Tak a jsme ve 2. kole. Nejdříve se ale poohlédneme za sérií s Kings, resp. jejím posledním zápase.

V něm si Oilers šli jasně za postupem.

  • Evan Bouchard přispěl 0+3, Leon Draisaitl 2+0.

Trenér Kings Jim Hiller viděl hlavní nezdar ve speciálních hrách. Něco na tom asi bude, i když myslím, že bychom Kings vyřadili tak jako tak. Ale fakta jsou takováto:

Kings – přesilovky 0%, oslabení 55%

Oilers – přesilovky 45%, oslabení 100%.

Alfou a omegou ale byli i brankáři. Stuovi se nepovedl jeden zápas. Camu Talbotovi tři. David Rittich nebyl špatný, ale už to nezachránil…

Na LA Kings se vždy někdo nahecuje. :o) A všechny tři poslední série se našel sedmigólový kat. Tak v roce 2022 to byl Evander Kane, v roce 2023 Leon Draisaitl a letos Zach Hyman. Ti všichni Kings počastovali 7 góly.

Činili se ale i ostatní:

Připomeňme si nejlepší okamžiky ze série s LA:

Perlička – Oilers jsou jediným týmem ze Západní konference, který se za poslední tři roky pokaždé dostal za 1. kolo play off.

Je to dáno i tím že jsou dobrá parta:

Connor McDavid, Nathan MacKinnon a Nikita Kučerov jsou nikterak překvapivě finalisty Hart Trophy. Toho volí novináři. McDavid s Kučerovem jsou prvními hráči od roku 1991, kteří dokázali překonat hranici 100 asistencí. Posledním hráčem byl Wayne Gretzky. Kdyby McDavid Harta vyhrál, pak by to bylo celkově počtvrté, čímž by vyrovnal Eddieho Shorea. Vícekrát tuto cenu získali pak jen Wayne Gretzky – 9x a Gordie Howe – 6x.

Stejně jako v předchozích sezónách Oilers povolávají nejlepší hráče z Bakersfieldu, kteří se připojí k Edmontonu a budou dýchat stejný odér Stanley Cupu, jako jejich šťastnější spoluhráči. Ale, třeba v roce 2022 se takto nahoru společně se skupinkou dalších povolanců dostal Brad Malone a nakonec si i zahrál ve dvou zápasech play off, protože trenér Woodcroft prostě usoudil, že tým ho v ten moment potřeboval. Takže možné je všechno.

Povoláni byli brankář Olivier Rodrigue, obránci Ben Gleason, Phil Kemp a Cam Dineen a útočníci Raphael Lavoie, Lane Pederson a Adam Erne. Lavoie, Erne a Kemp si letos již za Edmonton zahráli a Gleason byl nějakou dobu také v prvním týmu, i když zápas neodehrál. Pro Dineena a Pedersona jde o vůbec první povolávák do prvního týmu.

Leon Draisaitl se na Vancouver těší: „Pokud budeme hrát svou hru, tak můžeme porazit kohokoli.“ Vidíte? I Leon si to myslí… :o) My se prostě můžeme porazit jen sami… Draisaitl dále říká, že v šatně Oilers panuje velké vzrušení od doby, kdy se zjistilo, že naším soupeřem budou právě Canucks. Hráči se tak připravují na to, aby vypilovali před prvním zápasem malé detaily.

Proti klubu, kterému fandili v dětství se postaví Ryan Nugent-Hopkins a Evander Kane. Nugeta pochází z města Burnaby, takového předměstí Vancouveru. V hledišti prý bude mít spoustu přátel a rodinu. Nugeta říká: „Budu si muset vyzvendout ještě nějaké lístky… Co jsem slyšel, tak v 1. kole byla ve Vancouveru skvělá atmosféra, takže jsem nadšený.“ Nugeta v dětství hrával přímo za Burnaby a poté i za juniorské týmy Vancouveru. „Když jsem vyrůstal, tak jsem se na moc zápasů nedostal, ale rozhodně ty, na kterých jsem byl, byly pro mě hodně speciální a mám na ně skvělé vzpomínky. Jako kanadské dítě přirozeně fandíte týmu, v jehož blízkosti vyrůstáte. Očividně se to před 14 lety ale rychle změnilo.“ Čímž Nugeta jasně říká, kde je jeho srdce teď.

Kane se narodil přímo ve Vancouveru a má na fandění Canucks hezké vzpomínky: „Ano, jako dítě vyrůstající ve Vancouveru jsi fanouškem Canucks a já jsem byl velkým fandou Markuse Naslunda, který tam hrál dlouho.“ Jak Nugeta, tak Kane se ale vrací do vzpomínek jen nostalgicky, jejich srdce nyní patří Edmontonu.

Pondělního tréninku se neúčastnili Adam Henrique a Evander Kane. Kane tradičně odpočíval kvůli své nemoci. Včera už byl opět v akci. S Adamem Henriquem to ale bohužel nevypadá moc dobře. Má zraněný kotník a dnes bude na 99% mimo hru. To je samozřejmě komplikace, když přijdete o křídlo z první formace. Zvlášť když hraje dobře.

Henriquea v první formaci oficiálně nahradí Mattias Janmark. Na papíře… Trenér Knoblauch nicméně řekl, že na onom místě budou rotovat další hráči, protože trenéři chtějí mít Janmarka čerstvého na oslabení. Nejčastěji tam asi uvidíme Draisaitla, ale nejspíš tam budou i další křídla jako Kane, Holloway, Nugeta, Foegele nebo Perry…

Janmark bude tradičně připraven hlavně na oslabení, na která je specialistou. Je fakt, že v 1. sérii máme 11 ubráněných oslabení z 11. Ani jeden inkasovaný gól ze soupeřových přesilovek, to je pěkná vizitka. Samozřejmě to ale není jen práce Janmarka. Trenér Knoblauch k Janmarkovi říká: „Myslím, že je to chlap, se kterým každý rád hraje. Je zodpovědný. Je evidentně velkou součástí našich oslabení a abychom se ujistili, že je čerstvý a připravený, máme dost kluků, o kterých si myslíme, že se mohou posunout výše a hrát tam.“ Knoblauch potvrzuje, že Janmark si v té první formaci také zahraje, ale opravdu bude hlavně rotace.

Volné místo v sestavě pak obsadí Connor Brown, který si tak za Oilers zahraje první zápas v play off, protože v 1. sérii se na led nedostal. Trenér Knoblauch k němu říká: „Jak jsem celou sérii říkal, bylo těžké ho vyřadit ze sestavy, zvláště na konci sezóny, kdy hrál opravdu dobře. Ale s pozičními potřebami pro tým se bohužel nevešel do sestavy. Ale věříme, že ve 2. kole bude její velkou součástí.“

Kdo také nebude chybět, to je John Wick:

Sestava:

Janmark – McDavid – Hyman

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Kane

Holloway – McLeod – Perry

Foegele – Ryan – Brown

Ekholm – Bouchard

Nurse – Ceci

Kulak – Desharnais

V brance samozřejmě Stuart Skinner.

Ve druhém kole se potkáme s tradičním soupeřem z Pacifické divize, Vancouverem. Tradičním ano, ale v play off se oba kluby střetli už za krále Klacka. Naposledy se tak stalo v roce 1992. Čili před 32 lety! A ani předtím na sebe Oilers a Canucks v play off právě nenaráželi. Setkali se vlastně jen dvakrát.

Tak se na to podíváme… Jdeme nejdřív k té první sérii. Ta se odehrála v sezóně 1985/86. To se oba kluby střetli v divizním semifinále (dříve 1. kolo). Oilers tehdy ještě se všemi esy v sestavě Canucks vyprovodili hladce 3:0 na zápasy, navíc suverénně 7:3, 5:1 a 5:1. V týmu Canucks bylo několik zajímavých jmen. Tak předně Čech Jiří Bubla, otec pozdějšího Olejáře Jiřího Šlégra. Dále Steve Tambellini, který byl po 5 let mezi lety 2008 – 2013 generálním manažerem Edmontonu. Nynější známí trenéři Dave Lowry a Marc Crawford, nebo Cam Neely, který byl po vypadnutí s Edmontonem vyměněn do Bostonu, kde se proslavil a stal se zde jedním z nejlepších hráčů historie NHL.

Jiří Bubla

V letošní sérii dokonce bude i jeden člověk, který tuto téměř 50 let starou sérii pamatuje. Je to Paul Coffey, který bude stát na lavičce Edmontonu. Coffey v sezóně 1985/86 zaznamenal na obránce neuvěřitelných 138 bodů, což bylo jeho kariérní maximum. Maximum si tuto sezónu vytvořil a již nikdy nepřekonal i Wayne Gretzky s 215 body.

Ani tyto výkony ale nakonec nestačily na Stanley Cup, který by Oilers získali potřetí za sebou. V dalším kole totiž nestačili na Calgary Flames, se kterými vypadli sice až v sedmém zápase a ještě těsně 2:3, ale vypadli. Flames pak nestačili na vítěze Stanley Cupu Montreal Canadiens. Po tomto smolném roce pak Oilers vyhráli Stanley Cup po další dva roky.

Podruhé a zatím naposledy se Oilers a Canucks potkali v sezóně 1991/92. A mělo to podobný průběh – 1. kolo vyřazení LA Kings, pak Canucks, 4:2 na zápasy, stejně jako v případě Kings. Pak vyřazení od Chicaga a doba temna, rozprodej hráčů a čtyřikrát za sebou zavřená brána play off.

U této série byli v týmu Edmontonu Češi Petr Klíma a Josef Beránek, již ne v play off, ale během sezóny se zde mihnul i Martin Ručinský. Dále zde byl současný edmontonský komentátor Louie DeBrusk. Na straně Vancouveru byli Robert Kron a Petr Nedvěd a na lavičce slavný Pat Quinn, který se s trenérskou kariérou loučil jako trenér Edmontonu v roce 2010.

Letos to tedy bude teprve potřetí. Kdyby to mělo podobný průběh jako v poslední sérii v roce 1992, nezlobili bychom se. :o) Chicago letos play off nehraje, to by mohlo klapnout cože…

Vancouver celkem zdatně bojuje s nepřízní osudu co se týká jejich brankoviště. Hlavní bolístkou je zranění jasné jedničky Thatchera Demka, který si v NHL v posledních letech vybudoval pověst jednoho z TOP brankářů ligy.

Tento rodák z kalifornského San Diega chytá ve Vancouveru již osmou sezónu. Nejdříve se otrkával za matadory Markstromem a Holtbym, aby pak sám převzal otěže jasné jedničky. Jediné, co Demkovi kazí radost, ale i pověst, jsou jeho častá zranění. Hlavně jeho koleno, to je ožehavé téma. Demko se pomalu ale jistě dává dohromady, ale v sérii s Nashvillem nakonec nastoupil jen do jediného zápasu a poté zase vypadl ze hry.

K návratu jen tak nedojde, protože je potvrzeno, že Demko stále nebude k dispozici. A údajně bude mimo nejméně do čtvrtého zápasu série. Tak ještě uvidíme. Demka v 1. kole nahradila dvojka, předsezónní posila z Pittsburghu Casey DeSmith. Jenže i on se zranil a proti Nashvillu nastoupil jen dvakrát. Takže vše musel zachraňovat 23 letý Lotyš Arturs Šilovs, který měl do té doby v NHL odchytáno pouze 9 zápasů. Šilovs nastoupil proti Nashvillu do tří zápasů a v nich pustil pouze 5 gólů a měl úspěšnost .938%. Právě on bude tím, na koho trenér Rick Tocchet ukáže.

Bude druhá série ležet na bedrech Arturse Šilovse?

Na včerejším tréninku Canucks chyběl kvůli nemoci elitní útočník Elias Pettersson. Do dnešního zápasu by ale prý měl být připraven.

Sestava Canucks:

Suter – Miller – Boeser

Hoglander – Pettersson – Michejev

Joshua – Lindholm – Garlans

Di Giuseppe – Blueger – Lafferty

Hughes – Hronek

Soucy – Myers

Zadorov – Cole

V brance potvrzen Arturs Šilovs.

V sezóně za Vancouver nejvíce exceloval J.T.Miller, který jako jediný z týmu překročil stovku – 103 bodů. Kapitán týmu Quinn Hughes s 92 body vyhrál ligovou produktivitu mezi obránci.

Boston vyřadil Toronto a Edmonton s Vancouverem jsou poslední dvě kanadská želízka v ohni.

Co se týče Bostonu, tak tohle opět musím, sorry Brade 😀

Ale k těm želízkám… Posledním kanadským vítězem Stanley Cupu byli Canadiens v roce 1993. Čili již 30 let! Přitom třeba mezi lety 1984 – 1990 brali Stanley Cup sedmkrát za sebou jen Kanaďané – Edmonton, Montreal a Calgary. Jak dlouho bude ještě Kanada čekat? Evander Kane na setkání dvou kanadských týmů říká: „Kdykoli se sejdou dva kanadské týmy a zvláště v play off, je to něco navíc!“

Ke Kanadě pak ještě jedna věc, která je celkem překvapující. Věděli jste, že Vancouver Canucks jsou spíše jakýmsi hokejovým babylonem? Canuck je slangový výraz pro Kanaďana… Ale na soupisce Canucks jsou pouze ČTYŘI Kanaďané. A z toho jen dva hrají v základu, jsou to Carson Soucy a Phillip Di Giuseppe. Zbytek tvoří hráči z celého světa. Prim hrají Američané s jedenácti hráči. Naproti tomu v Edmontonu je nyní na soupisce 24 Kanaďanů, ze základu 16.

Komu budou fandit Terence a Filip?

Nyní trochu stranou. Podívejme se na letošní šampionát v Praze a Ostravě. Těšíte se? I zde bude k vidění několik bývalých Olejářů. Pokud mě neklame paměť a pozorně jsem vybíral, tak by to měli být tito hráči:

Dánsko – Patrick Russell – V organizaci Oilers 2016 – 2021 (v Edmontonu hrál v letech 2018 – 2021)

Finsko – Iiro Pakarinen – 2014 – 2018 (V EDM stejné)

Finsko – Jesse Puljujarvi – 2016 – 2023 (stejné kromě pauzy v letech 2019 – 2020)

Švýcarsko – Gaetan Haas – 2019 – 2021 (stejné)

Francie – Yohann Auvitu – 2017/18

Německo – Dominik Kahún – 2020/21

USA – Michael Kesselring – 2018 – 2023 (V EDM neodehrál žádný zápas)

USA – Jeff Petry – 2006 – 2015 (EDM 2010 – 2015)

To by mělo být vše, nikdo jiný mě nenapadá…

Apropos, bývalý redakční kolega Kuba potkal v Galerii Fénix Bizoního muže. Finové si zašli na Big Maca. :o) Nojo, MS se blíží…

Jdeme dále. V noci na dnešek se losovalo pořadí draftu. Vyhrálo San Jose.

  1. San Jose Sharks
  2. Chicago Blackhawks
  3. Anaheim Ducks
  4. Columbus Blue Jackets
  5. Montreal Canadiens
  6. Utah
  7. Ottawa Senators
  8. Seattle Kraken
  9. Calgary Flames
  10. New Jersey Devils
  11. Buffalo Sabres
  12. Philadelphia Flyers
  13. Minnesota Wild
  14. Pittsburgh Penguins
  15. Detroit Red Wings
  16. St. Louis Blues

Tak, to by bylo asi tak vše…

Vancouver je letos naším neoblíbeným soupeřem. Ze čtyř vzájemných zápasů vyhrál všechny a Oilers si ani neškrtli. Ani bod!

Dnešní zápas se hraje ve vancouverské verzi Rogers Arény a začíná ve 4:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Druhý zápas je na programu pozítří.

Nyní nezbývá než fandit a doufat, že zlomíme letošní vancouverské prokletí. Hoši, ať vás provází síla!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *