Do konce základní části schází ještě 6 zápasů, z nich 4 odehrají Oilers doma v Rogers Place, čili před play off relativně klid.

Poslední zápas, neboli Bitva o Albertu přinesl to, co jsme chtěli. Trošku toho vzrušení a navnazení na vypjaté zápasy, které nás čekají již zanedlouho. Potyček bylo v zápase dost, i když vlastně nedošlo k žádné velké rvačce. Oilers si každopádně z Calgary odvezli oba body za výhru 4:2 a Flames nebylo dopřáno ani toto malé vítězství na závěr, protože za pár dní jim končí sezóna.

Alfou a omegou zápasu byli brankáři. Nebo spíš brankář. Na výhře Oilers má zásadní podíl Calvin Pickard, který podal vynikající výkon. Pickarda po zápase velmi chválil i trenér Knoblauch. Je dobré, že před play off vypadají dobře oba brankáři a i když bude Skinner určitě jasnou jedničkou, stát se může cokoliv a Pickard dlouhodobě dokazuje, že se tlaku nebojí.

V zápase bylo vidět i rozčileného Coreyho Perryho, který něco razantně vysvětloval Evanderu Kaneovi. Na sociálních sítích je celkem hodně narážek na možnou nespokojenost s Kanem i nespokojenost Kanea. Líbil se mi názor redaktora z Oilersnation, který si myslí, že Oilers potřebují před play off Kanea dostat více do hry a nahecovat ho a tak se ho snaží trochu škádlit. Viz nedávno Draisaitl, nyní Perry. Něco na tom možná bude. Vezměte si například předloňské play off, kde byl Kane jedním z hlavních faktorů jízdy Oilers. Kane měl tehdy v 15 zápasech neskutečných 13+4!!! Loni už to takové nebylo, 12 z, 3+2. Ale cítit tam byl. Letos hrál Kane také dobře, ale poslední dobou to není žádná sláva a je potřeba ho probudit.

Co není dobré, tak to je zranění kapitána Connora McDavida. Takto na závěr sezóny je přirozené, že se ozývají šrámy z dlouhého ročníku, ale je nepříjemné, že to je u někoho, kdo je pro tým naprosto zásadní. McDavid údajně laboruje se zraněním v dolní části těla. Ale, McDavid dnes bruslil. Sám. Jeho dnešní start je nepravděpodobný, ve zbytku týdne se pak uvidí. I když je možné, že McDavid bude chtít za každou cenu nastoupit, ale nevidím to, snad bude rozumný. Trenér Knoblauch k tomu říká: „Bude to v rukou Connora. On se rozhodne, jak se bude cítit. Nevíme, jak vážné to je zranění. Nejdůležitější je play off a to, že jsme na něj připraveni. Samozřejmě Connora nenahradíš, ale máme jiné zdravé kluky a chceme se ujistit, že všichni jsou zdraví, když půjdeme do play off.“

Každopádně Oilers mají jisté play off a řeknu to takto – z té nabídky, která je k mání, je asi jedno, koho dostaneme v 1. kole za soupeře. Navíc je to ještě otevřené. McDavid by teď měl prostě odpočívat co nejvíc to půjde a být připraven na play off. Teď není důvod něco hrotit…

McDavidovi tím pádem ale nejspíš unikne letošní zisk Art Ross Trophy. Nikita Kučerov a Nathan MacKinnon jsou ale již teď odstřeleni o 9, resp. 7 bodů. Ruku na srdce, letos si to jeden z nich zaslouží asi více, McDavid zapnul na nejvyšší stupeň svých možností moc pozdě a na začátku se svezl se špatnými výkony celého týmu. Myslím, že McDavid individuální ceny ale stejně moc neřeší a vzhlíží na úplně jinou metu…

Na základě McDavidova zranění byl z Bakersfieldu povolán Dylan Holloway. S jeho návratem před play off se ale teoreticky počítalo, že by k tomu mohlo dojít. Holloway v NHL naposledy nastoupil před měsícem. V Bakersfieldu hrál dobře a měl bilanci 18 z, 10+6. V posledním zápase při výhře nad Calgary Wranglers dokonce vstřelil hattrick. I to byl pro trenéra Knoblaucha impuls k jeho posunutí do prvního týmu. Nyní sám Knoblauch: „Dylan za nás hrál opravdu dobře a i dole v Bakersfieldu. Dokázal zapracovat na své hře a získat větší jistotu při střílení gólů.“ Holloway se hned zapojil do tréninku a dnes by měl hned naskočit do zápasu na křídle třetí formace. Myslím, že Holloway v prvním týmu již zůstane a vracet se již nebude, ať už to bude s McDavidem jakékoliv.

Pětapadesátka je zpět!!!

Při absenci McDavida se bude samozřejmě měnit sestava. Kapitánovo místo na centru prvního útoku zaujme jeho dvojče Draisaitl. Evander Kane jde nahoru do druhé formace. Jeho místo zaujme Holloway. Adam Henrique se přesouvá z křídla na centra. Na tribuně by dnes měli být Derek Ryan a Troy Stecher.

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Hyman

Kane – Henrique – Foegele

Holloway – McLeod – Perry

Janmark – Carrick – Brown

Obrana je v klasiském složení. V brance dnes potvrzen Stuart Skinner.

Jak si dnes povedme bez kapitána?

Vegas Golden Knights ještě hotovo nemají. Sice jsou na posledním osmém místě Západní konference, ale svoji pozici ještě musí potvrdit, protože stát se vždy může cokoliv a právě St.Louis Blues to už kdysi dokázali, když si postup zajistili až v samém závěru základní čáasti a nakonec ještě vyhráli Stanley Cup. Nyní už to není moc pravděpodobné, protože Blues na Golden Knights ztrácí 5 bodů a zbývají jim už jen 4 zápasy. Jak jsem psal již minule, myslím že složení týmů se na Západě již nezmění, ale oba týmy, Blues i Golden Knights to nyní jistě nevypustí. Proto dnes bude o co hrát. Oilers zase budou hrát jakoby se hrálo play off, protože takový zápas je solidní generálkou. Jak víme, Golden Knights jsou našimi loňskými katy a tento zápas může mít parametry play off.

Po pěti týdnech po zranění a vůbec poprvé od přestupu ze San Jose za Vegas převčírem ve Vancouveru nastoupil Tomáš Hertl. Zařadil se na křídlo druhé formace a hned si připsal asistenci. Hertl dnes ale nebude mít vedle sebe svého centra Chandlera Stephensona, který se od týmu odpojil z tripu kvůli očekávání narození potomka. Z farmy byl místo něj povolán Brendan Brisson, který už letos nastoupil do 14 zápasů, ovšem s bilancí 8 bodů, což je hodně slušné. Brisson byl také Vegas draftován v 1. kole, takže něco umět asi bude.

Tomáš Hertl si play off naposledy zahrál v roce 2019

Produktivitě Golden Knights vládne se 67 body démon loňského play off Jonathan Marchessault, který s trochou nadsázky Oilers vyřadil. To on zařídil všechny nejdůležitějsí okamžiky loňské série mezi oběma týmy. Marchessault na konci cesty nakonec získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Marchessault ve výborných výkonech pokračuje i letos. Jako jediný z týmu nastřílel přes 40 gólů – 41.

Kromě kapitána Marka Stonea, který se za salvy a za zvuku trumpet a bubnů zázračně uzdraví na play off, trenéru Cassidymu dlouhodobě chybí ještě William Carrier. Dále pak ještě náš oblíbenec, sekerník Alex Pietrangelo a ještě Nicolas Roy. Posledních 7 zápasů nyní týmu opět chyběl další z loňských hrdinů, gólman Adin Hill, který letos více marodí než hraje. Logan Thompson si tak hodně zachytal a do akce se jednou dostal i Jiří Patera, který za Hilla zaskakoval. Patera během tohoto záskoku nastoupil jen v Nashvillu, kde inkasoval bůra. Patera byl dnes poslán na farmu do Hendersonu a Hill se dnes vrací a rovnou do akce. Hill je potvrzen jako startující gólman.

Produkt české brankářské školy letos vidíme i ve Vegas

Letos se oba týmy střetli dvakrát a o výhry se podělili.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 2:30 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

V pátek Oilers doma přivítají Arizonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *