdy se zbavil nevýhodných smluv podobě Tysona Barrieho a Kailera Yamamota, se kterými to jako návdavek odnesli i Michael Kesselring s Klimem Kostinem. Loni přišli Mattias Ekholm a Nick Bjugstad a také uvolnění platového stropu. A já bych toho Bjugstada vzal i letos, co si budeme… :o)

Bjugstad se loni hodně povedl. Povede se Hollandovi i letos něco podobného?

V případě Bučněviče by šlo i o výhled do budoucna, v případě Guentzela spíše jen jako posilu pro letošní rok. Anebo hned nová smlouva, kdo ví. Pokud by s jedním z těchto hráčů Holland opravdu počítal, pak by musel odejít nejen Campbell, jehož části platu se stejně asi nezbavíme, takže nemůžeme počítat s okamžitým uvolněním 5 milionů dolarů, spíše něco okolo 3,5. Ale s některými smlouvami co v týmu máme, a hlavně s výkony hráčů, pak si myslím, že pokud by se pár hráčů vyměnilo za jiné z Bakersfieldu, ani bychom to moc nepocítili. Pár slušných kousků o štok níže totiž je, např. Gleason, Kemp, Caggiula, Hamblin, Lavoie, Griffith, atd.

A hlavně nezapomínejme, že po příští sezóně končí smlouva Draisaitlovi a o rok poté i McDavidovi.

Ještě dodám, že největším konkurentem Edmontonu je ohledně získání jak Guentzela, tak Bučněviče prý Vegas, kde se zranil kapitán Mark Stone a vypadá to zase na nějaký kalkul se smlouvou před play off, tak jako to kdysi udělala tampa s Nikitou Kučerovem.

Dnes nás opět čekají Los Angeles Kings, se kterými jsme hráli naposledy před dvěma týdny. A je co napravovat, protože v Kalifornii jsme dostali nařezáno 4:0. Předešlý zápas se hrál na Silvestra, taktéž v Los Angeles a skončil výhrou Oilers 3:2.

Nový trenér Jim Hiller nestojí u kormidla Kings ještě ani měsíc a zatím mu to celkem šlape. Z 8 zápasů 6 výher, to je slušné. Velký podíl na tom má i David Rittich, která má důvěru nového trenéra a chytá častěji než Cam Talbot.

David Rittich je i dnes potvrzen v brance Kings a bude to jeho třetí start za sebou.

Talbot s Rittichem spolu tvořili dvojici i v Calgary během sezóny 2019/20

Kings vyjeli na třízápasový trip po Kanadě, kde se postupně představí v Edmontonu, Calgary a Vancouveru. Brankáři se tedy prostřídají.

Zraněn je obránce Tobias Bjornfot. Jeho kolega Mikey Anderson se zranil během předminulého zápasu s Nashvillem a bude mimo hru na delší dobu. V útoku je mimo Carl Grundstrom a také smolař Viktor Arvidsson, který se teprve nedávno vrátil z dlouhodobé absence, když vynechal úvodních 50 zápasů po operaci zad. Arvidsson stihl odehrát pouhé 4 zápasy, než v posledním v zápase s Columbusem odehrál pouhých 17 vteřin a poté musel odstoupit. Jestli se jedná opět o záda, to nevíme, ale Arvidsson bude každopádně opět dlouho mimo, protože byl hned umístěn na seznam dlouhodobě zraněných hráčů, kde jak víme je podmínkou absence nejméně 10 zápasů.

Arvidsson má velkou smůlu

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:30 SEČ.

Další zápas je na programu ve středu, kdy se v Edmontonu představí St.Louis. I těm je co vracet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *