Po pětizápasové sérii domácích zápasů dnes Oilers hrají na ledě Seattlu, aby hned zítra sehráli opět doma zápas s Pittsburghem. Poté odletí na čtyřzápasový trip. Během pobytu doma Oilers získali bodů, což je čistý střed. Nezačalo to dobře, ale poslední dva zápasy s Los Angeles a St.Louis byly naštěstí vítězné.

St.Louis bylo co vracet, protože nedávný zápas na jejich ledě skončil 6:3 ve prospěch Blues. Tentokrát to byl úplně jiný zápas. Začalo to divoce. Již v 5 minutě totiž Blues vedli 2:0 a nevypadalo to dobře. Oilers se ale vrátili do hry díky Hymanovu gólu, který ve druhé třetině přidal ještě druhý. Pak už se nic zvláštního až do konce zápasu nedělo. V prodloužení pak o vítězi rozhodl kapitán McDavid parádním sólem, které je vlastní snad jen jemu. Chtěl jsem původně napsat neuvěřitelným, ale ono to vypadalo, že se McDavid ani nezapotil :o)

Třetím hrdinou zápasu pak byl Nugent-Hopkins, který v zápase hned několikrát zneškodnil únik soupeře. Od Nugety v zápase opravdu skvělá defenzivní práce!

A nyní ještě ke Connoru McDavidovi. Ten se stal druhou hvězdou měsíce února, když ve 12 zápasech získal 25 asistencí a přidal 2 góly. McDavid je nyní se 72 asistencemi nejlepším nahrávačem ligy, o 6 před Nikitou Kučerovem. Pokud bude McDavid pokračovat v podobném tempu, tak by mohl překročit hranici 100 asistencí, což se v jedné sezóně naposledy podařilo Wayne Gretzkymu ze sezóny 1990/91, kdy měl 122 asistencí.

McDavid má celkově 94 bodů a na prvního Kučerova ztrácí 10 bodů. Nikita Kučerov (104 bodů) a Nathan MacKinnon (100), jsou letos prvními, kdo překročil hranici 100 bodů. Draisaitl je na 11. místě se 73 body, v první padesátce jsou ještě Hyman (59), Bouchard (57) a Nugent-Hopkins (54).

Zach Hyman v 56 zápase sezóny vstřelil svůj 39 a 40 gól. Tím se stal teprve druhým hráčem ligy, který překročil hranici 40 gólů po Austonu Matthewsovi, který si letos v této kategorii jede se svými 53 góly vlastní ligu. Matthews je ale rozený střelec, kdežto Hyman je týmový pracant. O to je takový výkon cennější!

No pak je tu druhý extrém. Tady si půjčím příspěvek z časopisu Xhockey, totiž že brankář Calgary Jacob Markstrom má letos na kontě již 5 asistencí. Za 37 zápasů! Takový veterán Jeff Carter z Pittsburghu, který má na kontě již 1300 zápasů a 844 bodů, má letos v 51 zápasech bilanci pouze 6+2, a proč to píšu. Connor Brown je na tom ještě hůře. Brown letos vynechal jen pár zápasů, dnes odehraje 50 zápas v sezóně. Jeho bilance je ale opravdu tristní a dá se ří, až tragikomická – 0+5.

Brownovi se návrat po těžkém zranění kolene nedaří dle představ

Na něco podobného si pamatuji ještě celkem živě. Byla to ta slavná sezóna 2018/19, kdy jsme s kolegy z redakce vyrazili na zápas NHL Global Series do Kolína nad Rýnem, kde se hrál zápas Kölner Haie – Edmonton Oilers. A než se dostanu k jádru pudla, tak si tu odložím jednu starou fotku, když už jsem se dostal s myšlenkami až sem :o). Pamětníci z vašich řad ještě pamatují, když jsme tyto stránky dělali v šesti lidech. Jo, to byly časy. Krásné časy. Když jsme se o ty Preview skoro prali. :o) Teď už jsem zbyl jen já sám. Tedy také jen do doby, než mi z toho také houkne…

Takže, tehdy jsme se motali před Lanxess Arénou a proti nám šlo tehdejší vedení Oilers – Bob Nicholson, Craig MacTavish a Peter Chiarelli. Než jsme se vzpamatovali, tak téměř zmizeli v útrobách arény, ale Kuba ještě stihl zareagovat a stihl posledního Petera Chiarelliho požádat o společné foto s českou klikou Oilers, která na zápas vyrazila. Chiarelli se s námi ochotně vyfotil a toto foto se pak dostalo i na oficiální stránky klubu.

Třetí zleva je David – zakladatel těchto stránek, ke kterému jsem se před dlouhými lety připojil jako druhý „redaktor“. Pátý zleva je Přéma, úplně vpředu jistě poznáváte „ďábla“ Petera Chiarelliho. Po Chiarelliho pravici v kšiltovce je Kuba, po levici Jindra. Po Jindrově levici je Jirka, úplně vpravo

Jak jsem se ale dostal až sem. Tento zápas mezi Edmontonem a místními Žraloky byl generálkou pro německého hráče Tobiase Riedera, kterého tehdy jako novou posilu podepsal Peter Chiarelli. Rieder nakonec za Oilers odehrál 67 zápasů, a ač byl útočníkem, neskóroval ani jednou a připsal si jen 11 asistencí.

Oilers v této sezóně nakonec ani nepostoupili do play off a pamatuji si, že tehdejší prezident klubu Bob Nicholson frustrovaně označil Riedera jako jednoho z hlavních viníků této situace, což bylo absurdní, ale přesto se tak stalo. Rieder to pak ještě zkoušel v Calgary a v Buffalu, nyní ale již třetím rokem hraje v Švédsku za Vaxjo a začal zase střílet góly. S Connorem Brownem celkem ošklivá paralela...

Nešťastný Tobias Rieder

Do trade deadline zbývá již jen pár dní. V pátek 8. března bude konec. Bude nějaký pohyb i v Edmontonu? Vypadá to, že ano. Ken Holland v rozhovoru s Markem Spectorem ze Sportsnetu řekl. „Můžu vám říct, že existuje mnoho želízek v ohni. Mluvil jsem s naším trenérským týmem, několikrát jsem mluvil s Connorem (McDavidem), mluvím s Jeffem Jacksonem (prezident) každý den. Každý den pravidelně mluvím s několika ostatními manažery.“ Holland mluví také o nejistotě, která ho během tohoto období provází: „Když jsme před dvěma lety uzavřeli dohodu s Kulakem, neměl jsem ten večer když jsem šel spát tušení, jestli dohodu opravdu uděláme, nebo ne. Když jsem šel spát loni touto dobou v pondělí, neměl jsem tušení, že zmáčkneme spoušť na Ekholma.“

Aby někdo přišel, musí i někdo odejít a nemůže to být jen tak někdo. Platový strop je stále napnutý a Holland bude muset někoho obětovat. Loni to byl Tyson Barrie. Kdo to bude letos? Myslím, že to bude opět obránce. Pravděpodobně vypadají Cody Ceci (3,25 mil.dol.) a Brett Kulak (2,75 mil.dol.). Dalším obráncem na odchodu bude pravděpodobně Philip Broberg (863 333 dol.). U Broberga samozřejmě nejde o žádné ušetření, ale právě on bude želízkem v ohni pro Kena Hollanda při vyjednávání. O Broberga je v lize zájem a v Edmontonu už mu pšenka evidentně nepokvete. Tuším, že Broberg bude jedním z hlavních artiklů k obchodu společně s našimi vysokými výbery v draftu.

Je velmi pravděpodobné, že Broberga čekají poslední dny jako člena organizace Oilers

Z útoku asi stále přichází v úvahu Warren Foegele (2,75 mil.dol.), o jehož trejdu se mluví prakticky ještě od sezóny, kdy do Edmontonu přišel. Navíc, Foegelemu končí v létě smlouva. Umím si ale představit, co na to říká kapitán McDavid, s nímž je Foegele velký kamarád. Jenže to byl i Tyson Barrie, který byl oblíbencem celé kabiny a Holland ho přesto poslal do Nashvillu.

Smlouvy končí i Janmarkovi (1 mil.dol.) i trojici Brown, Gagner, Perry (všichni 775 000 dol.). V úvahu by k trejdu ale mohli přijít i hráči z farmy, jako třeba Carter Savoie nebo Raphael Lavoie.

V brance končí smlouva Pickardovi (762,5 mil.dol.). Odchod Jacka Campbella během následujícího týdne je pak naprosto nutný!!! Blbé je to, že za Campbella Holland těžko dostane nějakou protihodnotu. Naopak, toto je jeden z těch trejdů, kdy nejen, že nic nedostane, ale ještě bude muset něco přihodit. O tom, že si pak ponecháme část Campbellova platu ani nemluvě. Ale toto by se dalo elegantně vyřešit jako v pár dní starém trejdu Chrise Taneva z Calgary do Dallasu. Zde se do trejdu přimíchalo ještě New Jersey, které si výměnou za volbu v draftu ponechalo 25% Tanevova platu. I tak se to dá řešit. Týmů, které mají pod platovým stropem spoustu místa pár je a jim se zase hodí draftové volby, které jsou nám momentálně ne tolik potřebné.

Ne, že bychom je nepotřebovali vůbec, ale vzhledem k tomu, že McDavid a Draisaitl jsou momentálně v nejlepším hokejovém věku a formě a brzy jim budou končit smlouvy (Draisaitlovi za rok, McDavidovi za dva), pak potřebujeme okamžitý úspěch. A možná, že tak bude přemýšlet i Ken Holland, protože jemu končí smlouva již letos a pokud Oilers letos neudělají větší úspěch, může se Holland klidit a myslím, že on tak uvažovat bude. Ne, Holland letos šetřit nebude.

Ken Holland udělal výraznou změnu již nedávno, když přivedl Coreyho Perryho, který do týmu celkem snadno zapadl a přinesl sebou důraz a takový ten protivný styl, čili prvek, který Perry velmi zdatně ovádal celou svoji kariéru. Kde nás tedy tlačí pata a co tým ještě potřebuje?

Perry ještě dobrou práci odvede, kdo dál?

Ne moc dobře vypadá obrana, které by okysličení v podobě jednoho beka prospělo. Nurse s Cecim jsou špatní. Nurseho se ale nezbavíme. Ceci by nahradit šel. Kulak zrovna tak. Je potřeba přívádět gólmana? Možná. Skinner během vítězné série sice překonával franšízové rekordy, jenže poslední dobou pouštěl opět celkem laciné góly. Pickard se v brance dokonce jeví jako lepší řešení než Skinner, ale je to dlouhodobé řešení? Za mě klidně, Pickard je jako dvojka v pohodě. Na Skinnera se v Edmontonu ještě nějaký rok sázet určitě bude a je to dobře, ale možná potřebuje méně odpovědnosti a rovnocenného partnera k většímu prostřídávání. Pickard dokazuje, že jím dokáže být, jenže i když trenér Knoblacuh prohlašuje, že má v Pickarda velkou důvěru, tak moc často ho do branky nepouští a to je evidentně problém, hlavně pro Skinnera, který je nejlepší, když má více volna. Co tedy s tím?

  • Buď dát Pickardovi více důvěry a Skinnera nechat více odpočívat, nebo opravdu někoho přivést.

Skinner s Pickardem nejsou špatná dvojice, ale bez důvěry a většího rozložení sil jim to asi šlapat nebude

Z brankářů je z říše snů příchod Juuseho Sarose z Nashvillu, ale pravděpodobněji by mohl vypadat Kaapo Kahkonen ze San Jose. Snad Hollanda nenapadně nějaký nesmysl, jako třeba Jake Allen z Montrealu. V útoku možná bude chtít Holland zkusit přivést někoho do top-six, protože s Brownem to nevyšlo a k ústřední pětici McDavid, Draisaitl, Nugent-Hopkins, Hyman a Kane se stále jen někdo rotuje. V úvahu přicházejí již v minulých článcích zmiňovaní Pavel Bučněvič ze St.Louis a Jake Guentzel z Pittsburghu. Guentzel by pak přišel jako posila de facto až později, protože nyní je zraněn a ještě to nějakou dobu potrvá. Mluví se ale i o Jordanu Eberlem ze Seattlu, jehož návrat do Edmontonu by byl asi hodně emotivní jak pro něj, tak pro fanoušky. Do top-six by se mohl hodit i vyhlášený střelec Tyler Toffoli z New Jersey. Možná Frank Vatrano, kterému to letos pálí v Anaheimu, nebo kapitán Sharks Logan Couture?

Je reálné, že by se tehdejší miláček tribun Eberle vrátil do Edmontonu, jako nedávno Gagner?

Vzadu padla možnost, že by přišel Chris Tanev, kterého tedy ulovil Dallas. Na odchodu z Calgary je i Noah Hanifin. Nemyslím si ale, že právě tímto směrem bychom se měli vydat. Na tyto věci máme Boucharda, případně Ekholma nebo Kulaka. My potřebujeme obranu více zpevnit. Vhodný by mohl být například Alexandre Carrier z Nashvillu, Colton Parayko ze St.Louis, který to umí výborně na obou stranách kluziště, David Savard z Montrealu nebo Joel Edmundson z Washingtonu.

Co se týče dnešního zápasu, tak sestava je na chlup stejná, jako ve dvou předešlých vítězných zápasech.

Dnes je v brance Edmontonu potvrzen Stuart Skinner.

Bakersfield hrál nyní dva zápasy za sebou. Nejdřív porazil vysoko 7:2 Tucson, přičemž Raphael Lavoie zaznamenal 3+1 a Seth Griffith 0+3. V brance byl Campbell. Nakládačku na druhé straně schytal bývalý Olejář Dylan Wells. V noci na dnešek Condors po čtyřech výhrách za sebou ale prohráli, a sice na domácím ledě s farmou Seattlu, Coachellou 1:4. V brance Condors byl Rodrigue.

Za Coachellu nastoupil i Devin Shore

Seattle Kraken nyní nehrajou úplně špatně. Z posledních sedmi zápasů jich vyhráli pět. Kraken na příšku zaručující play off momentálně ztrácí 7 bodů, což cca 20 zápasů před koncem základní části není sice mnoho, ale vzhledem k vyrovnanosti soutěže už musí přijít jedině nějaká větší vítězná série, jinak to Kraken asi jen tak nedoženou.

Na marodce Seattlu je pouze André Burakovsky. Ten ale již trénoval v bezkontaktním dresu a dnes by spíše měl naskočit.

V brance soupeře bude opět Philipp Grubauer. Draisaitlův krajan Grubauer se pomalu dostává do formy po návratu ze zranění. Ale i předtím Grubauer nepodával dobré výkony a velmi ho zastiňoval Joey Daccord. Ten nyní o pozici jedničky zdá se přišel, alespoň prozatím. Grubauer vychytal tři výhry za sebou v zápasech, ve kterých nastoupil od začátku. Naposledy s Pittsburghem dokonce shutout.

Jak už jsem psal v některém z předešlých článků, v Seattlu je slušná ex-edmontonská ekipa – Justin Schultz, Adam Larsson, Jordan Eberle, Kailer Yamamoto a Devin Shore. Poslední dva v Seattlu podepsali před touto sezónou a oběma se asi angažmá nevyvíjí dle představ. Yamamoto má ze 48 zápasů 7+6 a poslední dobou byl už na pět krátkých období uklizen na tribunu a z posledních 20 zápasů jich na tribuně strávil 11! Yamamoto proti Edmontonu odehrál všechny tři vzájemné zápasy a nebodoval v nich. Devin Shore si čas rozdělil celkem rovnoměrně mezi Seattle a farmu v Coachelle, kde odehrál 20, resp. 21 zápasů.

Yamamotovi se v Seattlu nedaří

Všechny tři letošní vzájemné zápasy vyhrál Edmonton a ve všech Oilers nastříleli shodně po čtyřech brankách. V tom prvním vstřelil hattrick Hyman, ve druhém pro změnu Kane a Bouchard přidal 3 asistence. Ve třetím měl Draisaitl 1+3.

Dnešní zápas se hraje v Climate Pledge Aréně v Seattlu a začíná ve 22:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Hned zítra Oilers na domácím ledě přivítají Pittsburgh. Zítra bude kvůli časovým důvodům jen letmé info v podobě Icingu, nebo jen na Facebooku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *