První z ostře sledovaných akcí hokejového léta je bezesporu vstupní draft mladých nadějí, který každoročně přináší hráčům jakousi hokejovou zkoušku z dospělosti. Zejména hokejisté draftovaní v prvním kole se z velké většiny stanou, když ne hvězdami, tak alespoň stálými členy soupisek klubů NHL. První kolo letošního draftu, který se koná v kanadském Vancouveru, máme již za sebou. Generální manažer Ken Holland si z osmého místa vybral švédského zadáka Philipa Broberga.

Za pár dní osmnáctiletý Švéd je odchovancem hokejového klubu z města Örebro, které leží ve středním Švédsku. Örebro je hlavním městem stejnojmenné provincie a bylo založeno v roce 1404. Podle údajů z roku 2010 zde žije 140 599 obyvatel. Nachází se tam například univerzita pro více než 14 000 studentů. Tolik vševědoucí Wikipedie. V mateřském klubu působil 191 cm vysoký obránce až do sezony 2017/2018, kdy přestoupil do juniorky klubu se slavnou minulostí a skromnou současností, do AIK Stockholm. V loňské sezoně Broberg odehrál dokonce 41 utkání ve druhé nejvyšší soutěži mužů, kde si na své konto připsal 2 branky a 7 asistencí. Redaktor Jan Velart v posledním čísle magazínu ProHockey napsal, že kdyby se draft konal v září loňského roku, byl by Broberg pravděpodobně mezi pěti nejlepšími hráči v žebříčku. Důvodem tohoto tvrzení byly především jeho úchvatné výkony na letním Hlinka Gretzky Cupu, který se shodou okolností tehdy poprvé konal v edmontonské Rogers Place. Skutečně, stačí si prohlédnout pár sestřihů švédských utkání na tomto turnaji a můžete získat pocit, že NHL brzy dostane nového Victora Hedmana.

Perfektní poziční hra, přesné pasy a zejména průniky podél mantinelů až před branku soupeře, to je jen několik hlavních atributů Švédova letního galapředstavení. Na mistrovství světa osmnáctiletých pomohl Broberg Švédsku k zisku zlatých medailí. Dokonce se od roku 2010 stal prvním švédským obráncem, který byl na šampionátu zařazen do All- star týmu. Posledním Švédem, kterému se to podařilo, byl jeho budoucí spoluhráč z Edmontonu Adam Larsson. Na mistrovství světa dvacetiletých už Broberg tak dominantní nebyl a totéž se posléze ukázalo i ve druhé nejvyšší domácí soutěži v dresu AIK.

Rozhodně proto nečekejme, že se nově draftovaná akvizice brzy představí v dresu s ropnou kapkou na hrudi. Nebylo by to správné řešení a od nového generálního manažera Oilers Kena Hollanda snad takové rozhodnutí nemůže ani nikdo čekat. Vzpomeňme si, jak dlouho nechával zrát mladé naděje v Detroitu a rozhodně se nedá říct, že šlo o špatnou cestu. Naopak. Broberg nadcházející sezonu ale přesto udělá další důležitý krok ve svém hokejovém růstu. Nastupovat totiž bude v elitní švédské lize a rovnou za jeden z nejúspěšnějších klubů posledních let. Vlastně to stále bude AIK, jen ne ze Stockholmu, ale to z města Skellefteå. V posledních sedmi sezonách SHL se tento klub stal pětkrát vítězem základní části a dvakrát dokázal získat mistrovský titul. 

Ředitel evropského skautingu Göran Stubb o něm před draftem prohlásil, že má ty nejlepší předpoklady k tomu, aby se stal hráčem do prvního obraného páru klubu NHL. I proto se Groberg stal teprve desátým švédským obráncem v historii, jenž byl vybrán na draftu NHL v první desítce.

Zajímavostí je, že Philip hrál až do svých 12 let závodně také fotbal a florbal. Možná další důkaz toho, že dětem v jejich sportovním vývoji nesmírně pomáhá všestrannost, pramenící z více provozovaných sportů. Jeho mladší bratr Marcus je také hokejista a působí v mladších kategoriích stockholmského AIK. O svém starším bratrovi nedávno prohlásil, že by byl mnohem lepším hokejistou, kdyby naplno využíval potenciálu své urostlé postavy. A nedá se tvrdit, že by byl tenhle benjamínek daleko od pravdy. Jak si přečtete dále, je si toho ostatně vědom i sám Philip.

Generální manažer Edmontonu Ken Holland si na vytáhlém Švédovi cení ještě dalších vynikajících vlastností. Líbí se mu, že i přes svou velikou postavu je Broberg neuvěřitelně pohyblivý, rychlý a perfektně bruslí. Při sledování toho, jak ladně vyváží puk do útočného pásma, musí fanoušky Oilers zákonitě napadnout – ano, to je přesně ten, koho potřebujeme!

A jak Philip Broberg charakterizuje po hokejové stránce sebe samotného? „Jsem obousměrný obránce, který dobře bruslí a rád posouvá puk do útočného pásma. Jsem velký, a proto musím jednoznačně zlepšit svou hru před brankou a v rozích kluziště. Tam musím být podstatně platnějším hráčem.“ Nakonec svého hodnocení nezapomněl dodat, že je šťastný, že se v tento významný den stal právě Olejářem z Edmontonu. Mezi fanoušky Oilers sice zavládlo menší zklamání, vzhledem k jménům, která se Hollandovi stále nabízela na osmé příčce k výběru. Broberg by ovšem za pár let mohl všem opatrným příznivcům Edmontonu dokázat, že se může stát klíčovým dílkem obranných řad jejich milovaného klubu. Podobně jako třeba Victor Hedman v Lightning…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *